За довиждане - милиони за министерства и агенции (обновена в 12:00)

На днешното заседание правителството на Пламен Орешарски одобри куп допълнителни разходи

Днешното заседание на Министерски съвет може да е последното на Пламен Орешарски на поста премиер
Днешното заседание на Министерски съвет може да е последното на Пламен Орешарски на поста премиер    ©  Георги Кожухаров
Днешното заседание на Министерски съвет може да е последното на Пламен Орешарски на поста премиер
Днешното заседание на Министерски съвет може да е последното на Пламен Орешарски на поста премиер    ©  Георги Кожухаров

На днешното заседание на правителството на БСП и ДПС кабинетът раздаде милиони на най-различни ведомства. Най-голяма е сумата за Министерство на финансите – 7.365 млн. лева – за повишаване на събираемостта на публичните приходи (за НАП и Агенция "Митници") и за поддръжа на информационни системи и структури. Само преди два месеца за същите дейности ведомството на Петър Чобанов получи 32.35 млн. лева. В проекта на днешното решение за допълнителните разходи на МФ, публикувано преди 10 дни на портала за обществени консултации strategy.bg, е посочена сумата 5.865 млн. лева. Министрите са гласували повече. От осем дни "Капитал" очаква отговор от МФ защо за период от два месеца се отпускат милиони за едни и същи дейности.

Българска академия на науките получава 4 млн. лева за изграждане на многофункционален компютърен комплекс, разположен в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Комплексът ще обслужва всички институти на академията и основните университети в България и ще предоставя услуги на малки и средни предприятия, ИТ компании и софтуерни фирми, посочват от Министерски съвет.

Правителството одобри 3 млн. лева допълнителните разходи на Министерството на труда и социалната политика за програмата за заетост "Сигурност". В тази програма хора, записани в бюрата по труда се наемат, за да патрулират в слабонаселени райони, без да имат полицейски правомощия.

Националната разузнавателна служба също получава пари над планираните за 2014 г. - 2 млн. лева "за покриване на неотложни текущи разходи – обезпечаване на дейността на НРС и изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба".

Допълнителни 1 млн. лева получава Министерство на земеделието за закупуване на ракети против градушка. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество получава 300 000 лв. за ремонт на офисите си в Пловдив. Комисията за защита от дискриминация ще ремонтира с 50 000 лв. работни помещения в сградата си в София.

Министерство на финансите прехвърля на Националната служба за охрана управлението на стопанство "Кричим", а НСО получава от бюджета 180 000 лева за издръжка на имота. Парите не са извънредни, просто се прехвърлят от бюджета на МФ към НСО.

Министерството на културата получава 40 000лв. за доизграждане на Wi-Fi мрежа в сградата на НДК. Преструктурира се бюджета на МВР така че 10.5 млн. лева за пожарна безопасност и информационно осигуряване се прехвърлят към бюджета на програма "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция, миграция, граничен контрол и охрана на държавната граница". Не става ясно дали сумата ще отиде за разходите по изграждането на оградата на границата с Турция.

Гласувани са и допълнителни средства за Агенция за ядрено регулиране за 2014 г. - за възлагане на експертизи, но сумата за тази дейност не е посочена. Решението е прието на вносител.

Очаквайте подробности.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Това за повишаване на публичните вземания го одобрявам!
  Малцина знаят за какво става дума, тоест тези които работят в МФ, или по-точно в НАП!
  За глупавите и некомпетентни си е просто ненужен разход. Заглавието на самата статия навежда към нещо лошо и страшно... което си е ефтина манипулация!

 • 2
  tihatastapka avatar :-|
  tihatastapka

  Нафу, нека махнат всички паразитиращи, първо в НАП, а и не само там, пък тогава пари. По добре 50 % СЪКРАЩЕНИЯ и останалите да работят с двойни заплати но 8 часа и то не безмислени дейности като да си пишат от отдел на отдел.

  Забравих и за 100% съкращения в митниците,

 • 3
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  За реорганизация в НАП, а и не само там съм съгласен. Но нека това го направят експертите, а не политиците. Нагледал съм се при смяна на властта да се закриват цели дирекции - с цел след това да се назначат наши хора. По този начин става хаос. Но това се вижда само отвътре... никой не обича данъчните :))))
  А за АМ/Агенция Митници/ се чудя, защо се поддържа толкова персонал по вътрешните ни граници с ЕС - там нали няма митница по презумция, че си е вътрешен пазар... даде, ама и там има служители на митниците. Да, ама били мобилни... хахаха
  Не знам дали обществеността знае, но на най-голямата сухопътна граница на ЕС - демек Капитан Андреево, камерите са насочени да снимат не където трябва, а и са много малко на брой! Защо ли!?!!!

 • 4
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Предлагам служебното и следващото редовно правителство да направят пълна ревизия на одобрените неща и където се налага да изтеглят одобрението.

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Целта е да набутат държавата с повече задължения, следващите пак да затягат коланите и да показват постна пица, и тия най-нагло да казват "вижте ги колко са лоши".

 • 6
  izabell avatar :-?
  izabell

  Щом няма притеснения,раздавай:-)

 • 7
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#3] от "naffoo":

  германците поддържат митници, мобилни по магистралите. Срещу контрабанда на цигари, наркотици, алкохол. Като изключим Швейцария, всички останали около Германия са в ЕС, но въпреки това имат митници :)

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Докато престъпниците и измамниците в управлението, не започнат да влизат в затвора, А ОНЕЗИ, КОИТО СА ГИ ЛАНСИРАЛИ И ПОДКРЕПИЛИ НЕ НОСЯТ РЕАЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВИНАТА СИ, България няма да започне да става нормална държава:

  Министър от ДПС излъгал за германска диплома

  | 23 юли 2014 / Редактор Надежда Христова /

  обновено преди 2 минути
  Виж 1 снимка


  Станислав Анастасов е бил студент в Мюнхен, но не е взел диплома
  Сн.: БГНЕС

  Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов не е завършил информатика в Техническия университет - Мюнхен и няма диплома от ВУЗ-а.
  Това става ясно от официален отговор на Отдел "Комуникации" на Техническия Университет - Мюнхен (TUM) на запитване от сайта "Биволъ". Писмото е подписано от Клаус Бекер.

  Станислав Анастасов положи клетва като министър на околната среда и водите на 19 юни т.г.

  Той е член на ръководството на младежката организация на ДПС и работи като "експерт политически партии" към ЦС на ДПС. Роден е на 5 юни 1983 г. в Хасково.

  ЪВЪ ВИЗИТКАТА МУ БЕ ЗАПИСАНО, ЧЕ Е ЗАВЪРШИЛ ИНФОРМАТИКА В Техническия университет - Мюнхен, Германия, и стопанско управление в СУ „Св. Климент Охридски".

  От официалния отговор на TUM обаче става ясно, че Анастасов е учил три години информатика в университета в Мюнхен - от 2002 до 2005 г., НО НЕ Е ПОЛУЧАВАЛ НИКАКВА ДИПЛОМА.

  През 2010 г. тогавашната шефка на Фонд "Земеделие" Калина Илиева бе уличена с фалшива диплома. Две години по-късно Софийският районен съд я осъди на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

  Срещу Илиева бяха повдигнати обвинения, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, както и че е представила пред Министерството на образованието още четири фалшиви документа, свързани с образованието, за които обаче няма данни кой ги е съставил.

  През годините още няколко висши чиновници се оказаха без истински дипломи, а като "капак" през 2013 г. без такава се оказа и бившата шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова. Скандалът избухна в момент на масови протести срещу енергийния регулатор. "

 • 9
  turlakov avatar :-|
  turlakov

  Как няма да одобри, след като някой друг ще обира пешкира след тях. Нормална практика си е това.

 • 10
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  Днес са му пуснали от специалната дрога да се хили като варена тиква.Няма ли и сега осъдени и ефективно лежащи,следващия път зулумът ще е в пъти по-зловещ.Само не знам,дали ще са останали българи по тези ширини да наблюдават този гаден театър и да плащат заемите на шумкарите.Експерт!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход