Как се убива институция от глупост
27 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Една от спекулациите е, че има апетити към сградата, в която се намира Центърът по наркомании

Как се убива институция от глупост

С преструктурирането на центъра по наркомании министерството замита безотговорността си към зависимите

Зорница Стоилова
4893 прочитания

Една от спекулациите е, че има апетити към сградата, в която се намира Центърът по наркомании

© Надежда Чипева


Да убиеш вестоносеца. Така можем да обобщим кашата, която здравният министър Таня Андреева забърка с предложението си Националният център по наркомании да бъде  поставен под шапката на Националния център по обществено здраве и анализи и така на практика да бъде закрит. Освен че мотивацията й остана неясна, а изказванията й по темата бяха, меко казано, объркващи, ако влезе в сила, това решение може да предизвика сериозен хаос в системата за борба със зависимостите. Всъщност това е поредният проблем, който министърът залага като бомба за следващото управление в "12 без 5" (виж тук).

Накратко и просто обяснено, историята изглежда така. Националният център по наркомании съвместно с експерти на своя работодател - Министерството на здравеопазването (МЗ), извършва проверка на 30 метадонови програми и установява сериозни нарушения в работата им. Вместо да санкционира самите програми обаче, МЗ решава да... накаже националния център, който е съобщил за неспазването на правилата, като изцяло разбърка дейността му. Звучи нелогично? Не и според здравния министър.

В интервюто си за сутрешния блок на БНТ тази седмица Таня Андреева заяви: "Центърът по наркомании е една структура, която съм категорична, че в годините не е работила. Първо, защото няма положителни резултати по отношение на излекувани наркозависими пациенти и, второ, защото проверка там не е правена от пет години. Проверката, която ние направихме, показа стряскащи нарушения. Дози, които се дават, в пъти по-високи от максимално допустимата, раздава се метадон с дни и седмици напред на пациенти, които продължават да взимат дрога."

В това изказване има няколко смущаващи противоречия. Първо, ако в продължение на пет години министерството не е правило проверка на Националния център по наркомании, как знае, че той е неработеща структура. Второ, проверката, която цитира министър Андреева, не е на дейността на центъра, а на метадоновите програми. Трето, нарушенията са констатирани от НЦН, но не могат да бъдат санкционирани от него просто защото по закон той не може да наказва. Това правят регионалните здравни инспекции и отдел "Наркотици" на МЗ. И четвърто, по определение Националният център по наркомании не се занимава с лечение на пациенти. Той изготвя становища и методически ръководства за това как се лекуват зависимости, как се намаляват вредите от употребата на наркотици, как се прави превенция и т.н.

Тоест министър Андреева, от една страна, вменява на Националния център по наркомании отговорности, каквито той не притежава по закон, а от друга, въобще не коментира отговорността на министерството за нарушенията при метадоновите програми.

Зам.-директорът на Националния център по наркомании Виолета Богданова е категорична, че министерството не чува "фрапиращите нарушения" (по думите на министър Андреева) в метадоновите програми за пръв път. Експертите от центъра са информирали за тях в предишни доклади и са подавали сигнали системно до органите, които могат да наложат санкции - РЗИ, Министерството на здравеопазването и "Медицински одит". "До момента няма издадено нито едно издадено наказателно постановление за нито една програма", казва Богданова.

Какво означава "излекуван" зависим

Обвинението на Таня Андреева към Националния център по наркомании, което събуди най-голямо недоумение сред професионалистите, които се борят със зависимости, е, че няма нито един излекуван наркозависим. От една страна, защото Националният център нито лекува, нито работи директно със зависими. От друга, защото издава циничността на държавата към проблема.

"Това е хронично рецидивиращо заболяване според международната класификация на болестите 10 и Световната здравна организация. По тази логика трябва да уволнят ендокринолозите, защото не са излекували диабета", казва Виолета Богданова от НЦН. Използването на думата излекуван, когато става дума за зависимости, е крайно неподходящо, потвърждава и Юлия Георгиева, координатор от фондация "Инициатива за здраве", която работи за намаляване на вредите от употребата на наркотици. "Ако хората са в ремисия, те могат да са добре до края на живота си, но могат да са добре за три месеца. Борбата ни е да са добре, да не употребяват или ако употребяват, да вредят най-малко на себе си и на околните", казва тя.

Нещо повече - не може министърът на здравеопазването да говори за излекуване на наркозависими, ако основната форма на лечение, финансирана от държавата, са метадоновите програми. Този проблем поставя и социалният работник от метадоновата програма към Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм Владимир Димитров. Той е откровен, че в България трудно може да се говори за излекуване, защото министерството не предлага нито среда, нито цялостна програма за лечение на зависими хора. "Лечение в истинския смисъл на думата означава програма за цялостно физическо и психическо възстановяване на човека. Това се случва в терапевтични общности и е една много дълга и сложна психологическа работа по връщане на човека обратно в обществото. Но в България такова нещо няма", обобщава той.

Какви ще са последствията

В отговорите на МЗ на въпросите на "Капитал" се посочва, че прехвърлянето на дейността на НЦН към Националния център по обществено здраве и анализи се прави с цел оптимизация. Десет от експертите ще преминат към НЦОЗА, останалите се съкращават. Остава обаче чуденето дали е направена оценка дали спестяването на средства оправдава последствията от закриването на центъра.

Професионалистите, които работят в сферата на зависимостите, са силно притеснени от предстоящата промяна, защото смятат, че това ще разбие системата за зависимости. До този момент срещу нея са се обявили 24 организации (виж позицията на Национална мрежа за децата в прикачения файл). "Това е единствената държавна институция, която отговаря за проблема със зависимостите. Говорим за между 30 и 40 хиляди зависими, които остават без институционална подкрепа", отбелязва социалният работник Владимир Димитров.

Преструктурирането със сигурност ще предизвика хаос в контрола на дейностите по лечение и превенция на зависимости. НЦН проверява не само болници и метадонови програми, но и комуни и НПО-та. През последната година ръководството на центъра неведнъж е информирало МЗ, че капацитетът му не достига. Сега той ще бъде намален наполовина, а уж стремежът е към по-качествен контрол.

Специалистите, които работят в сферата, са разтревожени, че ще се изгуби и експертният капитал, натрупан през годините от Националния център по наркомании. Те търсят НЦН не само за методологически насоки, но и за подкрепа, практически съвети, информация. "Там работят експерти на европейско ниво с визия каква да бъде политиката. Голямото ми притеснение, ако този център бъде затворен, е, че ще трябва да работим с хора, които ще върнат развитието на борбата със зависимости в България петнадесет години назад", коментира Юлия Георгиева от "Инициатива за здраве".

Обясненията защо му е на министерството да разбива тази структура минават през всякакви версии - от апетити към имота, на който се намира центърът, през партийни игри до скрити интереси в метадоновите програми. Извън спекулациите обаче това, което проличава в този казус, е, че институциалният разпад при това правителство достигна колосални размери. А последствията трудно ще могат да се излекуват от следващите.


2 коментара
 • 1
  kas. avatar :-@
  kas.

  Тази жена е с пълна липса на компетентност и тотално оперирана човещина!

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Толкова зле не помня да сме били. И не става въпрос само за здравеопазването. Явно трябва да ни "спуснат" енергиен борд (както валутния), здравен борд, образователен борд, земеделски борд и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK