МВР ни е още по-скъпо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

МВР ни е още по-скъпо

МВР ни е още по-скъпо

Допълнителните средства за ДАНС и вътрешното министерство вече надвишават 154 млн. лева

6545 прочитания

© Анелия Николова


Когато в края на миналата година управляващите представяха бюджета на МВР, основното послание беше, че за пръв път той е под един милиард лева. Този факт беше представен като доказателство, че е сложен край на полицейската държава.

Няколко месеца по-късно, вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев призна, че ситуацията е доста тежка, но благодарение на "много сериозна реформа", която се провежда, "ние сме в състояние да се оправим с този бюджет и същевременно да повишим заплатите на служителите".

Каква е картината в действителност? От началото на годината правителството е одобрило допълнителни средства за ДАНС и МВР на обща стойност над 154  млн. лв.  Разходите в сектора сигурност тепърва ще растат, защото в приетия наскоро нов Закон за МВР бяха поети ангажименти за допълнителни социални придобивки на служителите, а за изпълнението им, което трябваше да започне от 1 юли, ще трябват още средства, които също не са предвидени в бюджета.

От самото начало

Приетият бюджет за 2014 г. започна да издиша още на първия месец на годината - на 31 януари правителството одобри допълнителни разходи в размер 4,745 млн. лв. за "осигуряване храненето на лицата, търсещи закрила, настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците". Две седмици по-късно МВР получи още 7 млн., като официалното обяснение е, че става дума за дейности, "свързани с изпълнението на неотложни мерки за 2014 г. за присъединяването на Република България към шенгенското пространство", но на практика по-голямата част от тях са отишли за охрана на държавната граница. На 25 февруари вътрешното министерство получава общо 11.25  млн. за дейности, свързани с плана за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на засиления миграционен натиск.

За изплащането на "дължими обезщетения по Закона за Министерството на вътрешните работи и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения" на 10 април правителството одобрява още 28 млн. лв., а седмица по-късно още 5.3 млн. лв., които са необходими за национално съфинансиране на дейностите по Европейския бежански фонд, както и 105 хил. лв., необходими за увеличаване щатната численост на Държавната агенция по бежанците. На същото заседание на правителството е увеличен бюджетът на ДАНС с 2.572 млн. лв., защото агенцията поема функциите на "точка за контакт относно правилата за достъп до публично регулираната услуга, предоставяна от глобалната навигационна спътникова система, създадена по програма "Галилео".

След няколко седмици на МВР са отпуснати 1.193 млн. лв. за "неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия". В средата на май правителството одобрява още 34.675 млн. лв. за МВР, необходими за "за изпълнение на дейностите съгласно приложението, свързани с инициативите за 2014 г. по Плана за изпълнение на допълнителни мерки за повишаване на готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границите на Република България". През следващите седмици МВР получава средства за наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина (132 хил. лв.). В началото на юни правителството отпуска на  ДАНС  3.6 млн. лв. за купуването на "нови моторни превозни средства с нормална и повишена проходимост."

Автор: Вихър Ласков

Последните допълнителни средства, отпуснати в бюджета на МВР, са на 16 юли, когато правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР за 2014 г. в размер на 57 млн. лева, които са необходими за "разплащане на задължения към доставчици, в т.ч. за погасяване на задължения към фирмите изпълнители във връзка с придобиване на активи или ползване на услуги по сключени договори, свързани с издаването на българските лични документи".

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов коментира пред "Капитал", че се надява занапред министерството да намери "вътрешен ресурс", а не да разчита на допълнителни средства. Той каза, че не знае, че сумата е достигнала 150 млн. лв.

Въпреки че МВР е получило над 150 млн. лв. допълнително, служители в централната администрация коментираха, че финансовото състояние на министерството в момента е изключително тежко.

По информация на "Капитал" през следващите заседания на правителството се подготвя и мащабна обществена поръчка, свързана със закупуването на камери, които да отчитат превишена скорост. Очаква се тя да бъде на стойност от близо 30 млн. лв.

"Бюджетът за сигурност страда от лошо бюджетиране и лошо управление, а в същото време шефовете на МВР са и вицепремиери, което ограничава възможностите за външно налагане на бюджетна дисциплина и реформи", коментира старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов, който от години изследва финансирането на сектора за сигурност и правосъдието. "Като включим и очакваните средства по новия закон за МВР, бюджетът на министерството не само ще бие всякакви рекорди за допълнително финансиране (извън одобреното от парламента), но и вероятно отново ще стане най-голямото министерство - както беше при ГЕРБ", допълни още той.

Под напрежение

Последната година беше тежка от финансова гледна точка за МВР.  До края на 2013 г., за да останат на власт, управляващите отделиха допълнителен финансов ресурс за командироване на полицаи в столицата, които да ги пазят от протестиращите.  По сметки на самото вътрешно министерство от юни до август 2013 г. са изразходвани 1.5 млн. лв. за командировки на полицаи от провинцията, допълнителен труд и транспортни разходи.

В края на годината премиерът Цветлин Йовчев представи амбициозния и вървящ отвъд човешките права план за справяне с бежанската криза, който доведе до нови разходи, един от които беше решението му да разположи по протежението на държавната граница с Турция жива верига от полицаи. Инициатива, която, освен че предизвика критики от правозащитни организации и ООН, струваше около 80 хил. лв. на ден - това са разходите за път, настаняване в хотели, командировки и храна на полицаите. Престоят на полицаите, над 1000 на брой, продължава и в момента, като по груби сметки за него са отишли поне 17 млн. лв. От тази мярка имаше видим ефект, като броят на  преминалите "зелена" граница спадна в първите няколко месеца, за да започне да се покачва отново с настъпването на лятото.

В началото на тази година министерството командирова в няколко области служители на жандармерията, които трябваше да пазят населението от битова престъпност. Oще в първите дни ръководството на МВР се похвали с рекорден, но за сметка на това нереалистичен спад в престъпността. Начинанието, което костваше на министерството нови, непредвидени разходи, ще има краткосрочен ефект, който ще е преди всичко в сферата на PR-а.

Тези "операции" бяха съпроводени със значителен стрес за работещите в системата - като се започне с (поредните) мащабни реформи, кадруването на полицейски началници, което беше форсирано заради политическата несигурност, в която се намираха управляващите. Това стана причина ръководството на МВР да ухажва постоянно работещите в министерството и да блокира всички непопулярни реформи, които бяха свързани с нови разходи.

Да му мисли служебният министър

Към този момент са сигурни две неща - МВР ще остане под управлението на Цветлин Йовчев още няколко седмици и неговият наследник и служебен вътрешен министър ще намери в ръцете си бомба със закъснител. Той ще трябва да осигури средства за гарантираното от новия закон за МВР допълнително заплащане на полицаите (които по груби сметки излизат поне 100 млн. лв.), както и да намери изход за намиращото се и без това в тежко финансово състояние министерство.

Когато в края на миналата година управляващите представяха бюджета на МВР, основното послание беше, че за пръв път той е под един милиард лева. Този факт беше представен като доказателство, че е сложен край на полицейската държава.

Няколко месеца по-късно, вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев призна, че ситуацията е доста тежка, но благодарение на "много сериозна реформа", която се провежда, "ние сме в състояние да се оправим с този бюджет и същевременно да повишим заплатите на служителите".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  МВР трябва да се закрие, не знам за какво се дават тези милиони нахалост... И колкото по-скоро, толкова по-добре, 50 000 угоени хрантутници не и трябват на тази държава...

 • 2
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Какъв смисъл от пари за полиция, щом съдебната система е абдикирала или изпълнява поръчки спуснати директно от кгб? Или наемните убийци срещу дидо по майка кръстев ги измислиха от 24 часа?

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Както винаги, БСП+ДПС просто излъгаха обществото. За съжаление, част от това общество явно са някакви мазохисти, и обичат някой да ги лъже и да ги дере финансово.

 • 4
  tanas avatar :-|
  Танас

  Ето един от отговорите защо в МВР се наливат толкова пари и защо няма реформи в тази много интересна статия :

  ===========
  За този идеал работят всъщност всички дискутиращи. И работят със съзнанието, че изпълняват историческа мисия. Всеотдайни, водени от волята да съхранят най-мащабната репресивна структура, съществувала някога на територията на България. Признава го и самия министър:

  “Ще ни атакуват непрекъснато да съобщим числения състав на органите на МВР. Заявявал съм го и мога да го кажа, страшно голям е съставът на МВР, даже спрямо МНО е голям.”

  http://www.factor-news.net/index_.php?&id=34499

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-(
  Роси

  Скъпо,направо златно!Поне да имаше защо да харчат толкова пари.

 • 6
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  Орките (на латински: Orcus, титла на бога Плутон, цар на подземното царство) са митични същества познати в наши дни предимно от книгите на Дж. Р. Р. Толкин като раса от създания, които често са използвани от злите сили като войници.

 • 7
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  искам да знам кого пази една от най-мащабните (по брой полицаи на глава от населението) полицейски структури в света, а именно българската полиция

 • 8
  bladeroko avatar :-(
  Kiril Dimov

  то поне да имаше резултат...мангалите окрадоха къщите по селата и релсите на БДЖ, единствено полицията може да се похвали със засилен контрол над огражденията около Народното Събрание...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK