Дефицитът набъбна до близо милиард през юни

Най-голямо е изоставането на приходите от ДДС

По-голямото неизпълнение се дължи основно на по-високите разходи по европейските програми и фондове
По-голямото неизпълнение се дължи основно на по-високите разходи по европейските програми и фондове    ©  Юлия Лазарова
По-голямото неизпълнение се дължи основно на по-високите разходи по европейските програми и фондове
По-голямото неизпълнение се дължи основно на по-високите разходи по европейските програми и фондове    ©  Юлия Лазарова

Бюджетният дефицит към края на юни е 996.6 млн. лв. За сравнение -  година по-рано дупката в държавните финанси беше само 7.6 млн. лв. Това показват данните от изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП), публикувани от Министерство на финансите. Към юни 556 млн. лв. са дефицит по националния бюджет, а по европейските средства - 439.5 млн. лв.

От ведомството на Петър Чобанов уточняват, че по-голямото неизпълнение се дължи основно на по-високите разходи по европейските програми и фондове. Като причина се изтъкват по-високите социални разходи и базовият ефект от увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г. Друг е въпросът, че при изготвянето на бюджета това е трябвало да бъде взет предвид. Влияние върху дефицита оказват и временно замразените плащания по "Околна среда" и "Регионално развитие". Ако плащанията към България по тези програми бъдат отблокирани, ще бъдат възстановени сертифицирани разходи в общ размер на 478.3 млн. лв., обясняват от МФ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Ужас.И си излизат спокойно във ваканция.

 • 2
  bviv avatar :-|
  bviv

  Това е напълно очаквано имайки в предвид експертния потенциал на мениджмънта на НАП !
  В ръководството на НАП няма мениджър, който да не е омазан в някоя ДДС афера. Като се започне от шефа на НАП Бойко Атанасов, заместничката му Галя Димитрова и се продължи до настоящата шефка на Софийската дирекция Илияна Христова! Последната - Илияна Христова преди години заради станалата известна ДДС афера с износ на обувки, произведени от неработещия вече завод "Кавалер" за Кипър със самолети и възстановени неправомерно над пет милиона лева ДДС трябваше да бъде уволнена . Но това не се случи, защото точно тогава г-жа Христова си счупи малкото пръстче на крака, взе си шест месеца болнични и междувременно се отърва от уволнението !
  Целия директорски състав на НАП се е уплел във зависимости и измами, като всичко това се ръководи от директора Бойко Атанасов!

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "chicago514":

  1 милиард дефицит с предтекст за "раздвижване на вътрешното търсене" и накря спад на данъчния сбор върху потреблението. За сметка на това пък плоският данък върху личните доходи отново кърти мивки с ръст 17,2% , а корпоративният също е на плюс. Чакам с нетърпение коментара на Боян Дуранкев по тези числа. Професорът по маркетинг вече се изявява и като бюджетен анализатор, а за плоския данък беше казал наскоро, че бумът в приходите бил логичен, защото само 10% ставка означавало, че е пуснат на промоция и било нормално хората да се възползват. Нещо, което трябвало задължително да се промени - да стане висок и хората да не го плащат така масово, да си имаме уважението....

 • 4
  sandman avatar :-|
  sandman

  "Данните от КФП показват още, че общо приходите се запазват на същото ниво от 2013 г., а за тази година те са разчетени да са половин милиард повече."

  Нещо не проумявам.Като как при намаляващо население и постоянно изтичане на човешки ресурс,"експертите" са заложили по-големи приходи от данъци.То ясно,че преките са повишени,но повечето пара е в косвените.
  За приход от косвените данъци требе мат'рял и то платежоспособен такъв.
  Експертна му работа!

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "bviv":

  Бушоните почват да гърмят верижно. След като енергетиката и здравната каса бяха пресушени, а строителните поръчки - спрени, всички политически спонсори, които бяха направили "предизборно вложение" за "капариране на дял в разпределението на ресурсите", бяха натирени "на ДДС-то, че само там нещо остана". Ето, че и тази мандра свърши....

 • 6
  mapuhcku avatar :-|
  mapuhcku

  До коментар [#3] от "cinik":
  "Чакам с нетърпение коментара на Боян Дуранкев по тези числа. "

  Олеле, бягай надалече! Не ми е преподавал, но съм му бил на 1 лекция, която приличаше повече на разговор в кръчма. Лафове през цялото време и тук-там цитат от някое американско величие в маркетинга.

 • 7
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Как да има изпълнение на ДДС-то като номиналната икономика вече не само че забавя ръста си ами и се свива през последните две тримесечия.

  Проблема с потреблението в страната става трагичен.

  Единствения начин за разрешаването му обаче е монетарен.

 • 8
  pravets82 avatar :-|
  pravets82

  Е как да се изпълнява ДДС-то като масово не се издават касови бележки.
  Преди дни бях в Царево. Никъде не ми издаваха бележка, ако не си поисквах. Но колко ще си поискат бележка? Особено на чуждите туристи не им пука.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход