Земеделски евросубсидии за милиарди евро са под въпрос

Причината е неуспешният опит на земеделското министерство да избере сертифициращ орган

Според Министерството на земеделието и храните спирането на поръчката е "тежко процесуално нарушение"
Според Министерството на земеделието и храните спирането на поръчката е "тежко процесуално нарушение"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Според Министерството на земеделието и храните спирането на поръчката е "тежко процесуално нарушение"
Според Министерството на земеделието и храните спирането на поръчката е "тежко процесуално нарушение"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Под риск са 3 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г., както и 1.5 млрд. евро изплатени средства от националния бюджет на България.

Нараства вероятността България да загуби 1.5 млрд. евро земеделски субсидии, платени в периода от октомври 2012 до октомври 2013 г., след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря поръчка на земеделското министерство за избор на одитираща компания, която да потвърди направените от Държавен фонд "Земеделие" разходи. Проверяващото дружество трябва да изпрати своя доклад до Брюксел до края на месеца, а практически време за това няма. Въпросът е дали забавянето ще е фатално.

Гневът на министерството

Министерството на земеделието и храните определи спирането на поръчката като "тежко процесуално нарушение", защото е постановено един ден преди определения краен срок за внасяне на становища. Според ведомството на Димитър Греков това поставя под риск и нови 3 млрд. евро за новия програмен период 2014 - 2020 г. Като спасителен вариант от министерството са подписали договор след директно договаряне със стария одитор "Делойт България", но на компанията ще бъде нужен един месец за изготвяне на доклада и той ще е готов след крайния срок, който веднъж вече беше удължен от Брюксел.

"С така незаконно наложената мярка "спиране" и невъзможността за провеждане на процедурата за избор на сертифициращ орган на Разплащателната агенция се застрашава националната сигурност поради факта, че се поставят под риск приблизително три милиарда евро за периода 2014 - 2020 г., както и приблизително милиард и петстотин хиляди евро изплатени средства от националния бюджет на България. При липса на сертифициращ орган няма да бъдат уравнени и остават за сметка на националния бюджет, което ще доведе до сериозни последствия в бюджетния баланс", посочват от земеделското министерство. Ведомството обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд.

Предистория

До януари тази година сертифициращ орган на Разплащателната агенция към земеделското министерство беше "Делойт България". Оттогава опитите на земеделското министерство да избере нов буксуват. Междувременно европейски одит на обществените поръчки във фонд "Земеделие" за периода октомври 2012 г. - октомври 2013 г. откри нарушения и Европейската комисия изиска повторна външна проверка на харчовете. Липсата на сертифициращ орган, който да потвърди извършените разходи, може да доведе до загуба на средства в размер на 489.2 млн. евро (по програмата за селските райони) и 559.2 млн. евро (директни субсидии), признаха в последствие от Министерството на земеделието и храните.

По молба на България срокът за външния одит беше удължен до 30 юли, но изпълнението му остава под въпрос. Причината е, че поръчката за избор на сертифициращ орган (одитираща компания) е спряна на 10 юли от КЗК след жалба от фирма "Захаринова и партньори". Компанията посочва в жалбата си, че изискванията за експерти в определена област и наличието на конкретни сертификати са незаконосъобразни. КЗК решава да спре поръчката с мотива, че нейното законосъобразно и качествено изпълнение е от огромна важност за обществото. Евентуален порочен избор на некомпетентен сертифициращ орган може да доведе до огромни загуби за бюджета на страната, посочват от антимонополната комисия. Решението е от 10 юли, въпреки че в писмо до земеделското министерство комисията определя срок за внасяне на становище по жалбата на "Захаринова и партньори" - 11 юли, 12.23 ч. Становището е депозирано, но в случая не е взето предвид. Според агроминистерството щетите от действията на КЗК ще са много по-тежки за бюджета.

Възможен изход

Земеделското министерство видя като възможен изход от ситуацията директното договаряне с "Делойт България" за нуждите на изисканата проверка за разходите през 2013 г. От Регистъра на обществените поръчки става ясно, че договорът с "Делойт" е сключен на 16 юли, като сума не е посочена. Предметът на поръчката е: "Извършване на допълнителни проверки съгласно писмо на Европейската комисия от 30 април 2014 г. относно Решение за уравняване на сметките за финансовата 2013 г.". В началото на месеца земеделският министър Димитър Греков намекна за варианта проверките да се възложат на "Делойт", като от консултантската компания са обяснили, че анализът ще отнеме около месец. Това означава, че крайният срок 31 юли трудно ще бъде спазен.

2000 забавени проекта имало във фонд "Земеделие"

Доклад за нарушения на предишното ръководство на фонд "Земеделие" е изпратен на прокуратурата, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков. В продължение на три дни назначени от него експерти са прегледали 3593 документа, оставени в кабинетите на бившия директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, и са установили, че за голяма част от тях са заведени без електронен архив и без описание, съобщи dnevnik.bg. От тях 2000 са били забавени проекти. Нарушенията са описани в доклад на 180 страници, а прокуратурата ще установява дали става дума за нарушение или "може да се употреби по-силна дума", каза Греков.

Новият директор на фонда Атанас Добрев не даде повече подробности за откритите нарушения с мотива да не бъде уронван престижът на институцията. Греков уточни, че експертите са си свършили работата по задържаните 2000 проекта, но те са били умишлено забавени. Земеделският министър допълни, че в административното деловодство на фонда са били запазвани номера. Той не изключи вероятността това да е било правено, за да се изнудват земеделски производители. Новият директор отчете, че през изминалата първа седмица на поста са платени 15 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони, подписани са 47 договора и са одобрени 84 тръжни процедури на общини. Добрев обеща "с две ръце да подписва" договори, така че до средата на август да бъда разчистени залежалите преписки.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Нещо хич не им вярвам на тия от министерството. Първо се омотаха, после за нула време преброиха 2000 забавени проекта - е кога успяха да ги преброят? За няколко дена прегледаха 3593 документа и написаха 180 страници констатации!

 • 2
  bvanetza avatar :-P
  Borislav Valkov

  Егати, дори не могат да крадят като хората.....

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Уважаема редакция, понеже на всички времето ни е ценно, може ли да завъртите редакцонната политика и да се концентрирате само върху теми и области, където нещата вървят гладко?

  За всичи други сфери е ясно по дифолт, че батакът е пълен, пари няма, разплащанията са спрени, кредитите не се обслужват, работниците не са вземали заплати от месеци, дори на границата се е появил забравеният гьол с държовна вода, от който някакви апапи събират по 50 лева на тир за дезинфекция. Единствената работа на държавния кадрил е да мисли в кой тих пристан да се премести с 5-годишен мандат, преди да е хлопнало мандалото на 5 август.

 • 4
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Въпросът под който са е...до кога ще търпим БСП и ДПС да ни крадат...???

 • 5
  ksv2504 avatar :-|
  ksv2504

  В земеделското министерство и фондовете за земеделие имам чувството,че цари вопиюща корупция и некомпетентност.Човек не трябва да е агроном или лекар за да управлява земеделски фонд или болница.Той преди всичко трябва да е добър администратор.За електронно правителсто в земеделието може и да не са чували(казвам го от личен опит).Корупцията се ограничава с политики на ел.документооборот.Огромната чиновническа маса е силно незаинтересована от въвеждането на ел.правителство,да не говорим,че е некомпетентна и мързелива.Но това го позволяваме да се случва ние избирателите.

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Четеш и не вярваш на очите си.
  От една страна министерството къде е гледало и си е бъркало в носа, та да не открие навреме и да контролира от късо конкурса за поръчката. От друга страна, след като е ясен важността на казуса, за целокупната държава, не можеше ли да се извършат необхимите действия от Греков и КЗК, включително и съдебни, за да се реши този казус, а не за кой ли пореден път, да ни изправят до стената.
  Минава ми през ума, че може би е нужен закон, по силата на който, такива министри, председатели на комисии и прочие, които със своите действия, бездействия или обикновена некадърност нанасят подобен вид, дори да не са и гарантирани щети, а само заплаха за щети, да бъдат подвеждани под отговорност и да се предвидят изключително тежки присъди.
  Какво ме топли оставката на Греков или някой друг, ако страната намираща се в тази безизходица, загуби милиарди, па дори и "само" милиони.
  И забележете, експертното правителство и социалните партии БСП и ДПС, как само за една година, ни докарват до колапс след колапс, в различните сфери - здравеопазване, строителство ( и там няма плащания и сертифициращи органи), да не говорим за малоумния Стойнев и негоите действия и бездействия в енергетиката.
  Ами ако бяха изкарали целия си мандат. май ще трябваше да закриваме държавата или да хващаме пушките като в Украйна.

 • 7
  holandka avatar :-|
  holandka

  Дока българският данъкоплатец ще продължава да си седи и търпи такива безобразия?

 • 8
  v_iliev avatar :-P
  V.Iliev

  Няма да стигнат затворите, трябва обществена поръчка за изграждането на нови :)

 • 9
  dimitarbt avatar :-|
  dimitarbt

  От далавера на далавера...

 • 10
  apollo avatar :-|
  apollo

  Министерства ,фондове ,комисии в обединен фронт за унищожаване на България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход