Агонията на властта

Бойко Борисов похвали Лютви Местан, че ДПС се държи най-отговорно в сложната ситуация в парламента

Агонията на властта

В последните седмици на този парламент може да се види демоверсия на един от вариантите за следващо управление

Велина Господинова
7895 прочитания

Бойко Борисов похвали Лютви Местан, че ДПС се държи най-отговорно в сложната ситуация в парламента

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


"Парламентът приключва дейността си по един начин, който не е естествен, но той не е изненадващ, защото имаше много такива случаи." Репликата е на председателя на парламента Михаил Миков и прозвуча като епитафия на 42-то Народно събрание.

Обявяването на преждевременната смърт на този парламент три седмици преди мандатът му да бъде прекратен предсрочно, има своите основания. ГЕРБ бойкотира работата в пленарната зала в опит да наложи своя дневен ред в работата му, като постави условие – или актуализация на бюджета и вдигането на тавана на дълга двойно на това, което предлага правителството, заедно с актуализация на бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) с 330 млн. лв., а не с 220, каквото е предложението на кабинета, или няма да влезем в пленарната зала и така ще провалим заседанията на парламента.

Голямото надцакване

На този диктат БСП отговори с изненадващ удар. Социалистите се отказаха да актуализират изобщо бюджета във връзка с дълга, а предложиха актуализация само на бюджета на здравната каса, с което на практика бламираха собственото си правителство. Промениха и на 180 градуса позицията си от предишния ден за необходимостта от приемането на специален законопроект за КТБ. В сряда депутатът от БСП Румен Гечев огласи в парламента плана на социалистите за решаването на проблема с поставената под специален режим КТБ – прехвърляне на добрите активи на банката към "Креди агрикол" и изплащането на всички депозити, включително и на тези, които са над гарантирания по закон максимум от 100 000 евро. Като парите за това трябваше да дойдат от Фонда за гарантиране на влоговете, от фискалния резерв и от емитирането на дълг. В четвъртък обаче Румен Гечев предложи друго. Социалистите установиха, че парите за гарантираните депозити до 100 000 евро могат да се вземат от фискалния резерв, без да се налага емитирането на дълг и съответно актуализация на бюджета. Откъде ще дойде необходимата сума за изплащане на негарантираните депозити обаче Гечев отказа да отговори.

В знак на протест срещу отказа на правителството да се съобрази с цифрите на опозицията за актуализация на бюджета и заради публикации в медиите за колаборация между ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов обяви, че депутатите му няма повече да влизат в пленарната зала да гласуват закони с изключение на деня, в който трябва да гласуват оставката на премиера Пламен Орешарски. Това се очаква да стане в сряда, като председателят на парламента Миков дори намекна, че ако не се случи, партията му, която е мандатоносител, може да използва конституционни средства, за да свали собственото си правителство.

Ходът на БСП

В случая ходът на БСП с бламирането на актуализацията на бюджета, на собственото си правителство и на коалиционния партньор ДПС изглежда ва банк. Социалистите няма какво да губят, защото партията излиза от властта с най-много пасиви. ДПС определи този ход като "радикализиране с оглед предстоящите избори". На социалистите им предстои конгрес и лидерска битка за наследството на Сергей Станишев. Основният въпрос за БСП на предсрочните парламентарни избори не е дали ще ги загубят, а с колко. Както и дали няма да се сринат след вота до трета политическа сила, каквито прогнози вече правят неофициално от ДПС. По тази причина ефектът от крайния ход на социалистите би могъл да се разчете в няколко посоки. Решението за отказ (засега) от приемането на специален закон за КТБ е удар по коалиционния им партньор ДПС, които най-много настояват в кризата около казуса с КТБ въпросът да бъде решен законодателно и да бъдат изплатени всички депозити. Знак в посока на подкрепа на едно такова решение за КТБ даде и Борисов. След срещата при президента в понеделник той заяви, че би подкрепил приемането на специален закон за КТБ, но при условие че падне банковата тайна и станат публично известни хората с депозити и кредити в банката. Въпреки че позицията на ГЕРБ по въпроса и досега си остава неясна, депутати от БСП и от ДПС твърдят, че при разговорите в работната група от ГЕРБ са подкрепили варианта с приемането на специален закон с изплащането на всички депозити в КТБ.

