С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 25 юли 2014, 17:57, 4667 прочитания

Три минуса и един плюс

Какви я свършиха министрите за една година

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

След края на кабинета "Орешарски"

Наследството на "Орешарски"

Нещата, които разбрахме от това управление

Трите кита на успешното управление

В съдебната система, здравеопазването и енергетиката реформите повече не могат да бъдат отлагани

След Орешарски и преди Борисов

Кризите в държавата не могат да бъдат решени просто от ново правителство, нужна е изцяло нова политика. Може ли лидерът на ГЕРБ да я предложи?

Драгомир Стойнев, министър на икономиката, енергетиката и туризма и вицепремиер:

- Натискът за сваляне на цените (5% при ГЕРБ, още 5% и после 1.1% при кабинета "Орешарски") вкара всички енергийни фирми в спирала на нарастваща задлъжнялост.
- Вместо смислени мерки за повече пазар при зелената енергия (което да ограничи разходите за обществото), които изискват усилие и мисъл, на производителите се наложиха произволни такси; ЕРП получиха поредното орязване на цените; НЕК продължи да не си плаща задълженията.
- Забърка още по-тежка каша с АЕЦ "Белене", като отказа основните свидетели да подкрепят българската кауза в арбитража с "Атомстройекспорт". Точно в този неподходящ момент беше обявен стартът на нов ядрен проект, а натискът за ускоряване на проекта "Южен поток" стана изцяло за сметка на България и в полза на "Газпром" и няколко фирми, свързани с Делян Пеевски, които участват в строежа на газопровода в България.
+ Енергийните помощи за социално слабите бяха увеличени, а износът на електроенергия беше отпушен.

Цветлин Йовчев,
вицепремиер и министър на вътрешните работи:


- Енергията на управляващите в сектора за сигурност беше хвърлена изцяло в посока кадровото завладяване на МВР, което пролича и от липсата на резултати в борбата с престъпността, а противоречивите реформи блокираха работата на българските служби с чуждите им партньори.
- Действията на МВР за охрана на държавната граница и отношението на полицаите към бежанците от Сирия бяха отвъд човешките права.
- Начинът, по който вътрешното министерство беше управлявано, костваше неимоверен финансов ресурс и само от началото на годината МВР е получило допълнително над 150 млн. лв. Още поне толкова ще трябва да бъдат отделени и за да бъде изпълнени гарантираните от новия закон за МВР социални придобивки за служителите. 
+ Закри фирмите на МВР и освободи министерството от охранителната дейност -  нещо, което трябваше да се случи рано или късно.

Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието и еврофондовете:

- Системно отсъства като председател на ВСС, за чиято дейност беше до такава степен неосведомена, че дори не знаеше, че заседанията му не се излъчват онлайн, както неколкократно твърдеше. Отказът на Златанова да инициира отпускането на допълнителни средства за бюджета на съдебната власт практически блокира работата на 95 съдилища, които останаха без средства, за да си плащат тока и да назначават експертизи (виж стр. 26).
- Пренебрегна съдиите от ВКС за нов Наказателен кодекс, както и неглижира общественото му обсъждане.
- Под неин "надзор" бяха спрени напълно "Околна среда" и част от "Регионално развитие". Самата Златанова не носи вина за конкретните проблеми в програмите, но липсата на експертно познание в областта, на бързи, адекватни реакции, както и пълният отказ от наблюдение спомогнаха проблемът да се задълбочи.
+ Похвален е фактът, че възобнови практиката да публикува и превежда решенията на Европейския съд по правата на човека.Анелия Клисарова, министър на образованието:

- Не успя да задвижи дълго чакания закон за училищното образование, от който зависят най-важните промени в образованието като учебните програми, модернизирането на преподаването, начините на оценяване.
- Лансира идеята за по един учебник за всички предмети в началните класове, което предизвика остра критика от страна на експерти в сферата.
- Двете ключови стратегии, които министерството успя да подготви - за развитието на педагогическите кадри и за висшето образование, бяха приети, но също със спорни моменти.
+ Може би най-голямо внимание Анелия Клисарова обърна на професионалното образование и т.нар. дуална система, в която учениците правят стажове във фирми по време на гимназията. Плюс е и опитът университетите да бъдат финансирани и според качеството на обучението, което предлагат.

Кристиян Вигенин, министър на външните работи:

- Допусна България да изпадне в изолация: редки и несъществени контакти с другите държави от ЕС, които доведоха до още по-голямо маргинализиране на ролята ни в съюза. Това беше отговорност на цялото правителство, но Вигенин не направи дълго време нищо. Нещо повече - позволи си лични разправи с посланици - публично се скара на дипломатите на Франция и Германия заради декларацията им, че трябва да се скъса връзката олигархия - политика, и отказа орден на френския Филип Отие под измислен предлог. По-късно се опита няколко пъти да вкара България в спор с Брюксел, като защити "Южен поток" въпреки ясните аргументи на еврокомисията. Всичко това доведе до втвърдяването на тона спрямо България с всички произтичащи от това последствия.
- Върна дипломатите, свързани с ДС, въпреки махането им от предишното правителство. Назначи един от тях - скандалният Георги Димитров, за постоянен секретар на министерството, а други - на ръководни позиции в дирекциите.
+ Не начерта никаква ясна линия във външната политика, като по-скоро скачаше от криза на криза, но прояви устойчивост при кризата с Украйна, като подкрепи териториалната цялост на страната, възпротиви се на руските опити за дестабилизирането й и не постави България единствена в лагера "против" санкции за Москва. Това му донесе сериозни негативи в БСП, но позитиви публично.

Таня Андреева, министър на здравеопазването
:

- Написа само един законопроект за реформа, който беше бламиран от парламента. Здравната й стратегия беше отхвърлена от Европейската комисия и се наложи Световната банка да пише нова.
- Преустанови с намесата си добрата работа на фонда за лечение на деца.
- Допусна гласуване на поредния бюджет на здравната каса със заложен дефицит.
+ След като държа лекарствения регулатор без директор шест месеца, накрая на мандата си назначи за директор професионалист в сферата.

Петър Чобанов, министър на финансите:

+ В последния възможен добър момент България пласира 1.493 млрд. евро на външните пазари на добра цена. Така си осигури нужните пари за рефинансиране на падежиращата в началото на 2015 г. доларова облигация от времето на Милен Велчев, както и за да покрие планираната дупка в бюджета (1.8% от БВП).
- Държавата декларира желание и започна да възстановява ДДС на бизнеса в срок, но данните, които публикува финансовото ведомство за размера на задържания поради ревизии косвен данък, не се публикуват регулярно.
- Въпреки предизборните обещания за борба с контрабандата и сивия сектор почти половин година след като кабинетът "Орешарски" пое властта, на върха на Агенция "Митници" течаха постоянни кадрови промени. Това се отрази и на приходите от акциз през 2013 г. и те изостанаха спрямо плана.
- Приходите в бюджета за тази година бяха планирани твърде оптимистично и най-вероятно ще се наложи неговата ревизия, което ще увеличи дефицита над минимума, заложен в Закона за публичните финанси, от 2% от БВП. Доскоро този проблем се отричаше от правителството, но тази седмица Чобанов призна, че има риск от неизпълнение на 500 млн. лв. на приходите в бюджета, като е "възможно то да достигне по-голяма сума, но това зависи от стратегията, която оттук нататък ще се предприеме".

Ангел Найденов, министър на отбраната
:

+ Осигури средства за ремонт и възстановяване на част от бойната техника на армията.
+ Устоя на натиска на проруското авиационно лоби в БСП и МО за обвързване на армията с МиГ-29 до 2029 г. и се бори срещу закупуването на западни изтребители.
- Използва МО като социално министерство с цел да осигури по-голяма политическа подкрепа за БСП сред военните. Най-очевидният пример е възстановяването на ненужното поделение във Враца.
- Изграждането на оградата по границата с Турция беше организационно фиаско и нагледен пример как МО дава пари на "правилните фирми".

Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране:

+ Единствената заслуга на създаденото под натиска на ДПС Министерство на инвестиционното проектиране и неговия министър Иван Данов са планирането и заделянето на пари за попълване на кадастъра. За 2014 г. бяха отпуснати целево 10 млн. лв., с които вече започна изготвянето на кадастъра на 41 населени места.
- Първоначалната задача на МИП бе да работи за привличане на инвеститори. Във ведомството дори бе създадена такава дирекция, но няма данни тя да е свършила нещо. Министър Данов твърдеше, че 4-ма големи инвеститори са заявили намерение да вложат парите си у нас в логистични, туристически и транспортни проекти. Тази седмица той обясни, че са се отказали заради нестабилната обстановка.
- Приоритет на МИП бе създаване на банка с готови проекти, които да чакат финансиране. Такава все още няма.
- Обещаната реформа в строителното закондателство също не се случи. Ведомството внесе поправки в Закона за устройство на територията, които съкращават някои срокове и опростяват някои процедури, но те няма да стигнат до пленарната зала.

Искра Михайлова, министър на екологията:


- Оперативна програма "Околна среда" беше блокирана, а с нея и редица проекти за пречиствателни станции и депа, което пък доведе до огромни финансови проблеми за общини и строители.
- По нейно време бяха задвижени и две дела срещу страната за старите сметища и за вятърните паркове на "Калиакра".
- Министерството въпреки "усилената работа" не успя да входира в парламента промените в закона за отпадъците, което беше основен приоритет.
- Успя да накара голяма част от гражданското общество да настръхне, че старите проекти за строителство по морето ще бъдат стартирани с нова сила.

Данаил Папазов, министър на транспорта:

+ Проявяваше диалогичност с бизнеса, а големи прегрешения за изминалата година Папазов няма на сметката си.
- Не успя да блесне с нищо и не допринесе много за решаването на редица устойчиви проблеми в транспорта.
- Остави БДЖ пред огромната опасност да се раздели с част от активите си, тъй като разбирателството с кредиторите му изглежда все така невъзможно.
- Не намери решение на проблемите на превозвачите с Турция, а електронното управление беше премахнато от списъка с приоритетите.

Мариана Георгиева, министър на младежта и спорта:

- От първия си работен ден се опитваше да задвижи ремонт за нереалните 50 милиона лева на Зимния дворец в София и в края на мандата процедурата все пак тръгна.
- Въведе категоризация на спортовете по неясни критерии от сорта "дошли сме на коне на тази земя".
- Не промени с нищо системата за финансиране на масовия спорт.
+ В края на мандата въведе нелоша като идея система за директно финансиране на клубовете, като се заобикалят федерациите, но изпълнението е със съмнително качество.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Решението за вода в Перник: От "Белмекен" през София след 45 дни и 25 млн. лв. 2 Решението за вода в Перник: От "Белмекен" през София след 45 дни и 25 млн. лв.

Два месеца след началото на водната криза в града правителството предложи решение, но вероятно режимът ще остане

18 яну 2020, 1283 прочитания

Дискусията за бюджета на София - много въпроси и малко отговори Дискусията за бюджета на София - много въпроси и малко отговори

Дипломатичната формула на Столична община при обсъждането на бюджета: не знаем за проблема, но ще правим анализ

18 яну 2020, 621 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
На десните десните

Надежда Нейнски, бивши министри от правителството "Костов" и активисти на ДСБ ще правят дубликат на реформаторите

Още от Капитал
Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Кино: "Бомба със закъснител"

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10