Кристалина Георгиева, Кристиан Вигенин, Зинаида Златанова или... Станишев?

Днес ще стане ясно дали външният министър на ЕС ще бъде българин

Орешарски ще трябва да представи избора си възможно най-рано, ако България иска да се бори за престижен ресор
Орешарски ще трябва да представи избора си възможно най-рано, ако България иска да се бори за престижен ресор    ©  Красимир Юскеселиев
Орешарски ще трябва да представи избора си възможно най-рано, ако България иска да се бори за престижен ресор
Орешарски ще трябва да представи избора си възможно най-рано, ако България иска да се бори за престижен ресор    ©  Красимир Юскеселиев

Днес в Брюксел българският премиер Пламен Орешарски ще свърши горе-долу последното, което иска да направи, докато е на власт - да предложи новия български кандидат за еврокомисар. Името, което София ще сложи на масата, все още не е ясно. Играта около този последен важен пост, който кабинетът "Орешарски" вероятно ще реши, се заплита.

Самият министър-председател неколкократно обяви, че отива в Брюксел с отворен мандат и ще изслуша и обсъди с новия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер (който трябва днес да бъде окончателно одобрен от 28-те) вероятни номинации. Тази игра обаче има и европейско измерение - днес лидерите на 28-те ще обсъждат позицията на нов върховен представител по външната политика и сигурността и тъй като в този спор има замесено българско име, решението на София ще се окаже много важно.

Миналата седмица, брюкселската агенция EurActiv цитира неофициално няколко постоянни представители на държави-членки в Брюксел, които индикират подкрепата си за досегашния български комисар Кристалина Георгиева. Според изданието, представителите на важни западноевропейски държави са подкрепили идеята Георгиева да стане новият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността - де факто външен министър на съюза и вицепрезидент на Комисията. Същото посочи тази седмица и в. "Financial Times", тъй като балтийските държави са поставили вето на пътя на най-големия конкурент на Георгиева - италианският външен министър Федерика Могерини, заради близките й връзки с Русия.

Но това все още не значи, че Орешарски ще номинира досегашния български комисар. Правителството избягва всякакви коментари по името, което значи, че има дълбока съпротива в кабинета (или извън него) срещу Кристалина Георгиева. След като партийният лидер на БСП и ПЕС Сергей Станишев изглежда, се оттегли от тази борба заради съпротивата на Европейската народна партия, като други вероятни кандидатури остават външният министър Кристиан Вигенин и вицепремиерът Зинаида Златанова. Вигенин неофициално е признавал, че това е пост, който го интересува, но никога не е коментирал възможността да бъде предложен. Идеята, че той ще бъде подкрепен от следващо правителство или дори от БСП обаче, е силно съмнителна.

Източници, запознати с мнението на премиера, казват че той ще поиска от Юнкер да му каже предпочитанието си за нов комисар - нещо, което нито дипломатически, нито политически новият председател може да направи. Единственото, което Юнкер може да посочи, е че предпочита номинацията да е жена - вчера председателят на парламента Мартин Шулц обяви, че ЕП ще отхвърли всяка Комисия, в която няма достатъчно женско присъствие. Това ще сведе избора между Зинаида Златанова, Кристалина Георгиева, или трето, неизвестно име.

За страна като България, която страда от лош имидж и слабо влияние в Брюксел, номинацията на Златанова, която няма експертен ресор, нито тежест на европейско ниво, ще значи изпадане за пореден път във втората лига на комисарите, с второстепенен ресор и без особено влияние. Що се отнася до Георгиева, разбира се, не е гарантирано, че тя ще получи поста, за който се спекулира, но заради тежестта на кандидатурата й, България може да лобира за по-важен комисарски пост дори да не е този на външен министър.

Последно раздаване на картите

Юнкер заяви, че решения още не са взимани. Дали Георгиева ще получи поста на външен министър  зависи от сложна комбинация. Трите най-големи групи - християндемократите, социалистите и либералите трябва да си разделят петте важни поста в ЕС - председателя на ЕК, председателя на Европейския парламент, председателя на Европейския съвет, върховния представител в областта на външната политика и отбраната и председателя на еврогрупата (т.е. на страните в еврозоната).

Първите две длъжности вече са заети от представител на ЕНП - Юнкер и на ПЕС - Шулц. За да може настоящият български комисар да застане начело на европейската дипломация, то със сигурност постът на председател на Европейския съвет трябва да отиде у социалист. Засега споменаваното име е на датския премиер Хеле Торнинг-Шмит. Срещу нея обаче има сериозна съпротива от Франция. Тази позиция ще определи и дали българка може да стане външен министър на ЕС.

Дипломатически източник, запознат отблизо със ситуацията, коментира, че ако се стигне дотам, Георгиева е по-скоро взето решение. "Дори България да не я предложи, това е пост, избиран от държавите-членки и предложението може да дойде от всяка друга държава, което обаче би било доста срамно за София", казва той. "Като компромисен кандидат, тя е по-балансирана към Русия и по-опитна, като е доказала способността си да организира и да е ефективна". Томислав Дончев - бивш министър от правителството на ГЕРБ и евродепутат в ЕНП, коментира пред "Капитал", че става дума за "пропускане на отлични възможности. Трудно е да си представя да имаш такава отлична възмжност и да имаш съменние кого да предложиш."

Така или иначе, днес на масата в Брюксел трябва да бъде решено кой ще представлява ЕС пред света и има всички шансове това да е българка. Но освен за Георгиева, днес ще бъде изпитание и за политическия нюх, ако въобще има такъв, на Пламен Орешарски. "Моралният въпрос е, дали Орешарски ще бъде ням свидетел на това, което се случва, докато други се борят за нещо, което би трябвало да е висш български интерес?", допълва дипломатът. "Ще бъде достатъчно да се види дали при пристигането си, българският премиер ще опита да се види с максимален брой държавни ръководители и дали после ще направи силна реч в защита на кандидатурата за външен министър, или просто ще предложи друг кандидат, а Кристалина ще е втора опция - като компромис".

обновена в 12:00