В този смисъл провалът засега на идеята е удар срещу евентуална колаборация между ДПС и ГЕРБ. Депутати от БСП не крият, че в групата на социалистите са разделени по въпроса, защото зад предложения вариант виждат схема за придобиването на фирми с кредити от банката от хората около кръга на депутата от ДПС Делян Пеевски. Те са на позицията, че проблемът КТБ трябва да се решава по сега действащото законодателство. В прав текст несъгласие с този вариант изрази Янаки Стоилов. "Да се прави закон и да се гласуват милиарди левове, преди да е ясна пълната картина за ситуацията около КТБ, ми изглежда като опит отново да бъдат заметени следите на много действия, и то не за последните месеци, а за редица години назад", каза той пред "Нова тв".

С отказа си да актуализират бюджета и да гласуват повече пари за здравната каса БСП на практика поставиха ГЕРБ до стената.

Демоверсията на следващото управление

Като следващи управляващи актуализацията на бюджета е от изключително значение за ГЕРБ. Дефицитът в здравната каса първо поставя на изпитание служебното правителство, което трябва да работи в условията на липса на действащ парламент. Освен това актуализацията на бюджета беше договорена на срещата при президента Росен Плевнелиев в понеделник с ясния ангажимент да се увеличи максималният размер на държавния дълг и да се даде съгласие на служебното правителство да сключва договори за държавни заеми с оглед гарантиране на ресурс в подкрепа на финансовата стабилност на държавата. Със заявката на Борисов, че депутатите му няма повече да влизат в пленарната зала, с което на практика провалят приемането на актуализацията на бюджета, ситуацията за служебния кабинет може да стане още по-тежка.

Ако Борисов следваше логиката на определена политика, а не как едно или друго решение ще се отрази на рейтинга му, той можеше да излезе победител от ситуацията в парламента. След напускането на Народното събрание от "Атака" именно в опозицията се оказа ключът за решенията в парламента. От ГЕРБ зависи както формирането на кворума в Народното събрание, така и блокирането или прокарването на едно или друго решение на БСП или на ДПС, по което коалиционните партньори имат различия.

Вместо обаче да осребри "златния си пръст", като се опита да насочи работата на парламента в реализирането на конкретна политика, Борисов предпочете да използва най-лесния начин да блокира двете управляващи партии, като проваля кворума или като депутатите от ГЕРБ напускат пленарната зала. Или да сменя ежедневно позиции в зависимост от ситуацията в деня. Както например се случи с приемането на първо четене на скандалните поправки на БНБ за налагането на цензура за банките, внесени в парламента от Йордан Цонев от ДПС. Първоначално депутатите на ГЕРБ ги подкрепиха в правната комисия заедно с колегите си от движението. Впоследствие Борисов, подразнен от изявление на депутата от БСП Румен Гечев за изхарчения по времето на ГЕРБ държавен резерв, заяви, че партията няма да подкрепи спорните текстове в пленарната зала. Те не само че бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ, но приемането им беше защитено от трибуната на парламента от Даниел Кирилов. В четвъртък, подразнен от публикации в медиите за колаборация между ГЕРБ и ДПС, Борисов отново обяви, че оттегля подкрепата си за текстовете.

Принципно в използването на инструмента с бойкота на заседанията на парламента от опозицията няма нищо лошо, стига обаче той да не се използва безцелно. В продължение на година и половина обаче депутатите от ГЕРБ периодично и в зависимост от настроението на лидера си бойкотираха пленарната зала първо с аргумента, че така излизала наяве подкрепата на "Атака" за кабинета. Стигна се дори до абсурдната ситуация депутатите от ГЕРБ да бойкотират внесения от тях вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, като не влязоха в залата. Впоследствие бойкотът се изразяваше в ултиматума "ако не приемете това, ГЕРБ няма да влезе в залата".

Така или иначе след три седмици този парламент ще отиде в историята. Случващото се сега обаче е показателно и за това как ще изглежда следващото управление. На етапа, изглежда, водеща роля в него ще има ГЕРБ, но в много ключови области политиката им ще бъде в синхрон с ДПС. Тоест има опасност да предстои управление, което ще бъде в много голяма степен същото като допреди година - баланс между различни интереси, който блокира надеждите за сериозните реформи, които ще предотвратят следващи кризи.

"Парламентът приключва дейността си по един начин, който не е естествен, но той не е изненадващ, защото имаше много такива случаи." Репликата е на председателя на парламента Михаил Миков и прозвуча като епитафия на 42-то Народно събрание.

Обявяването на преждевременната смърт на този парламент три седмици преди мандатът му да бъде прекратен предсрочно, има своите основания. ГЕРБ бойкотира работата в пленарната зала в опит да наложи своя дневен ред в работата му, като постави условие – или актуализация на бюджета и вдигането на тавана на дълга двойно на това, което предлага правителството, заедно с актуализация на бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) с 330 млн. лв., а не с 220, каквото е предложението на кабинета, или няма да влезем в пленарната зала и така ще провалим заседанията на парламента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Въпросът е кои закони в следващите дни на парламента ще подкрепи ГЕРБ като кворум или като гласуване - това ще покаже много какво да очакваме от ГЕРБ и как да гласуваме на 5 октомври.

  Грубо казано депутатите от ГЕРБ могат да влязат в ролята на депутатите от АТАКА с поведението си - интересно е да следим...

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "krastitel": други закони няма да има! това бе!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "krastitel":

  Отговор на въпроса ви какви закони ще бъдат приети с подкрепата на ГЕРБ в това НС няма и не може да има. Просто защото парламентарната група е функция на кривата на настроенията на г-н Борисов.
  Повъртливата политика по време на управлението му е нищо в сравнение с непрекъснатите салто морталета, които той прави в последните две седмици. И кара хората си да изглеждат смешни - сутрин се хвърлят да защитават едно, а след обяд - тъкмо обратното.

  Колкото и да е харизматичен, колкото и достъпно да говори и по народняшки да дава отговори и на най-завързаните казуси, г-н Борисов си остава един самоук човек, твърде неподготвен за поста, към който се стреми с всички сили.
  Личната му драма между видимо скромните познания и колосалните амбиции се превръща в проблем за всички тези, които в едно или друго качество зависим от неговите прищявки. Когато такъв човек застане начело на държавата, това определено не е безопасно.

  Ролята на гостоприемник на "кърлежа" ДПС сега се пада на ГЕРБ, защото тя е партията с най-голяма електорална подкрепа и от движението няма да пропуснат в

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Извинете.
  възможността да не излязат във властта. Г-н Борисов прекрасно разбира, ча заиграването с ДПС ще отлее подкрепа от партията му много по-рязко, отколкото това се случи с БСП и всячески се опитва да разсее тази опасност.
  Ходовете му не са много. РБ може и да му пристанат официално, но не стигат, ако се конфронтира с ДПС. Отгоре на всичко - а и според собствените му признания - ДПС държи съдебната власт.
  Г-н Борисов няма разумен ход. Той е обречен да изпълнява диктата на Доган, за да се държи на власт.
  Същото беше и с БСП...

 • 5
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Странно, тогава Борисов е просто успял народняшки елемент, които се ползва с обществено доверие и има шанс за мнозинство в парламента, цитирайки популистки тези.
  Защо тогава му трябва неофициална коалиция с ДПС - може би за да има оправдание за изкушенията си?

  ДПС удобно се поставят в ролята на "дявола", защото знаят, че другите водещи партии не смеят да си признават прегрешенията, изкушени от властта, и имат нужда от оправдание пред хората ...

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "krastitel":

  Г-н Борисов е феномен и аз се отнасям с респект към това, което е постигнал. Съгласете се, че от телохранител до министър-председател извървяният път е дълъг.
  Той невероятно точно е уловил психологическите трептения на една голяма маса от населението: разделението властници/ние; нечестно бързо забогатели/цял живот работили и бедни; комунисти/антикомунисти.
  Всички тези антиподни двойки се базират в битието, в неудовлетвореността и в притеснението, че детето може да попита: Защо ние нямаме еди какво си като съседа Драган? и авторитетът ни да рухне...
  И тъй като според отдавнашната Марксова теза, че битието определя съзнанието, това ежедневие офрмия и системата за възприемане на околното.
  Г-н Борисов има невероятният усет да намира общ език с тези хора. Забележете, че той ги печели с една дума, дори само с появяването си по градчета и строително обекти. Защо? Защото разрушава битовите антиподни двойки от по-горе и кара хората да вярват във всеобщото равенство и единомислието.
  Така си обяснявам политическия феномен Борисов.

  Ако се вгледате, ще се убедите, че г-н Бареком се опитва да стъпва точно в неговите следи и да казва на електората точно това, което той иска да чуе.

  Що се отнася до ДПС, мнението ми е, че движението през последните 10 г явно или не толкова участие във властта успя да инфилтрира във абсолютно всички сфери свои хора. Това са както области, в които се наливат европари като околна среда и земеделие, така и банки като двете, за които става дума напоследък, така и правоохранителните органи- съд и прокуратура, които по закон трябва да предпазват обществото от подобни действия.
  Самият факт, че г-н Искренов търси закрила в ДПС от евентуалните действия на прокуратурата спрямо кашата с КТБ, която забърка, трябва да ви говори много.
  ДПС се превърна в държава в държавата. Може би е по-точно да се каже, че то е истинската държава - със структура, с работещи (за него) институции.
  В този смисъл никоя, колкото и голяма електорална партия да е, не може да управлява без ДПС. Не се подлъгвайне да събирате и изваждате бройки депутати!
  ДПС държи лостовете за управлението на държавата и няма никакво значение какво мнозинство ще се сбере в НС по дадена тема, защото решението/законът стигне само до Държавен вестник, ако е взет против волята на г-н Доган.
  Затова в предишния постинг писах, че г-н Борисов няма друг ход.
  Което и на мен ми е тъжно.

  Простете за многословието.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Отношенията между ГЕРБ и ДПС приличат на тези между Виантия и България. Кратки войни, следвани от дълги години мир и взаимен респект. Ако има изгоден момент едната страна да хакне другата, няма да пропусне да го направи. Ако могат двете страни съвместо да ударят трета, също няма да пропуснат. Ако едната страна се засили много, другата проявява ревност. Няма как - ако единият плячкоса 2 милиарда, другият не може да отбие още 2 милиарда - ще изкара народа на улиците. Цялото управление на ГЕРБ мина на принципа на най-малкото съпротивление, ако забеляза. От "съобразяването" с ДПС, със синдикатите, с олигарсите около държавния казан, със собствениците на вестници и телевизионни канали, с местните велможи по села и паланки, фермерите с големите трактори, които могат да запушват цял ЖП прелез, с криминалния контингент, който разполага с компроментираща информация от миналото и настоящето на ред особи...И като отдадеш заслуженото място на всичките тези фактори, с идеята "да не губиш енергия и да вървиш напред", накрая имаме настоящата сопол-държава, каквато я виждаме всеки ден.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Понеже ще питаш какъв е изходът, той за мен е в изтощението. Визирайки съдебната власт, ако на първа инстанция могат да ти свършат работа внедрени собствени евтини слуги, които да се командироват от Костинброд, то на 2. инстанция вече ще се наложи да назначиш на цял съдебен състав жените за преводачки, мъжете за домоуправители и деловодители в РВД, на летището или в АЕЦ Козлодуй на 13 хиляди лева месечна заплата и след 2 месеца да ги уволниш предсрочно с "10 годишни заплати обезщетение по взаимно съгласие". Според "материалния интерес", разбира се, но за по-големи услуги такива са порядъците. Когато протестите и натискът от ЕС притискат основните играчи, цената се покачва и ресурсите се изчерпват. КТБ си замина, енергетитката е с единия крак в гроба, следващата седмица Николай Неновски, като опитен касапин, първо щее погали агънцето ББР зад ушичките, преди да му прасне ножлето във вратлето и да почне да дълбае по часовниковата стрелка. Гаранции за 400 милиона лева - и тази мандра свърши. На ДДС-то и здравната каса вече се прескачат един другиго, затова бюджетът е празен....Така че, краят иде....

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "cinik":

  "Понеже ще питаш какъв е изходът..."
  Не питам.
  Държавата е влязла в "свредел". Сблъсъкът със земята предстои...
  За да се опазя съм ограничил контактите си с държавата.
  Още малко време ми е нужно и ще престана да се интересувам кой е министър-председател, независими ли сме или някой ни е завладял.

 • 10
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Никой не може да печели хората само с думи и обаяние, дори и ББ - "магията" е до време.

  Но на ББ както и на други управляващи им трябва извинение и оправдание за безумните грешки. ДПС капитализира от тази си роля - приета и дадена доброволно срещу власт и пари.

  Но ББ, както и късния Костов са всъщност диктатори като мислене и светоусещане.
  Малка утеха е, че България е в ЕС все пак ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход