На десните десните
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На десните десните

Иван Костов подкрепи избора на Радан Кънев за председател на ДСБ

На десните десните

Надежда Нейнски, бивши министри от правителството "Костов" и активисти на ДСБ ще правят дубликат на реформаторите

Велина Господинова
15738 прочитания

Иван Костов подкрепи избора на Радан Кънев за председател на ДСБ

© Красимир Юскеселиев


С възвание към десните избиратели и с претенции за създаването на обединение на "истинската" десница. Така се очаква да стартира следващата седмица поредната коалиция вдясно на сдружение от малки партии за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Новото формирование ще се казва коалиция "Десните" според документите му и в него се очаква да влязат "Синьо единство" на Надежда Нейнски, Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон, Български демократичен форум (БДФ), гражданското сдружение "Евет" на Ергин Емин и сдружението "Обединени демократи и земеделци", което се отдели от формацията на Анастасия Мозер "Обединени земеделци". В новото обединение има и гражданска квота, запазена според документите на коалицията за "симпатизанти на "Демократи за силна България" (ДСБ), които не споделят центристката ориентация на Реформаторския блок".

Реално погледнато, шансовете на новото формирование да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента са минимални. Формацията на Надежда Нейнски спечели на изборите за европарламент в коалиция с "Обединените демократи и земеделци" малко под 11 хил. гласа и не участва на парламентарните избори през 2013 г. Формацията на Мария Капон взе 6 хил. гласа на предишния вот за Народно събрание и не участва в евровота. Бутиковата партия БДФ участва на парламентарните избори в коалиция с ДСБ, поради което няма как да бъде измерен електоралният й потенциал, ако изобщо има такъв. По тези причини интересът към новата коалиция едва ли би бил голям, ако не се набиваха на очи няколко факта. Единият е, че новото формирование организационно и структурно дублира начина и принципите, по които беше създаден Реформаторският блок. По-голямата част от участниците в него имат политическа биография на хора и формации, свързани със СДС от времето, когато беше лидерът вдясно. Част от тях са и участници в правителството на ОДС, чийто премиер беше Иван Костов. Участието на членове на ДСБ в коалиция "Десните" пък е знак, че във формацията, чийто лидер е говорителят на РБ Радан Кънев, предстои разцепление.

Дубликат

Подобно на Реформаторския блок и новата коалиция ще е политически съюз, който ще се явява на национални и местни избори. И като блока е съставена от пет формации, което, разбира се, може и да е случайност. Със сигурност обаче не е съвпадение, че и "Десните" планират да имат гражданска квота като реформаторите. Новата коалиция и в структурно отношение ще прилича на блока. Планира се изграждането на общи ръководни структури между формациите в обединението, включително и на местно ниво. В документите, които предстои да бъдат подписани от партиите и сдруженията в него, е записано, че коалиция "Десните" е "непоколебима, истинска и последователна десница". И че обединението се създава като алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС. Споменато е още и че приема ценностите на управлението на две десни правителства - това на Филип Димитров и на ОДС. Всичко това означава, че обединението ще се бори за избирателите на Реформаторския блок.

Кой кой е

Лидер на партия "Синьо единство" е Христо Панчугов, но знаковата фигура в него е Надежда Нейнски. Първоначално формацията се създаде като сдружение главно от депутати на СДС в края на предишния парламент, когато тогавашното ръководство на синята партия взе решение за разваляне на "Синята коалиция" - обединението между СДС и ДСБ. Идеята на създаването на неправителствената организация, която малко след това прерасна в партия, беше да се яви на парламентарните избори през 2013 г. заедно с ДСБ и така да продължи живота на обединението. Малко преди вота обаче "Синьо единство" напусна преговорите с ДСБ, чийто лидер тогава беше Иван Костов, заради неразбирателство за местата в листите и не се регистрира за участие на изборите.

Иван Костов пък сключи споразумение с БДФ с председател Жаклин Толева. Впоследствие "Синьо единство" се присъедини към Реформаторския блок. В края на миналата година обаче отказа да подпише споразумението с аргумента, че не се приемат предложенията на формацията, а именно от коалиция от партии блокът да стане единна формация и да се премахнат квотите между партиите от блока при разпределението на местата в листите. От тази гледна точка участието сега на "Синьо единство" в идентично формирование изглежда леко странно и по-скоро потвърждава съмненията, че причината за напускането на РБ е отказът Надежда Нейнски да бъде поставена на челното място в листата за евродепутати вместо Меглена Кунева. Активисти на партията на Нейнски твърдят, че решението за влизане в коалиция "Десните" не се посреща еднозначно от членовете на формацията. А най-голямата структура в нея – свищовската, начело с кмета на града Станислав Благов е подала заявление да бъде приета отново в редиците на СДС. Със "Синьо единство" е свързано сдружението "Евет" на Ергин Емин. Той е бивш член на ръководството на СДС, когато Надежда Нейнски беше негов лидер, и член на гражданския съвет на РБ, но го напусна заедно със "Синьо единство".

Мария Капон беше член на Демократическата партия и бивш депутат от парламентарната група на ОДС в 40-ото Народно събрание. Впоследствие обаче напусна и стана независим депутат и създаде формацията си ЕНП. На парламентарните избори през 2009 г. се кандидатира като народен представител от партията на Яне Янев РЗС (който пък някога беше коалиционен партньор на СДС).

Връзката с кабинет на ОДС

Освен общата политическа биография хората, които ще участват в коалиция "Десните", имат и още една характеристика – част от тях са участвали пряко в изпълнителната власт в правителството на Иван Костов. В неговия кабинет Надежда Нейнски беше министър на външните работи. Ергин Емин пък беше директор на фон "Тютюн" в същото правителство. От гражданската квота, запазена за активисти на ДСБ, единственото официално посочено име в документите е това на министъра на здравеопазването от правителството "Костов" Илко Семерджиев. Според участници в новия проект обаче заедно с него към коалицията ще се присъединят и още министри от кабинета на ОДС. Сред тях са бившият финансов министър Муравей Радев, който към онзи момент беше лидер на БДФ, бившият министър на регионалното развитие Евгени Чачев и на социалната политика Иван Нейков.

А къде е Костов

Близки до Илко Семерджиев твърдят, че засега идеята им е да участват в новата коалиция, но да не напускат ДСБ. Заради близостта на Семерджиев и безпрекословната му защита на бившия лидер на ДСБ Иван Костов се породиха съмнения, че раздялата  става с благословията на бившия премиер. Групата активисти около Семерджиев са известни в ДСБ като "костовисти". Подобно разделение на членовете на формацията на такива, които безпрекословно приемат политиката на бившия лидер, и на по-умерена част съществува още от създаването на формацията. Проблемите обаче се задълбочиха, след като Иван Костов напусна председателското място. Семерджиев открито не приема новия лидер на ДСБ Радан Кънев и постоянно критикува публично политиката му. Активистите около него не приемат влизането на ДСБ в РБ. Противопоставят се и на затоплянето на отношенията с ГЕРБ. Близки до Семерджиев признават, че първоначално са имали идея да поискат напускането на ДСБ от РБ, ако формацията не успее да вкара свой депутат в ЕП. След като обаче Светослав Малинов успя да спечели мястото, като измести чрез преференциалния вот водача Меглена Кунева, са решили да предприемат стъпката с отиването в друга формация. От обкръжението на Семерджиев признават, че Иван Костов е информиран за намерението, но няма по никакъв начин да вземе страна в разделението.

От централата на ДСБ на този етап също изключиха вероятността за намеса на бившия лидер на ДСБ в решението на групата около Семерджиев. Възприемат го по-скоро като лично отношение към Радан Кънев заради факта, че той е бил избран за лидер, а не Семерджиев, каквито амбиции е имал. Но от ръководството уточниха, че ако се стигне до разцепление на партията, ще призоват публично Иван Костов да каже мнението си по въпроса.

На този етап не е ясно колко активисти от ДСБ ще последват Семерджиев. Според близки до него недоволството в партията от партньорството с останалите партии от блока и най-вече с формацията на Меглена Кунева е голямо. Твърдят и че немалка част от активистите на ДСБ трудно ще преглътна евентуално партньорство с партията на Борисов. Според ръководството обаче групата около Илко Семерджиев не е голяма и наброява около 50 души.

Дори и обаче да е така, поредната драма вдясно със сигурност ще окаже влияние на резултата на РБ на парламентарните избори. Защото очевидно целта на новото формирование не е толкова да влезе в следващия парламент, колкото да разбива гласовете за реформаторите. Стига само да не се окаже успешно.

С възвание към десните избиратели и с претенции за създаването на обединение на "истинската" десница. Така се очаква да стартира следващата седмица поредната коалиция вдясно на сдружение от малки партии за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Новото формирование ще се казва коалиция "Десните" според документите му и в него се очаква да влязат "Синьо единство" на Надежда Нейнски, Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон, Български демократичен форум (БДФ), гражданското сдружение "Евет" на Ергин Емин и сдружението "Обединени демократи и земеделци", което се отдели от формацията на Анастасия Мозер "Обединени земеделци". В новото обединение има и гражданска квота, запазена според документите на коалицията за "симпатизанти на "Демократи за силна България" (ДСБ), които не споделят центристката ориентация на Реформаторския блок".

Реално погледнато, шансовете на новото формирование да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента са минимални. Формацията на Надежда Нейнски спечели на изборите за европарламент в коалиция с "Обединените демократи и земеделци" малко под 11 хил. гласа и не участва на парламентарните избори през 2013 г. Формацията на Мария Капон взе 6 хил. гласа на предишния вот за Народно събрание и не участва в евровота. Бутиковата партия БДФ участва на парламентарните избори в коалиция с ДСБ, поради което няма как да бъде измерен електоралният й потенциал, ако изобщо има такъв. По тези причини интересът към новата коалиция едва ли би бил голям, ако не се набиваха на очи няколко факта. Единият е, че новото формирование организационно и структурно дублира начина и принципите, по които беше създаден Реформаторският блок. По-голямата част от участниците в него имат политическа биография на хора и формации, свързани със СДС от времето, когато беше лидерът вдясно. Част от тях са и участници в правителството на ОДС, чийто премиер беше Иван Костов. Участието на членове на ДСБ в коалиция "Десните" пък е знак, че във формацията, чийто лидер е говорителят на РБ Радан Кънев, предстои разцепление.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

60 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS
  • -22
  • +118

  Още едни "изкопаеми" решиха да се материализират от архивите и да заживеят наново !

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  защо ли сринаха Мавзолея тиА , точно за тамо сь !

 • 3
  svd avatar :-|
  не на безразличието

  хм,те повечето са толкова десни че са били комсомолци партийни секретари,да плачем или да се смеем,а къде са истинските дисиденти? забравени натикани в ъгъла от тия 'десни',той РАДОЙ РАЛИН лека му пръст на човека че го споменвам ,сега разбирам защо не искаше да има нищо общо с тия...

 • 4
  mentor avatar :-|
  Ментор
  • -12
  • +160

  в България наистина дясно мислещите хора са не повече от 10%, макс. до 15%. Въпреки, че държавата и бюджета буквално се крепят на тях, и че те са можещите, умните, активните и работливите, за съжаление не са достатъчно на брой, за да управляват самостоятелно. Неграмотните и мързеливите които десните хрантутят са няколко пъти повече. По тая причина, наличието на конкурентни десни формации не ме кефи. Би трябвало десните и останалите нормални да се обединят, защото срещу тях е страшната пасмина от неуки нискочели търтеи, която винаги гласува анблок за креатурите на мафията - БСП, ДПС, Атака и пр.
  Нормалните могат да се обединят, или да емигрират.Милиони избраха втория път, и осталите тук рязко намаляха. Разединени нямат никакъв шанс.

 • 5
  am_ra avatar :-|
  още по-запознат

  До коментар [#3] от "всички са червени(КОстов боце и т. н.)": У нас "дисиденти" бяха инакомислещите в средите на компартията. В някои от горепосочените формации може да има и такива. Но БДФ определено са истински противници на комунистите и като идеини постановки и като програмни виждания за управление на държавата. Освен това са единствената истинска патриотична формация. Аз лично ще се радвам да можем да чуем в предизборната кампания техните послания.

 • 6
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Старите муцуни ,които предадоха демокрацията, сега си мислят, че ще успеят. ДПС , БСП , Атака с тях много лошо с ГЕРБ лошо, другите и те като тях. Ситуация без верен ход :-)

 • 7
  longin avatar :-|
  longin

  Надежди N-ски

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Групата активисти около Семерджиев са известни в ДСБ като "костовисти". "

  Че тогава как са известни останалите?!

 • 9
  Stabilnost avatar :-|
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА

  ей тва - българска работа значи - ясно е, че тая т.нар коалиция няма никъв шанс даже да влезе в парламент, ама може да отцепи гласове - важното е напук да се прави

  тия с нищо не се различават от Гоцето дето тръгна да цепи бе-се-пе-то само и само пак да се докопа до некоя далаверка

 • 10
  apollo avatar :-|
  apollo

  Тази пасмина отдавна трябваше да се извини и да изчезне завинаги ,зареди провалените надежди на милиони нормално мислещи хора с десни убеждения дали пълното си доверие на тези типове през 1997 година.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.