С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 14 юли 2014, 16:34, 11777 прочитания

"Присвояването" на 205.8 милиона от КТБ - отново повече въпроси, отколкото отговори

Съдът остави в ареста счетводителка и касиерка и намекна за доказателства срещу Цветан Василев

Росен Босев | Капитал Daily
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Въпреки, че продължи девет часа, заседанието на Софийския градски съд (СГС) по искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за задържане на четиримата обвинени за присвояването на 205.8 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), не успя да внесе яснота върху това, което реално се е случило в банката.

Съдия Пенка Велинова остави в ареста главният касиер Маргарита Петрова (посочена за извършител) и заместника на главния счетоводител - Борислава Тренева-Кючукова, която е помагач. Главният счетводител на банката Мария Димова ще продължи да е под домашен арест заради здравословното й състояние, а изпълнителният директор на банката Орлин Русев беше освободен под гаранция от 10 хил. лв., като съдът прие, че за него няма данни да е участвал в присвояването, а само, че е извършил документно престъпление.


Имало ли е изнасяне на пари в чували? Не. Това се оказа измишльотина на БНБ, чиито рупор стана прокуратурата

В петък прокуратурата съобщи, че главният касиер Маргарита Петрова е била обвинена за това, че на 19 юни е извадила 205.8 млн. лв "от трезора в чували и ги е предала на трети лица." На Петрова, а и на останалите задържани действително е било повдигнато обвинение  именно за това, което обаче е било сменено буквално часове преди да бъде внесено искането за задържането на четиримата арестувани.

Въпреки прессъобщението на държавното обвинение, прокурорите Иван Гешев и Евгени Стоянов, които наблюдават разследването, на няколко пъти се опитаха да се разграничат от подобно обвинение. Те прехвърлиха вината на "свидетеля Иван Искров", който пръв е уведомил прокуратурата за версията с чувалите, както и на самата Маргарита Петрова, която е дала обяснения, преди да стане обвиняема, за това, че парите действително са били изнесени по този начин.До настоящият момент прокуратурата не е опровергала собственото си прессъобщение, а образът на изпразнената с чували банка вече е трайно наложен в медиите. Подобна сценография може и да ползва кукловодите на събитията, но се разминава с истината.

Втори вариант на прокуратурата -  било симулирано теглене на каса, за да бъдат прикрити липси в трезора.

На 8 юли в БНБ са били уведомени от квесторите на КТБ за теглене на необичайно голяма сума на каса, като при операцията има пропуски в документацията. Според документите сумата е изтеглена от фирмата на Цветан Василев "Бромак" ЕООД, която е мажоритарен акционер в КТБ.

От пледоварията на прокуратурата стана ясно, че проблемът е бил усатновен от квесторите ден след като влизат в БНБ - на 20 юни, като два дни по-късно те спират всички операции до изнясняването му. Не става ясно защо централната банка е била уведомена за случая близо три седмици по-късно.
Според държавното обвинение подобно теглене на каса не е извършено, а е налице съставяне на документи с невярно съдържание с цел прикриване липса от каса, която е започнала да се формира от края на 2011 г. до идването на квесторите.

В своите показания свидетелката Теодора Танева казва, че седмица преди 19 юни главният счетоводител Маргарита Петрова й споделила, че в касата на банката липсва огромна сума пари и не знае как ще се оправи. Свидетелката твърди, че в нейно присъствие на 21 юни 2014 г. с нареждане по телефона на Цветан Василев са се изготвили документи за осигуряване на ликвидността на касата, защото е била на минус.

Това е станало чрез симулирането на теглене на каса от "Бромак", като фирмата се е ангажирала да възстанови парите до 30 юни. Искането за предоставяне на сумата било подписано от собственика й Цветан Василев и управителя  Иван Стойков, които според обвинението нямало как да го подпишат, защото единият не бил в България, а другият не е илзизал от офиса си. Върху документа изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев е сложил резолюция "да".

В други 11 операции, които също имали за цел да прикрият липсите, участвали свързани с банкера фирми, като БТК, "Си Ди Дивелопмънтс", "Инфраструктурна компания", както и "физическото лице" Едуардо Миролио. Според прокуратурата след идването на квесторите зам.-главният счетоводител на банката е поискала съдействие от служители на IT отдела,  за да бъде променен часът на счетоводната операция.

Имало ли е присвояване?
Не е ясно.
Дали е имало присвояване от банката не е ясно, защото няма обективни данни за това. Съдът определи като сериозен пропуск в работата на прокуратурата липсата на каквато и да е експертиза, която да установи реалната касова наличност към края на инкриминирания период, както и да установи дали тези неистински документи са надлежно осчетоводени.

Така и от пледоарията на прокуратурата, и от мотивите на съда не стана ясно дали от касата на КТБ липсват пари, нито в чия полза е извършено присвояването, нито кога е станало самото присвояване, което със сигурност е голям проблем за държавното обвинение, чието единствено извинение е, че разследването е само на няколко дни (което пък не оправдава задържането на обвиняемите). 

Твърде е вероятно счетоводството на банката да е било "пълен батак" (теза, лансирана и от Татяна Дончева, адвокат на главния счетоводител ), който е трябвало да бъде "оправен" с тези операции. Възможно е да става дума и за гражданско-правни отношения, в които да няма криминален елемент - също застъпена от адвокатите теза.

Как се е получила липсата?
Това е въпросът, който е от голямо значение
Тезата на прокуратурата, че сумите са източени от касиерките и счетоводителките, не е особено убедителна. От вчерашното заседание на съда например не стана ясно дали държавното обвинение проверява версията, че става дума например за черна каса, от която да са правени безотчетни плащания в брой. От нея хипотетично е могло да дойде част от финансирането на кампанията Николай Бареков, около което имаше серия от неясноти. Държавното обвинение би следвало да види кога са правени тегления на каса, дали това има общо с някои от сделките на Цветан Василев с държавата и т.н.

Защо БНБ и одиторите не са хванали злоупотребите?
Тепърва ще се установява. Евентуално.


При положение, че прокуратурата приема, че присвояването на пари от КТБ е започнало през 2011г., остава отворен въпросът защо това не е било установено нито от БНБ, нито от KPMG, които са извъшвали одит на банката.

По време на съдебното заседание стана ясно, че само през миналата година БНБ й е правила две проверки - една обща и една тематична. Прокурор Иван Гешев заяви, че въпросът защо проверките и одитите не са установили проблемите "тепърва ще бъде изясняван."

Посочването на  2011 г. като начална за нередностите повдига и въпроса дали след подуправителя и ръководител на банков надзор Цветан Гунев обвинения няма да получи и неговият предшественик Румен Симеонов, който отскоро работи в ЦКБ.

В съдебната зала прокурор Гешев съобщи и факт, който насочва и към ролята на централната банка в казуса. Ден преди КТБ да поиска да бъде поставена под специален надзор е имало среща между представител на банката с Иван Искров и Димитър Костов от БНБ. Орлин Русев е казал и  на двамата, че се очаква Цветан Василев да осигури 1 млрд. лв., за да може КТБ да продължи да функционира.

От КТБ също така са поискали 250 млн. лв., но Искров и Костов не  са уважили  искането. Същия ден Орлин Русев излита за Виена, за да запознае Цветан Василев със ситуацията.

Доказателствата на прокуратурата - двама ключови и близки до Цветан Василев свидетели.
По време на заседанието стана ясно, че държавното обвинение има двама ключови свидетели - Бисер Лазов и Теодора Тенева. Това със сигурност не е добре за (бившия) банкер, защото и двамата са близки до него от години и със сигурност знаят много неща от кухнята.

Лазов е управител на някои от ключовите дружества, контролирани от Василев, като "Мел финанс", ПФК "Ботев", "Бромак" Телеком инвест", като преди това е бил и в управлението на "Киа моторс", ЗАД "Виктория", "Б.Л. Лизинг" и др. Освен това Лазов е съдружник с Василев в "Естейд"

Теодора Тенева също е управител на важни за Василев дружества, като "ТЦ-Име", "Си Ди Дивелопмънтс", "ПМ Проджект", "Кен трейд", "Новинар медиа", "Обединени български вестници", "ИПК Родина", "Родина тауър" и т.н.

