Сергей Станишев поиска влияние и при следващо управление на БСП

В битката за лидер на партията Михаил Миков отиде на балотаж с Драгомир Стойнев с предимство от 40 гласа

Сергей Станишев на четири пъти се просълзи и губи дар слово. Един от тези моменти беше, когато каза, че най-скъпите неща, които е получавал от симпатизанти са ръчно плетени шалчета, елечета и терлички
Сергей Станишев на четири пъти се просълзи и губи дар слово. Един от тези моменти беше, когато каза, че най-скъпите неща, които е получавал от симпатизанти са ръчно плетени шалчета, елечета и терлички    ©  Надежда Чипева
Сергей Станишев на четири пъти се просълзи и губи дар слово. Един от тези моменти беше, когато каза, че най-скъпите неща, които е получавал от симпатизанти са ръчно плетени шалчета, елечета и терлички
Сергей Станишев на четири пъти се просълзи и губи дар слово. Един от тези моменти беше, когато каза, че най-скъпите неща, които е получавал от симпатизанти са ръчно плетени шалчета, елечета и терлички    ©  Надежда Чипева

И двамата фаворити бяха коментирани в кулоарите за връзките им с подкрепян от Пеевски шеф в енергийния холдинг

До редакционното приключване на броя информацията от хода на състоялия се в неделя в НДК конгрес на БСП беше за балотаж на избора за лидер на партията между Михаил Миков, председател на отиващото си 42-о НС, и Драгомир Стойнев, икономически и енергиен министър в подалия оставка кабинет "Орешарски", чийто мандатоносител беше социалистическата партия. Резултатите от първото гласуване показаха предпочитание за Миков, събрал 167 гласа, пред Стойнев, подрепен от 126 делегати. Третото място зае Корнелия Нинова със 119 гласа, следвана от Янаки Стоилов със 103. Въпреки, че не изключиха възможност за обрат на балотажа заради вътрешната опозиция на статуквото н партията, участници в конгреса прогнозираха, че по-скоро новият й лидер ще е Михаил Миков.

На прощаване

В прощалната си реч като председател на БСП Сергей Станишев демонстрира и желание да продължи да влияе на поведението на партията при евентуално нейно участие в управлението на страната. Той направи и нещо като равносметка на последните 13 години, в които е бил начело на ръководството й.

В емоционален стил н продължение на повече от час, Станишев четири пъти не можеше да говори заради напиращите сълзи и треперещата брадичка. Въпреки това залата не беше съвсем на неговата вълна. Когато досегашният първи каза, че "ако получа мандат от Националния съвет съм готов да вложа много повече енергия в работата като председател на "Коалиция за България" (форматът, в който се явява БСП на избори в последните години бел.ред.) за постигане на успешен управленски мандат", от залата се чу ропот и сумтене. Станишев побърза да уточни, че "никой не бива да бъде настойник на председателя на БСП", но в същото време каза, че е убеден, че в "умовете на някои, тази позиция е запазена за такъв човек", явно намеквайки за Георги Първанов. Все пак той заяви, че е готов да преглътне личните обиди, а БСП като силна партия трябва да разговаря с АБВ на бившия президент "за противопоставяне на ГЕРБ".

А сега накъде

Вторият знак, че досегашният председател има намерение да влияе или поне да насочва поведението на социалистическата партия в бъдеще беше даден в други части от изказването му. Според него БСП трябва да влезе в нова коалиция "само, ако" тя е свързана с национално отговорно поведение и "след широко обсъждане в партията" - нещо, което той не направи и в двата пъти, в които социалистите участваха във властта - през 2005 г. и през 2013 г. В същото време Станишев нарече взаимодействието от последните седмици между ГЕРБ и ДПС "уйдурма", зад която наднича новото управляващо мнозинство. "Единственият резултат от него е, че ще изчезнат няколко милиарда на данъкоплатците, които някой ще присвои".

Станишев каза също, че единствената му мечта, която не е постигнал като председател, е самостоятелно правителство на БСП. "Докато БСП не каже, че иска да управлява сама, няма как да го постигнем. Трябва да кажем - дайте ни силата, за да не се налага да правим повече компромиси", заяви той.

Голяма част от речта му беше посветена на ГЕРБ. "Ако БСП не спечели изборите, промяна в България ще има, но познатата от ГЕРБ - камък върху камък няма да остане от направеното през последната година. Ще увеличат цената на тока, ще пълнят джобовете на ЕРП-тата, ще спрат увеличаването на минималната работна заплата, за Коледа пенсионерите ще останат без добавки", очерта апокалиптична картина Станишев. Според него разликата между БСП и ГЕРБ е, че "БСП е партията, която случва нещата. Ние изграждаме, те разрушават. Това ги прави не силна партия, а силова". Сегашната опозиция вече била заявила, че се връща на власт и "ще управлява чрез война и реваншизъм". "Искаме ли кошмарът ГЕРБ да се повтори", попита той, но залата по-скоро слушаше с мълчание. 

"БСП не влиза в предсрочните избори като победена, нямаме управленски провал", декларира Станишев и припомни, че "в последните седмици партията се противопоставила на сценарий от 1996 г. и въвеждане на банкова ваканция, за "да се върне един човек на бял кон". Все пак той призна и грешка, когато спомена "случката с Пеевски". "Знам, че много хора не ни вярват днес. Заради грешките, които допуснахме в последната година. И да, заради случката с Пеевски. Аз нееднократно съм отговарял на въпроса КОЙ? И на въпроса ЗАЩО беше предложен за председател на ДАНС. Без да бягам от личната си отговорност".

"Хората могат да простят, ако вземеш грешно решение, но няма да простят, ако не вземеш решение. Ако съм сгрешил, простете", заяви той. Станишев каза още : "Правя стъпка встрани и поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки, моята партия да понесе негативи". В същото време припомни, че "ако аз не го бях предизвикал, този конгрес нямаше да се състои, въпреки призивите на моите опоненти".

Интригата

Именно изборът на наследник на Станишев беше най-голямата интрига на форума, с очакването резултатът от него да стане ясен в късните часове на деня. В кулоарите на НДК повечето делегати, а и хора, запознати с апаратните битки, твърдяха, че най-вероятно изборът ще се сведе до Мая Манолова и Михаил Миков. Привържениците на Манолова, предимно от Кюстендил и София, коментираха, че за председателя на парламента работи зам.-председателят по организационните въпроси Димитър Дъбов, който има огромно влияние в структурите из страната. Някои организации, според тях, били привиквани от две седмици насам, а в последните дни били "убеждавани" конкуренти на Миков да се оттеглят. В крайна сметка Манолова отпадна от състезанието, класирайки се на далечното пето място.

В коридорите противниците на Миков припомниха като негативен за него факт близостта му с шефа на БЕХ Георги Христозов и помощта, която е оказал за кариерата му,  тръгнала от "Видахим", като депутат от този избирателен район. Христозов е считан за дясната ръка на Делян Пеевски в енергетиката. Дали заради това или заради сговорчивия си характер председателят на парламента беше един от малкото в БСП в последната година, които поддържаха връзки с ДПС.   

По време на закритата част на заседанието след направените отводи на част от кандидатите в битката докрай останаха Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, Красимир Янков, Красимир Премянов и Георги Гергов. Рривържениците на енергийния министър твърдяха, че шансовете му не трябва да се подценяват, въпреки "недостатъците" на кандидатурата му - че беше посочен от Станишев като фаворит и че като министър е работил в тясна връзка пак със същия Христозов.

Дискусия между претендентите на практика нямаше, въпреки че от софийската организация предложиха такава, но Дъбов не я подложи на гласуване. От Варна пък се оплакаха, че имат регистрирани като делегати двама души, които не са избрани за такива. Проверка на мандатната комисия установи, че това е факт.

За да осуети евентуално обжалване на резултатите, Станишев още в речта си поиска, всеки от кандидатите предварително да декларира, че ще приеме избора на конгреса. Що се отнася до неговата кариера, той обяви, че отново ще се кандидатира за председател на ПЕС догодина и очаква БСП първа да го номинира.