Нов законопроект за КТБ предлага различно отношение към малки и големи депозанти

Документът, публикуван от Георги Кадиев на сайта му, засега не е официално внесен в парламента

Новият законопроект запазва основният недостатък на предложения от управителя на БНБ Иван Искров - данъкоплатците трябва да спасяват големите депозанти
Новият законопроект запазва основният недостатък на предложения от управителя на БНБ Иван Искров - данъкоплатците трябва да спасяват големите депозанти    ©  Анелия Николова
Новият законопроект запазва основният недостатък на предложения от управителя на БНБ Иван Искров - данъкоплатците трябва да спасяват големите депозанти
Новият законопроект запазва основният недостатък на предложения от управителя на БНБ Иван Искров - данъкоплатците трябва да спасяват големите депозанти    ©  Анелия Николова

Изплащане на влоговете до 196 хил. лв. в срок до 30 дни, а сумите над гарантирания по закон минимум - в срок до 6 месеца и след ревизия на НАП. Това предвижда нов проектозакон за преструктурирне на КТБ, който беше публикуван от бившия депутат от БСП Георги Кадиев в личния му сайт. Във Facebook страницата си той коментира недостатъците му и уточнява, че не е предложение на БСП и не е внесен официално, а се гледа по "ъглите на бюджетна комисия".

Според документа освен забавяне, се предлага големите депозанти да преглътнат и високите лихви по депозитите си, които ще бъдат намалени до среден пазарен размер. Нещо повече - това ще стане със задна дата, като ще важи не от обнародването на закона, а от откриването на влога. Сроковете започват да текат от влизането нa закона в сила, което означава че ако бъде приет малките вложители в КТБ ще имат отново достъп до парите в рамките на месец.

Предлага се въвеждане и на ограничение за фирмите да разполагат със средствата си и да извършват междубанкови преводи само за доставка на стоки и услуги и погасяване на задължения към държавата и контрагенти за срок от 12 месеца от влизане в сила на закона. За целта те ще трябва да представят документи удостоверяващи основание за плащане.

В проекта е разписано, че всичко това ще се случи в случай че квесторите  открият, че собствения капитал на банката е отрицателен. За това са им дадени 20 дни от влизане в сила на закона, като ако капиталът се окаже положителен се преминава към предвидените мерки в Закона за кредитните институции.

Ако се окаже, че КТБ е декапитализирана, проектът предвижда в 10-дневен срок държавата да купи от нея дъщерната й "Креди агрикол" за 1,5 млн. лв., които се прихващат с насрещно вземане. В нея се прехвърлят всички влогове (освен тези на акционери, управители и техни роднини). Дотогава квесторите трябва да изготвят и списък с активи, които да се прехвърлят към Креди агрикол и който да бъде одобрен от БНБ и финансовия министър.

За да се финансира Креди агрикол се предлага трансфер от държавата 2.2 млрд. лв. и от Фонда за гарантиране на влоговете 1.5 млрд. лв. За целта държавата може да емитира еднократно ДЦК.

Другите вече известни проектопромени в ЗКИ също остават на дневен ред, като са включени в преходните и заключителни разпоредби.

Рисковете

Така много от спряганите хипотези през седмицата вече добиват ясен законов вид. Големият проблем остава както и с предишния предложен от БНБ проект - продължава да се върви към идеята големите и негарантирани депозанти да бъдат спасени с пари на данъкоплатците.

Друг спорен момент е, че по неясна причина в преходните и заключителни разпоредби се посочва, че правомощията на синдик и на Фонда за гарантиране на влоговете ще се изпълняват от НАП. Това заобикаля цялата съдебна практика по несъстоятелност и напълно иззема възможността на фонда да контролира събирането на вземанията и възстановяването на средствата в него. Докато съдебната процедура си има недостатъци, тя поне е прозрачна, докато за НАП няма никакви разписани изисквания. Това вероятно ще намали чувствително публичния натиск и контрол при продажбата и създава предпоставки за злоупотреби и разпродажба на активи на занижени цени.

Засега не е ясно дали има някакво постигнато политическо съгласие около тези текстове.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


83 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  е това вече е истинска кражба на парите на данъкоплатците, които ще трябва да подпират новата държавна банка и пълно пренебрегване на всички банкови закони, просто наглост!
  В крайна сметка днес умело прехвърлят горещия картоф вече с две лица КТБ и Креди Агрикол, на новото правителство след 5 октомври.
  Мазане и крадене са мотивите вписани за този закон...

 • 2
  deelee avatar :-|
  deelee

  Около банката има толкова много неясноти - що за закони се пишат в такава ситуация? Спешно е нужно да се назначи чуждестранен одитор, който да разбере наистина какво става в КТБ. Ако трябва да се ликвидира банката, да се гонят кредиторите до дупка, както се прави в нормалните държави.

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Крайно време е да престанат с фабрикуването на всевъзможни нови и нови поръчкови КТБ-законопроекти, ами просто да изпълнят актуалния закон изрядно. Цялата мизерия е, че се мъчат да прековават закони, само и само да си опазят мангизите. Нещо, което в друг случай не биха направили. Я да си представим, че вместо КТБ, сега бяха тръгнали към неплатежоспособност няколко банки! На всичките ли вложителите щяха да бъдат обезщетени изцяло? Имаш ли идея, какъв колосален дълг щеше да направи държавата, след като и сега мислят да направят 1,6-1,7 млрд. лева дълг, само заради КТБ?! Или тогава ще направят закон, вложителите на КТБ да бъдат обезщетени изцяло, а вложителите на всички останали банки - до 100000 евро или и тази сума да намалят?

  Измамата тука блести от километри! Затова е тоя вой срещу поръчковото прекрояване на закони заради банка на властта. На хората им е любопитно кой ще изгори, ако закона се спази, но отделно - за тях е отвратителна шарлатания, закона да се прекроява, за да могат да си опазят прекрояващите политици спестяванията, напук на всички останали. А ако банковата криза се разрастне извън КТБ - тогава пак ще го прекроят, но този път в посока, да се възстановяват по-малко и от 100-те хиляди евро. Затова доверието в политиците отива към абсолютната нула. От такива нагли действия.

 • 4
  reniab avatar :-|
  reniab

  Няма да коментирам глупости на Кадиев, достатъчно сме писали за това по форумите
  Не ми е ясно, защо трябва да се емитира нов вътрешен дълг от 1.5 млрд лева след като преди 3 седмици беше емитиран такъв за спасяване на ПИБ? БНБ барабан с всичките политици се изредиха да казват, че той не е влязъл в употреба (белкем парите от тази емисия са налице и се намират на сигурно място в БНБ)?
  Или и те са изчезнали? Егати работа!

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#4] от "reniab":

  "Усвоили" са ги по други схеми. Тези търсят всеки повод, да правят нови и нови дългове. Има дълбоки гърла за хранене! Малко на брой, но за сметка на това - много-много лакоми...

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това с КТБ става параноично. Само аз и още двама-трима не сме се пробвали на тази тема.
  Тези хора защо не разберат, че България е държава и има закони, по които се подреждат обществените отношения!
  Тъй като още в началото на драмата с банките изчетох касаещото ги законодателство, без да съм правист, смятам, че то дава ясна рамка на проблема:
  - квестори от БНБ;
  - доклад на кресторите за състоянието на банката;
  - покана към акционерите да увеличат капитала в конкретен срок;
  - ако не се справят - обябяване на несъстоятелност;
  - ФТВБ изплаща гарантирането от закона сметки на граждани и фирми до 196 хил лв;
  - синдик, назначен от БНБ разпродава активите, за да обезпечи останалите вложители, доколкото парите стигнат.
  Така е по закон!
  Всичко останало е политическа целесъобразност, която смърди на преразхпределение на активите!
  И при парламент, бойкотиран избирателно от опозицията, който е чудо, ако си осигури кворум и който след седмици ще отиде в нищото, е висш политически цинизъм да се прокарват писани на коляно закони.
  Закони по целесъобразност!

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Аз предлагам подмяна на целия Парламент - прекалено много са в него хората в конфликт на интереси (с големи сметки в КТБ), след това бърза смяна на цялото ръководство на БНБ и новото ръководство да оперира стриктно по досегашния закон.

  Ако след като политиците ни се обезщетят за безскрупулното наливане на средства на държавни структури като активи в една-единствена банка (КТБ), вземе че избухне у нас банкова криза - с този нов закон държавата скоропостижно ще фалира...

  Трябва да се измете от Парламента, най-бързо, актуалната крадлива шайка и да се подмени до крак!

 • 8
  hvk36370520 avatar :-P
  hvk36370520

  Мечти:Ако депозитите над 200 000 бъдат преобразувани "служебно" в кредити,за няколко часа ще разберем много интересни неща.А и ще се даде шанс на много "почтенни граждани" да дадат своя принос към общите проблеми в банката

 • 9
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Никакви нови закони за КТБ: има си закон, да се спазва. Парламентът е с изцяло изгубено обществено доверие, камо ли когато става дума да се приемат нови закони, за да се похарчат милиарди обществени средства.

  Единствено, трябва да се смени управителя на БНБ, защото обществото изгуби доверие в него. Идеята да се назначи Светослав Гаврийски за управител поне временно е отлична.

  Изглежда сценарият е държавата да плати за депозитите на хората в банката (3-4 милиарда), активите да се разпродадат на безценица (още загуби от 1-2 милиарда) и накрая акционерите да осъдят държавата (още 1-2 милиарда). Е, няма да мине!

 • 10
  cnn avatar :-|
  cnn

  Като гледам, куцо и сакато почна да предлага законопроекти за КТБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход