Пътят на ГЕРБ към пълното мнозинство

Бойко Борисов се е устремил към втория си управленски мандат

Пътят на ГЕРБ към пълното мнозинство

Ако малките партии не спечелят подкрепа на изборите, Бойко Борисов има шанс за самостоятелно управление

Велина Господинова
10752 прочитания

Бойко Борисов се е устремил към втория си управленски мандат

© Анелия Николова


В разстояние само на десетина дни Бойко Борисов направи няколко коренно противоположни и взаимно изключващи се твърдения по въпроса с кого и как ГЕРБ ще управлява след предсрочните парламентарни избори. "Реформаторският блок (РБ) е единственият възможен партньор на ГЕРБ в едно бъдещо управление. Искаме да поканим нашите приятели и партньори, защото винаги така ще ги наричаме, от Реформаторския блок. Когато знайни и незнайни експерти се изказват за потенциала на ГЕРБ, няма сфера, в която нашите хора да не ги превъзхождат. Така че повтарям, те са единственият партньор, който може да бъде в едно следващо управление на ГЕРБ, и ги каня, защото никоя друга партия няма този потенциал", каза Борисов пред общото събрание на младежката организация на ГЕРБ на 12 юли.

Другите варианти по Борисов

На 23 юли той обаче вече имаше друго виждане по въпроса. В сутрешния блок на "Нова телевизия" Борисов обяви, че ако след изборите ГЕРБ няма 121 депутати, т.е. самостоятелно мнозинство в парламента, формацията ще остане в опозиция. А по повод сочените преди десетина дни като "единствени партньори" - Реформаторския блок, се възмути, че те му "извивали ръцете, като му поставяли условия - да не бъде той премиер и заместникът му в партията Цветан Цветанов да не бъде вътрешен министър".

Само ден по-късно при гласуването на оставката на правителството на Пламен Орешарски в парламента Борисов излезе с трета версия какво ще прави ГЕРБ, когато дойде на власт. "Ако се прави коалиция, тя трябва да бъде направена по принципа, по който се правят коалиции в цяла Европа. Големи коалиции има в Германия между социалдемократи и десни, в Австрия, в Холандия са 7 или 10 партии в коалиция – тя се прави пред очите на обществото, представя се програма и гледаш по тази програма с кого имаш съвпадения.", разясни Борисов. Каза и че ако спечели изборите, ще покани на разговор всички политически сили в парламента, за да се види какви позиции имат по конкретни политики. В зависимост от това дали те съвпадат с тези на ГЕРБ Борисов може да се коалира с дадена политическа сила. "Към този момент единствените, които виждаме в това отношение, са Реформаторският блок", каза Борисов.

Трите различни начина, по които Борисов говори по темата за бъдещата управленска формула, са всъщност три възможни варианта какво правителство може да имаме след предсрочния парламентарен вот.

Какво стои зад тях

Първият вариант за коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок изглежда най-логичен. И двете политически сили са членове на Европейската народна партия и са в десноцентристкото политическо пространство с всичките условности по отношение на ГЕРБ и Борисов и спорове дали формацията е дясна или популистка. След първоначалния тотален отказ от страна на РБ за каквото и да било партньорство с Борисов от известно време отношенията между двете формации започнаха да се затоплят. РБ и ГЕРБ имаха съвместни действия покрай антиправителствените протести срещу кабинета на Пламен Орешарски. Проведоха се и официални срещи между Борисов и лидерите на ДСБ и ДБГ – Радан Кънев и Меглена Кунева, по темата енергетика. "РБ може да си взаимодейства в следващия парламент само с ГЕРБ", каза зам.-председателят на ДСБ и мениджър на предизборната кампания на РБ за евровота Петър Москов. Изказване в същата посока направи и другият зам.-председател на формацията Атанас Атанасов.

Вторият вариант – спечелването на парламентарните избори, но ГЕРБ остава в опозиция, е сегашният. Такъв сценарий, ако изобщо съществува след вота, ще означава или скорошен нов предсрочен вот, което изглежда нереалистично, или сформиране на някакво ново правителство тип "Беров" или "Орешарски", което пък ще означава връщане отново на ДПС и БСП във властта през задния вход. По тази причина пускането му в публичното пространство сега от Борисов изглежда по-скоро като заплаха какво може да се случи, ако на вота в началото на октомври ГЕРБ не получи достатъчна подкрепа.

Далеч по-интересен обаче е третият лансиран от Борисов вариант – на широка коалиция. Той би могъл да се разчете като заявка Борисов да управлява по модела от първия си мандат – самостоятелно управление на ГЕРБ, без да има мнозинство, с подкрепата на още една или две по-малки парламентарно представени политически сили. След като спечели изборите през 2009 г., Борисов предложи на "Синята коалиция", РЗС на Яне Янев и "Атака" да подпишат меморандум за политическо партньорство и подкрепа на кабинета му, без да участват в него. Тогава лидерите на първите две политически формации отказаха да сложат подписите под документа. Готовност изрази само председателят на "Атака" Волен Сидеров. Сега от средите на РБ твърдят, че неофициално Борисов се е опитал да тества сред тях подобна управленска формула, но във вариант съвместно управление на ГЕРБ и блока с неофициалната подкрепа на ДПС. Като според реформаторите идеята е явното партньорство с тях да се използва като параван за запазването на позициите на движението във властта след парламентарните избори.

Стратегията на ГЕРБ

Извън добре познатата тактика на Борисов умишлено да пуска нещо в публичното пространство чрез медиите и по този начин да тества кой как ще реагира и дали се приема, ако има нещо сигурно, свързано с предсрочния вот в началото на октомври, то е, че формацията му ще бъде първа политическа сила след изборите. ГЕРБ спечели вота за Европейски парламент с преднина от 10% пред втората политическа сила – БСП. А сривът в управлението на БСП и ДПС и политическата и финансова криза, които го съпътстваха, прибавят още към подкрепата за ГЕРБ. От централата на формацията твърдят, че според вътрешни проучвания към момента партията е на ръба на пълното мнозинство. Засега сондажите на формацията сочат, че с гласовете за ГЕРБ на изборите могат да се получат между 45% и 48% от местата в парламента. Към това от ръководството калкулират и вероятността при управлението на служебното правителство да излязат наяве още нелицеприятни факти от управлението на БСП и ДПС. Това според тях със сигурност ще работи в полза на ГЕРБ преди изборите.

От тази гледна точка заявката на Борисов за 121 депутатски мандата в следващото Народно събрание никак не изглежда лишена от основание. А от ръководството не крият, че целта им за предстоящия вот е спечелването на самостоятелно мнозинство.

Неизвестните преди вота

Постигането на самостоятелно управление обаче ще зависи до голяма степен от решаването на няколко неизвестни. Едното е дали формацията на бившия президент Георги Първанов АБВ ще успее да влезе в следващия парламент, както и дали новата партия и БСП ще успеят да оберат целия ляв вот. На изборите през 2009 г. социалистите успяха да прибавят близо 200 000 гласа към твърдите си избиратели. Според агенция "Алфа рисърч" най-голям процент от тях – 14.6%, са дошли от хора, които не са гласували на предходните избори, а малко над 8% са избиратели, които преди това са подкрепили други формации. БСП е привлякла и 5% от гласовете на НДСВ, а 1.4% са дошли от ГЕРБ. На евроизборите пък общо 6% от гласовете за формацията на Първанов са дошли от ДБГ на Меглена Кунева и от ГЕРБ. От тази гледна точка е изключително важно как ще се разпределят тези гласове от периферията на БСП и дали АБВ ще съумее да ги привлече, или разочарованите ще потърсят друга формация, например ГЕРБ.

Другото голямо неизвестно, свързано с изборите, е как ще се разпредели вотът за разпадналата се коалиция на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ). На евроизборите според "Алфа рисърч" 32% от гласовете за формацията на бившия телевизионен водещ са дошли от избиратели на формацията на Меглена Кунева, 20% от "Атака" и 8% от ГЕРБ. Ако сривът на ББЦ продължи, не е без значение към коя партия ще се насочат тези избиратели. Коалицията на Бареков спечели 11%, или 239 000 гласа.

И не на последно място - неизвестни има и около Реформаторския блок. На евроизборите реформаторите успяха да преминат прага от около 6%, като до голяма степен гласовете им дойдоха от избиратели, които активно участваха в антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски". В очерталата се като най-голяма формация от дясното обединение – ДСБ, обаче настъпват процеси на разцепление, които все още не е ясно как ще се отразят на блока. А към хората от протестите срещу управлението на БСП и ДПС са се насочили и от ГЕРБ. От партията на Борисов обмислят за парламентарните избори да въведат гражданска квота от общественици и представители на неправителствени организации. Засега за тях се обсъждат около 10 места на сравнително избираеми места в листите, като се говори с хора, които бяха активни през последната година срещу правителството на БСП и ДПС. Между тях  има и фигури, които са били депутати от недалечното минало от СДС, но са напуснали партията. Другата линия, по която ГЕРБ ще се опитат да привлекат бивши избиратели на някогашната голяма синя партия, е чрез формацията "22 септември", в която влизат Едвин Сугарев, Йордан Василев, режисьорът Евгений Михайлов и писателката Теодора Димова.

Тази стратегия на ГЕРБ е показателна за две неща. Първото е, че в партията на Бойко Борисов не са напълно сигурни, че Реформаторският блок ще влезе в бъдещия парламент, или ако успее, че ще могат да се договорят за съвместно управление. Това вероятно е причината да се търсят начини за привличане на избиратели, които иначе са в профила на дясната коалиция. Второто, което действията на ГЕРБ към момента показват, е, че крайната цел на изборите за тях ще е пълното мнозинство. За да се случи то обаче, няма да са достатъчни само усилията на щаба около Бойко Борисов, а и известна доза политически късмет.

В разстояние само на десетина дни Бойко Борисов направи няколко коренно противоположни и взаимно изключващи се твърдения по въпроса с кого и как ГЕРБ ще управлява след предсрочните парламентарни избори. "Реформаторският блок (РБ) е единственият възможен партньор на ГЕРБ в едно бъдещо управление. Искаме да поканим нашите приятели и партньори, защото винаги така ще ги наричаме, от Реформаторския блок. Когато знайни и незнайни експерти се изказват за потенциала на ГЕРБ, няма сфера, в която нашите хора да не ги превъзхождат. Така че повтарям, те са единственият партньор, който може да бъде в едно следващо управление на ГЕРБ, и ги каня, защото никоя друга партия няма този потенциал", каза Борисов пред общото събрание на младежката организация на ГЕРБ на 12 юли.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


64 коментара
 • 2
  mathilda avatar :-|
  mathilda

  "Широка коалиция" ми звучи като ГЕРБ+ДПС (което може би е най-вероятният вариант).

 • 3
  anthony68 avatar :-|
  anthony68

  Е, то че народа е тъп и че ГЕРБ купува гласове е ясно. Ама чак толкова да сме тъпи и чак толкова гласове да купят, че да управляват самостоятелно... Няма как да стане :)

 • 4
  ss avatar :-?
  SS

  Ами въпреки първите февруарски протести почнали с/у монополите и умело насочвани и подклаждани от олигархичния кръг стоящ зад това управление Боко "Тиквата" си опази харизмата с един единствен ход - подаде оставка с думите "аз кръв неща" !

  Въпреки добре изиграния мафиотски ход "Костинброд" , Боко "Тиквата" излезе първа полит.сила и дори успя да си очисти редичките от няколкото дупетати сребролюбци влели се в "Капута" !!!

  Та що да не стане пръв ? Що да няма 120+ ?? Що да не ва вкара окончателно в ГРОБ-а ???

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Не мисля, че ГЕРБ ще има пълно мнозинство. Очаквам да спечелят поне 105-110 мандата, но надали ще подобрят постижението от 2009-та. Причините са няколко - първо, на Борисов ореолът му не е чак такъв какъвто беше. Второ, липсва мажоритарен елемент (10-тина от мандатите на ГЕРБ тогава бяха мажоритарни). Така, че и за добро и за зло ще трябва да търси подкрепа.

  За мен най-голямата незивестна са НФСБ и Първанов. Ако те се съюзят имат шанс се превърнат в "новото ББЦ" с 10% от вота. Дано не се стигне до там защото поведението им е непредвидимо.

 • 6
  ikonata avatar :-|
  ikonata

  Има ракета носител-ДПС и ДС

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "mathilda":

  Г-н Борисов няма да изпусне властта и да остави да го изиграят, както стана след последните избори.
  Разбира се, че с ДПС няма да има нищо официално - от трибуната ще се разменят остри реплики, но в кабинети и сепарета тихо ще се договаря подялбата на влияние.
  РБ е едно твърде нехомогенна структура.
  Малцина знаят броя и имената на партиите в блока. Какво е общото между г-жа Кунева и т.н. младотурци? Ще станат ли реформаторите параван и "златен пръст", който да легитимира управлението на ГЕРБ?
  Тъжното е, че годината в опозиция не помогна на ГЕРБ да изчисти позицията си по разрешаването на проблемите, които изскочиха при кабинета Орешарски. Напротив - реакциите на г-н Борисов бяха първосигнални, нямаха експертност и обещават едно люшкащо се управление.
  До следващото им изгонване с камъни...

 • 8
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#5] от "Николай Николов":

  По твоята логика и СДС не биваше да спечелят мнозинство през 97ма след титаничния провал на кабинета на Филип Димитров, но го спечелиха нали така? Има една сентенция, че за да успееш не е достатъчно да дадеш всичко от себе си, но и опонентите ти да се провалят - е след като БСПДПС се осраха тотално то това няма как да не надуе резултатът на ГЕРБ от миналите парламентарни, който да не забравяме беше изкусвено свален с 200-300 хиляди благодарение на Костибродската вечеринка. Така че ГЕРБ имат повече от реални шансове за самостоятелно мнозинство и за това от ГЕРБ се искат 3 съвсем простички неща:

  1. Възможно най-далече от Доган/Путин. И във връзка с това идеята ГЕРБ и ДПС да проявят "национално отговорно поведение" и да актуализират заедно бюджета е много лош знак каквито и ще да са мотивите.
  2. Да не допускат в листите скрити лимонки като Емо Фаса и Миро Мазното.
  3. Да даде яснота, кои ще са бъдещите министри и по този начин да отговорят еднозначно на въпроса ще правят ли реформи или ще търсят "консенсус в обществото", "широка обществена подкрепа" и прочие популистки глупости.

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#8] от "anihilator_jack": Съгласен съм. Бих се радвал да получат пълно мнозинство най-малкото защото така евентуално биха имали шанс заедно с РБ да имат мнозинство от 2/3. Някои от най-наболелите реформи са в правосъдието и там без ремонт на Конституцията много малко може да се постигне.

  Рано е да оповестяват министрите защото съставът на правителството зависи от това дали ще имат мнозинство или не. Тъпо е да кажеш на някой, че ще бъде министър и после да му кажеш "Сори - нямаме мнозинство и затова теб ще те жертваме, а другите ще ги запазим". Това е сигурен начин да отчуждиш много хора.

 • 10
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Има поне 1-2 варианта, които не са обсъждани:
  а) влиза/т НФСБ/ВМРО и/ или ББЦ.
  б) влизат само ГЕРБ, БСП и ДПС - вариант 1 ГЕРБ имат 121, вариант 2 - ГЕРБ имат 119.
  в) ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, РБ, АБВ и патриотичен блок - 7 формации, вариант 1 ГЕРБ и РБ имат 121, вариант 2 - имат 119.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход