Повелителят на ВИП-а

Високият силует с побеляла коса на Борис Попов (крайният вдясно) дълго време беше сянка на важните гости

Повелителят на ВИП-а

Борис Попов управлява две десетилетия изхода на привилегированите, но причините за неговото махане остават в тайна

Калина Горанова
28217 прочитания

Високият силует с побеляла коса на Борис Попов (крайният вдясно) дълго време беше сянка на важните гости

© Георги Кожухаров


"През ВИП-а на летище София може да мине и слон, стига да може да се натъпче в куфар." Това гласи една от легендите за митичния терминал, посрещнал и изпратил през годините политици от целия спектър, бизнесмени, звезди и хора с по-скоро криминално битие.  

Твърденията на запознати, преминали през висши постове на столичната аерогара, не са толкова образни, но са далеч по-конкретни: "През т.нар. търговски ВИП на летището (бел. ред. ВИП - Б) минава всичко - пари, наркотици, оръжия, хора." Спомените на служителите на аерогарата макар и недоказуеми не избледняват през годините: "Преди няколко години там пуснаха да се изнесат две бойни карабини. Отпътува безпрепятствено чанта с 300 хил. евро... един излезе с 50 бона кеш, без никой да го провери", са само част от тях.

Пазителят на този портал към света има и човешки облик, превърнал се през десетилетията в жива легенда. За да преминете през вратата, неминуемо ще трябва да се срещнете и с Борис Попов, по-известен сред бизнесмени, представители на различни министерства, политически фигури и служители на летището просто като Борето Попов. Високият му силует с побеляла коса дълго време беше само сянка на високопоставени гости, докато през 1995 г. името му нашумя, след като издирван бандит бе докаран от ЮАР в България, за да получи правосъдие, но на летището успява да избяга. Съмненията бяха, че Попов лично е отворил странична врата, за да избяга заподозрения за убийството на бивш полковник. Но тази проверка беше "смачкана", както се казва на прокуророски език, и той остана невинен. През миналата година името му пък беше посочвано като ключа към истината за полетите на властта с "Авиоотряд 28", но в крайна сметка депутатите от временната парламентарна комисия установиха основно във финалния си доклад, че между институциите, организиращи полетите на властта, цари пълен хаос, а документи за полетите не се пазят.

"Редица изпълнителни директори на летището са се опитвали в даден момент да отстранят Боре Попов, но никой не е успявал", разказват запознати, работили на аерогарата. Едновременно с това през годините публично достояние станаха резултатите от няколко проверки, констатиращи неотчетени средства при преминаването на хора през търговския ВИП. Имало е оплаквания от страна на митнически служители и от авиокомпании. Всичко това обаче не успява да помести и на метър шефа на ВИП-а. Той успява да пребъде във времето без значение от смените на ръководството на летището, транспортните министри или политическите сили, а шегата сред служителите на аерогарата при всяка нова власт, идваща с чистките си, гласи: "Ще остане само Борето." Устойчивостта на Борис Попов не може да бъде обяснена само с описанието, дадено от запознати с маниерите му на поведение: "той обичаше да прегръща и целува" и "беше много дискретен". Работата на ВИП входа и изхода на държавата дава неминуемо активи като възможността да познаваш много хора, на всевъзможни високи позиции, които не е изключено да ти дължат и услуги.  

Така новината за уволнението на дългогодишния несменяем директор остана някак незаслужено пренебрегната. Тя дойде дни след теорията, че пари от КТБ са изнасяни с чували, отхвърлена впоследствие от прокуратурата. Това обаче не отменя въпроса защо сега е отстранен Борис Попов, а обяснението на изпълнителния директор на летище София Христо Щерионов за кадровата смяна само отвори огромна врата за въпроси на тема авиационна сигурност. "Уволнението няма отношение към КТБ, но няма да ви кажа мотивите за него. Не е заради пенсиониране, тъй като той не е упражнил това право", заяви Щерионов.

От летището в рамките на две седмици не отговориха на въпросите на "Капитал". Отговорът на Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА), контролираща авиационната сигурност, на въпроса дали наскоро са наложени глоби на хора от ръководството на аерогарата пък гласи: "Не може да дадем отговор поради чувствителната информация, която не трябва да става обществено достояние, защото може да бъде използвана от различни недоброжелатели, включително и терористи." Входящите обаждания на телефона на Борис Попов бяха ограничени. Единствен темата коментира транспортният министър Данаил Папазов. "Ръководството на летището желаеше реорганизации на дейността на ВИП, които не се изпълниха. Пътниците например искаха да ползват ръкави." Възможността живата легенда най-накрая да напусне сцената поради някакви козметични неудобства за ВИП гостите звучи ле-е-еко наивно. А нежеланието на институциите да назоват причините за най-накрая настъпилото уволнение на шефа на ВИП-а и да си спомнят за методите на работа по време на ерата "Боре Попов" не вдъхват увереност, че със смяната на човека ще настъпи и смяна на модела, който явно се е ползвал от всички властници през годините.

ДС на входа, ДС на изхода

Иначе роденият през 1947 г. Борис Сергеев Попов има класическа биография на ченге от ДС - завършва "Икономика на външната търговия" във ВИИ "Карл Маркс". Работил е в Министерство на външната търговия, от 1974 г. - в Българска търговско промишлена палата, а през 1980 г. става съветник на председателя на палатата. Междувременно Борис Попов от 1974 г. е и член на БКП. Той е служител на Второ главно управление на ДС - контраразузнаването. През юни 1985 г. Борис Попов изпраща писмо до тогавашния зам.-министър на транспорта. "Другарю първи зам.-министър, моля да бъда назначен на свободната длъжност началник отдел "ВИП" при СО "Българска гражданска авиация", състоящо се от авиокомпания "Балкан", летищни комплекси и т.н. От препоръките на Попов може да се разбере, че той се "проявяваше като честен, принципен и отзивчив комунист", както и че "на каквато длъжност да отиде да работи, Попов най-добросъвестно ще оправдае доверието на БКП". 

Преди да застане начело на ВИП-а, Попов е служител и на ГКПП Аерогара София. Със заповед на зам.-министъра на вътрешните работи от 5 ноември 1990 г. подполковник Попов е пенсиониран като служител на ДС, а като началник на отделение ВИП - ГКПП – Аерогара София е назначена лейт. Елка Цветанова Владова. Междувременно Борис Попов е станал нещатен сътрудник на Националната служба за охрана и след това снет от отчет. Той отново поема ръководството на т.нар. търговски ВИП "Б". Това вероятно е станало след уволнението на Елка Владова, след като правителството на СДС падна от власт. След решение на МС за преструктуриране на ВИП-овете от края на 2009 г., с което правителственият ВИП "А" е предоставен за ползване на "Летище София" (ВИП - А преди това се управлява от "Авиоотряд 28"), Борис Попов започва да ръководи и правителствена зала. Полетите там обаче се извършват под надзора на НСО и не се заплащат, докато на търговския ВИП Попов продължава да е основно действащо лице.

За да ползвате търговския ВИП, трябва да имате заявка 24 часа преди полета, а цената от години е закована на 60 евро. Срещу това получавате елитно салонно обслужване, може да ползвате конферентни зали и зала за пресконференции, офис услуги, превоз с придружител до и от самолета, доставяне на багажа до и от самолета и т.н. Дейността на управляваната от Борис Попов структура генерира неголеми приходи, като за 2012 г. те са 935 хил. лв. Вътрешните раздори, които създава обаче са големи. 

Вътрешен човек

"През ВИП-а на летище София може да мине и слон, стига да може да се натъпче в куфар." Това гласи една от легендите за митичния терминал, посрещнал и изпратил през годините политици от целия спектър, бизнесмени, звезди и хора с по-скоро криминално битие.  

Твърденията на запознати, преминали през висши постове на столичната аерогара, не са толкова образни, но са далеч по-конкретни: "През т.нар. търговски ВИП на летището (бел. ред. ВИП - Б) минава всичко - пари, наркотици, оръжия, хора." Спомените на служителите на аерогарата макар и недоказуеми не избледняват през годините: "Преди няколко години там пуснаха да се изнесат две бойни карабини. Отпътува безпрепятствено чанта с 300 хил. евро... един излезе с 50 бона кеш, без никой да го провери", са само част от тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  kaktaka avatar :-?
  kaktaka

  Брей, цяло чудо е, че не е станал някой терористичен акт свързан с нашето летище...

 • 2
  belloff avatar :-|
  Adrian Belov

  и аз искам да работя там

 • 3
  yorkipe avatar :-|
  yorkipe

  Една голяма редица промени предстоят...

 • 4
  tochnia avatar :-|
  teo

  Интересен анализ, но е пропуснато най-важното.
  Транспортният министър е личното назначение на Пеевски, и той се е погрижил за смяната на Борето заради това, че е пуснал Цветан Василев да отлети за Виена без да се обади на отговорните другари /Пеевски и банда магистрати/.

 • 5
  kkozarev avatar :-|
  Kamen Kozarev

  Прост келеш - комунист...

 • 6
  svetlana_st avatar :-|
  Keep your coins - I want change!

  И после обвиняваме Холандия, че се запъва да ни допусне в шенгенското пространство. То нашето си е разграден двор, ако имаш да споделиш някоя друга хилядарка евро, а и да нямаш - то пак същото, нали си ВИП шъ почерпиш ;)

 • 7
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Най-вероятно Цветан Василев е изнесъл уличаващи документи, а този образ е проспал това. За пари, не биха го изгонили като се е задържал 20 години. Другата причина е натиск от тайни служби на велика държава, но какво да прекарваш през ВИП-а, което да ги раздразни. Единствено се сещам за пластики за карти, което е болна тема на всички големи банки, но не ми се вярва. Пеевски и Василев воюват с всички средства и той е бил на неподходящото място. Още малко и щеше да подобри рекорда на Друмев и НДК, но уви.

 • 8
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Доста любопитно разследване.
  Досега не с бях интересувала за работата на ВИП-а на софийското летище, но от написаното излиза, че всеки, занимаващ се със съмнителни дейности, е можел да си изнася и внася каквото си поиска.
  Чудно ми е, при положение че има толкова оплаквания от работата на Б.Попов, никой нищо не е направил. Тогава - КОЙ му е пазел поста и защо?!

 • 9
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Зашеметяващо. Напомни ми за пиявицата Друмев, който също живееше с мисълта, че НДК му е бащиния.

 • 10
  sir_matt avatar :-|
  sir_matt

  То па' един ВИП... само боклуци през него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход