Без актуализация на бюджета, засега

По-големият проблем е свързан с финансите на здравната каса според икономистите

В сряда сутринта лидерът на партията Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че групата повече няма да влиза в парламента.
В сряда сутринта лидерът на партията Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че групата повече няма да влиза в парламента.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
В сряда сутринта лидерът на партията Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че групата повече няма да влиза в парламента.
В сряда сутринта лидерът на партията Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че групата повече няма да влиза в парламента.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Ден след като обясняваше колко наложителни са актуализацията на държавния бюджет и на този на здравната каса, ГЕРБ се отказа от тях. Поне засега. В сряда сутринта лидерът на партията Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че групата повече няма да влиза в парламента и няма да участва в гласуването на второ четене на двата законопроекта. Аргументът - не иска да пришиват партията му към ДПС.

Какво следва

От дебатите на първо четене в пленарната зала не стана ясно наистина ли е необходима актуализация, нито дали трябва да е в този размер. Според представителите на БСП няма сериозни проблеми при изпълнението на бюджета и икономическите показатели на държавата са добри, или поне по-добри от миналата година.

За разлика от червените депутати финансовият министър Петър Чобанов настоява за ремонт на държавните финанси. Според него това е наложително, за да се гарантират достатъчно буфери в бюджета, които да предоставят гъвкавост на служебното правителство. От парламентарната трибуна финансовият министър заяви, че ако актуализацията не се случи, един от вариантите пред служебното правителство ще е да започне да забавя връщането на ДДС, да бави плащанията към фирмите, каквато практика е имало по времето на ГЕРБ. Ако има проблем обаче, той по-скоро е свързан с тавана на дълга. Чобанов обясни, че в момента в бюджета има лимит от 800 млн. лв., който може да прекрачи границата на годината, а могат да се пускат и краткосрочни ДЦК. Въпросът е, че в периода септември-октомври падежират две емисии на обща стойност 700 млн. лв. Отделно от това в края на октомври трябва да се изплатят и извънредните 5-месечни ДЦК, които в момента най-вероятно са на депозит в ПИБ, а не е ясно дали банката ще може да отреагира толкова бързо. "Фискалният резерв не е решение, защото голяма част от средствата в него са целеви. Такива са Сребърният фонд и фонд "Козлодуй". Много малка част от парите във фонда могат да се използват реално", казва Георги Ангелов от "Отворено общество".

А това означава, че най-вероятно ще трябва да се увеличи таванът на дълга сега. Причината - да има време в оставащите няколко месеца следващото парламентарно избрано правителство да не структурира емисия в последния момент, защото ще се отрази на цената й.

Проблемът с парите за здраве

Другата неизвестна е дали здравната система ще може да функционира нормално, ако не получи допълнителен трансфер през бюджета. И трите партии, участващи в дебата по гласуването на първо четене – ГЕРБ, БСП и ДПС, признаха, че е нужен ремонт на финансите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Депутатите единодушно приеха на първо четене допълнителен трансфер за касата в размер на 225 млн. лв.

Според Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ), драма с бюджета на държавата засега няма, тъй като той може да бъде актуализиран и в края на годината от следващото правителство и следващия парламент. Неговото мнение е, че по-големият проблем е именно при здравната каса, която чака парите да дойдат от правителството. Въпреки това той вярва, че НЗОК има някои буфери, с които да се справи до евентуалната актуализация в края на годината.

Какво предлагаше правителството

- Бюджетният дефицит за 2014 г. да се увеличи с още 725 млн. лв. Така в края на годината ще достигне 2.061 млрд. лв., или 2.7% от прогнозния БВП.

- От тях 225 млн. лв. са за здравната каса. Останалите 500 млн. лв. дефицит ще дойдат от намалението на заложените приходи.

- Таванът на дълга се увеличава с нови 3.4 млрд. лв. В проектозакона е записано, че 2.7 млрд. лв. от евентуалния нов дълг ще бъдат "за мерки за осигуряване на икономическата и финансовата стабилност".

- Заложени са нови държавни гаранции от 2 млрд. лв. за нуждите на Фонда за гарантиране на влоговете, като е записано, че той може да емитира дълг.

Реакции

Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"

Липсата на ремонт крие рискове

Ако не се актуализира държавният бюджет, може да се стигне до ситуацията от 2009 г. Тогава държавата престана да се разплаща с фирмите и започна да бави връщането на ДДС. Ако таванът на дълга не бъде вдигнат, няма да има пари за КТБ и няма как банката да бъде отворена през септември. Вероятно ще бъде оставена за декември, което е лошо за вложителите с гарантирани депозити, чиито пари са запорирани там. Фискалният резерв не е решение, защото голяма част от средствата в него са целеви. Такива са Сребърният фонд и фонд "Козлодуй". Много малка част от парите във фонда могат да се използват реално.

Има опасност да спрат парите по еврофондовете, ще спрат и проектите. Енергетиката също е на ръба, не се плащат дълговете и всеки момент бомбата там може да гръмне. БДЖ например също е на ръба на фалита. Кредиторите във всеки момент могат да решат да поискат несъстоятелност на предприятието, да вземат мотрисите, вагоните. Всичко това са мини пред служебното правителство, каквито нямаше предишния път. Миналата година служебният кабинет имаше ясен план какво трябва да се прави. Трябваше да се завърши продажбата на "Товарни превози" и с парите да се стабилизира БДЖ. Откакто дойде това правителство, ги лъже вече една година. Служебното правителство не може да им обещае нищо, защото за два месеца няма как да се случат някакви сериозни реформи. Именно сегашният кабинет спря реформата в БДЖ, спря и приватизацията. Сега всичко е в разруха и кредиторите просто може да решат да не чакат повече.

Без актуализация на бюджета на здравната каса пък тя няма да може да плаща навреме на болници и на доставчици на лекарства. Може да започне да превежда средства частично само за лекарства, може да започне да отлага всички плащания колкото може. Ако болниците и доставчиците не са склонни да чакат, може да се стигне до протести, връщане на пациенти или липса на лекарства.

Петър Ганев, старши икономист Институт за пазарна икономика

Проблемът е в здравната каса

Отказът от актуализация на бюджета сега не е такъв проблем. Тя може да се направи и в края на годината, от следващия парламент. Има възможности пред служебния кабинет за оптимизация на разходите, без да е необходим парламент. Трябва просто да е бюджетно отговорно. В рамките на самия републикански бюджет често самите министри могат да правят промени, да оптимизират средства. Предишното служебно правителство се справи съвсем нормално в същата обстановка. Ако 43-то Народно събрание не успее да избере кабинет, трябва да се видят какви са конституционните възможности, дали не може да се вземе заем, без да е необходимо да има сформирано правителство.

Проблемът е в здравната каса, която няма толкова голяма възможност за оптимизация. Там допълнителните при трябва да дойдат от правителството. Има буфери и възможност за оптимизация, но там трябва да има трансфер от републиканския бюджет към този на НЗОК. Иначе проблемите в здравето трябва да се решат в самата система. Лесно е да се наливат пари, но това реално не решава проблемите. Нужни са оптимизация на разходите и реформи.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  xmm avatar :-|
  xmm

  Няма да си дават бонуси и ще се справят.

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Тази актуализация на бюджета беше поискана от Плевнелиев, за да си развърже ръцете един негов служебен кабинет около евентуален фалит на КТБ. КТБ доста вероятно се е насочила към фалита. Банката, допреди изпадането ѝ в ликвидна криза, се водеше добре управлявана откъм приход и печалби и с нисък процент неизрядни кредитополучатели (да не кажем - странно, неестествено нисък процент!). Да, но изпадането на банката на Василев в ликвидна криза покрай сблъсъка му с Пеевски насочва вниманието към проблем, който не е никак невъзможно да доведе до фалита на КТБ. Това е проблемът с действителността на кредитополучателите - дали са истински такива, с реално материално обезпечение на отпуснатите кредити или са повече или по-малко фиктивни фирми на свързани с Василев лица, които периодично рефинансират взетите без реално покритие кредити и така симулират история на изрядни платци, докато всъщност в един момент, когато перпетуум мобилето на рефинансирането все пак приключи - няма да могат да върнат на банката цялата сума и ще обявят банкрут. Съществуват съмнения, че около и даже над 40 % от раздадените от банката кредити са на подобни, свързани с Василев лица, като в някои от случаите има доближаващо се до нужното обезпечение, но в други от случаите няма такова.

  Ако се окаже, че единственият изход за КТБ е фалита (както се видя от по-горе - това развитие се очертава като най-вероятното) - на бюджета ще се наложи да осигури няколко милиарда, за да обезпечи всички вложители със сумата до 196000 лева за влог. Вероятно точно от тук идва и желанието на Плевнелиев да се развържат ръцете на служебния кабинет за по-големи дефицити и за теглене на заеми.

  Причината, заради която Искров трябва да бъде сменен на поста управител на БНБ е тази, че покрай казуса "КТБ" подложи институцията, която управлява и която по закон трябва да е независима, под диктовката на менящи се политически интереси. И то - недобросъвестни интереси!

 • 3
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  дано да няма бланкова актуализация на дефицита и дълга до 6 август, за здравната каса може, но другите неща са просто излишен разкош за наша сметка, сори но не става!

 • 4
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Ангелов освен говорител на БНБ вече е говорител в сянка и на Министъра на финансите....ех какво недоразумение е това момче, ако може и тиковете да си преодолее ще е още по-добре....

 • 5
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  но мозъчните тикове били непреодолими....

 • 6
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Ами вижте, Бойко може и да носи много негативи от това че е якичък (мутра, Сикаджия, Буда и не знам си какво), но политика не е мъжкарлък. Политиката е малко педерастка история, така че чупки в кръста са необходими. Държи противниците на нокти, не може да се отрече. Е сега гледах Мерджанов по телевизията, още не може да смени плочата на нещо различни от "ДПС и ГЕРБ са гаджета".

 • 7
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Поведението на бойко не го подкрепям. Но не подкрепям и това постоянно да се пълнят каци без дъно, анджак да се актуализирал се пък б'джета на здравната каса. Ай да вземе някой да пооздрави системата и да пресече нейното източване преди да реве за наливането на повече пари в нея. Ако само реве за повече пари в системата, то явно и той намазва нещо от тях. Това в никакъв случай да не се чета като "БСП са против актуализацията, значи техни не намазват от парите на здравната каса." Просто всяка от групировките клоуни в парламента (демек всяка партия) правят последния си номер, с надеждата баш некния последен номер да се хареса най-много на публиката, която съответно да ги избере на първо място :)

 • 8
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#7] от "ДАКС":

  Здравната каса не се нуждае просто от оздравяване, а от дълбока реформа с оптимизация на разходите, но и с повишаване на бюджета (безспорно е, че сегашните пари са крайно недостатъчни, дори ако и една стотинка злоупотреби не се случваха в здравеопазването). Например, вместо за многобройна администрация, парите да се концентрират преди всичко върху лекарски заплати и средства за покриване на лечения и лекарства. А и политиците ни никак не си падат да увеличават здравните вноски, както и са изоставили на произвола трайно безработни и други такива, нуждаещи се от помощ. На много закъсалите бюджетът можеше да изплаща здравните вноски. Изобщо, когато целта не е да се реши проблема, ами да се оплюе зле управляваната система, за да се намери повод тя да се разпарчетоса и разпродаде ("идеите" за множество частни здравни каси, които ще си играят със здравето на хората, за да печелят) - няма как нещата да се подобрят. А че може по-добре - това се доказва и от скандинавските държави, със социални системи за пример.

  Освен това, много е вероятно негласно да се подготвят и за решаване на проблемите на КТБ чрез значителни финансови инжекции от бюджета (споменавам за това в коментара ми № 2 по-горе). Много е вероятно да мотаят и прикриват нещата около КТБ, тъй като в нея са наблъскани големи пари на политици от всички партии. Произволна друга банка на мястото на КТБ сигурно отдавна да беше оставена да фалира и да се беше изпълнило стриктно актуалното законодателство.

  Всичко това произтича от дълбокото политизиране на актуалното ръководство на БНБ. Вместо банката да си върши работата и акуратно да информира обществото за резултатите, първо БНБ тръгна да се прави на законотворец, пък сега е спуснато пълно информационно затъмнение относно дейността на квесторите в КТБ, с причина - предстоящите парламентарни избори. При управлението на Искров "независимата" БНБ е най-политизирана и повлияна от политическите течения и съображения повече от когато и да било преди. С Искров начело това не е независим орган. Ако не сега, то веднага след изборите този човек трябва незабавно да бъде отстранен от ръководенето на централната ни банка.

 • 9
  Avatar :-|
  tetvam

  Днес Ц.Цачева каза"ние сме за актуализацията,но не искаме да платим високата полити.цена".Ето това е мотото на ГЕРБ-"искаме да управляваме,но не и да платим полит.цена".За това и ГЕРБ не може да прави реформи,понеже рейтингова партия не може да рискува да прави непопулярни реформи.А и на ББ му липсва коалиционна култура.Той все още се надява да управлява сам,а това е невъзможно.От друга страна ББ видя че дори и да не правиш реформи,и се снишаваш и се мъчиш да угодиш на всички,пак падаш от власт.Според мен наесен ББ ще връщa мандат,и избори до дупка.

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#9] от "tetvam"
  Задайте си въпроса, защо БСП не иска актуализация - защото не иска да плати политическата цена на безобразното си управление и да ни обясни къде, в какво и защо са се провалили - нещо неизбежно при една актуализация.
  Ако не бяха пуснали и юнашки разпространили опорната точка за връзката ГЕРБ-ДПС, това щеше да стане без тях и можеха поне да се опитват да лъжат, че видиш ли, тези са си отворили едни пари, та да крадат.
  Но юнашко сърце не трае, разлаяха кучетата ( забележете, че въпреки да се правят на бедни, намериха ресурси да си разпространяват тезата в на практика всички хартиени и електронни медии, при това с блокирана КТБ!) и сега, ако наистина се дойде до срив в една или повече области, ще трябва да си отнесат последствията в пълен размер - което би било добър урок за дребните им андрешковски хитринки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход