Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Здравната каса получи 225 млн. лв. с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ

От опозицията ще поискат още 100 млн. лв. на второ четене

Здравната каса настоява за около 100 млн. лв. повече от предвидените в актуалзиацията, за да може да покрие плащанията за прегледи, лечение и лекарства до края на годината.
Здравната каса настоява за около 100 млн. лв. повече от предвидените в актуалзиацията, за да може да покрие плащанията за прегледи, лечение и лекарства до края на годината.
Здравната каса настоява за около 100 млн. лв. повече от предвидените в актуалзиацията, за да може да покрие плащанията за прегледи, лечение и лекарства до края на годината.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Здравната каса настоява за около 100 млн. лв. повече от предвидените в актуалзиацията, за да може да покрие плащанията за прегледи, лечение и лекарства до края на годината.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Очаквано и трите партии, които влязоха в пленарната зала във вторник - ГЕРБ, БСП и ДПС, подкрепиха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Общо 184 депутати гласуваха тя да получи допълнителни 225 млн. лв. от държавния бюджет. От тях с 200 млн. лв. до 1.217 млрд. лв. ще се увеличат здравноосигурителните плащания за болнична медицинска помощ. Останалите 25 млн. лв. са за за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, като бюджетът по това перо ще достигне 145 млн. лв. за 2014 г.

ГЕРБ и ДПС определиха размера на актуализацията като недостатъчен и най-вероятно ще поискат още пари на второ четене. От БСП изтъкнаха, че без реформи няма смисъл от промяната.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear
  • - 2
  • + 7

  Закривай!!!
  Имуществото и автопарка на касата на търг, а парите да се внесат във ФДЛЧ.

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 10

  До коментар [#1] от "Terry bear":

  В глвата ми се е запечатал жив архив, как всички здравни министри и шефове на НЗОК от 12 години насам се оплакват от прекомерната хоспитализация като извор на приходи за нови и стари болнични заведения, но тонът и отношението им към явлението е като към слънчевите изригвания, наводненията и другите природни бедствия, тоест за тях свръххоспитализацията е нещо като климатична аномалия, неподвластна на човешко влияние. Още по-безсрамно е отношението към проблема от страна на директорите на НОИ, защото успоредно с източването на касата, удря час и за платените от НОИ болнични листове за хоспитализираните здрави. Колкото и да е развей-прах един частник, ако някой му бърка систематично в джоба по подобен противозаконен начин, ще вдигне телефона и ще го предупреди за последствията. Но толкова време мина, нито дума ни от НОИ, ни от синдикати, вместо да са избушили 20 пъти кочината.

  Най-тъжното от цялата работа е, че накрая идват наистина болните и за тях се оказва, че няма няма ни пътеки, ни направления, ни безплатни лекарства, а е средата на годината.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  Парадокс е, но наливането на нови и нови милиони в здравната система изобщо не влияе на качеството на услугата.
  Само за пример - "25 млн. лв. са за за лекарствена терапия при злокачествени заболявания". Те къде ще отидат? В извънболничната или в болничната помощ, за медикаменти, за апаратура ли?
  Едно заболяване не започва да се лекува на входа на болницата и не завършва с изписването от там.
  Здравеопазването е в такъв (подреден за някои) хаос, че каквито и пари да се вкарват - видим резултат няма да има.
  И друго, за което пише в горния постинг "Циник" - източването на здравнвата система върви ръка за ръка с източването на социалната. Фиктивният престой в болниците върви с фалшиви болнични листове. Да припомням ли, че държавният бюджет финансира 40 на сто от бюджета на социалното осигуряване, защото вноските на работещите не достигат?

  Нередност?
 • 4
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
  • - 1
  • + 1

  До [#2] "cinik": Имаш тук / + / от мен,
  Частниците обаче трябва да контролират болничните л. , като следят дали ползвателят наистина се лекува или е в Гърция .
  Също така, на всеки б.л. пише- да се яви на контролен преглед. Като не се е явил, какво е правил , ми как от Турция ще дойде на контролен . И да му го обжалват . И др.
  Колкото до болниците,вм. да намалее броя им,те се увеличават . Турски, Японски,какви ли не. За раждане вземат от Касичката + 1 200 от майката. Как ще има пари ВМИ, дето няма право на тази екстра... А има доста разлика м/у ВМИ и частна болница. ...
  Къде има такова нещо - професор ръководител във ВМИ , в същото време рработи и на 500 метра в Частната.
  Изобщо,няма организация,нищо няма.


  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 2

  До коментар [#4] от "oyh53308658":

  Работодателят няма как да контролира болничния лист. Работникът оправдава отсъствието си от работа с този документ, който работодателят заедно с един сноп други документи представя в НОИ. Работодателят заплаща първите 3 дни от болничния - НОИ останалите.
  Тъй като плащанията по временна нетрудоспособност е гранична зона, където се пресичат прерогативите на НЗОК и НОИ, реално никоя от двете институции не се занимава с контрол, стига съпътстващите го документи да са попълнени коректно...

  Но на мен ми хрумва друг проблем - защо има болници и специалисти, които не работят с НЗОК и пациентите, макар да са здравно осигурени, трябва да плащат за консултации, прегледи и изследвания?

  Нередност?
 • 6
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
  • + 1

  До[#5]"D-r D": 1 .Вероятно наистина си д-р,има името ти в др.форум.
  2. Като такъв ,би трябвало да знаеш,че всеки трябва да се яви на указания контролен преглед ,на всеки б.л. го пишеш .
  3. Като такъв ,би трябвало да знаеш,че всеки трябва да спазва режим на б.л. Не може с режим 4 ,а отиде на 400 км или в Гърция и др.
  4.Работодателят нека тези неща ги констатира уставно 1-2 х.,а да видим после оня ще вземе ли б.л.
  5. Аз за това говоря, НОИ + работодател ,да контролират ползвателя. Писал съм на РЗОК ,че 40 % от пациентите ме напущат ,че не съм дал фалшив б.л., РЗОК казва- пиши на НОИ- вм. заедно да вземат мерки
  6 . Проблемът ти с частниците не е проблем .При Капитал изъм а всеки има право да си избере лекар . Ако иска ще плати 100 лв,ако иска 200 .Какво ревеш за това. Аз също давам и "корумпирам" лекари . НЕ че са ми поискали.Така ми е по- евтино . За мен това не е корупция.
  7.Не реви толкова за пациентите и направления за тях .Накарай ги да си внесат ЗО .Имам циаганка на 14 с 2 аборта за 1/2 год.Баща ,майка без ЗО... От къде са парите за не я и подобни...
  8. Ако ти си лекар или не разбираш от медицина и искаш напр. 3 , или др. подбни причини,за да хленчиш за пациентите . Като отидат парите за тези напр-я ,няма да има за другото...
  9 .Направления има за всички ,но ЛЕКАРЯТ РЕШАВА , с кого не може да се справи и ЩЕ МУ ДАДЕ № 3 .
  10.Вж.т.1.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "oyh53308658":

  Отговарям:
  1. Дали съм д-р, колко съм д-р и по какво - в случая няма няма никакво значение;
  2. И ако пациентът не се яви на контролен преглед, кой и как ще анулира вече издадения болничен?
  3. Предполага се, че болничния лист е даден на човек със съответно заболяване. Издалият болничния лист няма контролни функции по отношение на това дали пациентът спазва или не указанията;
  4,5. Аз съм и работодател, но не съм падар. Който плаща - да контролира;
  Толкова.
  5.

  Нередност?
 • 8
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
  • - 1

  До [#7] "D-r D": Прочети тук : падар
  http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BF%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%80
  2.Този б.л. няма да се анулира, като не се яви на контролен преглед , но следващия път няма да отиде с б.л. на "Капълъ Чаршь "
  3.Не съм казал, че ти трябва да го контролираш ,а НОИ, работодател , профсъюзи , тези които работят с него, защото и те губят . Не може при Капитал изъм а да си взема всеки болничен , когато поиска .
  Преди години една даскалица си взе фалшив болничен, на всичко отгоре, не спазва режима и отива в училището на 30 километра да сваля директора от поста му. Издирих му телефона,казах му ,че може да я...
  4.Ако си Работодател, си и пЪдар .

  Нередност?
Нов коментар