Михаил Миков - между спасител на БСП и аватар на Сергей Станишев

Новият председател на партията тепърва ще трябва да доказва, че не е бледа сянка на досегашния и че няма неговите зависимости

Драгомир Стойнев (вдясно) поздрави новия председател на БСП и негов конкурент за поста - Михаил Миков. Министърът на икономиката остана само на 44 гласа зад наследника на Станишев
Драгомир Стойнев (вдясно) поздрави новия председател на БСП и негов конкурент за поста - Михаил Миков. Министърът на икономиката остана само на 44 гласа зад наследника на Станишев
Драгомир Стойнев (вдясно) поздрави новия председател на БСП и негов конкурент за поста - Михаил Миков. Министърът на икономиката остана само на 44 гласа зад наследника на Станишев
Драгомир Стойнев (вдясно) поздрави новия председател на БСП и негов конкурент за поста - Михаил Миков. Министърът на икономиката остана само на 44 гласа зад наследника на Станишев

Кой колко получи на първия тур

Михаил Миков 167 гласа

Драгомир Стойнев 126 гласа

Корнелия Нинова 119 гласа

Янаки Стоилов 103 гласа

Мая Манолова 83 гласа

Георги Гергов 63 гласа

Красимир Янков 46 гласа

Георги Кадиев 29 гласа

Красимир Премянов 7 гласа

Между "спасихме партията от голямо зло" и "той ще е председател само две години" се колебаеха коментарите на делегатите на конгреса на БСП, на който Михаил Миков беше избран за председател на партията. Наследникът на Сергей Станишев спечели битката след балотаж с 44 гласа преднина пред министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (съответно 377 гласа срещу 333 гласа).

Как се стигна дотук

Очакванията, че Миков ще стане председател на БСП, се появиха още в първите седмици след евровота, когато вътрешната опозиция на Станишев започна да набира сили. Твърди се, че самият председател е обявил и пред него, и пред Драгомир Стойнев, че са сред фаворитите му за наследници. На пленума, на който Станишев обяви окончателното си решение да се оттегли, обаче той посочи само министъра на икономиката. На неофициална среща преди около три седмици вече бившият лидер е поискал освен това от останалите потенциални, тогава конкуренти да обмислят добре, преди да се кандидатират срещу Стойнев.

Посочването му обаче му изигра по-скоро лоша услуга и само седмица по-късно, пак на неофициална сбирка, било решено Миков да се впусне като резервен играч. Той получил и мощната подкрепа от зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов, който познава твърде добре структурите на партията и делегатите на конгреса. Въпреки това някои от привържениците на изгубилите битката в неделя пресмятаха, че общо Стойнев и Миков са получили 280 гласа срещу близо 400 разпилени из вътрешната опозиция т.е. макар и увенчали се с успех, силите на "Позитано" 20 не са съвсем големи.

"Спасихме партията, искаха да я превърнат в заложник. Все пак надделя партиецът", коментираха обаче някои от членовете на екипа на Миков, намеквайки за евентуалните близки контакти на Драгомир Стойнев с депутата от ДПС Делян Пеевски. Някои делегати бяха подразнени и от изказването на министъра по време на закритото заседание, в което казал, че строежът на АЕЦ "Белене" минава през строежа на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". "Кой е взел това решение, че така говори", възмущаваха се те. В същото време негови привърженици викаха "Оставка" в залата, след като председателят на комисията по избор Росен Малинов обяви официалните резултати.

Какво ново от новия председател

Със сигурност Миков няма да прави големи размествания в Изпълнителното бюро, още повече, че съставът му зависи от членовете на Националния съвет, които бяха избрани през 2012 г. Загадка е доколко позициите му са в състояние да влияят върху стратегически решения за партията като бъдещо коалиционно управление, например. Според някои делегати едва ли имат такова значение, още повече, ако спази обещанието си решенията да се взимат от колективните органи. За други, отписали резултатите от изборите през октомври, Миков е временно явление до редовния конгрес през 2016 г, преди който ще има пълен цикъл отчетно-изборни конференции в структурите на цялата страна и съответно нови делегати. Трети, имайки предвид опита с поведението на Станишев досега, твърдят, че все пак преговорите с потенциалните партньори стават в тесен състав и там е много важно поведението на председателя. "Дори да няма връзки с Делян Пеевски (каквито му се приписват заради лансирането на шефа на БЕХ Георги Христозов бел.ред.), Миков не притежава един от най-силните характери, така че пак ще се огъне", скептични са те.

Все пак сценариите за след изборите, които хипотетично се обсъждаха в НДК, бяха по-скоро за нестабилно управление без участието на БСП и нови избори заедно с местните догодина. Едва тогава можело да се мисли за правителство от вида "за национално спасение" и широка коалиция. Миков бил човекът, който можел да преговаря и с ГЕРБ, и с ДПС, ако се наложи. 

Същото се отнася и за бъдещата роля на Станишев в партията. Той поиска да запази председателското място в "Коалиция за България" - форматът, в който БСП традиционно се явява на избори, а и оттам влиянието при формирането на евентуално управление с участието на социалистите. Дали това ще стане възможно зависи от позицията на Миков, а и от способността му да прокара подобно решение през пленума. След края на конгреса, хора от екипа на Станишев не бяха изгубили надежда за ролята му в бъдеще - "не забравяйте, че уставната норма забранява на председателя на партията да е премиер", коментираха някои от тях. 

 

Разочарования и изненади

Драгомир Стойнев се добра до втория тур само със седем гласа преднина пред Корнелия Нинова - изненадващо добър резултат за кандидат, зад когото официално не застана напълно нито една структура в страната. Тя изпревари дори лидера на лявото крило и зам.-председател на БСП Янаки Стоилов. По време на представянето на кандидатите в закрито заседание на форума Станишев намекнал, че чул, че за един от претендентите работи оръжейното лоби. Делегати предположиха, че става дума за Корнелия Нинова - "ама оръжейно или футболно е лобито, не си спомням", каза с насмешка един от тях. В същото време от привържениците на Нинова се чу, че преди втория тур внезапно са й се изгубили едни 10 гласа.

С отрицателен знак изненадата беше за Мая Манолова, която остана на пето място и взе само с 20 гласа повече от председателя на БСП в Пловдив Георги Гергов. Манолова получи подкрепа, освен от кюстендилската организация, от БСП в Перник и от влиятелния в София Румен Овчаров. Нейните привърженици не скриха разочарованието си - "БСП се наигра. Сега остава да се разберат кой ще изгаси лампите и кой ще затвори вратата", коментираха те преди втория тур. "Няма значение какво ще стане след 5 октомври като получим 30-тина мандата", казаха те, а други предположиха, че БСП трябва да се преименува в "БКП - Българска корпоративна партия". Последното е намек за близките контакти на Стойнев и Миков с тандема (когато беше още такъв) Делян Пеевски - Цветан Василев.

От своя страна Георги Гергов направи жест, с който най-вероятно си "заслужи" място в следващото изпълнително бюро на партията като предложи на конгреса да номинира Станишев за още един мандат начело на ПЕС. Форумът гласува преобладаващо със "за", но имаше и един против, а двама се въздържаха.

Единствено Янаки Стоилов е заявил по време на закритото заседание, че ще приеме резултатите, каквито и да са те, както поиска предварително Станишев. Останалите кандидати не са коментирали темата, но въпреки това не се очаква някой да обжалва. Това би забавило съдебната регистрация на избора, а и би означавало БСП да се яви на предсрочния вот начело със Станишев.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


59 коментара
 • 1
  space35 avatar :-|
  space35
  • -14
  • +105

  Е този е по-зле дори от Станишката. Селяните и пенсионерите си заслужават мизерията, докато гласуват за компартията!

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "space35": ми радвай се тогава, какво ревеш :-)

 • 3
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Ужас, задкулисието настъпва. Наистина ли някой си мисли, че миков ще взима важните решения в партията. Той ще е кукла на конци точно като орешарски. Параван за скрити интереси обвързали пари и власт. Жалка история. Отврат.Гнус.

 • didco

  Другарите с търбусите на заден план - те са опасните!

 • 5
  allmighty avatar :-|
  allmighty

  Станишев следва примера на Доган. Превърна партията си в корпорация, стана вероятно най-богатият човек в държавата и се оттегли в сянка като си инсталира марионетка за заместник. Проблем за БСП след всичко това е, че и изборните й резултати ще бъдат около тези на ДПС. Мисля, обаче, да не роним сълзи за това.

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  При този избор Станишев остава силната фигура при тази пасмина, но на заден план - и е правилно сравнението с Доган.
  От друга страна Михов е бил и вътрешен министър, тоест съвсем наясно е с организираната престъпност, чиито корени са дълбоко точно в тази партия и отколешния и "коакиционен партньор" - Ахмед Доган и протежето му Пеевски. Аз запомних Михов като поредния от министрите на МВР, който има наглостта и безочието открито да отрече,че имало мафия в България, и то при положение, че на всички е пределно ясно, че лъже. И опитът му да заплаши открито медиите, които отразяваха протестите срещу престъпното им управление при назначението на Пеевски за шеф на ДАНС.
  Всъщност още преди избора на председател на тези си мислех, че при тези традицията е - ако няма открит преврат, както беше с Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. обикновено старият лидер да си пробута негов човек, и то обикновено по-слабохарактерен, за да може да го контролира. Така стана и при Първанов, който лансира Станишев и пследният си призна, че е бил стъписан и неподготвен, когато Гоце го е убедавал, но после сметките на доносника излязоха без кръчмар - украинският безделник прояви типични за баща си, фамилията и партията качества като интригантство, кариеризъм, двуличие, беазочие и невероятна наглост и амбиции, с които се бе бетонирал там, създавайки си и обкръжение с апаратни игри и трикове.

  Между другото в биографията на Михов личи и специализация във Вашингтон по данъчно право, а пише че ползвал руски и френски. Та се питам как по дяволите е карал тази специализация в Америка без английски.

  "Редица представители депутати от Европейския парламент също осъждат коментарите на Миков по адрес на българските медии. През октомври 2013 г студенти от Софийски университет "Св. Климент Охридски" (където той е преподавател) издигат надпис в залата на НС, гласящ "Не ви ли е срам".

  По-късно тези студенти коментират, че са били поканени в служебната стая на председателя на Народното събрание, където той заявява, че "не му пука" за неговите избиратели."

  24 часа

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Единствения опасен кандидат беше Корнелия и донякъде Кадиев. Кадиев е поличил смешно малко гласове (27 ако не се лъжа, от близо 800!), което показва че БКП няма идея за промяна и социалдемократизация, т.е. остава си селско-пенсионерска партия за обяздване. По което си прилича с ДПС. Селска, защото пролетариата в БГ е народняк (това още от времето на Благоев) и гравитира около ГЕРБ/РБ. И циганска в частта контролиран вот. Пенсионерска - ясно защо. Корнелия беше на 7-8 гласа от балотажа, но правилото левите партии да не допускат жени-председатели си важи.
  Миков е консеснусна фигура, лишен от харизма и дар-слово, с никакви познания и идеи в области икономика и политология, което значи че ще мишкува по адвокатски, отдето и съмнението че ще е по-скоро параван. Аз лично мисля че няма да е чак параван, а обикновен пейзан. Сива фигура на отиваща си партия. Козните за "победа и промяна" са несъстоятелни ако гледаме кой какви гласове е взел и кой на какво е символ и носител. С две думи - пропадането на БКП по-скоро ще си продължи, което е добре за БГ.
  Факта че Съси иска да запази мястото в коалицията показва че номера със сълзите е сценка, измислена от Моника и бездарно изпълнена от клоуна-крадец и че гризаческата му муцунка ще лъщи още дълго тук и там. И това е добре, защото никой няма да припознае БКП като обновена, ще си е старата кочина. Дай Боже, хора като Кадиев и Корнелия ще поемат по пътя на Дончева и Гоце и люспенето ще продължи. Но достатъчно забавено с безвремие, така че АБВ да остане на сухо октомври и да се самоунищожи.
  Резултатите на пелтека са обнадеждаващи и показват че БКП разполага с масивен блок льольовци, които с времето ще измрат по пътя за Бузлуджа с мечти за Химко, Белене и други глупотевини с корупционен смисъл. Тези точно реликти на миналото са достатъчно отвратителни за да отблъснат всеки със средно образование и под 50. А на власт не мирише, така че партийните юпита ще скочат от кораба.
  След всичко това, смятам че конгреса мина чудесно. Умерен оптимист съм че шансовете на БКП за връщане във властта драстично намаляха. Да пожелаем на Миков добра реколта гроздова и сливова и спокойна служба! Поне ще ни весели, а Господари на ефира ще станат #1 :-)
  П.С. Партийните юпита са рядко противни криминали, обикновено без ден трудов стаж (Съси и Стойньо Пръдлето като примери), с никакво или фасадно образование, които в стремежа си да оберат някого, нанасят огромни и несъпоставими щети за държавата. Например подписват за Белене, БГ губи 3 млрд., срещу което те печелят да речем 3 млн. Една хилядна! Нещо като да заколиш млечна крава за да си опечеш два пъти стек, а останалото - на кучетата. Ягмосване му се вика. Та тези са най-вредни и опасни и факта че Миков не от тази порода е добре. Пръдлето би бил къде по-разрушителен.
  П.П.С. Съвпадение ли е че на балотажа и двамата кандидати бяха с говорни дефекти или е някакво търсено качество в тези среди?

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... Минути след като беше избран за новия лидер на БСП, Михаил Миков заведе на „тайна вечеря” двама свои конкуренти – Илияна Йотова и Кристиян Вигенин..."
  ( http://goo.gl/J5Zffu )

  От което разбираме как са устроени кръговете в БКП. Факта че го няма нито Пръдлето, нито Съси, Дъбовци, Кутевци и т.н. е добър знак.

 • 9
  zaw12929 avatar :-|
  zaw12929

  До коментар [#1] от "space35":

  БСП е социалната партия, която защитава социалните права на 90% от населението. Време е да научиш истината:
  БСП не е компартия, а в момента Миков заема най високият пост в България- Председател на парламента,защото сме с наи висшата форма на демокрация- ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА, а ние тук пишем, като пишлемета и завистници.: Приятна седмица!

 • 10
  zaw12929 avatar :-|
  zaw12929

  До коментар [#7] от "misho73":

  НЕ Е ТАКА, " което показва че БКП няма идея за промяна и социалдемократизация, т.е. остава си селско-пенсионерска партия за обяздване.", Кадиев ходи по медиите да плюе БСП, убеден, че става за кмет, за лидер, а той и за член на БСП не става. Това не са идеи а претенции, а на вас ви се иска, вие да кажете каква да е БСП и тя не е пенсионерска партия, а защитаваща социалните права на 90% от населението на България.. и до сега най доброто управление даде БСПи ще продължи... да изпълнява мисията си...
  Да има различни партии е демократичната същност, както и това, да приемаме различните, а не да ги плюем.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход