Управителят на БНБ готов да подаде оставка (обновена)

Иван Искров, управител на БНБ

Управителят на БНБ готов да подаде оставка (обновена)

Иван Искров обяви, че ако парламентът се договори за избор на нов гуверньор до 6 август, "незабавно" излиза от централната банка

Валентина Илиева
7798 прочитания

Иван Искров, управител на БНБ

© Надежда Чипева


Управителят на БНБ Иван Искров заяви готовност да подаде оставка. Това съобщи във вторник пресцентърът на централната банка, разпространявайки писмото на гуверньора до председателя на Народното събрание Михаил Миков. В него Искров посочва, че ще депозира оставката си "незабавно", "при постигната договореност за избор на нов управител в рамките на този парламент".

Оставка по време на криза

"Моля да запознаете представителите на парламентарните групи с това мое искане по време на консултациите относно приоритетите на Народното събрание и да ме уведомите за решението", се казва още в писмото на Искров. Според него това е "правилният подход, който би гарантирал институционална устойчивост на централната банка".

Там се уточнява, че според чл. 12, ал. 7 от Закона за БНБ, правомощията на управителя се прекратяват по силата на закона три месеца след депозирането на оставка "независимо дали има воля за избор на нов управител или не". Искров посочва и че "неизбирането на управител би бил най-бързият начин за внасяне на хаос в дейността на тази изключително важна за финансовата стабилност на страната институция".

Като основен мотив за почти подадената оставка Искров посочва "несъгласие на БНБ и нейният управител да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения". Исканията на политици за оставка на управителя на централната банка той определя като "несъстоятелни".

Въпреки изявената готовност за оставка пространното писмо не набляга върху поемането на отговорност от Искров (или от други членове на управителния съвет на БНБ), а по-скоро преминава в оправдания и обвинения към политиците за неспазени ангажименти около поставената под специален надзор Корпоратива търговска банка (КТБ), която по първоначален план трябваше да е отворила на 21 юли и депозантите да имат достъп до средствата си.

Вместо това БНБ обяви, че работата на квесторите продължава, а в писмото на управителя се казва, че е много вероятно тримесечният специален надзор да бъде удължен, като максималният законов срок е 6 месеца. "КТБ е четвърта по големина банка и процедурите съгласно действащото законодателство изискват време", обяснява Искров.

Писмото потвърждава информациите за опити за спасяване на КТБ чрез единият от акционерите й. Там се казва, че "и в момента сме в процес на професионална кореспонденция с този акционер на КТБ (Султаната Оман с 30% дял в КТБ - бел. ред.)". "Тази информация също беше предоставена на политическите лидери по време на консултациите при президента (14 юли – бел. ред.)", посочва Искров в писмото си до Миков.

Обрати

Иван Искров припомня, че е избран за втори мандат от трите участващи в консултациите (около КТБ – бел. ред.) парламентарно представени сили, "включително и тези от тях, които настоятелно искат моята оставка днес", пише в писмото му. Най-настоятелно оставката на Иван Искров беше искана неколкократно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като във вторник той обяви план от 4 точки за спасяване на КТБ, който започва с оставката на управителя на БНБ.

До сегашната ситуация се стигна след продължаващото малко повече от месец първо сериозно банково сътресение от 17-18 години (банковата криза 1996-1997 г.). Случаят с КТБ показа институционална немощ и липса на политическа воля за справяне с кризисната ситуация, излагайки на риск целия банков сектор. На практика разрастването на КТБ, а след това и логичното й срутване под собствената й тежест се случиха именно с мълчаливото одобрение на политиците и регулатора.

До момента единственият, който, изглежда, може да понесе някаква реална отговорност, е подуправителят на БНБ, ръководещ "Банков надзор", Цветан Гунев, който дни преди затварянето на КТБ на 20 юни беше обвинен от прокуратурата в престъпление по служба. Впоследствие управителят не застана зад него, а го посочи като единствено отговорен, позовавайки се на законовото определение за независимостта на банковия надзор, посочвайки, че заради това не е имало как да знае за всяко вземано от Гунев решение.

Втора оставка

Искров беше избран за втори мандат през октомври 2009 г., като той изтича през октомври 2015 г. И двата му избора за управител на БНБ – през 2003 г. и през 2009 г., не минават гладко и без резки промени. Първият му избор стана след дълги, мъчителни и безплодни консултации между политическите сили в парламента през лятото на 2003 г., писане на стратегии от двамата основни кандидати – Искров и тогавашния управител Светослав Гаврийски, на който му се наложи да заема поста три месеца след изтичане на мандата му, защитаване на написаните стратегии.

При втория избор Искров беше гласуван в края на управлението на тройната коалиция – БСП, НДСВ, ДПС. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани веднага след провеждането на идващите избори да го смени. След изборите обаче ситуацията коренно се променя.

На практика, ако сега Искров подаде оставка, тя ще му бъде втората. В края на август 2009 г. той подаде оставка като управител на БНБ, но това се оказва само стратегически ход. Още същия ден ГЕРБ внесе проекторешение за преизбирането му. Така Искров беше избран за втория си мандат на практика от ГЕРБ. Управлението им е времето на големия растеж на КТБ и най-голямата концентрация на държавни пари в банката, която започва стремителния си растеж още от времето на тройната коалиция (2005-2009 г.), продължавайки при всички управления до съвсем скоро – миналия месец, когато политическата и регулаторната подкрепа бяха оттеглени.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви готовност да подаде оставка. Това съобщи във вторник пресцентърът на централната банка, разпространявайки писмото на гуверньора до председателя на Народното събрание Михаил Миков. В него Искров посочва, че ще депозира оставката си "незабавно", "при постигната договореност за избор на нов управител в рамките на този парламент".

Оставка по време на криза


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  Ами айде де откога я чакат хората - изигра си играта в турския сериал. Вече си спокоен давай оставка и така...

 • 2
  petrova835 avatar :-|
  petrova835

  В никакъв случай - това е поредното измъкване от отговорност. Първо ще му се потърси сметка за причинената криза, а след това ще бъде отстранен. Отстранен от длъжност, а не подал оставка.

 • 3
  zethron avatar :-|
  zethron

  С оставката направо в съда!

 • 4
  assenovg avatar :-|
  Georgi

  Този не е ли време да бъде подведен под отговорност за престъпно бездействие по служба?
  А че не му е в БНБ мястото е ясно много отдавна, не от последните седмици.

  Че и условия поставил - ако му изберяли, ако не му изберяли...

  А заплатката и бонусите си му текат...

 • 5
  strongest avatar :-|
  strongest

  А защо само готовност. Целия УС на БНБ трябва да си подаде оставката!

 • 6
  strongest avatar :-|
  strongest

  След такъв як гаф с КТБ, където са си затваряли оите с години не виждам кой ще им повярва вече на шефовете в БНБ???

 • 7
  alterity avatar :-P
  alterity

  Не мислете по бойкоборисовски ... да се маха веднага, оставка, а,у ... вън -вън. такъв акт има мегапоследици, особено ако няма веднага ново ръководство ...

  Искров наистина трябва да си ходи, и то с гръм и трясък, но само ако институционално веднага може да се замени целия УС и да се сложи нов шеф на БНБ ... в сегашния вакуум ако си подаде оставката при липса на парламент крахът ще е пълен ...

  За сега положението е следното: с Искров много зле, без Искров още по-зле ... :)

 • 8
  sir_makarenko avatar :-|
  Гочоолу - премиер без порфтейл!

  Искров, много ли да ти се помолим за оставката?


  Иван Искров бил готов да подаде оставка, като Управител на Българската народна банка. „Новината“ от няколко часа обикаля повечето сайтове и идва, след като самият Искров изпрати писмо до председателя на парламента Михаил Миков. Писмото е изпратено и до медиите. Неясно защо. Всъщност съвсем е ясно, като се зачетем, в това което пише.

  А там пише, че „ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работата на 42-ото Народно събрание до неговото разпускане на 6 август се постигне консенсус в програмата да се включи избор на нов управител на БНБ, съм готов да подам оставката си веднага“.
  С други думи казано, „аз съм незаменим в ситуацията, но ако много ми се помолите ще си подам оставката“.

  Вместо да се прави на много обиден на политиците как са се договорили за нещо на 21 юли – КТБ и дъщерната й банка „Виктория“ да бъдат одържвени, а после политиците са се отдръпнали, Искров има по важна мисия. Да каже кой и как го е притискал (от политици, или не само) да излезе на поредица пресконференции и да говори абсурдни неща, пълни небивалици, след които не само банкерите ами и половината държава падна от смях в оркестъра.

  Искров, недей да се оправдаваш с политиците отново. Имай малко достойнство, за което се съмнявам, и просто си подай оставката. Така ще освободиш малко терен за Цацаров, който да те разследва за престъпления по служба.

  Всичко останало са фойерверки, пускани в публичното пространство от един централен банкер който се чуди как да излезе сух от тинята, в която се постави сам. Няма как да излезеш от тинята сух, напротив даже си и омазан.

 • 9
  val71 avatar :-|
  val71

  "Иван Искров обяви, че ако парламентът се договори за избор на нов гуверньор до 6 август, "незабавно" излиза от централната банка"
  =================================
  Правилно ли разбирам, че Искров поставя условия за подаване на оставката си? Доста нагло.
  А иначе посредствените му хитринки хем да изрази готовност за оставка, хем да го направи тогава когато е ясно, че това НС няма време да му я приеме и гласува, още по-малко да се оформи мнозинство за гласуване на нов Управител. Ниска топка Искров, мнооого ниска топка. Всички знаем, че си оцапан до ушите с КТБ, но този път няма да се измъкнеш така лесно.........

 • 10
  jordani avatar :-|
  jordani

  този е е...и и играча. така и го преизбраха - с апаратни игри.
  аз, таковата обаче ако...
  най-лошото е, че е прав.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход