Уволнен си!

Или кои са основанията за едностранно прекратяване на трудов договор от работодателя

Уволнен си!
Уволнен си!
   ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА

Трудовият договор е най-старата и разпространена форма за възникване на трудово правоотношение и се прилага винаги когато друго основание не е изрично уредено от закона. Следвайки конституционния принцип за закрила на наемния труд, законодателят предвижда редица разпоредби, които да бранят връзката между работодател и работник, възникнала въз основа на сключен трудов договор.

Правната уредба за прекратяване на такъв тип правоотношения се съдържа в Кодекса на труда, където изчерпателно са изброени както общите основания (взаимно съгласие и неизбежна необходимост), така и тези, за които ще е достатъчна волята на само една от двете страни. Безспорно възможностите пред работодателя да прекрати едностранно действащ трудов договор са по–ограничени от тези в полза на работника, но това се обуславя от факта, че страната, осигуряваща работа, е винаги икономически и социално по-силна.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • afrodita1
  • - 3
  • + 4

  Само едно не разбирам..когато си на изпитателен срок до шест месеца ,както е написано в трудовия договор, работодателя трябва ли да пренебрегне предварителния срок от един месец ,за да те уведоми за прекратяване на трудовия договор ..както вече на два пъти се случи с мен ,първия път- работих три месеца и десет дена, когато в последния ден на седмицата ,ме уведомиха че ми е последен..а втория път след месец и десет дена ,ми казаха за напускане два дни преди края на работната ми седмица...Нормално и законно ли е това???

  Нередност?
 • 2
  n.sibirski avatar :-|
  Николай Сибирски
  • + 11

  Трудовият договор със срок за изпитване не следва да се разглежда на плоскостта на трудовия договор, сключен за неопределено време или срочния трудов договор. Срокът за изпитване е модалитет на трудовия договор. За щастие или не, работодателят има право без да се мотивира и без да чака да изтече какъвто й да е период от време, да прекрати трудовия договор в срока за изпитване. Въпросителна трябва да бъде поставена след въпроса, защо го наричаме срок за изпитване, след като няма нищо, което се изпитва, а напротив - множеството работодатели злоупотребяват с този срок, използвайки го като възможност без мотиви и без нуждата от обективни критерии, да прекратят трудовото правоотношение с работника или служителя.

  Дали е нормално и законно е въпрос, който различните страни по правоотношението ще дадат ранопосочни мнения.

  Нередност?
Нов коментар