Вместо облекчения – нови тежести по европроектите

Промени в правителствено постановление задължават бенефициентите да провеждат процедури за избор на доставчици дори и за най-дребните поръчки

Проблемният документ е внесен от ведомството на Зинаида Златанова. За разлика от Закона за обществените поръчки в него няма посочен долен праг на стойността на поръчките и бенефициентите трябва да избират с официални процедури дори доставчици на електричество, вода, бензин, химикалки и т.н.
Проблемният документ е внесен от ведомството на Зинаида Златанова. За разлика от Закона за обществените поръчки в него няма посочен долен праг на стойността на поръчките и бенефициентите трябва да избират с официални процедури дори доставчици на електричество, вода, бензин, химикалки и т.н.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Проблемният документ е внесен от ведомството на Зинаида Златанова. За разлика от Закона за обществените поръчки в него няма посочен долен праг на стойността на поръчките и бенефициентите трябва да избират с официални процедури дори доставчици на електричество, вода, бензин, химикалки и т.н.
Проблемният документ е внесен от ведомството на Зинаида Златанова. За разлика от Закона за обществените поръчки в него няма посочен долен праг на стойността на поръчките и бенефициентите трябва да избират с официални процедури дори доставчици на електричество, вода, бензин, химикалки и т.н.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Неправителствени организации искат отмяна на затормозяващите и излишни според тях разпоредби. Администрацията обаче твърди, че те са с цел прозрачност.

"Ако искаме да купим дори и пет пакета тоалетна хартия, вече ще трябва да публикуваме официална покана към доставчиците на нашия сайт, както и на сайта на управляващия орган или оператора на съответната програма, която ни финансира. При това поканата трябва да съдържа технически спецификации и прогнозна цена." Това е образното обяснение на новите промени в Постановление №118 на Министерския съвет, което дава Ива Таралежкова, председател на форум "Гражданско участие", в който членуват над 100 неправителствени организации. "Представете си, че трябва да купим автобусни билети за утре. Има ситуации, в които това чисто технически не е възможно да бъде направено, ако искаме да не сме в нарушение. Вместо да се намалява административната тежест, тя се увеличава", допълва Таралежкова, която е и част от сдружението."

Затова от НПО мрежата вече са изпратили писмо до вицепремиерите Зинаида Златанова, Даниела Бобева, финансовия министър Петър Чобанов и директори на дирекции в Министерския съвет, с което настояват за нови поправки в приетото от кабинета и обнародвано в края на май постановление. Промените в него отменят преходното Постановление №69 и са внесени от оглавяваното от Зинаида Златанова Министерство на правосъдието.

Документът определя реда и условията, по които бенефициентите по европрограми, включително и Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкият финансов механизъм, избират изпълнители за доставки на стоки, услуги или строителство.

Аргументите

В постановлението е отбелязано, че публична покана към потенциалните изпълнители се отправя, когато предвидената стойност надхвърля 20 хил. лв. без ДДС за доставки или услуги и 60 хил. лв за строителство, както и досега. Според новите разпоредби на чл. 9, ал. 2 обаче бенефициентите с поръчки под тези прагове вече са длъжни да оповестяват т.нар. публично съобщение за ценови предложения до съответния управляващ орган или програмен оператор. Преди за малките заявки под двата прага бенефициентите са можели да отчитат разходите си просто с първични счетоводни документи. 

Проблемът, свързан с изменението, е, че не е помислено за долен праг, под който да не се изисква оповестяване на подобно публично съобщение. Така дори и за покупка на химикалки трябва да се пуска съобщение, докато преди е била нужда само една фактура, обясняват бенефициентите. Заради липсата на долен праг "публичното съобщение за ценови предложения" ще е необходимо във всички случаи - без значение от стойността, спешността или спецификата на поръчката, коментират от форум "Гражданско участие". От обхвата на разпоредбата не се изключва дори доставката на електричество, вода и телефон, както и бензин, добавят още оттам.

И контрааргументите

По темата работи и Десислава Лещарска

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  bwh33371330 avatar :-?
  bwh33371330

  Най-накрая някой да направи нещо за да спре поголомното крадене на европейски пари.
  Въпреки, че не мога да прозра замъсълът, който стои в дъното на това предложние, тъй като всички знаем в чии касички отиват най-накрая откраднатите от еврофондовете пари.
  А отосно яснотата и качеството на документа - нищо ново. Направен от днес за вчера, необсъден с бизнеса, с дата на въвеждане в действие от за вчера. Ако погледнете, Закона за обществените поръчки е приет 2004 и до сега няма година, в която да не е променян под някаква форма.
  Въпреки, че от опита си със ЗОП считам, че това няма да спре краденето от еврофондовете, но поне дано го ограничи малко.

 • okk04315801

  На който му е тежко да не кандидатства. Европейските пари не са каца с мед, за крадливи чиновници.

 • 3
  ceco avatar :-|
  Цецо

  Бе я да вземат да поограничат папането на НПО-тата по европроекти. Ба си и плюскането, а обществена полза никаква.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Би било далеч по-добре да направят нещо смислено и работещо.

 • 5
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily

  До коментар [#1] от "bwh33371330":
  Не само не си "прозрял" нищо от замисъла, ами и не разбираш нищо от материята. Това се отнася и до отговори 2 и 3 по-горе.

  Всяко увеличаване на бумащината и усложняване на условия и правила в тая "държава" е просто възможност на администрацията да тормози и изнудва гражданите, в случая - изпълнители на проекти.

  Ограничаване на краденето се прави с действащи закони, читава администрация и действаща съдебна система,а не с безумни постановления и промени от днес за утре -удобни на някого.

 • 6
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja

  Бахти простотията хората дето взимат стотинки да им стъжняват живота а пък тия със скъпите джипове и яхти пак между капките държавата и по точно администрацията от много време пречат на този вид малък и среден бизнес.

 • 7
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Е какво друго може да се очаква от Зинаидчето, в нормалните държави подобна персона би била въдворена в институция, у нас е министърка.

 • 8
  stonedridah1 avatar :-|
  stonedridah1

  това с процедурите за избор на изпълнител направо разкатава майката на европроектите. начи ако искам да си купя най-качествено оборудване от класна марка със перфектна местна поддръжка, съм длъжен да измъдря 20 страници тръжна документация и да си смуча от пръстите условия, които хем да не са дискриминиращи към китайския производител, хем да фаворизират моя избор. и да треперя дали някой пишман вносител на боклуци, готов да се подпише под "време за отстраняване на повреда - 2 часа" няма да тръгне да ми обжалва процедурите....
  и това при положение, че аз осигурявам финансиране 100% и после чакам да ми "верифицират" и върнат 40% от стойността на оборудването...

 • 9
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  събираш целия министерски съвет в една зала и гледаш, че това всъщност е ОЧЗ.
  а Зинаяга е един от най-големите и неприятни изроди. вопиюща некадърност, некомпетентност и непрофесионализъм, съчетани с уродлив външен вид, който не позволява на комплексираната жена да си върши работата нормално, просто защото постоянно се пита и чуди как изглежда и как я възприемат. и поради това никога не е достатъчно уверена и решителна да изпълни намеренията си.

  същото важи и урода със стъкления поглед и брадавиците Цвето Пищова, както и Лоената Чобака. останалите министри няма да отбелязвам, че те освен некадърни, са и под границата на трагичността :)

 • 10
  hela avatar :-|
  Borislava Koleva

  До коментар [#5] от "tily_lily":

  Това беше единственото разумно мнение дотук. Краденето няма да спре като искат процедура за 5 химикала и 5 папки. Краденето на пари ще се спре с прозрачна и правилна политика към големите, основни разходи по проектите и постигнатите резултати. Другото е просто отбиване на номера!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход