Трима от обвиняемите за присвояването на 206 млн. лв. от КТБ остават в ареста

Апелативният съд остави в ареста главния касиер на КТБ Маргарита Петрова и зам. главния счетоводител Боряна Кючукова

Трима от обвиняемите за присвояването на 206 млн. лв. от КТБ остават в ареста

Прокуратурата не води злоумишлено разследването, но не е установила в чия полза са присвоени парите

9724 прочитания

Апелативният съд остави в ареста главния касиер на КТБ Маргарита Петрова и зам. главния счетоводител Боряна Кючукова

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Софийският апелативен съд (САС) в състав Алексей Трифонов (докладчик), Мая Цонева и Пламен Дацов потвърди наложените мерки за неотклонение на трима oт обвиняемите за присвояването на 205.8 млн. лв. от КТБ. Така главната касиерка на банката Маргарита Петрова и зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова остават за постоянно в ареста. Съдът потвърди и домашния арест на главната счетоводителка Мария Димова. Четвъртият обвиняем - председателят на Надзорния съвет на банката Орлин Русев е с гаранция от 10 хил. лв., която прокуратурата не протестира.

Апелативните съдии приеха, че е налице обосновано предположение за това, че тримата са извършили престъплението, в което са обвинени, както и че има опасност да се укрият.

В определението на съдебния състав, съдия Алексей Трифонов коментира, че "незнайно защо" се постави въпроса за изнасяне на чували, като такова обвинение по делото няма: "Темата за това, поне към настоящия момент, не е актуална. Факт е, че разследващите работят по различни версии, факт е (съдът не може да не го признае), че в показанията си като свидетел главният касиер Петрова го казва, без да е ясно защо."

В началото на днешното заседание от прокуратурата представиха шест тома с новосъбрани доказателства, сред които е и заключение от изготвена съдебно-счетоводна експертиза, за която държавното обвинение бе упрекнато на заседанието на СГС, че не е приложена по делото. Другите доказателства бяха нови разпити.

Според магистратите, основната критика към държавното обвинение е, че не е посочило в чия полза е станало присвояването, но това не е съществен проблем според съдия Трифонов, защото разследването е в начален етап.

Съдия Алексей Трифонов каза, че обвинението не се крепи само на прокурорските свидетели Бисер Лазов и Теодора Тенева, но и на други доказателства - както документи, така и други свидетелски показания. Той даде приемр с показанията на IT специалиста на банката Георги Кортенски, които съдия Трифонов определи като много важни за съда, защото Кортенски разказва как зам.-главната счетоводителка Тренева се е опитала да го накара да антидатира записа в информационната система на банката. Пред разследващтите след това пък Тренева отказала очна ставка с IT специалиста, посочи съдът.

"Остава усещането, че някое длъжностно лице не си е свършило работата, когато са анализирани отчетите от БНБ", каза още съдия Трифонов, визирайки факта, че присвояването от банката не е било установено от разследващите в продължение на две години и половина.

Апелативните съдии коментираха, че не са останали с впечатление, че делото се води злоумишлено срещу обвиняемите и дадоха пример - над 80% от разпитите на свидетелите се провеждат с участието на адвокатите им.

Софийският апелативен съд (САС) в състав Алексей Трифонов (докладчик), Мая Цонева и Пламен Дацов потвърди наложените мерки за неотклонение на трима oт обвиняемите за присвояването на 205.8 млн. лв. от КТБ. Така главната касиерка на банката Маргарита Петрова и зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова остават за постоянно в ареста. Съдът потвърди и домашния арест на главната счетоводителка Мария Димова. Четвъртият обвиняем - председателят на Надзорния съвет на банката Орлин Русев е с гаранция от 10 хил. лв., която прокуратурата не протестира.

Апелативните съдии приеха, че е налице обосновано предположение за това, че тримата са извършили престъплението, в което са обвинени, както и че има опасност да се укрият.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Хайде прокурорите са ясни, но не знам как тези съдии не се срамуват от това което вършат!?

 • 2
  azs41314323 avatar :-|
  azs41314323

  Жените си киснат в ареста, а собственика си дава интервюта от Австрия или един бог знае от къде. Е това е правосъдието в България.

 • 3
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Накрая ще осъдят калинките, а истинските акули ще си набележат нова жертва!

 • 4
  comandante avatar :-P

  Банкерите са най-добри в обирането на банки !

 • 5
  q1w2e3 avatar :-|
 • Desolater


  Собственика е източил банката чрез кредит към негова фирма, а прокуратурата обвинява касиера!!! И защо ги обвиняват в присвояване след като парите са не са взети от тях!?!

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Надявам се всички да разбират абсурда:

  "Според магистратите, основната критика към държавното обвинение е, че не е посочило в чия полза е станало присвояването, НО ТОВА НЕ Е СЪЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ, СПОРЕД СЪДИЯ Трифонов!?!?!?!?!?!?!?!, защото разследването е в начален етап."

  Значи има обвинение за кражба на 206 милиона лева, И НЕ БИЛО ВАЖНО СПОРЕД СЪДИЯТА, КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ОТКРАДНАЛ ПАРИТЕ!?!?, СЛЕД КАТО НЯМАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА, А НЕ МОЖЕ И ДА ИМАТ, ЗАЩОТО ЯВНО НЕ ЗА ГИ ОТКРАДНАЛИ ЗАДЪРЖАНИТЕ!
  Това явно е следващата "грешка" на прокуратурата, А ОНЗИ, ЗА КОГОТО ПУБЛИЧНО - дори и управителят на БНБ Искров обяви - ТВЪРДЯТ, ЧЕ ГИ Е ОТКРАДНАЛ -Цветан Василев пък ОЩЕ НЯМА ОБВИНЕНИЕ И НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ИЗОБЩО ЩЕ ПОЛУЧИ!

  (явно някои много ги е страх от това, което Цветан Василев знае и може да разкаже И ДОКАЖЕ!)


  Фрог научи: Съдията по делото за КТБ - човек на ДПС

  11|2865|22.07.2014


  Съдия, близък до ДПС, остави в ареста зам. -главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова и главната касиерка на банката Маргарита Петрова, научи Фрог нюз. Фактите говорят, че съдия Алексей Трифонов, който е докладчик по делото, е бил в състава на група „Жалби” към ЦИК от квотата на ДПС през 2009 година. За сведение неин отговорник тогава е била Ралица Негенцова.

  Абсолютно единодушие между съд и прокуратура се наблюдаваше по време на разглеждане на мерките на задържаните служителки на банката. Държавното обвинение стриктно се придържаше към становището на колегите си от Софийска градска прокуратура. Съдът от своя страна обвини адвокатите на Петрова и Тренева, че не гледали глобално на нещата, а подхождали избирателно. Съдиите представиха служителките на банката като заплаха за националната сигурност.

  Адвокатът на Тренева Христо Ботев коментира пред Фрог нюз, че клиентката му сама е отишла в следствието и е чакала да бъде арестувана. При това положение каква заплаха за националната сигурност може да бъде?!

  Служителките на банката остават в ареста за неопределено време – докато не се появи доказателство, че са невинни. Съпругът на моята клиентка не смее да се прибере у дома, защото не знае какво да обясни на детето си. Преди му беше казал, че майка му е в командировка, а сега не знам какво ще измисли?!, сподели адвокат Ботев."

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Пореден абсурд! Спецове по убийства се занимават с КТБ


  22.07.2014


  "Против всички вътрешно нормативни правила в МВР спецове по убийства, рекет и лихварсто разследват КТБ. Става дума за отдел „Противодействие на престъпленията с висока обществена опасност” в Главна дирекция „Криминална полиция”, който се ръководи от Борислав Александров, по-известен сред колегите си като Боби Г. за.

  Всички служители на МВР недоумяват защо точно това звено се занимава с финансови разследвания, след като в неговите отговорности не влиза тази сфера. Отговорът става съвсем лесен, когато се разбере, че същият отдел е провел ювелирната акция срещу тримата „убийци” на депутата Дилян Пеевски, завършила в последствие с пълно фиаско. Няколко дни бяха необходими на държавното обвинение, за да признае, че няма нито едно доказателство в тази посока. Въпреки грандиозния провал МВР реши и този път да заложи на сгафилия отдел и да му подхвърли горещия катроф за КТБ.

  По принцип служителите от въпросното звено са отговорни да нищят дела свързани с убийства, лихварство, рекет , изнудване и отвличане. В него няма нито един специалист по финанси и банки, установи проверка на Фрог. Служители на вътрешното ведомство твърдят, че голямото доверие към отдела се крепи изцяло на тесните контакти между Боби Александров, виден представител на ДПС и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Хората от отдела започнали да негодуват щом разбрали, че трябва да се занимават с политически поръчки. Усещайки, че губи почва под краката си и може да загуби доверието на подчинените си Александров умишлено се обградил само с двама-трима служители, а останалите били изолирани.

  Любопитното е, че в криминална полиция през миналата година беше открит специален отдел „ Противодействие на престъпленията във финансовата и кредитната система”, създаден специално за разрешаване на случаи като този в КТБ. Той обаче тотално бил изолиран от казуса. Същото се оказало и положението със служителите от аналогичната структура- икономичска полиция, на които им разпоредили да не се интересуват от проблемите в банката.

  Най-куриозното е, че по схемата на МВР, един и същи прокурор и следовател се заеха и с двата случая: "убийството" на Пеевски и проблемите в КТБ. Иван Иванов от столичното следстивие толкова присърце е взел нещата, сякаш са на живот и смърт, твърдят колегите му. Обвинителят Иван Гешов от Софийска градска прокуратура пък наруши традиционния обет за мълчание в тази професия и започно охотно да дава интервюта по случая с КТБ. Негови колеги твърят, че го правел под натиск. Малко известен факт е, че преди да поеме скандалните дела, свързани с Пеевски и банката, той беше командирован за три месеца в пернишката прокуратура. Много негови колеги приеха това като наказателна мярка и желание от страна на ръководството на прокуратурата да бъде вкаран да мисли и работи в „правилната” посока. Абсурдно е и това, че столичното следствие разследва Пеевски, който е работел там преди да седне на депутатската скамейка.
  При това положение могат да се очакват "страховити" резултати от хора и структури, които нямат понятие от банково дело, смятат експерти."

 • 9
  petianp avatar :-|
  petianp

  Ситуацията е ясна. Двете касиерки са виновни. Дайте да ги пратим в затвора за 20-30 години и да приключва въпроса с КТБ!

 • 10
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Държавната машина се е впрегнала да прикрие тежко престъпление.

  Както винаги. В Бг има кражби за милиарди, ама осъдени няма. ЕК спира пари, пише доклади....няма си друга работа.

  Колко още банки ще пращат писма на БНБ, че нямат пари? И там работят алчни касиерки. И охранители с чували.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход