БСП обсъжда вариант за покриване на всички влогове в КТБ

Депутатът от БСП Румен Гечев

БСП обсъжда вариант за покриване на всички влогове в КТБ

Финансовият министър и червените предлагат това да стане след данъчна проверка

7752 прочитания

Депутатът от БСП Румен Гечев

© Надежда Чипева


Румен Гечев лансира вариант за гарантиране на всички депозити, като за тези над 196 000 лв. да не се изплащат натрупаните лихви.

След като във вторник за пръв път ДПС открито подкрепи идеята за покриване на всички депозити в КТБ, в сряда от БСП също дадоха сигнал, че са склонни на такъв вариант. Така на страната на БНБ, която иска да се направи специален закон за КТБ, заобикаляйки настоящата нормативна рамка, вече има две партии и правителството.

Вчера след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Петър Чобанов каза, че покриването и на средствата над държавно гарантирания размер би могло да стане само срещу данъчна проверка на тези средства и произхода им. Депутатът от БСП Румен Гечев лансира идеята за гарантиране на всички депозити, като за тези над 196 000 лв. да не бъдат изплащани натрупаните лихви, а само главницата. Този вариант е бил предложен за решение на парламентарната група на БСП след разговори между нейни представители, банкери, експерти и БНБ. Идеята е предложенията да бъдат облечени в специален закон за КТБ.

От ГЕРБ продължават да настояват, че спасяване на големите депозити е възможно само срещу премахване на банковата тайна за тях, но засега позицията им е да се спази сегашното законодателство. Всичко това се разви на фона на информацията на в. "24 часа" от вторник вечер, че политическите партии вече са се договорили да спасят влоговете на всички депозанти, като ГЕРБ са се съгласили на това срещу актуализация на бюджета и оставка на управителя на БНБ Иван Искров. Тази информация обаче впоследствие бе отречена както от ГЕРБ, така и от БСП.

Ситуацията се заплете, след като като на консултативен съвет при президента в понеделник партиите не постигнаха съгласие около идеята КТБ да се раздели на добра и лоша банка и големите депозанти също да бъдат спасени от данъкоплатците, а ден по-късно (вторник – бел. ред.) БНБ върна топката към политиците, като обяви, че банката няма да отвори на обещаната дата 21 юли и ще продължи да е под специален надзор. Специалният закон за КТБ, направен от БНБ, има подкрепата на правителството и на ДПС, което изказа позицията си за пръв път във вторник, като след това отново потъна в мълчание.

От бюджета за бюджета

Според Петър Чобанов, ако се приеме решението за спасяване на средствата на всички вложителите в КТБ, то категорично трябва да е съпроводено с действия, които гарантират прозрачност и произхода на средствата, които ще бъдат спасени. Поради това се обсъжда законово предложение, според което да се направи проверка на произхода на тези средства от Националната агенция за приходите (НАП). Предложението включвало и данъчна ревизия на фирмите, които евентуално ще получат обратно своя ресурс.

Освен това ще бъде поставено условието компании със задължения към държавата първо да ги погасят и едва след това ще им бъдат възстановени сумите. Чобанов все пак посочи, че евентуалното спасяване на всички вложители би било лош пример и това не би трябвало да се прави, но представи контрааргумент – евентуална загуба на работни места (около 75 000 работещи във фирми вложители в КТБ), последвано от увеличение на разходите за социални помощи. Така преценката колко би струвало подобно решение клоняла към спасяване на всички депозанти, както това се случило и в други страни.

Според Румен Гечев това са компании, които плащат около 1.5 млрд. лв. данъци и такси в бюджета. Затова по думите му "нерешаването на проблема би означавало държавата да губи стотици милиони левове годишно". Така предложението на БСП е влоговете над законово грантирания размер да се покрият от доказано наличните активи в КТБ за 2 млрд. лв., като по тях не се платят лихвите им.

И Гечев смята, че спасяването на тези влогове трябва да стане след проверка на НАП за задължения и произход на парите. По схемата, предлагана от левицата, гарантираните депозити, които са за 3.6 млрд. лв., трябва да се покрият от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който да даде 2 млрд. лв. (при налични в него общо 2.1 млрд. лв. - бел. ред.) и 1.6-1.7 млрд. лв. да се осигурят от Министерството на финансите чрез емитиране на дълг.

Надграждане

Всичко това се развива на базата и надгражда разработения от БНБ специален закон за преструктуриране на КТБ, който тя беше предложила на политиците през последния уикенд и който е втори поред в рамките на три дни. В него се предвиждаше централната банка да одържави обявената за здрава "Креди агрикол България", да прехвърли всички депозити на КТБ в нея и така те да бъдат изплатени изцяло от данъкоплатеца, вместо държавата да покрие само гарантираните до 196 хил. лв.

Схемата предвижда Министерството на финансите да поеме част от задълженията на КТБ и да ги прехвърли в "Креди агрикол", като в замяна й даде специално емитирани ДЦК - така, ако има големи тегления от "Креди агрикол", тя ще може да ги заложи в БНБ, срещу което да получи ликвидност от централната банка. Друга част от задълженията на КТБ се поемат от Фонда за гарантиране на влоговете, който също ги прехвърля към "Креди агрикол", срещу което й превежда определена сума.

Освен това проектът на закона изолира фонда в процедурата за несъстоятелност на банката и основната роля се поема от Министерството на финансите.

Румен Гечев лансира вариант за гарантиране на всички депозити, като за тези над 196 000 лв. да не се изплащат натрупаните лихви.

След като във вторник за пръв път ДПС открито подкрепи идеята за покриване на всички депозити в КТБ, в сряда от БСП също дадоха сигнал, че са склонни на такъв вариант. Така на страната на БНБ, която иска да се направи специален закон за КТБ, заобикаляйки настоящата нормативна рамка, вече има две партии и правителството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


64 коментара
 • 1
  mathilda avatar :-|
  mathilda

  Е, ГЕРБ ще минат и те на позицията на БСП и ДПС, коалиция готвят, все пак:)

 • 2
  ikonata avatar :-|
  ikonata

  та това са техни влогове-затова са така загрижени-а за хората-няма пари на 21 юли. Всички са едно-БСП-ДПС-ГЕРБ--лъжлив боклук

 • 3
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  БСП+ГЕРБ+ДПС, налице е нова коалиция , уважаеми дами и господа.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Какво ни топли банковата тайна, някой откраднал едни пари, сега целия народ да плаща откраднатото!

 • 5
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  мен не ме интересува кои са богатите за големи лихви , НЕ искам аз да им плащам от пенсията си бакиите им .

 • 6
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Значи схемичката е такава - 1-2 години една тарикатска банка оплита в мрежата си политици от всички партийки , предоставяйки й изгодни депозитни условия, кредитчета,
  Консултански договори с дъщерите им (вж. Капитал от вчера), ... С тяхна помощ привлича държавни парички за депозити срещу минимална лихва, а пък на Вложителите политици се осигурява добра възвращаемост..

  1 година протести, скандали, освиркване.. но дебилите-политици са непукист.. през деня плюят по КОЙ , Пеевци, искат оставки, а вечерта - проверяват колко им е набъбнала сметката в КТБ..

  Обаче идва момент когато др. КОЙ решава да прекрати бизнеса си с банката, и ако може да не връща кредитите..

  И понеже нещата отиват на закриване, а политиците са от сорта Лупи - при тях загуба на пари не може да има, тогава се минава на естестения план Б - невинните, балъците, тези които крещяха истински по полощадите ОСТАВКА, но не правиха бизнес с Банката - да платят сметката... И да върнат на ГРАБИТЕЛИ-ТЕ .. парите с ЛИХВИТЕ..

  Нито процент загуба за МАФИЯТА... Цялата сметка се плаща от НАРОДА..

  Е, НЕМА такава държава.. Но ИМА такъв народ - търпелив , толератен до глупост..


 • 7
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Ами след като от тези депозити 2.2 млрд са държавни пари и са над 100 000 евро, а останалите са на физически лица и следва законът да бъде равноправен към всички, то нека да падне банковата тайна, да се видят на парите на клиентите им, да се проверят данъците, които са заплащали и "как са натрупали спестяванията", да се направят проверките и ако са укрили данъци влезли в тези спестявания или са били от незаконна дейност и неясен произход, то тогава те са нарушили законите и следва да им се отнемат,

 • 8
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Ужас! Тоя Гечев каквото предложи - само пустиня след себе си оставя! Трогателно бедните роби - гласоподаватели на БСП, ще плащат борчовете на робовладелтсите си.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  anitamihaylova avatar :-|
  anitamihaylova

  Ами то добре звучи, ама все пак си мисля, че накрая пак за сметка на хората ще е решението!

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Това е новият план политическата мафия да ни окраде нас, будалите-данъкоплатци, за пореден път! След като всички политици са се закопали здраво в КТБ - на всяка цена ще гласуват поръчков закон, за да си опазят сметките в КТБ над 100000 евро. Всички други могат да губят и живота си заради политическите мизерии, ама политиците не могат да допуснат загуба на законно окрадените от всички ни, с толкова тежък труд и морални компромиси от тяхна страна, лични спестявания! Интересно, новият "закон" (както наричат това поредно мафиотско пособие за поредната измама на данъкоплатците) само за случая на КТБ ли ще важи или ще важи за абсолютно всички банки и вложители?! И ако е второто - откъде ще намери държавата пари при един масиран банков срив?! Или тогава пак ще изменят закона, но този път без покриване на никакви вложения, след като преди това политиците си преместят парите в чужбина...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход