Как да не се избира шеф на БНБ

Защо това Народно събрание не трябва да назначава нов управител на централната банка

Най-лошата услуга за Калин Христов (вляво), ще бъде назначаването му на мястото на Иван Искров непрозрачно и без конкуренция.
Най-лошата услуга за Калин Христов (вляво), ще бъде назначаването му на мястото на Иван Искров непрозрачно и без конкуренция.
Най-лошата услуга за Калин Христов (вляво), ще бъде назначаването му на мястото на Иван Искров непрозрачно и без конкуренция.    ©  Надежда Чипева
Най-лошата услуга за Калин Христов (вляво), ще бъде назначаването му на мястото на Иван Искров непрозрачно и без конкуренция.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вижте ги тези балъци англичаните. За да си изберат гуверньор на централната банка, обвиха конкурс с достъпна онлайн апликационна форма. Все едно, че си нямат подходящи хора за поста. И накрая си избраха... канадец.

А всичко това може да се прави толкова по-лесно. В безвремието на последните дни на парламента, с правителство в оставка и насред най-голямата банкова криза в страната за последните години, депутатите започват да се замерят с идеи за имена. В калабалъка се формира някаква коалиция по интереси и човекът за един от най-важните постове в страната се избира експресно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  greenday avatar :-(
  greenday
  • + 28

  Няма как по този начин, отново набързо и пак при абсолютно неясни критерии да се избира ръководство на БНБ. Доста години живяхме в пълно информационно затъмнение около дейността на централната банка, имаше множество обаждания до медии и забрани да се коментира каквото и да било. След "розовия" период, в който Иван Искров и Румен Симеонов (дългогодишен ръководител на "Банков надзор") ни убеждаваха как БНБ ни е осигурила оазис насред световната финансова буря и ни убеждаваха, че от тях по-умни няма, видяхме че царят е гол. Ама много гол, Андерсен сигурно се смее на небето.

  Калин Христов дълги години е бил част от висшето ръководство на БНБ, какво през този период е направил за банковата ни система, която би следвало да е разглеждал в детайли? Какво очакваме да направи той като стане гуверньор? Да каже, че БНБ не си е вършила работата и да се самонахока и самонакаже? Това няма как да се случи.

  Истината е, че все още не знаем какво се е случвало в някои банки, чакаме външни скъпоплатени експерти да ни докладват, под въпрос е качеството на надзора въобще.

  Убеден съм, че в страната ни има много добри банкови експерти, които имат необходимия професионален опит, не са политически обвързани и няма тепърва да им плащаме да се учат и навлизат в родната банкова реалност. Въпросът е: искаме ли истински експерти?

  Нередност?
 • 2
  blue79 avatar :-|
  blue79
  • + 18

  Докога?!?КОЛКО още да се лъжем?

  УправителяТ на "БНБ" не се "избира" от туземната компрадорска върхушка...Евентуално преди да заеме поста си,бива "съгласуван" с местни(те) "фактори".

  Нередност?
 • 3
  2.5 avatar :-P
  2.5
  • + 10

  "Вижте ги тези балъци англичаните. За да си изберат гуверньор на централната банка, обвиха конкурс с достъпна онлайн апликационна форма."

  Това ме подсети за различните видове конкурси според закона на Паркинсон... Ако се възползваме от Английския опит, няма ли прекалено да стесним кръга и конкуренцията?

  Нередност?
 • 4
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77
  • - 2
  • + 12

  Предлагам Пеевски за гуверньор...все ще му намерим някаква работа по времето на това НС...

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 18

  Мисленето на българските политици не е насочено към това как най-добре да се изпълнят интересите на обществото, а към това как да се завоюват позиции чрез назначаването на свои хора. И след това заемащите тези позиции да работят за партията и нейните лидери.

  Докато не се отървем от партизанския подход, все ще си патим и ще се препираме безмислено сини-червени, турци-арменци, а ще ни се качват едни и същи политически вамхпири...

  Нередност?
 • 6
  olivia14 avatar :-|
  olivia14
  • + 7

  Отново замитане....Да предложиш за управител член на УС на ЦБ, която не издържа своя стрес-тест ?! Този, който предложи "гениалната" идея за банкова ваканция. „Атина е такава, защото атиняните сме такива“.

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 4

  Бойко Борисов онзи ден ясно каза, когато го попитаха за КТБ и защо са държани толкова много държавни пари там, че ако са били изтеглени банката оше тогава е щяла да фалира. Впрочем той каза това и още тогава, когато бе премиер.
  Не знам само дали обаче разбира какво всъщност казва - а именно, че банката още тогава е била разграбена и декапитализирана - и е много интересно как и защо гуверньорът на БНБ и Управителният съвет, КОГОТО ТОЧНО ГЕРБ И Борисов избраха на този пост и преизбраха още тогава поне не е попитал премиера защо мисли така и не е назначил проверка на банката!
  Всъшност май вече не е и интересно - соглед на поредните разкрития на човек от "кухната" :


  Бивш шеф в КТБ: Политици и синдикалисти излизаха от трезора с издути джобове

  Гледката можеше да се види всеки месец в точно определено време, твърди Любомир Весов, прокурист и изпълнителен директор на банката

  Публикувано: 28 юли 2014, 07:33 | Обновено: 28 юли 2014, 07:33

  София, България

  Любомир Весoв


  Шеф в КТБ си оставил бележка: Да не намерят досиетата! (СНИМКИ)
  24 16018

  По едно и също време всеки месец политици и синдикалисти излизаха от „Корпоративна търговска банка” с издутини по саката, които са нямали на влизане или с особени фирмени чантички в ръце. Това разкрива в интервю за „Преса” Любомир Весов, прокурист, а след това и изпълнителен директор на трезора в периода 2004 – 2008 година.
  „Ако е вярно, че управлението на парите в банката е извършвано еднолично, става дума за тежък медицински случай на маниакални прояви”, коментира Весов. Той задава и въпрос към Иван Искров, гуверньор на БНБ- „Колко пъти се е срещал с Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ и какви въпроси са обсъждали на тези срещи”.

  Весов посочва, че някои от тези хора с издутите джобове сега плачат и се молим да не получат инфаркт заради преференциалните им депозити, други се крият в Европарламента и се правят, че не знаят за какво иде реч.

  Според него, вложителите в банката не трябва да се сърдят само на Василев, но и на политиците. Вината в този случай има морален и правен аспект, твърди Любомир Весов. Той смята, че в морален план вече се произнасят политиците, които до вчера се вричаха в любов на мажоритарния собственик на банката, вложителите и народа.

  „В правен аспект имат думата прокуратурата , следствието и съда, но има персонален виновник, чиито служители, „собственици” на фирми със стотици милиони левове кредити, сами посочиха кой всъщност е организирал всичко в писмо до главния прокурор”, казва още бившият прокурист.

  Според него, вината и на БНБ е съизмерима с тази на участвалите в схеми служители, дори по- висока, защото с действията си тази институция е поставила под заплаха не само една банка, а цялата банкова система и националната сигурност.

  „Имало е достатъчно законови средства, с които да се прекъсне незаконната практика в КТБ, само е трябвало да се прилагат”, казва още Весов. Той задава и въпроса колко пъти е проверявана КТБ в годините при прекомерен ръст на увеличаване на активите в сравнение с другите добре работещи банки в страната. /БЛИЦ"


  МИсля, че крайно време е всички да разберат - ТУК СТАВА ДУМА НЕ ЗА БАНКОВ ИЛИ ФИНАНСОВ, А ПРЕДИ ВСИЧКО ЗА КРИМИНАЛЕН СЛУЧАЙ, ИЛИ ПО-ТОЧНО ЗА МАФИЯТА!

  И затова преди да станат наистина добри назначения, ТРЯБВА ПРОКУРАТУРАТА ДА "ОВЪРШЕЕ" И ДА СИ ВЗЕМЕ ХОРАТА, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ИНТЕРЕС ЗА НЕЯ! И едва тогава - от останалите трябва да започне истинският избор!

  Проблемът е, големият проблем е, че и Цацаров, и прокуратурата ИГРАЯТ НА СТРАНАТА НА МАФИЯТА!

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 10

  Онзи ден по телевизията се свързаха по телефона на Борисов и му зададоха въпрос какво ще каже за това, че явно доста хора - и политици - трябва да идат в затвора. Борисов буквално каза - не сте ли забелязали този виден "полицай" и експерт колко мек и всеопрощаващ става и колко внимателно се изказва, когато става дума не за политически критики и опненти, А ЗА РЕАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ПРЕСТЪПНИЦИ И НАКАЗАНИЯ ("ПРИМЕР "РЕАЛ" - МАДРИД) - та Борисов каза, че на всички, мкоито използвали подобен език!?!?!?!? искал да напомни, че присъдите се давали от съда след обвинения от прокуратурата и много дълги разследвания!!!
  От кой съд, бе Борисов, от този, чието "правителство" са корумпираните и зависими безхаберници о ВСС ли?
  Или от онзи служител на Пеевски и Доган - Сотир Цацаров, дето се правеше до онзи ден на главен прокурор, а сега се крие като мишка пред тоновете от доказателства, че с шайката си "обезкостители" откровено обслуват мафията?
  Бившият шеф на финансовото разузнване на скоро също ни обясняваше дълго и напоително КОЛКО ТРУДНО СЕ РАЗСЛЕДВАЛИ ФИНАНСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И КОЛКО ДЪЛЪГ ПРОЦЕС БИЛО!?!?!

  Да се чуди човек това ли са същите, които непрекъснато ни обясняват и убеждават, че те не само са големи експерти, НО И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ!
  При най-много полицаи на глава на населението в целия ЕС, при бюджет над милиард за МВР на година и по 100 милиона за СРС-та, ТЕЗИ НЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ И СВЪРЖАТ ТОВА, КОЕТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИЖДА, И ДЕЦАТА И КОТКИТЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО!!!

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 5

  Преди да се назначи господарят (новият "господар" с 30,000 лева месечна заплата, за да следи за стабилността на банковата система и да не стават там кражби и золуми, да не се купуват политици, синдикалисти, управници и медии...) ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ ... ПЪДАРЯТ СЪС СОПАТА, ЗА ДА РАЗЧИСТИ БОКЛУКА!

  Нередност?
 • 10
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi
  • - 1
  • + 11

  Ще ми се да отбележа няколко много прости и видими неща:
  1. "Под негово ръководство банковият надзор проспа превръщането на Корпоративна търговска банка (КТБ) в страховит балон, а при гръмването му реагира неадекватно..."

  Не смятам, че "проспа" и "реагира неадекватно" са най-точните определения за тази ситуация. Няма логика да се е случило това. По скоро е умишлено.

  2. Най-лесно е да се подаде оставка. А отговорността кой ще носи?
  Не за оставка става дума съгласно закона, а за уволнение. Самият факт, че БСП са готови да приемат оставка ще означава, че няма да има наказуемост именно за тези действия на Искров.

  На някои хора може да им е удобно подабно бягство, но на мен така не ми харесва. Има закони, има доказателства, има съдебни органи, има виновен, има обстоятелства. Тогава следва да говорим за процес и наказание. Това е правилният път. Всичко друго са брътвежи. Съдебните органи да отговорят адекватно на неадекватната реакция.

  3. Този човек няма работа нито в държавната политика, нито в банковия сектор.

  Нередност?
Нов коментар