По време на мярката за неотклонение стана ясно, че Лазов е заявил, че е бил пряк участник в събитията от последните дни на банката  - включително е провеждал разговори с Орлин Русев и Цветан Василев. Именно от неговите показания прокуратурата приема, че формирането на липси в трезора на КТБ е започнало в края на 2011 г., когато възлизари на 105 млн. лв., като според Лазов тогава за първи път била направена симулация на прикриването им. Съдът обаче коментира, че тази част от показанията му е били твърде общи и не ги взе под внимание.

От определението на съдия Велинова стана ясно още, че Лазов и Танева са били разпитани няколко пъти - първият е още в началото на юни, като тогава не са казали нищо съществено. Чак след като Бисер Лазов разбира, че управителят на "Бромак" е бил разпитван за теглени от фирмата пари е решил да разкаже повече на разследващите. Двамата с Танева освен от следователи са били разпитани и пред съдия, но отново не казали нищо съществено.

Прокуратурата съобщи, че Бисер Лазов е дал показания и за схемата със създаване на "кухи" дружества, към които КТБ отпускала заеми. Тук адвокат Дончева отбеляза, че  Лазаов се е уличил в престъпление, защото е признал, че е участвал в създаването им. 

По време на заседанието адвокатите опонираха още, че двамата свидетели не са служители на КТБ и описват някакви възприятия за механизма, по който е станало присвояването, но не може да се приеме, че е налице неправомерно движение само въз основа не техните твърдения.

Съдът отбеляза, че по делото са разпитани над 50 свидетели, чиито показания не са съотносими към предмета му. Направените огледи на банката, за които прокуратурата съобщи в петък, също нямат отношение към делото.

Ще стане ли Цветан Василев обвиняем? Твърде вероятно.
Провокиран от журналистически въпроси, прокурор Иван Гешев заяви, че обвинението по-скоро вярва, че присвояването е било в полза на други лица. Попитан възможно ли е Цветан Василев да стане обвиняем, той отговори лаконично, че "всичко е възможно на този свят".

По време на пледоарията си единият от адвокатите - Христо Ботев, заяви, че обвиняемите са били притискани по време на разпитите да свидетелстват срещу Цветан Василев и именно отказът им да го направят е причината да бъдат задържани под стража.

В определението си съдът каза, че на "базата на писмените доказателства се съдържат данни за извършено длъжностно присвояване от Цветан Василев, който към момента не е обвиняем по делото."

Прокуратурата съобщи в петък, че Василев ще бъде призован по реда на международната правна помощ, без да уточнява дали ще бъде издадена заповед за задържането му.

Трябваше ли да бъдат задържани обвиняемите? Не.
Юристи коментираха пред "Капитал", че няма нито едно оправдание прокуратурата да иска задържането в този момент, когато не е готова (независимо какъв ще е резултатът) експертизата за състоянието на банката. Още повече, че нито един от обвиняемите не работи вече в КТБ и няма как да въздейства, а и съдът приема, че тримата няма как да се укрият.

Още по-нелогична е и йерархията в наложените мерки за неотклонение, като най-тежките мерки са за помагачите, а не за извършителите.

В случая става дума за системен проблем в държавното обвинение -  важно е прокурорите да знаят какво се е случило, преди да искат задържане, а не да задържат за да разберат какво се е случило.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Пощите поемат дистрибуцията на вестници от март, сенатор от САЩ опитва да спре продажбата на bTV на Келнер Вечерни новини: Пощите поемат дистрибуцията на вестници от март, сенатор от САЩ опитва да спре продажбата на bTV на Келнер

И още: Коронавирусът вече се разпространява по-бързо извън Китай, в България няма случаи; Съпругата на Божков остава постоянно в ареста; Преговори с Албания и Северна Македония за членство може да започнат до седмици

27 фев 2020, 663 прочитания

Борисов се отказа да купува нов правителствен самолет 5 Борисов се отказа да купува нов правителствен самолет

Средствата ще бъдат насочени към стадионите на пловдивските "Локомотив" и "Ботев", както и за училищни физкултурни салони

27 фев 2020, 1025 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Защо документи за 3,5 млрд. лв. не могат да се изпарят

Без емоции за "изчезналите кредитни досиета от КТБ"

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10