Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да счупиш и работещото

Промените във фонда за лечение на деца ще доведат до непрозрачност и усложнени процедури

Люба Йорданова
2253 прочитания

© Антония Тилева


Освен че не успя да започне качествена промяна в най-проблемните места на здравния сектор, екипът на министър д-р Таня Андреева се постара да развали и някои от малкото работещи звена.

Преди идването на власт на правителството на Пламен Орешарски, работата на център "Фонд за лечение на деца" беше тръгнала в правилната посока. Документите на децата, които се нуждаят от лечение в чужбина, се разглеждаха сравнително навреме, значително намаля броят на дарителските кампании, администрацията, лекарите и неправителственият сектор действаха в синхрон. До момента, в който министър Андреева не реши да назначи на поста директор на фонда бившия депутат от БСП по времето на тройната коалиция д-р Ива Станкова. Няколко месеца след промяната в електронния регистър на структурата се натрупаха голям брой неразгледани молби за финансиране, а родители отново започнаха да събират пари за лечението на децата си от екраните на телевизорите. След граждански и медиен натиск Ива Станкова подаде оставка, но с това не приключиха опитите на здравното министерство (МЗ) за вредна намеса във фонда.

На 8 юли на сайта на ведомството се появи проект за изменение и допълнение на правилника за дейността и организацията на работа на "Фонд за лечение на деца". В него освен някои безспорно необходими промени са записани и текстове, които рискуват да затруднят процедурата по кандидатстване за финансиране и да намалят прозрачността в разходването на средствата. А с това и да върнат структурата години назад, когато родители не успяваха да съберат нужните за лечението на децата си пари, докато фондът спестяваше бюджета си.

Критиците - вън

Една от изненадващите идеи за промени предвижда заявленията за финансиране да се разглеждат вече от комисия само от медицински специалисти и представители на държавната администрация. Тя ще взима решения по молбите, ще предлага размера на отпуснатите суми, болницата, в която да се извърши лечението, и ще проследява резултатите. Досега това беше роля на обществения съвет на фонда, в който освен лекари и държавни служители влизаха и представители на Българския червен кръст (БЧК), неправителствени организации и медии. Според поправките съветът вече ще отговаря за изработването на принципи и правила, по които се набират и разходват финансови средства във фонда, за мероприятия по набиране на средства и за популяризиране на дарителството.

"Броени дни преди оставката на правителството Министерството на здравеопазването предлага промени, които изглеждат единствено като цензура и реваншизъм към гражданските организации и медиите", категорични са от Българския дарителски форум, чийто директор Красимира Величкова е член на обществения съвет на фонд. На пресконференция тази седмица представителите в съвета на гражданския сектор и на медиите заявиха, че ще излязат от него, ако правилникът бъде приет в този му вид. Същото съобщиха и от БЧК няколко дни по-рано. "Отнема се гласът на гражданските организации да вземат решения по заявленията на децата", категорична е Величкова и допълва, че от тях се очаква да набират дарения, без да имат контрол върху разпределянето на средствата във фонда. Идеята на министерството да отнеме правото на глас на неправителствените организациите и медиите подозрително изглежда като отмъщение. През годините точно те бяха тези, които сигнализираха за проблеми в работата на структурата и предлагаха мерки за подобрение. Изключването им от взимането на решения сега звучи като шамар за критиките им срещу някои от действията на екипа на министерството и на предишния директор на фонда.

"Идеята е да се работи по-ефективно от медицинска гледна точка. Никой няма намерения да работи на тъмно", категоричен е проф. Владимир Пилософ, член на обществения съвет на фонда и председател на работната група по промяна на правилника. Той коментира пред "Капитал", че "на входа на документацията няма достатъчно компетентен медицински контрол, който възможно най-бързо да придвижи преписката". Затова работната група е предложила експертна комисия от лекари да разглеждат молбите на децата веднага след подаването им и само при нужда да ги изпращат на външни специалисти (в момента молбите се гледат първо от администрацията на фонда, която ги изпраща на външни специалисти и след това ги дава за обсъждане на обществения съвет). Идеята на работната група обаче явно е придобила по-различен вид в проекта на министерството. "С промените в правилника се цели оптимизиране работата на фонда, като във връзка с това едно от предложенията е за промяна в структурата", коментират от пресцентъра на МЗ.

Според проф. Пилософ "взаимоотношенията между експертната комисия и обществения съвет не са достатъчно изяснени" в проекта. Той е на мнение, че общественият съвет трябва да има достъп "до всеки един момент от придвижването на документацията" и че проектът не е окончателен.

Полъх от тъмното минало

Изключването на гражданския сектор от взимането на решения не е единственото спорно предложение в проекта за нов правилник. Той предвижда експертната комисията да "предлага при необходимост максимални стойности за финансиране на съответните дейности", без да е ясно по какви критерии ще се случва това. Макар и МЗ и проф. Пилософ да отричат, че става въпрос за въвеждането на лимит при финансирането на лечението, текстовете могат да се тълкуват точно по този начин. Такъв беше в сила по време на управлението на ГЕРБ и доведе до смъртта на шестмесечно бебе.

Като крачка назад звучи и регламентацията формуляр S2 за планово лечение в ЕС да се издава само за случаите на трансплантации. Този документ намалява значително цената на лечението в болници в съюза и улеснява както родителите, така и бюджета на самия фонд. "Ще има завой към клиники извън ЕС, където лечението е по-скъпо", коментира на пресконференцията журналистът от БНТ Мария Чернева, която също е част от обществения съвет на фонда. Проф. Пилософ обяснява, че по закон фондът няма как да издава този документ, а трябва да го подпише министърът. По думите му досега формулярът се е използвал, като "си затваряхме очите", а в бъдеще фондът ще трябва да го праща на министъра, който да го подпише в най-кратък срок. От пресцентъра на МЗ също обясниха текста с действащи нормативни актове. Не е ясно обаче защо, след като лечението с този формуляр в ЕС вече отдавна е доказано успешна практика във фонда, министерството просто не е помислило за нормативна промяна, която да го узакони.

В крайна сметка опитите на министерството да обърка работата на фонда са необясними. Структурата управлява малък бюджет от около 10 - 12 млн. лв. на година, от който нито може да се спести особено много, нито да остане достатъчно за големи корупционни схеми. През последните години се видя кои практики работят и кои не. Екипът на фонда натрупа опит и действа добре в екип с медицинските специалисти и гражданския сектор. Лошата новина е, че всяко връщане назад ще се отрази отново на болните деца и техните родители.


1 коментар
  • 1
    teri_beri avatar :-@
    Terry bear

    Комунисти. От където минат, остават проблеми и разруха. Дано един ден, парите, които изкарват да не им стигнат да се излекуват - те и децата им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK