ВМРО напуска коалицията на Бареков

Официалното решение за развода ще бъде взето утре на заседание на националистическата формация

"България без цензура" и ВМРО няма да се явят заедно на предстоящите избори
"България без цензура" и ВМРО няма да се явят заедно на предстоящите избори    ©  Красимир Юскеселиев
"България без цензура" и ВМРО няма да се явят заедно на предстоящите избори
"България без цензура" и ВМРО няма да се явят заедно на предстоящите избори    ©  Красимир Юскеселиев

ВМРО напуска коалицията "България без цензура", това съобщиха от централата на партията. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов потвърди пред "Капитал" за намерението, но уточни, че официалното решение за това ще бъде взето утре на заседание на ръководството на формацията.

На предстоящите парламентарни избори в началото на октомври ВМРО най-вероятно ще се яви в коалиция с партията на собственика на бургаската кабелна телевизия "СКАТ" Валери Симеонов Национален фронт за спасение на България (НФСБ). "Формулата патриотичен блок е много по-чиста и ясна", каза Каракачанов по повод вероятността формацията му да се яви на предсрочния вот с националистите на Симеонов. Той припомни, че още през 2012 г. е лансирал идеята за обединение на патриотичните формации, но тогава този план не се реализира. В новата коалиция няма да участва "Атака".

Пред "Капитал" Валери Симеонов потвърди, че НФСБ води разговори с ВМРО за сформирането на коалиция. "Поканата до ВМРО е пратена официално в понеделник. Чакаме отговор и се надяваме да дойде бързо", коментира лидерът на НФСБ. Той уточни, че подобни писма са изпратени и до регионални структури на АТАКА, които са "добре дошли без ръководството".

Симеонов уточни също така, че на този етап партията "България без цензура" (ББЦ) не е интересна за НФСБ. Той не коментира какъв ще е евентуалният ефект за националистическия съюз от предстоящия разрив между ВМРО и формацията на Николай Бареков. Симеонов обаче допълни, че партията му евентуално би могла да работи с ББЦ след изборите в парламента, ако е склонна на съвместни действия срещу ДПС.

Първите индикации за задаващия се развод между ВМРО и формацията на Николай Бареков се появиха преди няколко дни, когато от формацията на бившия телевизионен водещ съобщиха, че партията ще се яви самостоятелно на парламентарните избори. Това стана във вторник с решение на ръководството й. Днес вече от ББЦ съобщават за писма на местни структури, които "настояват" партията да се яви самостоятелно на вота заради неефективно сътрудничество с ВМРО.

Два дни преди това зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев разпространи отворено писмо, с което обяви че напуска формацията и че депутатът от ДПС Делян Пеевски е "истинският" лидер на "България без цензура". Според Славчев Николай Бареков е водил разговори с Пеевски по време на кампанията за евроизборите, а секретарят на ББЦ Стефан Кенов е близък до депутата от ДПС.

Така от коалицията "България без цензура", която се яви на изборите за Европейски парламент и спечели два евродепутатски мандата, в съюз с Бареков засега остават Движение "Гергьовден" и Земеделския народен съюз на излезлия от левицата депутат Румен Йончев.

Повече по темата - в съботния брой на "Капитал".