Агонията на властта

В последните седмици на този парламент може да се види демоверсия на един от вариантите за следващо управление

Бойко Борисов похвали Лютви Местан, че ДПС се държи най-отговорно в сложната ситуация в парламента
Бойко Борисов похвали Лютви Местан, че ДПС се държи най-отговорно в сложната ситуация в парламента
Бойко Борисов похвали Лютви Местан, че ДПС се държи най-отговорно в сложната ситуация в парламента    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бойко Борисов похвали Лютви Местан, че ДПС се държи най-отговорно в сложната ситуация в парламента    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

"Парламентът приключва дейността си по един начин, който не е естествен, но той не е изненадващ, защото имаше много такива случаи." Репликата е на председателя на парламента Михаил Миков и прозвуча като епитафия на 42-то Народно събрание.

Обявяването на преждевременната смърт на този парламент три седмици преди мандатът му да бъде прекратен предсрочно, има своите основания. ГЕРБ бойкотира работата в пленарната зала в опит да наложи своя дневен ред в работата му, като постави условие – или актуализация на бюджета и вдигането на тавана на дълга двойно на това, което предлага правителството, заедно с актуализация на бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) с 330 млн. лв., а не с 220, каквото е предложението на кабинета, или няма да влезем в пленарната зала и така ще провалим заседанията на парламента.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  krastitel avatar :-?
  krastitel
  • - 7
  • + 12

  Въпросът е кои закони в следващите дни на парламента ще подкрепи ГЕРБ като кворум или като гласуване - това ще покаже много какво да очакваме от ГЕРБ и как да гласуваме на 5 октомври.

  Грубо казано депутатите от ГЕРБ могат да влязат в ролята на депутатите от АТАКА с поведението си - интересно е да следим...

  Нередност?
 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 6
  • + 10

  До коментар [#1] от "krastitel": други закони няма да има! това бе!

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 30

  До коментар [#1] от "krastitel":

  Отговор на въпроса ви какви закони ще бъдат приети с подкрепата на ГЕРБ в това НС няма и не може да има. Просто защото парламентарната група е функция на кривата на настроенията на г-н Борисов.
  Повъртливата политика по време на управлението му е нищо в сравнение с непрекъснатите салто морталета, които той прави в последните две седмици. И кара хората си да изглеждат смешни - сутрин се хвърлят да защитават едно, а след обяд - тъкмо обратното.

  Колкото и да е харизматичен, колкото и достъпно да говори и по народняшки да дава отговори и на най-завързаните казуси, г-н Борисов си остава един самоук човек, твърде неподготвен за поста, към който се стреми с всички сили.
  Личната му драма между видимо скромните познания и колосалните амбиции се превръща в проблем за всички тези, които в едно или друго качество зависим от неговите прищявки. Когато такъв човек застане начело на държавата, това определено не е безопасно.

  Ролята на гостоприемник на "кърлежа" ДПС сега се пада на ГЕРБ, защото тя е партията с най-голяма електорална подкрепа и от движението няма да пропуснат в

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 19

  Извинете.
  възможността да не излязат във властта. Г-н Борисов прекрасно разбира, ча заиграването с ДПС ще отлее подкрепа от партията му много по-рязко, отколкото това се случи с БСП и всячески се опитва да разсее тази опасност.
  Ходовете му не са много. РБ може и да му пристанат официално, но не стигат, ако се конфронтира с ДПС. Отгоре на всичко - а и според собствените му признания - ДПС държи съдебната власт.
  Г-н Борисов няма разумен ход. Той е обречен да изпълнява диктата на Доган, за да се държи на власт.
  Същото беше и с БСП...

  Нередност?
 • 5
  krastitel avatar :-|
  krastitel
  • - 1
  • + 7

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Странно, тогава Борисов е просто успял народняшки елемент, които се ползва с обществено доверие и има шанс за мнозинство в парламента, цитирайки популистки тези.
  Защо тогава му трябва неофициална коалиция с ДПС - може би за да има оправдание за изкушенията си?

  ДПС удобно се поставят в ролята на "дявола", защото знаят, че другите водещи партии не смеят да си признават прегрешенията, изкушени от властта, и имат нужда от оправдание пред хората ...

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 23

  До коментар [#5] от "krastitel":

  Г-н Борисов е феномен и аз се отнасям с респект към това, което е постигнал. Съгласете се, че от телохранител до министър-председател извървяният път е дълъг.
  Той невероятно точно е уловил психологическите трептения на една голяма маса от населението: разделението властници/ние; нечестно бързо забогатели/цял живот работили и бедни; комунисти/антикомунисти.
  Всички тези антиподни двойки се базират в битието, в неудовлетвореността и в притеснението, че детето може да попита: Защо ние нямаме еди какво си като съседа Драган? и авторитетът ни да рухне...
  И тъй като според отдавнашната Марксова теза, че битието определя съзнанието, това ежедневие офрмия и системата за възприемане на околното.
  Г-н Борисов има невероятният усет да намира общ език с тези хора. Забележете, че той ги печели с една дума, дори само с появяването си по градчета и строително обекти. Защо? Защото разрушава битовите антиподни двойки от по-горе и кара хората да вярват във всеобщото равенство и единомислието.
  Така си обяснявам политическия феномен Борисов.

  Ако се вгледате, ще се убедите, че г-н Бареком се опитва да стъпва точно в неговите следи и да казва на електората точно това, което той иска да чуе.

  Що се отнася до ДПС, мнението ми е, че движението през последните 10 г явно или не толкова участие във властта успя да инфилтрира във абсолютно всички сфери свои хора. Това са както области, в които се наливат европари като околна среда и земеделие, така и банки като двете, за които става дума напоследък, така и правоохранителните органи- съд и прокуратура, които по закон трябва да предпазват обществото от подобни действия.
  Самият факт, че г-н Искренов търси закрила в ДПС от евентуалните действия на прокуратурата спрямо кашата с КТБ, която забърка, трябва да ви говори много.
  ДПС се превърна в държава в държавата. Може би е по-точно да се каже, че то е истинската държава - със структура, с работещи (за него) институции.
  В този смисъл никоя, колкото и голяма електорална партия да е, не може да управлява без ДПС. Не се подлъгвайне да събирате и изваждате бройки депутати!
  ДПС държи лостовете за управлението на държавата и няма никакво значение какво мнозинство ще се сбере в НС по дадена тема, защото решението/законът стигне само до Държавен вестник, ако е взет против волята на г-н Доган.
  Затова в предишния постинг писах, че г-н Борисов няма друг ход.
  Което и на мен ми е тъжно.

  Простете за многословието.

  Нередност?
 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 2
  • + 14

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Отношенията между ГЕРБ и ДПС приличат на тези между Виантия и България. Кратки войни, следвани от дълги години мир и взаимен респект. Ако има изгоден момент едната страна да хакне другата, няма да пропусне да го направи. Ако могат двете страни съвместо да ударят трета, също няма да пропуснат. Ако едната страна се засили много, другата проявява ревност. Няма как - ако единият плячкоса 2 милиарда, другият не може да отбие още 2 милиарда - ще изкара народа на улиците. Цялото управление на ГЕРБ мина на принципа на най-малкото съпротивление, ако забеляза. От "съобразяването" с ДПС, със синдикатите, с олигарсите около държавния казан, със собствениците на вестници и телевизионни канали, с местните велможи по села и паланки, фермерите с големите трактори, които могат да запушват цял ЖП прелез, с криминалния контингент, който разполага с компроментираща информация от миналото и настоящето на ред особи...И като отдадеш заслуженото място на всичките тези фактори, с идеята "да не губиш енергия и да вървиш напред", накрая имаме настоящата сопол-държава, каквато я виждаме всеки ден.

  Нередност?
 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 12

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Понеже ще питаш какъв е изходът, той за мен е в изтощението. Визирайки съдебната власт, ако на първа инстанция могат да ти свършат работа внедрени собствени евтини слуги, които да се командироват от Костинброд, то на 2. инстанция вече ще се наложи да назначиш на цял съдебен състав жените за преводачки, мъжете за домоуправители и деловодители в РВД, на летището или в АЕЦ Козлодуй на 13 хиляди лева месечна заплата и след 2 месеца да ги уволниш предсрочно с "10 годишни заплати обезщетение по взаимно съгласие". Според "материалния интерес", разбира се, но за по-големи услуги такива са порядъците. Когато протестите и натискът от ЕС притискат основните играчи, цената се покачва и ресурсите се изчерпват. КТБ си замина, енергетитката е с единия крак в гроба, следващата седмица Николай Неновски, като опитен касапин, първо щее погали агънцето ББР зад ушичките, преди да му прасне ножлето във вратлето и да почне да дълбае по часовниковата стрелка. Гаранции за 400 милиона лева - и тази мандра свърши. На ДДС-то и здравната каса вече се прескачат един другиго, затова бюджетът е празен....Така че, краят иде....

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 12

  До коментар [#8] от "cinik":

  "Понеже ще питаш какъв е изходът..."
  Не питам.
  Държавата е влязла в "свредел". Сблъсъкът със земята предстои...
  За да се опазя съм ограничил контактите си с държавата.
  Още малко време ми е нужно и ще престана да се интересувам кой е министър-председател, независими ли сме или някой ни е завладял.

  Нередност?
 • 10
  krastitel avatar :-|
  krastitel
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Никой не може да печели хората само с думи и обаяние, дори и ББ - "магията" е до време.

  Но на ББ както и на други управляващи им трябва извинение и оправдание за безумните грешки. ДПС капитализира от тази си роля - приета и дадена доброволно срещу власт и пари.

  Но ББ, както и късния Костов са всъщност диктатори като мислене и светоусещане.
  Малка утеха е, че България е в ЕС все пак ...

  Нередност?
Нов коментар