Защо документи за 3,5 млрд. лв. не могат да се изпарят

БНБ тепърва ще търси "изчезналите" кредитни досиета в КТБ

Защо документи за 3,5 млрд. лв. не могат да се изпарят

Без емоции за "изчезналите кредитни досиета от КТБ"

46663 прочитания

БНБ тепърва ще търси "изчезналите" кредитни досиета в КТБ

© Анелия Николова


Скъпи (бивши) колеги от БНБ и настоящи палячовци, престанете да пробутвате глупости за "изчезнали досиета" и "неизвестни кредитополучатели" за 3.5млрд. - това просто не е възможно:

1)     Кредитните досиета в една банка съдържат хартиени оригинали, но по-голяма част от важните документи се издават и/или регистрират от/в други институции - Годишен финансов отчет - Търговски регистър към Агенция по вписванията; Ипотеки - Имотен регистър към Агенция по вписванията; Скици на имоти - Кадастрален регистър към АГКК, Залози върху движими и недвижими активи, дялове и акции - Регистър на особените залози към МП, Пълномощни - Регистър на пълномощните към Камарата на нотариусите; Оценки на обезпечения – независими външни оценители посочени от банката; Оценки на апортни вноски – независими външни оценители определени от Агенция по вписванията.

2)     Голяма част от документите по един кредит минават през нотариус, където се пазят копия от тях. Разбира се, освен ако всички тези кредити не са отпускани без обезпечение от самото начало и сделките не са минавали въобще през нотариус... Но да оставим нотариусите за момент.

3)     Оригиналите на определени документи (напр. ипотеки) се пазят в банката разделно от текущите документи по кредитните досиета, в каси, за които има назначени материално отговорни лица, има описи и пр. Тези хора носят отговорност, подобна на тази на арестуваните касиерки.

4)     Всички документи от кредитните досиета се дигитализират (пратика още от преди 15 години), тъй като поне формално един кредит трябва да се разглежда от Кредитен съвет, както и да има налична информация в електронен вид, за нуждите и на Фронт офиса и на Бек офиса, за да бъдат вкарани в Банковата информационната система всички важни параметри на кредита. Конкретно в КТБ движението на документите по един кредит става през системата за електронно деловодство, която има отделен архив. Да не говорим, че всяка банка през 2014 година ползва и софтуер за оценка на риска (Credit Scoring), така че важните параметри на всички кредити ги има и там.

5)     Всяка банка изпраща автоматично към БНБ данни за ужасно много неща - кредитни експозиции, просрочия по кредити, депозити, данни за ликвидност и пр. Периодичността е различна, но ще се учудите, колко много неща се изпращат ежедневно и в БНБ се пази история на всички ключови параметри. Невъзможно е нещо да се "замаже" със задна дата...

6)     Всяка банка регулярно преминава през сериозни одити – задължително има структура "Вътрешен одит", която провежда текущ контрол и поддържа отделен архив; задължително има наета независима външна одиторска компания, която заверява годишните отчети и доклада на банката; има (предполагаемо) независим банков надзор от БНБ, който задължително не е само дистанционен, провежда проверки на място и разполага с всички документи. Всички контролни структури, вътрешни или външни, задължително правят извадка и копия от кредитните досиета, особено по големите експозиции, за да оценят състоянието на кредитния портфейл и рисковете. Всички тези структури и организации са длъжни да поддържат отделни архиви – и хартиени и електронни.

7)     Всички информационни системи във финансовата сфера имат архиви, както в банката (on-site), така и изнесени копия (off-site), още от времето на влизане в сила на изискванията по "Basel II". Не само за защита от аварии, ами за отчетност и проследимост. Съжалявам, но ако са унищожили и бекъпите, трябва да има масови арести...

8)     Всички кредити се регистрират в кредитния регистър - проста засечка между ЕИК-тата на кредитополучателите от там и ГФО-тата от НСИ или Търговския регистър ще покаже, дали фирмите, които са получили кредити, са ги осчетоводители, както и какви са тези фирми - от кога са създадени, каква им е историята, свързани лица ли са с КТБ (поне по документи, да не говорим, че по закон БНБ може да тълкува много широко термина "свързани лица"). Ако ви е много сложно - направете си абонамент за CIELA.com - там данните са дигитализирани като хората и има търсачка на свързани лица до четвърто ниво на свързаност.

9)     КТБ не е банка "Изток-Запад" с един (1) клон и двадесет (20) човека - за да се обслужат толкова много кредити, пък били те и "кухи", се изисква да се изготвят много вътрешни документи, да се разменят по мейл и през системите на банката и пр. Прекалено много хора трябва да са наясно, какво се е случвало, ако е имало унищожаване на информация, защото тази информация трябва да се унищожи на безброй много места - архив на клона, архив на централата, архив на юристите, архив на риск мендижмънта, архив на "Вътрешен одит", архив на външните одитори, архив на БНБ, информационна система на банката, вътрешните справочни (Business Intelligence) системи, системата за автоматизирана отчетност към БНБ и сътоветно склада за данни (Data Warehouse) на БНБ, Кредитния регистър и пр. и пр. Специално за триене на данни от банковата информационната система на КТБ и тези на БНБ - това може да стане ако се бърка директно в базите данни, но това значи и ИТ администраторите да са пределно наясно, какво е правено!

За мен има няколко възможни хипотези:

1)     Хипотеза 1 - Имало е много стройна организация и конспирация за замитане на следи, в която са участвали в продължение на месеци, десетки специалисти от най-различни области от КТБ, БНБ, външната одиторска компания и т.н. - десетки хора, които сега са скрити някъде (изнесени от България?), за да не изтече никаква информация...

2)     Хипотеза 2 - Като цяло в КТБ никога не са работели никакви нормални правила и процедури, не са ползвали информационни системи и електронна поща, всички кредити са отпускани с 2-3 подписа и без досиета, както и без обезпечения. Външната одиторска компания и БНБ никога не са стъпвали в банката, всичко е заверявано "на доверие". Това просто не може да е истина, но е хипотеза.

3)     Хипотеза 3 - Прокуратурата, службите и квесторите от БНБ, поемайки контрола над КТБ, са изнесли цялата документация, за да замажат следите на фирмите на Пеевски и други избрани политици, олигарси и пр. и изнудват хората, които знаят истината, да си траят, за да не изчезнат от тази земя.

4)     Хипотеза 4 - Извънземните са атакували КТБ и ние "зрителите на цирка" не сме разбрали...

При хипотези от 1 до 3 би следвало поне десетина човека от БНБ и няколко други организации да бъдат арестувани за престъпление по служба и "престъпна небрежност" (Gross Negligence), както и да се започне разследване на всички други институции и организации, които участват в процеса...

При доказване на хипотеза 4 мисля да поискам убежище на Плутон...

Васил Величков е бил директор "Информационни технологии" на ТБ "Хеброс" след нейната приватизация от Regent Pacific Group в периода 1999-2002г. През последните 15 години е ръководил и изпълнявал десетки проекти, свързани с информационни технологии във финансовата сфера и е участвал в проектите по създаване, развитие, интеграция и поддръжка на няколко национални електронни регистри - Търговския регистър към АВ, Имотния регистър към АВ и Кадастралния регистър към АГКК.

Заглавието е на редакцията

Скъпи (бивши) колеги от БНБ и настоящи палячовци, престанете да пробутвате глупости за "изчезнали досиета" и "неизвестни кредитополучатели" за 3.5млрд. - това просто не е възможно:

1)     Кредитните досиета в една банка съдържат хартиени оригинали, но по-голяма част от важните документи се издават и/или регистрират от/в други институции - Годишен финансов отчет - Търговски регистър към Агенция по вписванията; Ипотеки - Имотен регистър към Агенция по вписванията; Скици на имоти - Кадастрален регистър към АГКК, Залози върху движими и недвижими активи, дялове и акции - Регистър на особените залози към МП, Пълномощни - Регистър на пълномощните към Камарата на нотариусите; Оценки на обезпечения – независими външни оценители посочени от банката; Оценки на апортни вноски – независими външни оценители определени от Агенция по вписванията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


83 коментара
 • 1
  crossblade avatar :-?
  Нанко Русев

  Страхотна статия!

 • 2
  foggbg avatar :-|
  foggbg

  Много ясно казано от тук нататък да му мислят какво Говорят

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Но е възможно съчетание м/у частично изпълнение на хипотези 2 и 3, то не е нужно да се е правело за всички кредити, а само за някои.
  Остава неясно и как при средно над 15% лоши кредити, в КТБ процента е бил 1,7 - ми те тия направо безгрешни!

 • 4
  dedo_uluk avatar :-|
  Бай Благой
  • -11
  • +100

  Аз предполагам хипотза 2.

  Плюс хипотеза 5, че в България обяснението "ми досиетата изчезнаха" предизвиква реакции "аа, пак ли, еми добре..", влесто "ама как така?!" Лесен отговор, който някакси магически освобождава "разследващите" органи от нужда да си мърдат пръста (и, не дай си Боже, да засегнат някого някъде), и същевременно предлага на публиката една Деус Екс Макина, която обяснява всичко и след която не следва нищо. До следващия скандал.

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  При хипотеза 4 вероятността да има осъдени е най-малка.
  Май хипотеза 4 ще се окаже вярната :)

 • 6
  iwonow1 avatar :-(
  iwonow

  Всичко случващо се напоследък ,щеше да е много смешно ако не беше толкова тъжно ...

 • 7
  eliasenova avatar :-|
  eliasenova

  Напълно съм съгласна с написаното... На много места се съхранява информацията за кредитите и техните обезпечения. Въпросът е дали има воля да се разровят регистрите и да се сглоби пъзела

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  id_1 avatar :-?
  !D !калпав е новия вид Дневник!

  Няма човек пък бил и неспециалист който да е влизал в банка да вземе кредит и да не знае за какво става въпрос.Само с един клин и си в картинката със всичките си предимства и недостатъци.
  Въпрос ном.1 е защо Искров се 'продава" и за колко ли ?
  Още с лекото изтичане на писмото за подуправителя се оформи усещането ,че БНБ играе в отбора на другите но не на страната на добрите.
  Прокуратурата изглежда също замесена с някой свой играчи... т.е. да влизаме под мониторинг на европа и въобще да не търгуваме със суверенитет ,какъвто в България се ползват и възползват само група мафиотизирани хора и фирми.
  Ако кажем ,че БАНКА -означава ДОВЕРИЕ и управление на риск , то БНБ просто не съществува !!!

 • 9
  id_1 avatar :-?
  !D !калпав е новия вид Дневник!

  Ако успее да мине номера с изчезналите досиета ,каква търговия ще се развърти .
  -Въпрос за 1 милион или милиони :
  -Искаш ли да си от тези на които им е изчезнало досието??
  Какви пари ще са на този "вторичен" пазар???- осигурен с любезното съдействие на бюджета и МФ.

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Фактите са казани, изводите всеки може да си направи сам.

  ОСТАВКА и СЪД за Искров!

  ОСТАВКА цацаров!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход