Политическата нестабилност се пренесе и върху бизнес климата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Политическата нестабилност се пренесе и върху бизнес климата

Политическата нестабилност се пренесе и върху бизнес климата

През юли всички отрасли на икономиката са били засегнати от нестабилната обстановка

7639 прочитания

© Капитал Daily


Втори пореден месец условията за стопанска дейност се влошават.

Политическата криза и нестабилната обстановка в страната влошават осезаемо средата за правене на бизнес. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за стопанската конюнктура през юли. За последния месец измерваният от НСИ показател на бизнес климата се понижава с 3.2 пункта спрямо юни, като влошаването се забелязва във всички наблюдавани отрасли на икономиката – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Несигурната икономическа среда традиционно остава основният проблем, който мениджърите посочват пред развитието на бизнеса си. Сред предизвикателствата са още високата конкуренция и ниското търсене в отделните отрасли.

Задълбочаване на спада

Първите негативни сигнали за влошаването на условията за бизнес бяха отчетени още с данните за предишния месец, когато показателят на бизнес климата отчете първото си понижение от началото на годината. Отчетената за юни стойност беше с 1 пункт по-ниска спрямо май, което беше очаквано с оглед на проблемите с Корпоративна търговска банка, които влошиха средата в края на месеца. През юни рейтинговата агенция Standard & Poor's също излъчи силен сигнал за негативното развитие на обстановката в България, като свали рейтинга на страната до последната възможна степен в инвестиционната скала (BBB-) преди т.нар. боклук (junk), като мотивира решението си с политическата нестабилност и лошото управление.

Данните за юли показват запазване и задълбочаване на негативната тенденция, което също не е неочаквано с оглед на продължаващите неясноти около финансовата институция, както и на увеличената политическа нестабилност в последните седмици. Нагласите на мениджърите, които не очакват повишаване на търсенето, а оттам и на крайните цени на предлаганите от компаниите им продукти и услуги, също са показателни за влошаването на средата. В дългосрочен план влошаването на средата е до близки до условията за бизнес в средата на 2012 г., показва динамиката на отчитания от НСИ показател на бизнес климата (виж графиката). Наблюдаваният от националната статистика показател е най-близкият български аналог на популярния на Запад индекс за поръчките на компаниите (purchasing manager’s index, PMI), като изследва нагласите на мениджъри и предприемачи за оценката им за моментното състояние на бизнес средата и очакванията им за развитието на бизнеса им в следващите до шест месеца.

Свиване във всички сектори

През изминалия месец най-рязък спад е имало в сектора на търговията на дребно. Спрямо юни стойността на секторния показател се е понижила с 6.2 пункта, след като месец по-рано нямаше съществена промяна в сравнение с май. Влошаването на нагласите се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за състоянието на предприятията, посочват от НСИ. Въпреки това в сектора продължават да гледат оптимистично по отношение на поръчките към доставчиците и на обема на продажбите в следващите три месеца, макар че прогнозите са по-ревизирани в сравнение с юни.

Свиването в промишлеността е с 2.1 пункта спрямо месец по-рано, като основната причина за това са влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията в следващите шест месеца. Данните на НСИ сочат още, че поръчките в сектора са намалели, което води и до по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията в следващите три месеца. Показателен за негативните настроения в сектора е и фактът, че компаниите очакват известни свивания на персонала си в следващите три месеца.

Влошаването на показателя при услугите е с 2.8 пункта спрямо юни, като вместо "по-добро" развитие на състоянието на предприятията в следващите шест месеца мениджърите вече очакват запазване на статуквото. Очакванията за търсенето на услуги за следващите три месеца също се влошават.

В строителството спадът на секторния показател е с 3 пункта в сравнение с юни, като фактор за понижението му са по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за състоянието на компаниите в следващите шест месеца. Прогнозите за нови поръчки за същия период също се влошават, става ясно от данните на НСИ.


11 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Оставаше и да не се пренесе!

 • 2
  backo_bg avatar :-|
  V.SIMEONOV

  и кога обстановката е била стабилна !? Това което е в България не е икономика , а корупционно измамно мутринска схема . За каква икономика ми говорят без производство , износ и високо вътрешно потребление. Държава в която безработицата е над 6% е с нестабилна икономика, ние сме си постоянни 12-14% , а ми говорят че сега се влошила обстановката .

 • 3
  t_ avatar :-|
  t_

  Симеонов, бъркаш понятията. В статията се говори за очакванията на бизнеса за бъдеще време. А относно дали и кога една икономика е стабилна - има много мнения по въпроса. Както и да е - определено безработица от 12% не е нормална и трябва да се направи нещо. Можем да гласуваме за Серго, той ще оправи нещата - хаха. Този път 500 хил. работни места. Ще ги създаде ли, ще изчезнат ли...

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Да не би някой да си мисли, че политическата нестабилност се затваря съмо във времето между "Лека нощ, деца" и сериала?

  Политическата нестабилност удря по всичко: по кредитния рейтинг на страната; по изпълнението на оперативните програми; по сигурността на валутния борд; по увеличаване на безработицата; по доходите...

  Политиците търсят нестабилността преди избори, за да се възползват от недоволството и да го възседнат в стремежа към властта.
  Само че преди това всички ние трябва да минем през поредния ад.

 • 5
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  Гарантирано от Тройната ламя...

 • 6
  aaa avatar :-|
  aaa

  Нормално, бизнесът калкулира опцията за връщането на мутрите на власт и като цяло политическата простотия, дето ни писна да я търпим!

 • 7
  emilm13 avatar :-|
  emilm13

  Държавата продължава да съсипва дребния и среден бизнес, за сметка на супер едрия (толериран от политици-престъпници).

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Дайте да си напрегнем мозъците и на следващите избори да изберем кадърни хора ,с визия за икономиката и бъдещето на държавата.Хора,които по-малко говорят и повече работят.Хора,които не мразят всички и всичко,а правят реформи и знаят как.Да престанем да търсим кусурите,а да видим предимствата.За такова управление мечтая,дано да го дочакам.

 • 9
  marino777 avatar :-|
  marino777

  До коментар [#8] от "rosiraycheva50._":
  А ще ми кажеш ли как да ги познаем?

 • 10
  viasat avatar :-|
  viasat

  До коментар [#8] от "rosiraycheva50._":Разреши ми да добявя ,че реформи се правят с много пари за да няма сътресения.И дали тази РЕформа би била по добре от неработещата стара.И ще я дочака ли някой в българия въобще.Пенсионната система и други подобни не издържат вече в цял свят /без Германия/и скоро в родината и Америка или по точно USA много скоро ще се срине.За да компенсират им трябва просто нова война или конфликт някъде по света !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK