Наследството на "Орешарски"

Нещата, които разбрахме от това управление

С този премиер си отива и идеята за "експертно правителство"
С този премиер си отива и идеята за "експертно правителство"    ©  Надежда Чипева
С този премиер си отива и идеята за "експертно правителство"
С този премиер си отива и идеята за "експертно правителство"    ©  Надежда Чипева

Конструкцията "експертно правителство" е обречена

Политиката се прави от политици. Това е тривиално твърдение, но кабинетът на Пламен Орешарски го доказа нагледно. Без да има визия за това каква е целта му и какво трябва да извърши, правителството потъна в човъркането на дребни технически детайли като срока за връщане на ДДС, облекчаване на административните тежести и т.н. Това се важни неща, но те не променят изоснови проблемите нито в НАП, нито в съдебната система, нито в еврофонодвете.

Например така необходимото пребалансиране в енергетиката, при което трябва цялостен план за промени и поемането на политическа отговорност, за да бъдат понесени критиките от потребителите и от производителите на електроергия, беше заменено с дребни административни номера. Въведоха се такси за ВЕИ-тата, на ЕРП–тата не се плащаше, а НЕК беше оставен да си затъва. Междувременно, неконтролирани от никого, лобитата на Делян Пеевски и Цветан Василев продължаваха да си правят проектчета на тъмно.

В последните дни на този кабинет вицепремиерът Даниела Бобева призна в интервю за в. "Строител" очевидното: "Това, което разбрах тази година, е, че няма по-лош вариант за един човек от влизането в експертно правителство. Зад експертите не стоят политици. Ти си сам, с името си. Това е жертвоготовност, която по никакъв начин не се изкупува. Освен това е вредно за политиката… В България 22 години се хранят илюзии и аз също съм била част от това, че най-доброто за държавата са експертните правителства. Тъкмо обратното е. Експертите трябва да влизат в партиите и да ни управляват политически правителства", казва в удивително откровение Бобева.

Правителството "Орешарски" направи кристално ясно за всички, че формулата "експертен" кабинет е най-добрата, когато някой иска върши нещо "под радара", а отговорността да е разнесена. Това съвсем не значи, че когато политиците носят отговорност, нещата се случват - опитът с кабинета на ГЕРБ показа, че решенията често могат да се отлагат. Но тогава поне знаем кой носи тежестта и по-важното - кой говори, когато приема или отхвърля дадена реформа.

Доган и Пеевски овладяха изцяло съдебната система

В същото време "експертният кабинет" изглеждаше с вързани ръце. Много от министрите изглеждаха неспособни да взимат трудни решения, липсващи в теми, които би трябвало да са под техен надзор, и замазващи проблеми. Това блокира не само работата на администрацията, но и на бизнеса. Никъде то не беше по-видно от системата на еврофондовете. Както показва кризата в програма "Околна среда" (виж текста на стр. 16-17), неспособността някой от управлението да излезе и да заеме ясна, принципна позиция над половин година ще има дълбоки последствия.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  "...дребни технически детайли като срок връщане ДДС, облекчаване на административните тежести и т.н.."
  - ДДС може за Капитал да не е проблем, но...
  - Държавата прави правилата за бизнеса, а административните тежести...
  "... надеждите на всички - и граждани и бизнес - бяха ... "
  - интересно вие /мн.ч./ подкрепяхте ли Орешарски или бяхте за Протеста

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/imena/stroitel_na_kapitalizma/2014/07/25/2350566_stroitel_na_kapitalizma_plamen_oresharski/?p=0#addcomment

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  http://dnes.dir.bg/news/reformi-plamen-oresharski-izbori2013-17106404?nt=4
  Преди една година стартирахме като програмен кабинет с много ясна програма. Но реформите минават през закони, а те не бяха гласувани, заяви премиерът в оставка.

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  За истинското наследство на Орешарски ако трябва да се говори,доколкото си спомням то е "плосък данък",Търговски регистър,Агенция по вписванията.Все неща от мандата му като финансов министър.По време на мандата му като премиер,той нищо не е притежавал,за да го оставя в наследство.Това беше една тежка година,по-тежка за него отколкото за нас,които имаме бизнес.Защото ние все пак почувствахме подобрение.

 • 4
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Това правителство н ебеше толкова ЕКСПЕРТно, колкото - екСПИРТно.

 • 5
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  До коментар [#4] от "ISTORIK":
  Това правителство н ебеше толкова ЕКСПЕРТно, колкото - екСПИРТно.
  В Конституцията няма такова животно-"експертно правителство".Медиите са Ви втълпили това понятие.Вие коментирате медиите,не правителството.

 • 6
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Др.Бобева,др.Орешарски и другите др.експерти,като видяхте и разбрахте,че влакът не тръгва,защо не слязохте от власта?!Имаше протести пълно оправдание за подаване на оставка.Това което съм разбрал е че "бедни хора не могат да управляват честно държава"те винаги са податливи на"финикийските знаци"и играят по свирката на този който плаща музиката.Всичко са оправдания,защото Б.Борисов беше затегнал кранчетата на всички,но малко обърка стъпките.БСП и ДПС бяха изгладнели и се нахвърлиха да ръфат и това което беше останало.Не се посвенихте да се изгаврите с народа с безсмисленото намаление на ел.ток и трохичките за работниците-пенсионери.Поне да не бяхте го правили!?!Сега ще си понасяте презрението на трудовия народ,на когото блокирахте спестяванията и разклатихте банковата система.

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#6] от "peni1948":Само своето кранче беше забравил да затегне.

 • 8
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  Кофти наследство.Ще трябва пак да чистим и оправяме поразиите години наред.

  На 5- октомври гласувайте хора и по важното - гласувайте срещу БСП и ДПС (+ Атака и ББЦ), надъхайте близки и роднини, разпръснете мълвата, иначе ни чакат тежки години на бедност и мизерия.А след това и децата ни.Вижте какво се случва всеки път след БСП - държавата е пред колапс.

  ТЕЗИ ХОРА НЕ ТРЯБВА ДА ХВАщАТ ОТНОВО ВЛАСТТА.

 • 9
  kalnik avatar :-|
  Калник

  До коментар [#4] от "ISTORIK":

  Важното е, че е "екс"-правителство.

 • 10
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#7] от "ahasver":

  Гледай сега, слагаш на една каца 10 крана(да кажем), пускаш ги и десетте, отмерваш количеството изтекла вода за една минута. После спираш деветте и пак мериш за една минута. Резултатът хич няма да е изненадващ.
  Как пък БСП като дойдоха на власт започнаха да текат разни безобразни кранчета, незнайно как даже свързани с кацата? И този отговор не би трябвало да е изненадващ. Много са крадливи и червените и рязаните.

  Как пък не успяха да изкарат бойковите кражби за една година? Миии и тук отговорът е ясен. Къде бил ходил с правителствения самолет. Ма то страшна злоупотреба бе! Мигва Орешака и е издалаверил повече пари в енергетиката. Ти после си сравнявай кой колко е крал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход