Оставката на кабинета "Орешарски" беше приета от парламента

180 депутати гласуваха "за", 8 "против" и 8 "въздържали се" за края на управлението на БСП и ДПС

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Очаквано парламентът събра кворум и гласува края на едногодишното управление на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски. 180 депутати гласуваха "за", 8 "против" и 8 "въздържали се" и с това оставката на кабинета вече е факт.

Тричасовите дебати в парламента днес приключиха с изказване на Пламен Орешарски, който заяви, че това правителство е останало на власт, докато се спазят политическите договорки, а не защото министрите са настоявали да запазят постовете си. Депутатите от БСП и ДПС го изпратиха с аплодисменти.

Оценките за правителството

При пристигането си в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че очаква бързи консултации при държавния глава. "Очаквам другите политически сили да не правят опити да реализират какъвто и да е друг мандат. Очаквам светкавично връщане на мандата, в един и същи ден", коментира той пред журналисти.

Депутатът от БСП и председател на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов пръв поиска думата и заяви, че този парламент, а и правителството си тръгват не защото не са се справяли с работата си. Според него са били допуснати бяха грешки, но нито една от тях не е била фатална. В същото време управляващите са били под непрекъсната политическа атака и не са били оставени на миг спокойствие за работа. Той нарече поведението на партия ГЕРБ, което се изразява в презрение към институциите и демокрацията, политическа чалга и отсече, че ГЕРБ и парламентаризмът са несъвместими. От залата се чуха иронични подвиквания, но никой от ГЕРБ не взе думата за реплика.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също беше подготвил реч. В нея той заяви, че оценката за работата на правителството не може да бъде абстрахирана от оценката на тежките условия, в които то трябваше да работи. Според Местан в България все още нямаме изработени критерии за успеха или неуспеха на правителствата и затова фактите се четат през призмата на политически пристрастия. "Не приемам оценката за разрухата, катастрофата, защото чета в тази оценка желание да се спечели предварително предимство както в предизборна кампания, така и в следващото управление", заяви той. Местан отчете два важни урока на отиващото си управление  - първият е, че е отговорност на политическия субект да прочете вярно вота на българските граждани. Той попита риторично: "Ако след следващи избори избирателят отново не отреди мнозинство на една партия или на ясна идеологическа коалиция, какво ще правим? Няма да съставим правителство ли?" и после добави: "Длъжни сме да намерим формулата на управление." Вторият урок според него е, че България няма нужда от проблематични коалиции, а от ясна и широка парламентарна подкрепа за "правителство на закъснелите и неотложни реформи". Местан призна, че правителството на Орешарски е трябвало да "разгръща стратегия на оцеляването си", вместо да провежда тежки реформи.

Зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов направи изказване, в което настояваше за край на междуличностните и партийни противоречия, а също така и на политиката на реваншизъм. "Не е нормално едно правителство да управлява 421 дни, от които в 404 да има протести. ГЕРБ не е виновна за загражденията и белия автобус", каза още той.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Защо такова неточно заглавие? Парламентът ЩЕ гласува оставката....

 • 2
  rrrr1 avatar :-P
  rrrr1

  Бареков: Защо Росен Петров да не е вътрешен министър, знае 6 езика. Той: Конгретюлейшън

 • 3
  v_l avatar :-|
  v_l

  Еееех, те хората толкова се трудиха, толкова добри идеи имаха, как да ни направят живота хубав ... пък ние лошите избиратели, тънещи в охолство и още по лошата опозиция не им разрешихме да се разгърнат и да покажат потенциала си. Мъка, мъка ... как да не ги оплачеш.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Какво има да дебатират? Тия са си подали оставката, парламента я гласува и толкова. Дали ще отложат до след 11:30 все тая, ама циганиите край нямат!

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  И тези боклуци гипреживя България!
  Колко ли още има да патят българите, докато видят държавата си да е нормална и законова, европейска и добра за живеене?

 • 6
  tihatastapka avatar :-|
  tihatastapka

  Чакат докато си изпълнят предизборните обещания за 240000 нови работни места /във фермата на Станишев във Фейсбук/

 • 7
  prince_of_bankya avatar :-|
  Индивидуален паметник на културата

  Дотук добре, както казал падащия от 17-ия етаж след като минал 7-ия.

  Да видим какво ни чака като стигнем паважа, че едни хора завършили в Симеоново и ВИФ се гласят да се връщат на власт.

 • 8
  baba_vuna avatar :-|
  Мамата

  Айде Росене, докарвай белио фтобус да изриваш тая сган

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  На въпрос на журналист каква оценка сам би си дал, Олигарски отговори, че бил свкинал той да дава оценките и никога не се бил оценявал/
  На друг въпрос - как гледа на управлението си и какви поуки си е извадил, този негодник отговори пак в този дух - че никога не гледал назад или нещо подобно...
  Този не само е тотално дезориентиран и отговаря като завършен негодник, но и очевидно ампутиран от към морал и срам, с две думи напълно подходяща личност като избор на Станишев и Доган за сламен премиер.

  И една малка подрбност - на времето когато го избраха тези за премиер и се надигна широка дискусия в обществото дали наистина този е толкова велик експерт и финансист, за какъвто платените медии и лансиралите го представяха, доста народ от политиците и обществено известните личности се втурна а го защитава, вкл. Симеон Кобурготски.
  Тогава си спомням, че и Кристалина Георгиева каза нещо от сорта, че Плигарски безспорно бил експерт...
  Днес Олигарски и върна услугата, заявявайки че я подкрепял.
  Така стават нещата при тези, приятели.
  Само сега се питам като толкова голяма експертка КАКВА ОЦЕНКА ЩЕ ДАДЕ КРИСТАЛИНА И КАКВИ КОМЕНТАРИ ЩЕ НАПРАВИ, КОГАТО СЕ НАПРАВИ ПО-ТОЧНА ОЦЕНКА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТОВА УПРАВЛЕНИЕ И СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!

 • 10
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  На следващите успех и ду.. да им е яко!
  Много работа трябва да свършат, ако искат да си докарат народната любов и да управляват дълго.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход