Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С този премиер си отива и идеята за "експертно правителство"

Наследството на "Орешарски"

Нещата, които разбрахме от това управление

6066 прочитания

С този премиер си отива и идеята за "експертно правителство"

© Надежда Чипева


Конструкцията "експертно правителство" е обречена

Политиката се прави от политици. Това е тривиално твърдение, но кабинетът на Пламен Орешарски го доказа нагледно. Без да има визия за това каква е целта му и какво трябва да извърши, правителството потъна в човъркането на дребни технически детайли като срока за връщане на ДДС, облекчаване на административните тежести и т.н. Това се важни неща, но те не променят изоснови проблемите нито в НАП, нито в съдебната система, нито в еврофонодвете.

Например така необходимото пребалансиране в енергетиката, при което трябва цялостен план за промени и поемането на политическа отговорност, за да бъдат понесени критиките от потребителите и от производителите на електроергия, беше заменено с дребни административни номера. Въведоха се такси за ВЕИ-тата, на ЕРП–тата не се плащаше, а НЕК беше оставен да си затъва. Междувременно, неконтролирани от никого, лобитата на Делян Пеевски и Цветан Василев продължаваха да си правят проектчета на тъмно.

В последните дни на този кабинет вицепремиерът Даниела Бобева призна в интервю за в. "Строител" очевидното: "Това, което разбрах тази година, е, че няма по-лош вариант за един човек от влизането в експертно правителство. Зад експертите не стоят политици. Ти си сам, с името си. Това е жертвоготовност, която по никакъв начин не се изкупува. Освен това е вредно за политиката… В България 22 години се хранят илюзии и аз също съм била част от това, че най-доброто за държавата са експертните правителства. Тъкмо обратното е. Експертите трябва да влизат в партиите и да ни управляват политически правителства", казва в удивително откровение Бобева.

Правителството "Орешарски" направи кристално ясно за всички, че формулата "експертен" кабинет е най-добрата, когато някой иска върши нещо "под радара", а отговорността да е разнесена. Това съвсем не значи, че когато политиците носят отговорност, нещата се случват - опитът с кабинета на ГЕРБ показа, че решенията често могат да се отлагат. Но тогава поне знаем кой носи тежестта и по-важното - кой говори, когато приема или отхвърля дадена реформа.

Доган и Пеевски овладяха изцяло съдебната система

Още при управлението на ГЕРБ ДПС беше оставена да инсталира свои кадри на ключови места. Така днес партията на Пеевски разполага със солидно мнозинство във ВСС, през което не само кадрува в съда и прокуратурата, но и контролира ключовата Етична комисия на съвета, в която са съсредоточени правомощия по проверка за сигнали за корупционно поведение на магистрати.

Най-силният коз на ДПС в съдебната система е прокуратурата. През последната година и половина ръководеното от Сотир Цацаров държавно обвинение многократно показа, че действа в синхрон с интересите на Делян Пеевски и колегите му - проверките в ЕРП-та (в сърцето на февруарските протести), прокурорската намеса в изборния процес с делото "Костинброд", скритото име на сина на Ирена Кръстева от тефтера на Филип Златанов, проверката срещу президента Росен Плевнелиев, монтираното дело за убийството на Пеевски, едностранното разследване по сигнала на "Протестна мрежа" (очевидно ограничило се само до Цветан Василев, и то в момента, в който той стана враг на задкулисието) и т.н. и т.н. С мълчаливото съгласие на Цацаров на ключови постове в системата бяха инсталирани свързани с ДПС прокурори и съдии.

ДПС вече е изцяло корпорация, а БСП - окупирана от шайка

В българската политика все пак има някаква справедливост. Провалите от последните 14 месеца сринаха БСП бързо и изключително ниско. Годината на Орешарски може и да не доведе до нищо смислено, но поне видяхме истинските лица на две от големите български партии. Това, което се показа, не изненада никого като посока, но стресна много като сила - знаехме, че истината е грозна, но не предполагахме, че е толкова страшна.

Контролът на Делян Пеевски върху ДПС даде да се разбере, че движението се е превърнало в още по-безпощадна машина за усвояване на държавни ресурси. Въпреки пълното компрометиране на депутата след протестите срещу него местни лидери се надпреварваха да го номинират за листата на европарламента в унизителни публични събрания. Цялото ръководство на ДПС превърна в лична кауза политическата реабилитация на Пеевски и така показа на всички, че партията не зависи по никакъв начин от общественото мнение, а само от мнението на Ахмед Доган. За нея е разрешено всичко.

Опитът на управлението на БСП да имитира тази перверзна свобода се оказа невъзможен. Подкрепата на социалистите за схемите на Пеевски и ДПС практически ги срина както в очите на хората, така и вътрешно. За едната година на това управление в БСП се случи доскоро немислимото - тя на практика се разцепи. АБВ на Георги Първанов може и да нямаше успех на изборите, но срина мита за единната лява партия.

Случилото се през последната година показа и че в самата БСП има много сериозни проблеми. Фактът, че партията можа да бъде така напълно завладяна от клика хора, която да влезе в коалиция с Пеевски, е показателен за ниското ниво на вътрешнопартийната демокрация. Само си спомнете - при избора на Пеевски за шеф на ДАНС, имаше един въздържал се депутат от БСП. Един. Въздържал се.

Това изяде главата на Сергей Станишев, който се бори за остатъците от авторитета си вътре и вън от страната. Сега БСП ще се опита да изживее катарзис, като избере нов председател. Ако обаче социалистите не си дадат реална сметка какво се е случило през последната година, ако не го нарекат с истинското му име, ако не изпратят на по-задни линии всички, които защитаваха това управление, спадът ще продължи. Изводът е, че хората не са толкова глупави - особено наглите злоупотреби с доверието се наказват. За съжаление не с най-заслуженото наказание (за което може би има текст в Наказателния кодекс), но поне с изхвърляне от властта.

Когато правителството е слабо, цялата държава блокира

Когато преди година и половина кабинетът "Борисов" падна, надеждите на всички - и граждани и бизнес - бяха периодът на нестабилност между падането на едно правителство с протести и идването на друго да бъде минимален. Надеждите бяха, че служебното ще се оправи донякъде, а след това ще дойде стабилен кабинет, който ще позволи на администрацията да работи. Имаше, разбира се, гласове, които подозираха, че цялата 2013 г. ще бъде пропиляна, но надали някой е очаквал такъв блокаж.

В първите месеци на протести правителството изглеждаше толкова крехко, че клатушканията му караха цялата администрация надолу по веригата да застива. Нови областни управители не можеха да влязат в кабинетите си седмици наред. Наложи се Йордан Цонев да заплаши откровено чиновниците, че не бива да чакат кабинетът да падне и обеща чистка.

Но след като се закрепиха с огромни усилия на власт, се оказа, че БСП и ДПС не могат да се разберат за разлика от преди. Така се стигна до откровени скандали, като например назначението на Али Алиев за шеф на парк "Българка", срещу което скочи и БСП - Габрово.

В същото време "експертният кабинет" изглеждаше с вързани ръце. Много от министрите изглеждаха неспособни да взимат трудни решения, липсващи в теми, които би трябвало да са под техен надзор, и замазващи проблеми. Това блокира не само работата на администрацията, но и на бизнеса. Никъде то не беше по-видно от системата на еврофондовете. Както показва кризата в програма "Околна среда" (виж текста на стр. 16-17), неспособността някой от управлението да излезе и да заеме ясна, принципна позиция над половин година ще има дълбоки последствия.


16 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  "...дребни технически детайли като срок връщане ДДС, облекчаване на административните тежести и т.н.."
  - ДДС може за Капитал да не е проблем, но...
  - Държавата прави правилата за бизнеса, а административните тежести...
  "... надеждите на всички - и граждани и бизнес - бяха ... "
  - интересно вие /мн.ч./ подкрепяхте ли Орешарски или бяхте за Протеста

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/imena/stroitel_na_kapitalizma/2014/07/25/2350566_stroitel_na_kapitalizma_plamen_oresharski/?p=0#addcomment

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  http://dnes.dir.bg/news/reformi-plamen-oresharski-izbori2013-17106404?nt=4
  Преди една година стартирахме като програмен кабинет с много ясна програма. Но реформите минават през закони, а те не бяха гласувани, заяви премиерът в оставка.

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  За истинското наследство на Орешарски ако трябва да се говори,доколкото си спомням то е "плосък данък",Търговски регистър,Агенция по вписванията.Все неща от мандата му като финансов министър.По време на мандата му като премиер,той нищо не е притежавал,за да го оставя в наследство.Това беше една тежка година,по-тежка за него отколкото за нас,които имаме бизнес.Защото ние все пак почувствахме подобрение.

 • 4
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Това правителство н ебеше толкова ЕКСПЕРТно, колкото - екСПИРТно.

 • 5
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  До коментар [#4] от "ISTORIK":
  Това правителство н ебеше толкова ЕКСПЕРТно, колкото - екСПИРТно.
  В Конституцията няма такова животно-"експертно правителство".Медиите са Ви втълпили това понятие.Вие коментирате медиите,не правителството.

 • 6
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Др.Бобева,др.Орешарски и другите др.експерти,като видяхте и разбрахте,че влакът не тръгва,защо не слязохте от власта?!Имаше протести пълно оправдание за подаване на оставка.Това което съм разбрал е че "бедни хора не могат да управляват честно държава"те винаги са податливи на"финикийските знаци"и играят по свирката на този който плаща музиката.Всичко са оправдания,защото Б.Борисов беше затегнал кранчетата на всички,но малко обърка стъпките.БСП и ДПС бяха изгладнели и се нахвърлиха да ръфат и това което беше останало.Не се посвенихте да се изгаврите с народа с безсмисленото намаление на ел.ток и трохичките за работниците-пенсионери.Поне да не бяхте го правили!?!Сега ще си понасяте презрението на трудовия народ,на когото блокирахте спестяванията и разклатихте банковата система.

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#6] от "peni1948":Само своето кранче беше забравил да затегне.

 • 8
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  Кофти наследство.Ще трябва пак да чистим и оправяме поразиите години наред.

  На 5- октомври гласувайте хора и по важното - гласувайте срещу БСП и ДПС (+ Атака и ББЦ), надъхайте близки и роднини, разпръснете мълвата, иначе ни чакат тежки години на бедност и мизерия.А след това и децата ни.Вижте какво се случва всеки път след БСП - държавата е пред колапс.

  ТЕЗИ ХОРА НЕ ТРЯБВА ДА ХВАщАТ ОТНОВО ВЛАСТТА.

 • 9
  kalnik avatar :-|
  Калник

  До коментар [#4] от "ISTORIK":

  Важното е, че е "екс"-правителство.

 • 10
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#7] от "ahasver":

  Гледай сега, слагаш на една каца 10 крана(да кажем), пускаш ги и десетте, отмерваш количеството изтекла вода за една минута. После спираш деветте и пак мериш за една минута. Резултатът хич няма да е изненадващ.
  Как пък БСП като дойдоха на власт започнаха да текат разни безобразни кранчета, незнайно как даже свързани с кацата? И този отговор не би трябвало да е изненадващ. Много са крадливи и червените и рязаните.

  Как пък не успяха да изкарат бойковите кражби за една година? Миии и тук отговорът е ясен. Къде бил ходил с правителствения самолет. Ма то страшна злоупотреба бе! Мигва Орешака и е издалаверил повече пари в енергетиката. Ти после си сравнявай кой колко е крал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK