🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БНБ и управляващите партии възкресиха закона КТБ

Банката няма да отвори на обещаната дата 21 юли. Политиците продължават да обсъждат спасяването на негарантираните депозанти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ДПС излезе от мълчанието си и призова за постигане на общо съгласие за специален закон по казуса КТБ.

Ден след като на консултативен съвет при президента партиите не постигнаха съгласие около идеята КТБ да се раздели на добра и лоша банка и големите депозанти също да бъдат спасени от данъкоплатците, предлаганият от БНБ специален закон заживя нов живот. Вчера първо БНБ върна топката към политиците, като обяви, че банката няма да отвори на обещаната дата 21 юли и ще продължи да е под специален надзор, по-късно през деня БСП и ДПС се включиха с изказвания и размишления, а вечерта и правителството обяви, че продължава да предпочита варианта, при който "жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството продължава да работи".

Така вероятно в близките дни схемата за прехвърляне на голяма част от активите и пасивите на КТБ в "Креди агрикол", която да бъде одържавена, ще се върне отново на дневен ред и ще бъде направен втори опит да се постигне консенсус по темата. Същевременно се разбра, че разговорите между парламентарните сили по въпроса продължават. Вероятно обаче, преди отново да се повдигне темата, БНБ ще предложи корекции в законопроекта или повече информация, за да могат политиците да оправдаят партиите в позициите си.

От БНБ с недомлъвки

От неясното официално съобщение на БНБ се налага изводът, че Корпоративна търговска банка (КТБ), която в момента е под специален надзор на БНБ от 20 юни, няма да отвори, както беше декларирано, на 21 юли – идния понеделник. Това означава, че депозитите и сметките на фирми и граждани в КТБ остават блокирани, без достъп до тях, докато политиците и БНБ не се разберат ще се спасяват ли и негарантираните по закон влогове (над 196 000 лв.) в Корпоративна банка.

В разпространеното вчера съобщение БНБ не казва ясно и категорично, че банката няма да отвори на определената от самата нея дата, не посочва дали изобщо ще отвори или не, или ако да - кога точно. Няма и никаква друга конкретика като действия, стъпки или план за изпълнение. На практика ситуацията около КТБ се мени всеки ден, а от регулатора обичайно излизат с неясна и неконкретна информация и объркани послания към обществеността.

В съобщението на БНБ се казва, че "поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор. Съгласно сега действащата законова база (чл.115, ал.3 от Закона за кредитните институции) максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца".

Въпросните срокове започват да текат от 20 юни, така че банката може да отвори врати на 21 септември, когато изтичат трите месеца. Нищо не пречи на БНБ обаче да посочи и друга, по ранна дата, тъй като решението е за "до 3 месеца", или пък да удължи специалния надзор в рамките на максималните по закон шест месеца.

В банковата група КТБ влиза и дъщерната й "Креди агрикол България", която беше поставена под специален надзор на 22 юни. Според проверката на одиторите в "Креди агрикол", резултатите от която съобщи управителят на БНБ Иван Искров на 11 юли, банката е "добре управлявана, с добри практики, много добър кредитен портфейл".

Според източници на "Капитал", дори и да се стигне до съгласие как ще се процедира максимално бързо, датата 21 юли вече е непостижима. Ако се премине към несъстоятелност, тогава фондът ще започне да изплаща гарантираните влогове по-късно, а ако се приеме специалният закон, няма да има техническо време за предвидените в него процедури. Има опасения обаче, че нарушаването на обещаната дата може отново да предизвика страхове и у вложители в други банки.

От политиците със заявки

Председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов съобщи във вторник, че работни групи обсъждат допълнителни варианти за законови промени, насочени към това да не бъде допуснат срив в икономиката, касаещ депозитите и разплащателните сметки на фирмите в банката. Той не уточни какъв е форматът на работните групи, къде те заседават и кой участва в тях. От думите му се разбра, че партиите по-скоро очакват инициатива от БНБ и затова срок не може да бъде определен.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова консултациите да продължат, като според него времето до сряда включително е достатъчно за постигане на съгласие. "Имаме действащи закони и са гарантирани влоговете на граждани до 100 хил. евро, но ако ни води публичният интерес, съдбата на редица коректни данъкоплатци и чист бизнес, трябва да се потърси обща воля да се види това по-широко измерение на публичния интерес", каза той. По думите му нито той, нито партията имат сметки в КТБ и той никога не е получавал кредит от банката.

В официалната позиция на правителството също се загатва за икономическия ефект. "Тези варианти обезпечават нормалното функциониране на десетки български фирми и могат да минимизират съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на тази сравнително голяма българска банка", се казва там, без да се уточнява защо интересите на "десетки" компании трябва да бъдат финансирани и/или гарантирани с пари на данъкоплатеца.

"Подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката. Напротив, настояваме за максимална прозрачност на тези лица", написа и премиерът Орешарски във Facebook.

От данъкоплатците с нежелание

Основният момент в специалния закон беше изплащането на всички депозити в КТБ с публични средства – и гарантирани, и негарантирани. От БНБ не дадоха ясна обосновка на необходимостта да се защитят и тези над гарантирания размер (196 000 лв.), анализ или мотиви защо това се налага. Още повече че след проверката на одиторите в КТБ не съобщиха нито точен размер на лоши кредити, нито размер на загуба в банката.

Обявиха, че за 3.5 млрд. лв. кредити липсва информация, като това съвсем не означава, че са те са лоши. Така обаче не може да се направи реална оценка на състоянието на банка. В същото време обаче БНБ заяви, че ще я обяви в несъстоятелност, за което е изготвила специален закон. В него се предвиждаше централната банка да одържави обявената за здрава "Креди агрикол България", да прехвърли всички депозити на КТБ в нея и така те да бъдат изплатени изцяло от данъкоплатеца, вместо държавата да покрие само гарантираните до 196 хил. лв.

Схемата предвижда Министерството на финансите да поеме част от задълженията на КТБ и да ги прехвърли в "Креди агрикол", като в замяна й даде специално емитирани ДЦК - така, ако има големи тегления от "Креди агрикол", тя ще може да ги заложи в БНБ, срещу което да получи ликвидност от централната банка. Друга част от задълженията на КТБ се поемат от Фонда за гарантиране на влоговете, който също ги прехвърля към "Креди агрикол", срещу което й превежда определена сума. Освен това проектът на закона изолира фонда в процедурата за несъстоятелност на банката и основната роля се поема от Министерството на финансите.

Този законопроект на БНБ беше вторият, информация за който изтече в публичното пространство в рамките на три дни, като получи подкрепата на ДПС и на правителството. Във вчерашното съобщение на БНБ се казва още, че "при продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение".

 

Надзор над надзора

БНБ отчете и че вече е осъществила контакт с ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм и е започнала разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ. По тези въпроси е постигнат консенсус по време на консултациите при президента в понделник.

Единният надзорен механизъм (Single Supervisory Mechanism, SSM) беше структуриран като един от основните стълбове на изграждания все още Европейски банков съюз. SSM все още не работи. Той ще започне реално да действа от ноември 2014 г. Задължителен е за страните от еврозоната, а другите държави - членки на Европейския съюз, могат да се присъединят по желание, като досега нито една не го е направила. В прекия му надзор ще влизат поне трите най-големи банки в съответната страна, които за България са Уникредит Булбанк, ДСК и ПИБ.
77 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  varum avatar :-@
  Х
  • + 218

  КТБ е с отнет лиценз <-> КТБ не е с отнет лиценз
  КТБ влиза в процедура по несъстоятелност <-> КТБ не влиза във въпросната процедура
  КТБ отваря на 21-ви юли <-> КТБ отваря най-рано през септември
  От КТБ са източени 205 млн. лева на 19-ти юни <-> От КТБ нищо не е точено
  Последно? Не може от дадена институция да се дава информация, която да бъде напълно опровергана само след няколко часа. И палачинката не спира да се обръща и всичко се променя на 180 градуса през ден.
  Няма такава държава!

  П.П. Защо няма и помен от одита?!

  Нередност?
 • 2
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991
  • - 1
  • + 78

  Човекът взе парите...Искров и ''политиците'' стават все по-одиозни с всеки изминал ден,просто да призиват одитори от ЕЦБ,та поне веднъж да разберем истината.

  Нередност?
 • 3
  petarglaov avatar :-|
  petarglaov
  • - 10
  • + 59

  Niama nujda ot govorene, ima nujda ot PROTESTI

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 4
  varum avatar :-|
  Х
  • - 1
  • + 74

  До коментар [#3] от "petarglaov":

  Ако направят още някой въртел и КТБ не отвори през септември, гарантирам, че вложителите ще загубят търпение. Говорим за стотици хиляди, които имат работни заплати, пенсии, влогове, обезщетения, разплащателни сметки във въпросната банка. Търпението си има изчерпване.

  Нередност?
 • 5
  herbaltea avatar :-|
  herbaltea
  • - 1
  • + 71

  и на мен така ми се струва, гответе се да излизаме на площадите пак...

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 6
  tdr_kolev avatar :-|
  tdr_kolev
  • - 4
  • + 25

  #кой ще им осигури кворум?

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 7
  reniab avatar :-|
  reniab
  • - 2
  • + 66

  Последно 205 млн лв не са източени, а внесени – така Цветан Василев се е опитал с парите от дивиденти на своя частна фирма да подпомогне увеличаването на ликвидността на банката http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/society/article/post82846.html
  ОМАНСКИЯТ ДЪРЖАВЕН ФОНД Е НАЕЛ ЕДНА ОТ ТРИТЕ НАЙ-МОЩНИ АДВОКАТСКИ КАНТОРИ В ЛОНДОН, ЗА ДА СЪДИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И БНБ

  Нередност?
 • 8
  val71 avatar :-|
  val71
  • - 3
  • + 36

  "така че банката може да отвори врати на 21 септември,...."
  ===============
  Хм..... Орешарски май беше казал, че ще си подаде оставката след като КТБ отвори врати на 21 юли .... така било редно, за да не оставят след себе си неразрешен проблем..... Сега значи ли, че Орещарски ще си подава оставката след новата дата на евентуалното отваряне - 21 септември, а всички знаем какво би означавало това за датата на изборите......

  Нередност?
 • 9
  petarglaov avatar :-|
  petarglaov
  • - 2
  • + 54

  С приемането на този спецялен закон за КТБ ще откраднат два пъти, първия път от всички нас-данакоплатците-държавата и втория път активите на банката (които ще отидат където в които ръце трябва - ДПС, а трябва ли?!)

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1
  • + 51

  Тия дето искат да оглозгат банката не се отказват. Явно става дума за златни активи.

  Медиите продължават да повтарят като папагали измисленият одит... че имало липси за 3.5 милиарда.

  Нередност?
Нов коментар