Вечерни новини 13 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини 13 юли

Бързият влак София - Варна катастрофира тежко в района на жп гара Калояновец, област Стара Загора, в ранния следобед на събота, след като локомотивът и четири пътнически вагона дерайлираха. При инцидента е починал машинистът на влака, а 15 от общо 160 пътници са ранени. Пострадалите най-тежко седем души са откарани в болницата в Стара Загора. Във влака е имало 50 деца, които са отивали на лагер, но няма пострадали сред тях. Причината за инцидента е високата скорост - композицията се е движела със 100 км/ч при ограничение от 40 км/ч. По време на инцидента влакът е бил управляван от оцелелия помощник-машинист, а не от загиналия негов колега. Според НКЖИ участъкът скоро е бил рехабилитиран и няма причини състоянието на релсовия път да е довело до катастрофата

Вечерни новини 13 юли

На 45 млн. лв. се оценяват щетите от наводнението в Добричка област; Българската агенция по безопасност на храните ще предлага електронни услуги за фирмите; Строителят на "Южен поток" в Сърбия основа представителство в София.

6395 прочитания

Бързият влак София - Варна катастрофира тежко в района на жп гара Калояновец, област Стара Загора, в ранния следобед на събота, след като локомотивът и четири пътнически вагона дерайлираха. При инцидента е починал машинистът на влака, а 15 от общо 160 пътници са ранени. Пострадалите най-тежко седем души са откарани в болницата в Стара Загора. Във влака е имало 50 деца, които са отивали на лагер, но няма пострадали сред тях. Причината за инцидента е високата скорост - композицията се е движела със 100 км/ч при ограничение от 40 км/ч. По време на инцидента влакът е бил управляван от оцелелия помощник-машинист, а не от загиналия негов колега. Според НКЖИ участъкът скоро е бил рехабилитиран и няма причини състоянието на релсовия път да е довело до катастрофата

© Импакт прес груп


На 45 171 907 лв. се оценяват щетите от наводнението в Добричка област, показват предоставените данни от засегнатите общини. Обобщената информация е изпратена в Министерския съвет по искане на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Целта е да се кандидатства пред фонд "Солидарност" на Европейския съюз за помощ под формата на финансови вноски. От областната администрация в Добрич припомнят, че съгласно последното изменение на регламента на Европейския парламент и на съвета има възможност да се отправи искане до Фонда за солидарност от засегната от бедствие държава членка не само за "голямо природно бедствие", но и за "регионално бедствие". Условието е преките щети да са над 1.5% от БВП на съответния регион. От наводнението на 20 юни бяха засегнати стотици домакинства и фирми в общините Добрич, Добричка и Балчик. Десетки семейства останаха без жилища, а останалите загубиха покъщнината си. Залетите с вода помещения са необитаеми. Първоначално областната администрация в града съобщи, че общо 30.629 млн. лв. са необходими за отстраняване на щетите.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще предлага пет електронни услуги за фирмите.Това съобщиха вицепремиерът Даниела Бобева и директорът на агенцията проф. Пламен Моллов при представянето на новата система. Услугите включват регистрация на обекти за производство и търговия с храни, на разрешения за търговия на едро, на дребно и преопаковане на продукти за растителна защита, на удостоверения при промяна на обстоятелствата за регистрация на обекти и оператори. Новите услуги ще облекчат работата на над 250 хил. оператори. Услугите са разработени по проект на Министерския съвет по ОП "Административен капацитет" за въвеждане на комплексно административно обслужване. Като следващ етап от проекта предстои да бъдат обучени 300 служители от областните дирекции на БАБХ, след което ще бъде стартиран пилотен тестови период за предоставяне на услугите. За да ползват услугите, търговците трябва да имат електронен подпис.

Строителят на "Южен поток" в Сърбия основа представителство в София. Руската компания "Центргаз", в която 100% се контролират от енергийния гигант "Газпром", реши да регистрира свое представителство в България. Това става дни след като бе обявено, че тя ще строи сръбския участък от "Южен поток", а руски медии прогнозираха, че същата компания ще изгражда и дългата над 500 км част от газопреносната мрежа в България. Решението на съвета на директорите на "Центргаз" е да се създаде юридическо лице ОАО "Центргаз София". Представителството ще бъде на ул. "Червената стена" №8 в софийския квартал "Лозенец". Проектът е замразен в България по настояване на Европейската комисия, която има въпроси около определянето на изпълнителите му и съответствието му със законодателството на ЕС. В четвъртък той бе подкрепен от италианското председателство на ЕС, започнало от 1 юли, а в Брюксел темата се обсъжда на среща между министъра на икономиката Алексей Улюкаев и еврокомисаря по въпросите на търговията Карел де Гухт.

Държавен фонд "Земеделие" дава 5 млн. лева като втори транш за хуманно отношение към свине и птици. Помощта се отпуска на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици. Това реши управителният съвет (УС) на ДФ "Земеделие". Бюджетът за втория транш по всяка от двете схеми е 2.5 млн. лева. Документите за подпомагане ще се подават от 14 юли до 31 юли в областните дирекции на ДФ "Земеделие" по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. В тях кандидатите трябва да декларират броя птици и свине, за които искат да получат финансова помощ. Важно е този брой да не надвишава декларираните животни, за които е получено подпомагане на първи транш. Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието

От началото на годината в бюрата по труда вече се работи индивидуално с младите хора в опит да им помогнат да намерят работа, съобщи в ефира на БНР изп. директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Той уточнява, че агенцията осигурява не само финансови стимули, а и се извършват определени услуги и се предоставят консултации – за продължаването на образованието, ако е необходимо, да се подобри квалификацията и т.н. Бюрата по труда търсят и възможни решения за заетост на младите хора с работодателите от реалния сектор, а не само чрез програми за временна заетост, категоричен беше Ангелов. По негови данни 26 хил. младежи на възраст до 24 години са регистрирани в бюрата по труда. Според него на базата на тези данни проблемът с младежката безработица у нас не е толкова сериозен макар и със съзнанието, че не всички младежи без работа са на борсата. Ангелов посочва, че от началото на 2014 г. безработицата намалява с 50 хил. души.

"Стара планина холд" е продал дела си в "Пътстройинженеринг"

"Стара планина холд" АД е продал дяловото си участие в "Пътстройинженеринг" АД, град Кърджали, съобщава Investor.bg. Продадени са 64 323 акции, или 53.6% от капитала на дружеството, за сумата от 1.1 млн. лв. на купувача "Био майнинг" АД, който е изплатил и всички задължения на "Пътстройинженеринг" към "Стара планина холд". През 2013 година продажбите на предприятието представляват 4.3% от консолидираните годишни продажби на "Стара планина холд", се казва в съобщението. Дружеството очаква 6.2% ръст на продажбите за полугодието, след като за първите пет месеца на годината холдингът реализира 9.4% ръст на консолидираните продажби на годишна база. "Стара планина холд" разпредели по 0.049 лв. дивидент на акция за 2013 г.

Китайски инвестиции в земеделието

Китайската компания BBCA Group China планира да инвестира 150 милиона долара в мощности за преработка на царевица и слънчоглед в България, съобщава Агенцията по инвестициите. На проведената среща с инвеститора са присъствали и представители на фирма "Клас Олио". Инициативата предвижда изграждането на съвместни предприятия за преработка на земеделска продукция. Главният мениджър на китайската компания Хайуей Хи е изтъкнал, че ще изкупуват земеделска продукция за китайския пазар. На първо време това ще са мляко на прах, пилешко, телешко месо и олио, съобщава радио "Добруджа". Целта на посещението в област Добрич е да бъдат установени дълготрайни бизнес отношения с "Клас Олио" и да се проучат възможностите за инвестиране в България, в това число строителство на нови заводи за преработка на царевица, слънчоглед и други земеделски продукти. BCA Group China е холдинг с годишен оборот над 6 млрд. долара с производствени съоръжения и заводи на 3 континента. Развива производство в областта на фармацията, биогоривата, хранително-вкусовата промишленост.

На 45 171 907 лв. се оценяват щетите от наводнението в Добричка област, показват предоставените данни от засегнатите общини. Обобщената информация е изпратена в Министерския съвет по искане на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Целта е да се кандидатства пред фонд "Солидарност" на Европейския съюз за помощ под формата на финансови вноски. От областната администрация в Добрич припомнят, че съгласно последното изменение на регламента на Европейския парламент и на съвета има възможност да се отправи искане до Фонда за солидарност от засегната от бедствие държава членка не само за "голямо природно бедствие", но и за "регионално бедствие". Условието е преките щети да са над 1.5% от БВП на съответния регион. От наводнението на 20 юни бяха засегнати стотици домакинства и фирми в общините Добрич, Добричка и Балчик. Десетки семейства останаха без жилища, а останалите загубиха покъщнината си. Залетите с вода помещения са необитаеми. Първоначално областната администрация в града съобщи, че общо 30.629 млн. лв. са необходими за отстраняване на щетите.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще предлага пет електронни услуги за фирмите.Това съобщиха вицепремиерът Даниела Бобева и директорът на агенцията проф. Пламен Моллов при представянето на новата система. Услугите включват регистрация на обекти за производство и търговия с храни, на разрешения за търговия на едро, на дребно и преопаковане на продукти за растителна защита, на удостоверения при промяна на обстоятелствата за регистрация на обекти и оператори. Новите услуги ще облекчат работата на над 250 хил. оператори. Услугите са разработени по проект на Министерския съвет по ОП "Административен капацитет" за въвеждане на комплексно административно обслужване. Като следващ етап от проекта предстои да бъдат обучени 300 служители от областните дирекции на БАБХ, след което ще бъде стартиран пилотен тестови период за предоставяне на услугите. За да ползват услугите, търговците трябва да имат електронен подпис.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  yordanovmg avatar :-|
  yordanovmg

  Днес е 13-и.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  bramasole avatar :-P
  bramasole

  До коментар [#1] от "yordanovmg":

  Поне ще знаем какво ще се е случило през утрешния ден. ;-)
  Имаше такъв сериал - "Утрешен вестник".

 • 3
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  До коментар [#1] от "yordanovmg":

  Това е от миналата година

 • 4
  eleonita avatar :-P
  Елена Стойчева

  Вечерни новини 14 юли?! Поглед в бъдещето???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK