Как да не се избира шеф на БНБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да не се избира шеф на БНБ

Най-лошата услуга за Калин Христов (вляво), ще бъде назначаването му на мястото на Иван Искров непрозрачно и без конкуренция.

Как да не се избира шеф на БНБ

Защо това Народно събрание не трябва да назначава нов управител на централната банка

9364 прочитания

Най-лошата услуга за Калин Христов (вляво), ще бъде назначаването му на мястото на Иван Искров непрозрачно и без конкуренция.

© Надежда Чипева


Вижте ги тези балъци англичаните. За да си изберат гуверньор на централната банка, обвиха конкурс с достъпна онлайн апликационна форма. Все едно, че си нямат подходящи хора за поста. И накрая си избраха... канадец.

А всичко това може да се прави толкова по-лесно. В безвремието на последните дни на парламента, с правителство в оставка и насред най-голямата банкова криза в страната за последните години, депутатите започват да се замерят с идеи за имена. В калабалъка се формира някаква коалиция по интереси и човекът за един от най-важните постове в страната се избира експресно.

Ясно е, че сега доверието към досегашния управител на БНБ Иван Искров е силно разклатено. Под негово ръководство банковият надзор проспа превръщането на Корпоративна търговска банка (КТБ) в страховит балон, а при гръмването му реагира неадекватно. Самият той подаде нещо като условна оставка, като в обширно писмо до председателя на парламента Михаил Миков заяви, че е готов да се оттегли, ако му бъде избран заместник, но не защото поема вина, а защото БНБ е станала боксова круша за предизборни игри на политиците. Прибързаният избор на негов заместник, без конкуренция, без изслушване на стратегии обаче единствено може да задълбочи проблема и да заложи нови бомби. А ако това става непрозрачно като продукт на неясни договорки, това ще натовари бъдещия гуверньор с недоверие, което той тепърва ще трябва да обори.

Въпреки това ден след оставката на кабинета "Орешарски" политическите партии вече сериозно започват да обсъждат да приемат условната оставка на Искров. А ГЕРБ посочи като предпочитан негов наследник досегашния му заместник, отговарящ за управление "Емисионно", Калин Христов, като засега алтернативна кандидатура не е изкристализирала.

Отново в 12 без 5 

Има много смислени аргументи защо този парламент не трябва да избира управител на БНБ. И само най-очевидният е, че доверието в самото 42-ро Народно събрание е стопено до абсолютната нула. То започна със скандално и непрозрачно назначение, което предизвика многомесечни многохилядни улични протести - това на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Една година по-късно парламентът е тотално блокиран и в последните две седмици събра кворум единствено за оставката на кабинета. В този смисъл едно набързо политически изтъргувано непрозрачно назначение на управител на БНБ по никакъв начин няма да прелее доверие към институцията. А това е именно основният мотив за искането на бързи промени.

Още повече че така вече става традиция независимата по закон и по идея централна банка да става заложник на политически сделки в последния момент. Помните ли как беше избран за втория си мандат Искров? През пролетта на 2009 г., за да са сигурни, че ще остане на поста още 6 години, в последните дни преди изборите партиите от управляващата тогава тройна коалиция избързаха и гласуваха преназначаването на Искров 4 месеца преди да му изтече мандатът (повече от законово установените). Бойко Борисов се закани, че като дойде на власт, ще го смени, но когато дойде време за изпълнение на заканата, това не се случи. Напротив, за да се замаже юридическият вакум от евентуално незаконния избор на управител, Искров подаде формално оставка, за да бъде преизбран по легитимен начин за още един мандат. Това накратко се случи "за една нощ", без обсъждане и без никаква конкуренция за поста. А единственото обяснение на Борисов досега е, че от ЕЦБ така ги посъветвали, че не е хубаво да се правят резки движения в централната банка. Което не попречи да сменят и избрания в комплект с него подуправител, предложен от БСП, Николай Неновски със съветника на Искров Калин Христов.

Ако сега порочната практика на самия избор се повтори, дори и по случайност без конкуренция да бъде най-достойният кандидат, той ще бъде натоварен със същия първороден грях. И ще трябва да работи не просто за принципно и прозрачно оправяне на кашата около КТБ, а и за да обори критиците към начина на избирането му.

Има и нормален начин

При свитите срокове в момента политиците трябва ясно да отговорят на два въпроса:

- Имат ли капацитет да проведат нормален и прозрачен избор?

- Нужно ли е това да става сега?

Ако преценят, че все пак е ключово Искров да си отиде, това трябва да стане по правилния начин. А именно въпреки съкратените срокове да отправят отворена оферта до всички желаещи да заемат поста, да поискат от тях стратегия и визия за управлението на БНБ и банковия надзор, да бъдат изслушани публично и всеки депутат по съвест да избере най-добрия според него кандидат.

Ако това не бъде направено и директно бъде спуснато едно лице, това ще бъде най-лошата услуга за самия него. Още повече, ако той се казва Калин Христов, защото той ще трябва да преодолява и негативите от това, че през последните пет години е бил в управителния съвет на БНБ, очевидно е имал представа за проблемите в КТБ и не е известно да е реагирал по някакъв начин.

Ако той (или някой друг) бъде избран, ще трябва:

Първо. Да изведе по прозрачен и честен начин процедурата за затваряне на КТБ. Или както каза президентът Плевнелиев, да направи възможно "отварянето на досиетата КТБ".

И второ. Да придвижи от страна на БНБ процедурите за присъединяване към Европейския банков съюз и към еврозоната – национални приоритети, които политическите сили се сетиха да препотвърдят след едноседмичната банкова паника, която за малко не взриви финансовата стабилност на страната.

При всеки случай Калин Христов би носил критики и по двата пункта. По първия - заради мълчанието си. По втория - като един от критиците на влизането в единния банков надзор, който сега изглежда като единствен начин да се прелее доверие в БНБ. Така той ще трябва да тръгне в посока, която, съдейки по изказванията му, не е негова вътрешна убеденост, че е правилна.

Във всеки случай той си има аргументи за тези свои мнения и решения. И със сигурност ще е по-добре да ги изслушаме предварително и да ги претеглим с тези и на други кандидати за поста. И ако времето не стига, за да се проведе този дебат, може би е по-добре той да се отложи за по-спокойните първи дни на следващите управляващи.

Вижте ги тези балъци англичаните. За да си изберат гуверньор на централната банка, обвиха конкурс с достъпна онлайн апликационна форма. Все едно, че си нямат подходящи хора за поста. И накрая си избраха... канадец.

А всичко това може да се прави толкова по-лесно. В безвремието на последните дни на парламента, с правителство в оставка и насред най-голямата банкова криза в страната за последните години, депутатите започват да се замерят с идеи за имена. В калабалъка се формира някаква коалиция по интереси и човекът за един от най-важните постове в страната се избира експресно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  greenday avatar :-(
  greenday

  Няма как по този начин, отново набързо и пак при абсолютно неясни критерии да се избира ръководство на БНБ. Доста години живяхме в пълно информационно затъмнение около дейността на централната банка, имаше множество обаждания до медии и забрани да се коментира каквото и да било. След "розовия" период, в който Иван Искров и Румен Симеонов (дългогодишен ръководител на "Банков надзор") ни убеждаваха как БНБ ни е осигурила оазис насред световната финансова буря и ни убеждаваха, че от тях по-умни няма, видяхме че царят е гол. Ама много гол, Андерсен сигурно се смее на небето.

  Калин Христов дълги години е бил част от висшето ръководство на БНБ, какво през този период е направил за банковата ни система, която би следвало да е разглеждал в детайли? Какво очакваме да направи той като стане гуверньор? Да каже, че БНБ не си е вършила работата и да се самонахока и самонакаже? Това няма как да се случи.

  Истината е, че все още не знаем какво се е случвало в някои банки, чакаме външни скъпоплатени експерти да ни докладват, под въпрос е качеството на надзора въобще.

  Убеден съм, че в страната ни има много добри банкови експерти, които имат необходимия професионален опит, не са политически обвързани и няма тепърва да им плащаме да се учат и навлизат в родната банкова реалност. Въпросът е: искаме ли истински експерти?

 • 2
  blue79 avatar :-|
  blue79

  Докога?!?КОЛКО още да се лъжем?

  УправителяТ на "БНБ" не се "избира" от туземната компрадорска върхушка...Евентуално преди да заеме поста си,бива "съгласуван" с местни(те) "фактори".

 • 3
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Вижте ги тези балъци англичаните. За да си изберат гуверньор на централната банка, обвиха конкурс с достъпна онлайн апликационна форма."

  Това ме подсети за различните видове конкурси според закона на Паркинсон... Ако се възползваме от Английския опит, няма ли прекалено да стесним кръга и конкуренцията?

 • 4
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77

  Предлагам Пеевски за гуверньор...все ще му намерим някаква работа по времето на това НС...

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Мисленето на българските политици не е насочено към това как най-добре да се изпълнят интересите на обществото, а към това как да се завоюват позиции чрез назначаването на свои хора. И след това заемащите тези позиции да работят за партията и нейните лидери.

  Докато не се отървем от партизанския подход, все ще си патим и ще се препираме безмислено сини-червени, турци-арменци, а ще ни се качват едни и същи политически вамхпири...

 • 6
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  Отново замитане....Да предложиш за управител член на УС на ЦБ, която не издържа своя стрес-тест ?! Този, който предложи "гениалната" идея за банкова ваканция. „Атина е такава, защото атиняните сме такива“.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Бойко Борисов онзи ден ясно каза, когато го попитаха за КТБ и защо са държани толкова много държавни пари там, че ако са били изтеглени банката оше тогава е щяла да фалира. Впрочем той каза това и още тогава, когато бе премиер.
  Не знам само дали обаче разбира какво всъщност казва - а именно, че банката още тогава е била разграбена и декапитализирана - и е много интересно как и защо гуверньорът на БНБ и Управителният съвет, КОГОТО ТОЧНО ГЕРБ И Борисов избраха на този пост и преизбраха още тогава поне не е попитал премиера защо мисли така и не е назначил проверка на банката!
  Всъшност май вече не е и интересно - соглед на поредните разкрития на човек от "кухната" :


  Бивш шеф в КТБ: Политици и синдикалисти излизаха от трезора с издути джобове

  Гледката можеше да се види всеки месец в точно определено време, твърди Любомир Весов, прокурист и изпълнителен директор на банката

  Публикувано: 28 юли 2014, 07:33 | Обновено: 28 юли 2014, 07:33

  София, България

  Любомир Весoв


  Шеф в КТБ си оставил бележка: Да не намерят досиетата! (СНИМКИ)
  24 16018

  По едно и също време всеки месец политици и синдикалисти излизаха от „Корпоративна търговска банка” с издутини по саката, които са нямали на влизане или с особени фирмени чантички в ръце. Това разкрива в интервю за „Преса” Любомир Весов, прокурист, а след това и изпълнителен директор на трезора в периода 2004 – 2008 година.
  „Ако е вярно, че управлението на парите в банката е извършвано еднолично, става дума за тежък медицински случай на маниакални прояви”, коментира Весов. Той задава и въпрос към Иван Искров, гуверньор на БНБ- „Колко пъти се е срещал с Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ и какви въпроси са обсъждали на тези срещи”.

  Весов посочва, че някои от тези хора с издутите джобове сега плачат и се молим да не получат инфаркт заради преференциалните им депозити, други се крият в Европарламента и се правят, че не знаят за какво иде реч.

  Според него, вложителите в банката не трябва да се сърдят само на Василев, но и на политиците. Вината в този случай има морален и правен аспект, твърди Любомир Весов. Той смята, че в морален план вече се произнасят политиците, които до вчера се вричаха в любов на мажоритарния собственик на банката, вложителите и народа.

  „В правен аспект имат думата прокуратурата , следствието и съда, но има персонален виновник, чиито служители, „собственици” на фирми със стотици милиони левове кредити, сами посочиха кой всъщност е организирал всичко в писмо до главния прокурор”, казва още бившият прокурист.

  Според него, вината и на БНБ е съизмерима с тази на участвалите в схеми служители, дори по- висока, защото с действията си тази институция е поставила под заплаха не само една банка, а цялата банкова система и националната сигурност.

  „Имало е достатъчно законови средства, с които да се прекъсне незаконната практика в КТБ, само е трябвало да се прилагат”, казва още Весов. Той задава и въпроса колко пъти е проверявана КТБ в годините при прекомерен ръст на увеличаване на активите в сравнение с другите добре работещи банки в страната. /БЛИЦ"


  МИсля, че крайно време е всички да разберат - ТУК СТАВА ДУМА НЕ ЗА БАНКОВ ИЛИ ФИНАНСОВ, А ПРЕДИ ВСИЧКО ЗА КРИМИНАЛЕН СЛУЧАЙ, ИЛИ ПО-ТОЧНО ЗА МАФИЯТА!

  И затова преди да станат наистина добри назначения, ТРЯБВА ПРОКУРАТУРАТА ДА "ОВЪРШЕЕ" И ДА СИ ВЗЕМЕ ХОРАТА, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ИНТЕРЕС ЗА НЕЯ! И едва тогава - от останалите трябва да започне истинският избор!

  Проблемът е, големият проблем е, че и Цацаров, и прокуратурата ИГРАЯТ НА СТРАНАТА НА МАФИЯТА!

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Онзи ден по телевизията се свързаха по телефона на Борисов и му зададоха въпрос какво ще каже за това, че явно доста хора - и политици - трябва да идат в затвора. Борисов буквално каза - не сте ли забелязали този виден "полицай" и експерт колко мек и всеопрощаващ става и колко внимателно се изказва, когато става дума не за политически критики и опненти, А ЗА РЕАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ПРЕСТЪПНИЦИ И НАКАЗАНИЯ ("ПРИМЕР "РЕАЛ" - МАДРИД) - та Борисов каза, че на всички, мкоито използвали подобен език!?!?!?!? искал да напомни, че присъдите се давали от съда след обвинения от прокуратурата и много дълги разследвания!!!
  От кой съд, бе Борисов, от този, чието "правителство" са корумпираните и зависими безхаберници о ВСС ли?
  Или от онзи служител на Пеевски и Доган - Сотир Цацаров, дето се правеше до онзи ден на главен прокурор, а сега се крие като мишка пред тоновете от доказателства, че с шайката си "обезкостители" откровено обслуват мафията?
  Бившият шеф на финансовото разузнване на скоро също ни обясняваше дълго и напоително КОЛКО ТРУДНО СЕ РАЗСЛЕДВАЛИ ФИНАНСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И КОЛКО ДЪЛЪГ ПРОЦЕС БИЛО!?!?!

  Да се чуди човек това ли са същите, които непрекъснато ни обясняват и убеждават, че те не само са големи експерти, НО И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ!
  При най-много полицаи на глава на населението в целия ЕС, при бюджет над милиард за МВР на година и по 100 милиона за СРС-та, ТЕЗИ НЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ И СВЪРЖАТ ТОВА, КОЕТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИЖДА, И ДЕЦАТА И КОТКИТЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО!!!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Преди да се назначи господарят (новият "господар" с 30,000 лева месечна заплата, за да следи за стабилността на банковата система и да не стават там кражби и золуми, да не се купуват политици, синдикалисти, управници и медии...) ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ ... ПЪДАРЯТ СЪС СОПАТА, ЗА ДА РАЗЧИСТИ БОКЛУКА!

 • 10
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Ще ми се да отбележа няколко много прости и видими неща:
  1. "Под негово ръководство банковият надзор проспа превръщането на Корпоративна търговска банка (КТБ) в страховит балон, а при гръмването му реагира неадекватно..."

  Не смятам, че "проспа" и "реагира неадекватно" са най-точните определения за тази ситуация. Няма логика да се е случило това. По скоро е умишлено.

  2. Най-лесно е да се подаде оставка. А отговорността кой ще носи?
  Не за оставка става дума съгласно закона, а за уволнение. Самият факт, че БСП са готови да приемат оставка ще означава, че няма да има наказуемост именно за тези действия на Искров.

  На някои хора може да им е удобно подабно бягство, но на мен така не ми харесва. Има закони, има доказателства, има съдебни органи, има виновен, има обстоятелства. Тогава следва да говорим за процес и наказание. Това е правилният път. Всичко друго са брътвежи. Съдебните органи да отговорят адекватно на неадекватната реакция.

  3. Този човек няма работа нито в държавната политика, нито в банковия сектор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK