Омбудсманът иска промяна в реда за прием на деца в детските градини
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Омбудсманът иска промяна в реда за прием на деца в детските градини

Омбудсманът иска промяна в реда за прием на деца в детските градини

Столичната община обаче не се е съобразила с препоръките на Константин Пенчев

Силвия Радославова
5274 прочитания

© Надежда Чипева


Приемът на деца в общинските детски градини в София е съпътстван с множество злоупотреби и фалшификации. Най-често здрави деца се диагностицират като хронично болни, което им осигурява място в градините и без да е необходимо да са се класирали през системата за кандидатстване. За тази и други схеми, които дават преднина чрез измама, "Капитал" разказа през месец май.

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев беше сезиран по тази публикация с молба да се застъпи пред Столичната община за промяна в реда на прием на хронично болни деца, повече прозрачност и осъществяване на по-сериозен контрол отстрана на самата община.

От получения от него отговор става ясно, че още през 2012 г. омбудсманът е отправил препоръка към Столичната община за прецизиране на изискванията за прием, но от нея не е налице конкретен резултат.

В писмото си Константин Пенчев напомня също, че независимо, че е в сила от 1.04.2009 г., разпоредбата за получаване на месечна семейна помощ в размер на 100 лв. от семейства, чиито деца не могат да бъдат настанени в детска градина, тя не се прилага.

Цялото писмо можете да видите в прикачените файлове вляво.

Приемът на деца в общинските детски градини в София е съпътстван с множество злоупотреби и фалшификации. Най-често здрави деца се диагностицират като хронично болни, което им осигурява място в градините и без да е необходимо да са се класирали през системата за кандидатстване. За тази и други схеми, които дават преднина чрез измама, "Капитал" разказа през месец май.

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев беше сезиран по тази публикация с молба да се застъпи пред Столичната община за промяна в реда на прием на хронично болни деца, повече прозрачност и осъществяване на по-сериозен контрол отстрана на самата община.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Слатински има една статия от днес на тема безчувствените, маниаците, социопатите и други видове психопати по високите етажи - ето насам трябваше да си насочи вниманието най-конкретно. Политиката на Столична община с детските градини се състои в това, да пусне 40% от децата на смешна такса. Други 30% се оправят както могат - кой частна градина, кой изрежда половината рода с болнични от НОИ за по 6 месеца и ощетява бюджета с 60-80 хиляди лева до постъпването в училище, кой направо се изнася от града, обикновено през Терминал 2.

  Накрая остават едни 30% недоволни, но когато почнат да се жалват, общината вика на помощ своите си хора, тези с 60-те лева такса и те отварят една огромна зурла, че така системата си е муцка, бонбон, по-хубава не може да има, промените са много сложни, не зависят само от общината и няма никакъв смисъл да се правят (особено пък докато техните деца не отраснат).


 • 2
  kalnik avatar :-|
  Калник

  Таксата за детските градини трябва да е поне 300лв. За социално слабите да има помощи. Сега и 500лв заплата да получаваш и 5000 - все едно. Порочна система.

  Добре е също подобни разходи да се приспадат от данъчната основа, да покаже държавата че има политика по отношение на работещите родители.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Информационна система за ражданията на М-во на здравеопазването (П.С. в общината разбраха от мен, че изобщо имало такава)

  Раждания в София (столица) за период 01.01. до 30.07

  2013 година: 8165 новородени
  2014 година: 8902 новородени (и днешният ден не е приключил)

  Още към средата на годината скокът на ражаемостта в гр. София е със 737 броя на годишна база. До края на годината ще удари 1400. Това по повод на отговорите на Столична община на всички жалби до нея, касаещи дефицита на места. Те завършват винаги с бодряшката вест, че само през тази година щели да бъдат построени градини за още 5 групи с по 20 деца или нещо такова. Вижда се, че това не стига даже да навакса прираста, камо ли да почне да топи заварената опашка. Ето, вижте и вие, да не кажете че ви лъжа: http://isr.mh.government.bg/pls/mhrb/f?p=365:112:0::NO:::

  В крайна сметка, нека да теглим чертата и да си кажем, че проблемите с паркирането и местата в детските градини са нещо като КТБ на общинско ниво. Пълен провал, разхищение, биене на път в противопложната посока и прилагане на политически и икономически лостове, за да се замаже положението. След като знаем, глупави хора могат да правят само глупави работи, същата драма ще избухне и в училищата. Просто няма как да бъде друго. Крушата ражда круши, не може да роди мушмули.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#2] от "Калник":

  По принцип предлагате канадската система от субсидирани и пълни такси. При тази система борбата е между собствениците на (частните - няма държавни) детски градини за договор с общината за субсидиран прием. От своя страна общината контролира качеството на услугите. Естествено появяват се възможности за създаване на нездрави връзки, за политически решения по локализацията на заведенията, но това е реалността. Идеални системи в пазарната икономика, пък и във всяка друга, няма, нали във всяка система работят хора.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "Калник":

  Дефицитът на места е изкуствено създаден, заради нео-марскисткия стил на управление на СОС. Проблемът се приключва за 2 месеца, само че те са вече в капан. Ако го направят - ще ги питат, добре де, защо чак сега се сетихте? Ако не го напраят, все някой ще дойде след тях, ще отпуши пазара и столичани после ще си викат "добре че се отървахме от ония старите, сега осъзнаваме какво шкарто сме търпяли 10 години, без да се усетим...."

  Те знаят какво да се прави, защото им е предлагано писмено от различни жалбоподатели и те също писмено са се ВЪЗПРОТИВИЛИ да го направят:

  1) трябваше училищата, за които има наплив за записване, да приемат по-лесно първокласници на 6-годишна възраст. Вместо да спят по колите и да се топлят на запалени гуми, за да се включат в списъка, родителите да се стегнат и да си пратят детето от 6 г. в училище. Да не говорим, че училище от 7 г. май остана само при нас в цял свят, но това е проблем на парламента (където умственият багаж е също толкова лек)

  2) Да дадат по още 100-тна лева на месец стипендия на другите деца, съгласили се да почнат 1. клас на 6 г., които не претендират за училища с класиране

  3) субсидията, която текущо се дава на дете в общинска градина, да се дава и на такова в частна градина

  4) 50-100 лв стипендия за децата от предучилищната, които ходят на полудневна в училищни сгради.

  Само тези 4 неща и опашката ще изчезне, без никакви десетки милиони за героичен строеж на нови 250 места, докато раждаемостта скочила през това време с 1 250...

 • 6
  kalnik avatar :-|
  Калник

  Всъщност, май-важното според мен е да се въведе локалност. Детските градини и основните училища да приемат първо децата от квартала, а само ако останат свободни места - деца от друга квартали. Това ще реши много проблеми на града като супер натоварения трафик в учебни дни. А и ако хората се недоволни от кварталното училище ще упражняват натиск да се подобри. Сегашната система бетонира мисленето "всеки за себе си".

 • 7
  omo41372375 avatar :-|
  Loco Motion

  чл.10б от Закона за семейните помощи е в този си вид от 01,01,2014 г.

  Чл. 10б. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.04.2009 г., ако са изпълнени условията на § 102, изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Семейства, на които детето (децата) не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на помощ в размер на 100 лв. месечно за всяко дете на възраст от 3 до 6 години. Помощите са за сметка на държавния бюджет. Министърът на финансите издава наредба за реда за получаване и изразходване на помощите.
  -----------------------------------------------------------------------------------
  Лично моето мнение е, че 100 лв или 20 лв, помощ ли е, има предпоставка за злоупотреба, особено сред малцинствата. По-скоро трябва да се субсидира приема в детска градина, отколкото да се раздава кеш.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "daskal1":

  Какви политически връзки за локализация на частни заведения? Субсидията нали е неутрална? Заведенията ще се установят там, където ще съберат най-много клиентела.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "Калник":

  Административните ограничения не работят. Като ги заставят да са по квартали, те ще почнат да си вадят фиктивни документи, че живеят някъде другаде. Общината и държвата трябва да прилагат принципа "субсидията следва ученика" и да плащат само за качество, измерено на външно оценяване.

 • 10
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  Омбудсманът- премиер! Но не на служебното, което няма да има време


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK