Вечерни новини 30 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини 30 юли

Лидерът на ДПС Лютви Местан върна в сряда на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на ново правителство в рамките на сегашния парламент. С това т.нар. парламентарна рулетка приключи и предстои разпускане на 42-то Народно събрание, назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори. "На 4 август, понеделник, от 14.00 часа (за тогава е гласувано извънредно заседание на НС) цялата парламентарна група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува "за" актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно "за" актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност", заяви той след като Бойко Борисов обяви същия ден, че ГЕРБ повече няма да се връщат в този парламент.

Вечерни новини 30 юли

2505 прочитания

Лидерът на ДПС Лютви Местан върна в сряда на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на ново правителство в рамките на сегашния парламент. С това т.нар. парламентарна рулетка приключи и предстои разпускане на 42-то Народно събрание, назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори. "На 4 август, понеделник, от 14.00 часа (за тогава е гласувано извънредно заседание на НС) цялата парламентарна група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува "за" актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно "за" актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност", заяви той след като Бойко Борисов обяви същия ден, че ГЕРБ повече няма да се връщат в този парламент.

© Велко Ангелов


663 441
лв. е общият размер на глобите, наложени на депутатите в 42-то НС заради отсъствия без уважителни причини, сочи справка от парламента, цитирана от БГНЕС. Най-много пари заради неизвинени отсъствия са загубили депутатите през юли 2013 г. - 174 850 лв.
Хотелиери в Слънчев бряг излизат на протест в курорта. Това ще стане на 17 септември от 11 ч. Мястото на протеста ще бъде уточнено допълнително. Решението за протестните действия е взето в сряда на извънредно общо събрание на "Съюза на собствениците - Слънчев бряг", съобщиха от организацията. На протеста собствениците на хотели ще поставят неотложни и чакани с годините за разрешаване проблеми, касаещи туризма и туристическата индустрия. Основните искания на хотелиерите ще бъдат обобщени в платформа, която ще бъде изпратена до служебното правителство в деня на неговото обявяване. Сред тези приоритетни искания съюзът посочва създаването на министерство на туризма, обособяването на националните курорти като самостоятелни единици, вземането на мерки за решаване на проблема с липсата на кадри в сектора, проблеми на инфраструктурата, преразглеждане на визовата политика на България.

Кандидатурите на съдиите Павлина Панова и Таня Райковска за председателското място във Върховния касационен съд (ВКС) са внесени официално в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС). Двете в момента са заместник-председатели на ВКС, посочва Mediapool.bg. Първа е била внесена номинацията на Райковска. Зад нея са застанали членовете на съвета Каролина Неделчева, Даниела Костова, Светла Петкова, Милка Итова и Мария Кузманова. Те са част от доминиращото мнозинство във ВСС. Зад номинацията на Панова, внесена втора, са застанали Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлиана Колева и Юлия Ковачева. Повечето от тези членове са част от крехката опозицията в кадровия орган на Темида. Редът на внасянето на кандидатурите има голямо значение при сегашните компрометирани процедурни правила на ВСС. Това означава, че кандидатурата на Таня Райковска ще бъде подложена на гласуване първа и мнозинството, което застава зад нея, ще има възможност да консолидира подкрепата си, посочва още Mediapool.bg.

Земеделското министерство е отделило 400 000 лв. от бюджета си за справяне с болестта по животните "син език", съобщи земеделският министър в оставка Димитър Греков, цитиран от БНР. По думите му засега щетите от болестта са локални и единствено в Кърджалийска област има умрели няколко животни. В началото на юли стана ясно, че ветеринарните власти са открили заболяването по преживни животни в Кърджалийско. Огнището на болестта е в с. Мандрица, община Ивайловград. Греков коментира, че това не означава, че трябва да бъдем спокойни. Той съобщи, че е отправено искане към Европейската комисия за допълнителни средства. Общо в 64 населени места в страната са регистрирани огнища на заболяването, като най-много случаи са в Югоизточна България. На 9 юли ветеринарни лекари от цялата страна излязоха на национален протест в София. Той бе организиран от Българския ветеринарен съюз. Тогава лекарите изразиха мнение, че държавата унищожава животновъдството.

Производството на въглища се повишава с почти 180% през май на годишна база до 2.7 млн. тона, показват данните на НСИ. Спрямо април 2014 г. увеличението е в рамките на 9.2%. През май значително се повишават и доставките на твърди горива, показват данните. На годишна база увеличението е от 165% до 2.8 млн. тона. Спрямо април 2014 г. това представлява увеличение от 8 на сто. През май 2013 г. са добити едва 967 хил. тона въглища. Това е най-ниското ниво на добив твърди горива от десетилетие, показват данните на статистиката. През пролетта на миналата година работата в много мини спря, след като заради свърхпроизводството на енергия беше ограничена дейността на блокове на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, които са основните потребители на въглищата. От статистиката се вижда, че има ръст на производството на електричество с 31.1% на годишна база. През май 2014 г. са произведени 3422 гигватчаса, което обаче е понижение от 4.5% спрямо април 2013 г. На вътрешния пазар са реализирани 2487 гиватачаса от произведената електроенергия. Това означава, че износът остава почти без промяна от началото на годината – около хиляда гигаватчаса на месец.

Водата в Кърджали и Момчилград остава негодна за пиене. Въпреки приключилата масирана дезинфекция с хлор, която извърши ВиК по водопроводната мрежа на Кърджали, Момчилград и още 35 населени места, резултатите по показателя "мътност" на водата отново са завишени, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Оттам препоръчват ползването на бутилирана вода за пиене, както и спазването на добра битова хигиена с цел предотвратяване възникването на инфекции. Заключението на РЗИ е на база резултати от лабораторни изследвания, извършени в седемте пункта на територията на град Кърджали, които са отчели, че водата не следва да се ползва за пиене и за приготвяне на храна. Същевременно изследване на Районната здравна инспекция в Благоевград показва, че водата в питейния водопровод на санданското село Кръстилци е радиоактивна, информира БНР. Проверката и лабораторните проби са направени по сигнал на жители от селото.

Ес Ви Ес вече държи близо 45% от "Прайм пропърти БГ"

Бургаският производител на сладкарски изделия "Победа" е продал дела си от 13.0113% в капитала на "Прайм пропърти БГ" на 22 юли 2014 г., става ясно от бюлетина на Централния депозитар. Купувач е Ес Ви Ес, чийто дял нараства от 31.5964% на 44.608%. Реално обаче акционерната картина не се променя, тъй като и двете дружества са под контрола на Сава Чоролеев. Процесът по прехвърлянето започна в началото на юли, когато "Победа" продаде 12% от капитала, а универсалният фонд на "Родина" - 6.66%. Минаха и още 5.5%, което отговаря на дела на другите два фонда на "Родина" - за тях информация в бюлетина на ЦД обаче не излиза, тъй като поотделно държат под 5%.

"Синхрон-С" е е инсталирало нова противопожарна система в "Оргахим"

Дружеството "Синхрон-С" е завършило втория етап от нова противопожарна инсталация на "Оргахим" - Русе, съобщи сайтът Industryinfo.bg. В рамките на този етап са били проектирани, доставени и монтирани системи за известяване и гасене на пожар в производствени и административни помещения с обща площ близо 10 хил. кв.м. Те са в обновения завод на производителя на бои, който пострада силно при пожар в началото на 2012 г. Очаква се скоро той отново да започне производството на смоли, след като беше затворен за известно време. След инсталирането на новите системи времето за съобщаване на пожар е до 10 - 30 секунди, а за потушаване на огнището – до 2 минути. Освен това като част от проекта е внедрена и система за наблюдение и контрол, която позволява чрез компютър да се следи състоянието на всички инсталации, а информацията се изпраща в реално време до четири контролни точки на територията на "Оргахим".

"Хиполенд" също преминава към безконтактно плащане

Веригата за детски стоки "Хиполенд" е инсталирала система за безконтактни плащания с карта, съобщиха от MasterCard, чиято технология е използвана. Така покупките до 25 лв., платени на терминалите, ще стават, без да се въвежда ПИН код и без да се изисква подпис на касовата бележка. За по-големи суми ще се изисква код. Новата технология позволява по-бързо обслужване, а от MasterCard обясняват, че тя има няколко нива на защита за предпазване от злоупотреби с картата, а трансакциите се обработват от същата мрежа, по която минават и традиционните карти. Вече много банки предлагат на клиентите си безконтактни карти, които се смятат и за по-сигурни от по-старите традиционни карти, защото през цялото време пластиката е у собственика и не се дава за въвеждане на данни през ПОС терминал, откъдето би могло те да бъдат източени.

663 441
лв. е общият размер на глобите, наложени на депутатите в 42-то НС заради отсъствия без уважителни причини, сочи справка от парламента, цитирана от БГНЕС. Най-много пари заради неизвинени отсъствия са загубили депутатите през юли 2013 г. - 174 850 лв.
Хотелиери в Слънчев бряг излизат на протест в курорта. Това ще стане на 17 септември от 11 ч. Мястото на протеста ще бъде уточнено допълнително. Решението за протестните действия е взето в сряда на извънредно общо събрание на "Съюза на собствениците - Слънчев бряг", съобщиха от организацията. На протеста собствениците на хотели ще поставят неотложни и чакани с годините за разрешаване проблеми, касаещи туризма и туристическата индустрия. Основните искания на хотелиерите ще бъдат обобщени в платформа, която ще бъде изпратена до служебното правителство в деня на неговото обявяване. Сред тези приоритетни искания съюзът посочва създаването на министерство на туризма, обособяването на националните курорти като самостоятелни единици, вземането на мерки за решаване на проблема с липсата на кадри в сектора, проблеми на инфраструктурата, преразглеждане на визовата политика на България.

Кандидатурите на съдиите Павлина Панова и Таня Райковска за председателското място във Върховния касационен съд (ВКС) са внесени официално в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС). Двете в момента са заместник-председатели на ВКС, посочва Mediapool.bg. Първа е била внесена номинацията на Райковска. Зад нея са застанали членовете на съвета Каролина Неделчева, Даниела Костова, Светла Петкова, Милка Итова и Мария Кузманова. Те са част от доминиращото мнозинство във ВСС. Зад номинацията на Панова, внесена втора, са застанали Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлиана Колева и Юлия Ковачева. Повечето от тези членове са част от крехката опозицията в кадровия орган на Темида. Редът на внасянето на кандидатурите има голямо значение при сегашните компрометирани процедурни правила на ВСС. Това означава, че кандидатурата на Таня Райковска ще бъде подложена на гласуване първа и мнозинството, което застава зад нея, ще има възможност да консолидира подкрепата си, посочва още Mediapool.bg.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  petrova835 avatar :-|
  petrova835

  На снимката горе - двама мухльовци, успешно дирижирани от вождовете. Лика-прилика, оцеляващи лъжци. На стар английски - измекяри!

 • 2
  ptj32367515 avatar :-|
  ptj32367515

  До коментар [#1] от "petrova835":

  Рублофилите беснеете от злоба, че президентът е патриот, а не като предишния ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK