Държавата е вредна за вашето здраве
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата е вредна за вашето здраве

Държавата е вредна за вашето здраве

В последните си дни здравното министерство предложи псевдореформи

Десислава Николова
3904 прочитания

© Инна Павлова


В неделя, на 13 юли, в София бяха дежурни само шест линейки по думите на лекарка, която в този момент спасяваше човек в тежко състояние. За да бъде покрит градът, са необходими 38 екипа, иначе работят 17, а напоследък са 11 или видно – далеч по-малко. Спешната помощ е изключителна грижа на държавата в лицето на здравното министерство. До момента то се справя с недостига на екипи, липсата на средства и протестите на лекарите като... им намали заплатите.

Пълният хаос в Спешна помощ е малка част от трагичното наследство на д-р Таня Андреева в здравния сектор за една година на поста. Период, за който тя внесе само един законопроект, който беше бламиран от парламента, и една здравна стратегия за получаване на евросредства за реформа, която Европейската комисия отхвърли и сега Световната банка преправя по молба на правителството.

Времето на управлението на Андреева ще се запомни с липсата на каквито и да били промени, освен към по-лошо. Върнаха се отдавна забравените мерки за пестене от лекарства на онкоболните. Това време е период, в който просията за лечение на деца се появи отново заради неумелото управление на фонда за лечение на деца. Замалко министерството да остави 1 млн. българи без лични лекари, защото не внесе навреме проект за удължаване на времето за работата им без специалност. Ведомството лансира идея, че частните застрахователни фондове трябва да получат част от парите за лечение в болницата и да се разплащат с клиниките вместо здравната каса.

Управлението на Андреева ще се запомни с доста политически назначения и с окопната война със здравната каса. Андреева никога не застана директно срещу НЗОК, но за сметка на това опита да прехвърли върху касата цялата отговорност за въвеждането на лимити за лечение, което стана с постановление на Министерския съвет и по нейно предложение. Вместо да обясни, че така трябва, Андреева застана в позиция на нямащ нищо общо с постановлението и започна да се радва на флирта с лекарите, като дори пресцентърът й разпространи благодарствени писма до нея от лекарския съюз и асоциацията на университетските болници, на които тя е принципал и назначава директорите.

В двата критични случая – стачката в Спешна помощ и необходимостта от актуализация на бюджета на здравната каса, Андреева отсъстваше, като вторият път беше на конгрес в Поморие. И в двата случая вместо нея политиката на ведомството трябваше да защитава заместникът й д-р Бойко Пенков.

В края на мандата си Андреева демонстрира рязка работоспособност и за десетина дни пусна около 20 проекта за концепции, наредби, стандарти, постановления и правилници. Освен това са на път да се осъществят и няколко продажби на имоти на държавните санаториуми.

Проблемът в повечето от тях обаче е, че приемането им ще донесе допълнителни усложнения в сектора и ще ангажира следващото правителство, ако не с много нови проблеми, с допълнителни разходи и ресурс за спешна промяна на нормативната уредба. Става въпрос за три основни документа – проекта за концепция за Спешната помощ, проекта за промени в правилника на фонда за лечение на деца и проекта за преструктуриране на Националния център по наркомании. И трите документа могат да минат за одобрение през правителството и да станат факт до края на мандата му - псевдореформи в последния момент, които в най-добрия случай просто ще направят хаоса в здравеопазването още по-голям.

Да счупиш и работещото. Промените във фонда за лечение на деца ще доведат до непрозрачност и усложнени процедури

Помощ за Спешната помощ. Идеите на екипа на Таня Андреева не засягат истинските проблеми

Как се убива институция от глупост. С преструктурирането на центъра по наркомании министерството замита безотговорността си към зависимите

 

Още промени в 12 без 5

Подарък за общините под формата на десетки декари имоти, басейни, калонаходища, минерални бани, собственост на държавните санаториуми, е едно от последните действия на здравното ведомство. Въпреки че санаториумите – "Специализирани болници за рехабилитация", са в забранителния списък за приватизация, министерството измисли схема, с която отписва от активите на дружеството несвойствени активи и ги подарява на кмета. Той от своя страна е свободен да ги продава и дава под наем. Първият подарък е факт – санаториумът в Шипково вече е собственост на община Троян, която месец преди да получи имотите от правителството, дори обявява конкурс за басейна и минералната баня и той вече е спечелен от фирма. В проект за раздаване са имоти в Костенец, Момин проход, Пчелина и Поморие. Тъй като бордът на санаториумите не е съгласен с идеята, той беше сменен.  

През последната седмица здравното министерство пусна за обществено обсъждане и дълго чаканата концепция за лекарствената политика. Тя беше завършена при управлението на ГЕРБ, но вижда бял свят едва сега. Документът е по-скоро опит да се демонстрира свършена работа в този сектор, тъй като почти няма шанс да бъде приет, нито пък да бъдат гласувани законовите промени, които предлага. Едното от предложенията в него, което пряко засяга пациентите, е да плащат такса за всяко лекарство с идеята така да се контролира потреблението. Такива такси има в повечето европейски страни, но там медикаментите са напълно платени, за разлика от България. В момента в страната болните доплащат в брой 1.3 млрд. лв. за лекарства и таксата би увеличила тази сума.

От Националната мрежа за децата пък критикуват промените в стандарта за неонатология - според тях той продължава да налага използването на рутинни процедури, които не са доказали ефективността си, вместо утвърдени и широко използвани в други държави практики. Отново не се споменава нищо за мъртвородени деца и за процедурите в такива случаи, отбелязват от неправителствената организация. Според тях от подобрения се нуждае и програмата за майчино и детско здраве, която беше приета тази седмица от Министерския съвет. "Няма заложени ясни мерки и дейности и по-конкретно дефиниран времеви диапазон за изпълнението им", смятат от мрежата. Липсват и ключови мерки като програми за обучение и взаимопомощ на родители на недоносени деца и деца с увреждания, анализи за причините за детска смъртност и заболеваемост и мобилни кабинети за прегледи, диагностика и лечение на бременни жени и деца в трудно достъпните и отдалечени райони.

В неделя, на 13 юли, в София бяха дежурни само шест линейки по думите на лекарка, която в този момент спасяваше човек в тежко състояние. За да бъде покрит градът, са необходими 38 екипа, иначе работят 17, а напоследък са 11 или видно – далеч по-малко. Спешната помощ е изключителна грижа на държавата в лицето на здравното министерство. До момента то се справя с недостига на екипи, липсата на средства и протестите на лекарите като... им намали заплатите.

Пълният хаос в Спешна помощ е малка част от трагичното наследство на д-р Таня Андреева в здравния сектор за една година на поста. Период, за който тя внесе само един законопроект, който беше бламиран от парламента, и една здравна стратегия за получаване на евросредства за реформа, която Европейската комисия отхвърли и сега Световната банка преправя по молба на правителството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Това : " Замалко министерството да остави 1 млн. българи без лични лекари, защото не внесе навреме проект за удължаване на времето за работата им без специалност. " .......... е пълна глупост .
  Трябваше да е факт :който няма специалност,не може да кара влака...
  И да има, младият шофьор трябва да кара известно време под контрола на по- опитен. А понеже това не се случва , е част от причинете за + + .
  Само който има специалност/документ/ трябва да работи с газови уредби. А понеже това не се случва , е част от причинете за + + .
  Аптека не може да работи без управител МАГИСТЪР ФАРМАЦЕВТ.
  Журнал ист на "Капитал" , с Капитал ист ически разбирания не би трябвало да казва цитата . Такива , по- популистки и от БСП- арски призиви не помагат на обществото . Преди 40 години бе чест за всеки да вземе специалност с 5 години стаж . Сега и с 40 -не.
  Дано сте прави. Както и да е.няма смисъл от коментари. АНАРХИЯ.

 • 2
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  КОлко0 пъти съм казвал, че държавата, политиците и партиите в България са вредни! Вредят със всяко свое действие! Нека няма управления, само служебни правителства до дупка! Поне по-малко зулуми ще се случват! Защото редовние правителства не могат елементарни решения да прокарат,елементарни мерки да вземат Една ограда-30 км по границата с Турция-9 месеца трябват! Ег@ти държавата! Виж, да се краде всеки на власт го е правил! Само чак повод за следваща кражба!
  Пари за здраве няма, няма и да има! Но десетки пъти повече пари за спасяване на окрадена до дъно банка-ще се намерят, нали бе!

 • 3
  forrestgump avatar :-|
  Forrest Gump

  единствената реформа е отмяна на монопола на Здравната Каса и нейното закриване. всичко друго е борба кой ще вземе по-голямо парче от парите на данъкоплатците. трябва да има конкуренция между частни здравни каси (както има различни застрахователи за гражданска отговорност примерно), всеки сам избира в кой фонд да си направи вноската и всяка каса се договаря с болници и лекари както намери за добре. тогава корупцията и злоупотребите ще изчезнат веднага. държавата няма да се занимава повече нито с оценка на пътеки, нито с с преговори с лекарите, само трябва да покрие вноските на тези които не работят - пенсионерите и безработните.

 • 4
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#3] "Forrest Gump":
  От години такива като теб говорят за разбиване монопола на ЗОКасичка .
  Ама ти напр. направил ли си си допълнително ЗЗастраховане ? Не си . Ми и те дават пари- за раждане,за др. болест .
  Тогава за какво само говориш. Неща,дето си и далеч от тях .

 • 5
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Нормално - когато управляват комунисти, нищо не работи както трябва. След управлението им, остава разсипана Държава.
  Единствения начин да ги лишим от власт, е на изборите да излезем и да гласуваме масово. Да постигнем всока избирателна активност, за да не допуснем ДПС да вземе достатъчно места в Парламента и да дадем гласа си за малки и неизвестни партии, за да накажем досега управлявалите.

 • 6
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  http://ruse.dir.bg/news.php?id=17063768 - Един от пътищата за Европа !

 • 7
  bladezone avatar :-|
  bladezone

  Новата национална здравна стратегия в едно изречение: НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАЙТЕ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK