Защо не се радваме на оставката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо не се радваме на оставката

Защо не се радваме на оставката

За едната година управление на БСП, ДПС и "Атака" научихме по особено неприятен начин (поне) пет важни урока

Алексей Лазаров
43857 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Ако днешната новина за оставката на правителството "Орешарски беше дошла преди година, сигурно щяхме вече да сме отворили шампанското и да се поздравяваме с победата. Днес обаче няма много основания за радост - упоритостта на БСП и ДПС да останат на власт и злоупотребата им с нея нанесе толкова много щети, че оценката ще отнеме месеци. Някои от пораженията се видяха веднага. Хаосът в енергетиката тепърва ще се стоварва върху ни с поемане на нови дългове и тежки увеличения на цените. Здравната система трепери и едвам издържа. За други, по-преки щети, вероятно тепърва ще се разбира.

И ако хората, които излязоха на улиците преди година нямат много повод да празнуват, основания за радост няма и кликата, която беше завзела държавата през последната година. Те научиха върху нашия гръб няколко важни урока, които ако се разберат от всички политици, ще ни спестят бъдещи разходки с викове и тромби по улиците.

1. В България все пак има демокрация

В първите месеци на това управление, в неговия (с известни условности) мозъчен център ситуацията изглеждаше горе-долу така: сглобихме си мнозинство и сега можем да си правим каквото си поискаме. Ще си назначим Пеевски, ще си строим Южен поток и Белене, ще си крадем от еврофондовете и от всички държавни поръчки, и отвсякъде, защото властта е наша и така четири години. Няма кой да ни хване, защото съдебната система е също наша, както и МВР и ДАНС. Ако опозицията ни се опъва, ще ги вкараме в затвора (вж. предното изречение) Това обаче се оказа (поне отчасти) наивна корупционна утопия.

Изминалата година показа, че хората в България всъщност имат много по-голямо значение, отколкото предполагаха кофражистите на управленската пародия. Масовите протести извадиха властта от равновесие и тя поне половин година се занимаваше само с това да се промъква по ъглите под щитовете на полицаи и жандармерия. Огромна част от усилията на управляващите в първите месеци беше насочена към оцеляването на правителството.

Урокът от случилото се е, че не можеш да управляваш без по-голямата част от хората - въпреки сериозните съмнения, в България все пак има демокрация. БСП и ДПС пренебрегнаха доста базовия факт, че властта идва от хората, не от медиите на Пеевски и договорките помежду им за разпределяне на порциите. Наглото завладяване на държавата от срещуположни на публичните интреси, в крайна сметка се оказа невъзможно.

Погледнато от офисите, в които се сглобяваше тази власт, хората вероятно са изглеждали като зомби-електорат, който вярва на всяка казана му глупост. БСП и ДПС научиха, че хората, особено най-активната част от тях, които мислят и имат позиция, не могат да бъдат пренебрегвани или лъгани в очите. Контрапротестите умират, когато финансирането им спре, но истинското недоволство оставя дълготрайни следи.

Това беше болезнен урок и ако следващото управление продължава да страда от подобно високомерие, той вероятно ще бъде преподаден отново.

2. Няколко човека не могат да завладеят цялата държава.

Или поне не за дълго време. В началото на протестите срещу това правителство един от честите лозунги беше "Тук не е Москва". Неговата идея беше, че тук не може да мине номерът на Путин - имитативна демокрация, изгонване на "лошите" олигарси и насочване на публичния ресурс към близките до властта.

През изминалите 12 мъчителни месеца обаче разбрахме, че през последните 25 години България необратимо се е променила. Опитът за state capture в крайна сметка се оказа неуспешен. Или по-точно успя само отчасти и за малко. През последната година държавата наистина беше в плен на изцяло частни интереси, но тази конструкция на властта се оказа изключително нестабилна и в крайна сметка (може да е сега, а може и да е след още малко време) ще се стовари върху своите архитекти.

Урокът от това е, че прекално наглите кражби - концентрацията на корупцията в много тесен кръг, е неустойчива и рискована. Хората, които се крият зад прословутия въпрос "Кой?" може и да издържаха с огромни усилия една година, но в крайна сметка показаха, че не могат да контролират всичко в цялата държава.

3. Контролираните медии не значат контролирана действителност

Едва ли е имало друго управление, което да се опитвало толкова сериозно да създаде в медиите абсолютно фалшива картина на действителността. Контролираните от (семейството на) Пеевски медии пуснаха завода за илюзии и компромати на пълни обороти. Беше създадена стройна организация за контрол над публичността. Близките до властта социолози, много политици от БСП и ДПС разпространяваха като един зловещ хор спусканите им опорни точки.

Спомнете си само - протестите били платени, на тях излизали само "умните и красивите" от центъра на София, руската легенда за "соросоидите"... Протестиращите студенти пък бяха пияници и наркомани. Хвърляха се измислени скандали около президента, раздуваше се конспирацията за "кръга "Капитал", когото с напълно сериозен тон политици, социолози и друг антураж обвиняваха за кажи-речи всичко.

Всуе. Масовото повтаряне на пълни глупости не произведе очаквания ефект. Руският модел пропаганда, който използва правителството на БСП и ДПС, приличаше на опит да се прикрие миризмата с боя - загубена работа. Да, електоратът на тези две партии вероятно в някаква част вярва на евтината пропаганда, но това не е достатъчно, за да задържи властта им, а в едната от тях (БСП), машината за илюзии вече се разпадна.

Един от уроците от това управление е, че номерът на Пеевски (доскоро в комбина с Цветан Василев) с контролираните медии вече не минава. Изтърка се. Хората вече не вярват. От всички вестници, сайтове и каквото още контролира тази клика, вече няма полза. С тях не може да се постигне контролът над реалността, на който се надяваха собствениците им и който още се връзва на предложението за търговия с влияние, е по-скоро наивен.

4. Не може да се управлява в международна изолация

От 1997 г. насам няма друго правителство, което да е било толкова отхвърлено от другите европейски държави, както това на Пламен Орешарски. Очевидните демонстрации започнаха още в началото на управлението му, когато посланиците на страните от ЕС изразиха бурното си възмущение от избора на Пеевски и изводите, които се налагаха от него. През следващите месеци това отношение се затвърди като премиера и външния министър подчертано не бяха канени в почти нито една държава в Европа.

Международното им присъствие беше предимно в Азия и участие във формати на ЕС, от които те нямаше как да бъдат изключени. Управлението на БСП и ДПС избра абсурдна реакция на това - да се прави, че не му пука. Това разбира се само задълбочи проблема и в крайна сметка допринесе за спирането на еврофондовете. За санкцията на ЕС разбира се има повече обективни причини, но политическият елемент - демонстрацията на недоверие към българското правителство беше един от най-важните компоненти на това решение.

И доколкото спирането на еврофондовете беше една от причините за развалянето на коалицията между БСП и ДПС, всъщност изолацията на България помогна много за падането на правителството.

5. Зависимият от държавата бизнес е обречен

По тази точка най-добре питайте Цветан Василев. А, да - не може да го питате, защото никой не знае къде е.

От историята за КТБ могат да се направят много повече отрицателни изводи, но единственият положителен е, че в крайна сметка бизнесите, които разчитат изцяло на политическа подкрепа са неустойчиви. Огромната империя, която беше изградена около банката с "безплатните" пари от държавата в крайна сметка рухна само за няколко седмици. Тя беше създадена и живееше изцяло на командно дишане и когато политиците натиснаха копчето, всичко се разпадна. Сега изглежда, че победител в този сюжет е Делян Пеевски, но мрежата от негови фирми е обречена на абсолютно същия край. Тя можеше да същестува, ако беше успял плана за пълно путинизиране на българската политика и икономика. Той обаче се провали.

Успешните бизнеси в България бяха и ще бъдат тези, които са конкурентни и създават стойност. Тези, които само консумират стойноста, създадена от другите може и да танцуват някое и друго лято, но в крайна сметка ще слязат от дансинга.

Розово? Не съвсем.

Тези пет урока може и да звучат положително, но не са достатъчни, за да се зарадваме на днешната оставка. Всеки от тях е малка победа на нормалността, но показва и отворена дълбока рана.

Може да се радваме, че в България все пак има демокрация, но не е ли нелепо, че намираме утеха в това 25 години след 1989-та? Може да сме доволни, че опитът за завладяване на държавата в крайна сметка се оказа неуспешен, но не е ли плашещо колко далече стигна той? Може да ни топли това, че номерът с платените медии вече не работи, но заслужаваше ли си това да стане с цената на загубено доверие към цялата журналистика? Може да се зарадваме, че международната изолация помогна правителството да падне, но даваме ли си сметка колко работа предстои, за да оправим репутацията на България? Може за момент да виждаме хубавата страна от рухването на схемите около КТБ, но направили ли сме план как да не допуснем подобно нещо да се случва повече?

Не се радваме на оставката сега и защото всички тези уроци ги знаехме отпреди. Глупаво е периодично да си изгаряш пръста на печката, само за да си припомняш, че не бива да правиш така. Да, можеше да бъде много по-лошо. Но можеше да бъде и много по-добре. Енергията ни можеше да отива за създаване и прогрес, а не за борба срещу пещерната антимодерност. Цяла една година от живота ни бе изгубена, пропиляна, хвърлена на вятъра. Тя ще значи още много други години работа.

Което ни води до друго. Кой ще върши тази работа? Днес не се радваме на оставката и защото не виждаме тази алтернатива на БСП и ДПС, за която мечтаехме докато викахме под прозорците на Орешарски и улиците на цяла София, а и другите големи градове. Може ли например ГЕРБ да предложи нещо по-различно от запазването на статуквото, както правеше три години и половина, докато беше на власт. Окей, Бойко Борисов построи магистрали (да не забравим и спортната зала), но всичко друго остана същото. След ГЕРБ положението беше като преди ГЕРБ, само че с магистрали. И ако тогава статуквото беше крепено с цената на компромиси, еврофондове и агресивен стил на управление, сега липсата на прогрес заплашва не просто да ни остави на място, но да ни срине назад в поредица от кризи.

Така че днешната оставка не е повод за радост, а по-скоро за равносметка. След управлението на БСП и ДПС остава много счупена държава. Трябва да видим какви са повредите и как (а също и с кого) да ги поправим. Сигурното е само, че има много работа.

Ако днешната новина за оставката на правителството "Орешарски беше дошла преди година, сигурно щяхме вече да сме отворили шампанското и да се поздравяваме с победата. Днес обаче няма много основания за радост - упоритостта на БСП и ДПС да останат на власт и злоупотребата им с нея нанесе толкова много щети, че оценката ще отнеме месеци. Някои от пораженията се видяха веднага. Хаосът в енергетиката тепърва ще се стоварва върху ни с поемане на нови дългове и тежки увеличения на цените. Здравната система трепери и едвам издържа. За други, по-преки щети, вероятно тепърва ще се разбира.

И ако хората, които излязоха на улиците преди година нямат много повод да празнуват, основания за радост няма и кликата, която беше завзела държавата през последната година. Те научиха върху нашия гръб няколко важни урока, които ако се разберат от всички политици, ще ни спестят бъдещи разходки с викове и тромби по улиците.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

133 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • -26
  • +395

  То наистина, на какво да се радваш... На съсипаната държава, на огромните дългове.. Всичко трябва да започне да се строи отново..

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • -23
  • +341

  Отделно - като знаем, че фанатизираните членове и любовници на БСП и ДПС , ще си изберат цървулите пак.. ако ще пенсиите им по 5$ да станат.... Как да се радваш... Населението е политически неграмотно, жестоко наивно.. и освирепяло за коричка хлях и кофичка кисело мляко.

 • 3
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx
  • -34
  • +417

  Много силен текст. Поздравления на автора.

 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell
  • -249
  • +47

  Кабинетът на Орешарски изигра ролята на буфер.Вината за провалите ни трябваше да се поеме ОТВЕДНЪЖ и ОКОНЧАТЕЛНО,и да не е нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС.
  Орешарски само какъв "демон" нали.

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon
  • -20
  • +246

  Добра статия но имам усещането, че изпуска един важен елемент.
  Развода между ц.василев и пеевски.
  Ако не беше този развод днес ктб шеще да си е ок, бсп и дпс шяха да са заедно и атака щяха да са в парламента. Щяхме да сме международно изолирани; хората щяха да протестират от време на време; медиите щяха да си сменят офшорни собственици но на куклата на конци и работодателя й от сараите нямаше да се трогнат. До известна степен днешната радост е плод на случайност но това не трябва да ни обезсърчава. Напротив трябва да ни мотивира още повече да бдим над демокрацията. Да се изковат в следващия парламент множество закони които да предотвратят концентриране на власт в медии, банки, съд и политика. Състоянието на пеевски ще е най-добрия индикатор за това как се демократизираме. Успех!

 • 6
  uprsport avatar :-|
  Uprsport
  • -16
  • +169

  Оставката не е повод за радост. Съсипаха България. Тя остава след оставката най-бедната страна в Европа, с население, което е "необразовано" (нищо че има вишо) и не е в състояние да оцени реалното състояние, причините довели до това и пътя за изход от това. В следващите години след унищожителното управление на БСП под диктовка, същото това население ще трябва да работи много, за да запази благосъстоянието и да го развие. На следващото правителство ще е много трудно да преодолее политическите зависимости във властта, необратимия институционален срив, запазване на нивото на задлъжнялост, за да кможе да мисли за инвестиции и просперитет.

 • 7
  xmm avatar :-|
  xmm
  • -14
  • +123

  До коментар [#3] от "smotlixx":

  Силен,точен,безкомпромисен.Чака ни работа.

 • 8
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  До коментар [#5] от "event_horizon":

  Според мен не е плод на случайност. Такива обвързаности винаги се разпадат. Но ние не трябва да ги допускаме никога оттук нататък, за да я има България.

 • 9
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja

  Така е няма какво да се радваме преди тези беше същото подозирам , че нещата ще си останат така и при следващото правителство мизерия и никакъв ход напред.

 • 10
  jonson avatar :-|
  jonson
  • -19
  • +185

  Заради такива статии обичам Капитал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.