Вечерни новини: 16 юли

Върнатият от президента закон срещу търговските вериги напредва в парламента; Приморско се събуди под вода след дъждове и преливане на реки; Бизнесменът Георги Гергов влиза в битката за лидер на БСП;

Георги Гергов    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

57

млн. лв. допълнителни разходи за МВР одобри кабинетът в сряда - за стари задължения и обезщетения на служители. Парите се отпускат само три месеца след като МС отпусна други 28 млн. лв. по същото направление. Така извънредните средства за МВР от началото на годината надхвърлят 100 млн. лв. при бюджет от почти милиард. Още близо 20 млн. лв. кабинетът даде за археологически разкопки, възнаграждения и обезщетения на учители и транспорт на педагози.

"Третото" на практика четене на закона за защита на конкуренцията, въвеждащ регулация в отношенията доставчици - търговски вериги, не доведе до съществени изменения в текстовете, стана ясно на заседание на икономическата парламентарна комисия. След ветото на президента по текстовете и непреодоляването му в пленарна зала миналата седмица в сряда бяха предложени предимно дребни корекции - ще бъде задължително търговец на храни да сключи писмен договор с доставчик, когато оборотът му надхвърля 97 млн. лв., което е над прага за средни предприятия. В този договор не може да се съдържат различни клаузи, като например да се закупува или продава стока на трети лица или да й се правят по-добри търговски условия, да се предвиждат такси, които не са реално извършени, да се прехвърля неоправдан или непропроционален риск върху една от страните и др. Росен Плевнелиев наложи вето върху част от предлаганите промени, а БСП и ДПС не събраха мнозинство от 212 гласа за отхвърлянето му. Затова и текстовете трябваше да бъдат преработени и гледани наново в комисията. Сега те трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала, където могат да бъдат приети с обикновено мнозинство - 50% плюс 1 от присъстващите депутати.

Над 60 сгради пострадаха след проливните дъждове и наводненията в Приморско от последното денонощие, съобщиха от местното кметство. Става въпрос за хотели, къщи за гости, заведения и частни домове. На места в града имаше прекъсване на електрозахранването, а през вчерашния ден бе затворен за движение пътят Созопол - Приморско. Дъждовете от последните дни и преливането на реките Ропотамо и Дяволска доведоха до наводнението в града и съседните села Веселие и Ясна поляна, като се е наложила и евакуация на хора. Засега от общината обявиха, че ще започнат възстановяване със собствени средства.

Две клаузи, които са във вреда на потребителите, се съдържат в общите условия на ВиК дружествата в страната, установи проверка на Комисията за защита на потребителите. Едното от условията предвижда при неизправен водомер изразходваната питейна вода месечно да се определя от ВиК оператора, което обаче е в противоречие с наредба на регионалното министерство. Втората клауза, която е засечена от регулатора, задължава потребителите да плащат в определения срок сметките си, дори и в случаите, когато са подали възражения срещу тях. Така според регулатора е възможно да се стигне до ситуация някой да плати сума, която реално да не дължи. Комисията е изпратила на всички дружества препоръки за отстраняване на неравноправните клаузи. Срещу онези, които не го направят, ще бъдат заведени колективни искове.

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се завишават санкциите при шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. Измененията бяха внесени от ГЕРБ и получиха подкрепа и от ДПС. Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила ще се наказва с от 1 до 3 години затвор и глоба вместо досегашните до една година. При влязла в сила присъда за шофиране с над 1.2 промила и нов случай на шофиране с над 0.5 промила наказанието ще е от 1 до 5 години затвор и глоба вместо досегашните две години и глоба.