Вятър (на промяната) на "Позитано" 20
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вятър (на промяната) на "Позитано" 20

Засега не изглежда Михаил Миков да е алтернатива на Сергей Станишев, а по-скоро негово подобие. След последния конгрес само фокусът се измести<br>

Вятър (на промяната) на "Позитано" 20

Може ли новият председател на БСП Михаил Миков да предотврати пропадането на социалистическата партия в глуха опозиция и трябва ли това да стане на всяка цена

Елена Старидолска
9502 прочитания

Засега не изглежда Михаил Миков да е алтернатива на Сергей Станишев, а по-скоро негово подобие. След последния конгрес само фокусът се измести<br>

© Надежда Чипева


Клипът, замислен да покаже успехите на Сергей Станишев начело на БСП - "13 години в 13 минути", който беше прожектиран пред делегатите на конгреса миналата неделя, не беше посрещнат с ентусиазъм. Въпреки доброто желание на авторите му очевидно е било невъзможно да се избегне една от тенденциите в управлението на досегашния председател - постепенното изолиране на всички, които имат някакъв авторитет в партията - процес, пропорционален на натрупването на изборни загуби.

На кадрите с победите Станишев e в присъствието на хора, за които по-късно той стана причина да напуснат или да бъдат изключени от БСП - бившият президент Георги Първанов (два мандата на "Дондуков" 2), бившият вътрешен министър Румен Петков (до дясното му рамо в повечето изборни кампании и най-вече в "победната" от 2005 г.), бившият министър на външните работи Ивайло Калфин (стигнал балотаж на президентските избори през 2011 г.) и др. Финалната част показваше протоколни снимки на самотния Станишев, илюстриращи личната му политическа кариера, с ръкостискания с фигури от международната левица, почти непознати за по-голямата част от аудиторията в зала 1 на НДК.

Приемникът на поста на Станишев Михаил Миков трябва да направи обратното движение – да намери партньори във и извън БСП, за да не изпадне партията в глуха опозиция. За това му трябва да намери начин да мотивира структурите и избирателите да работят по-добре и съмишленици в управлението, за да има стабилно мнозинство. Да обсъжда решенията на партията в легитимните й органи, а не в семейните и приятелските кръгове, да мисли за публичния образ на формацията и механизмите за прокарване на лява политика, а не да изгражда личната си кариера.

Дали обаче това е по силите му? На първо четене – едва ли. Диалогичността на Миков не може да преодолее натрупаното недоверие и омраза към останалите по-големи партии, а към малките вляво отношението е като към съперници за едни и същи избиратели. Конформизмът му във вътрешнопартиен план пък най-вероятно ще се разпростре и върху начина, по който ще определи екипа си в изпълнителното бюро - без сериозни промени.

С какво спечели Миков

Председателят на Народното събрание беше единственият от претендентите за поста на Станишев, който не каза предварително публично и конкретно какво смята, че трябва да се промени в партията, нито сподели някакви критики към досегашното ръководство (от което и той беше част).

За избора му бившият съветник по национална сигурност в първия мандат на Първанов като президент Николай Слатински коментира: "След като властта в БСП дълго се държа от представител на най-висшата номенклатура на партията (цял живот получавал всичко наготово, гледал през целия си живот страната и трудовите хора през замрежените с перденца стъкла първо на чайките и молгите, после на мерцедесите и беемветата), сега тя отново минава в ръцете на човек от народа - средно интелигентен, незнаещ чужди езици, отчайващо off-line, на когото нищо мъжко не е чуждо, израсъл в къща с тоалетна в двора, удобен за всички, казващ като Гручо Маркс, че това са неговите принципи, а ако не се харесват, има и други, постоянно бил номер 2 и никога не разграничил се по нищо и с нищо от номер 1, социално загрижен, но незабравящ себе си, леко невзрачен, средностатистически, конформист до мозъка на костите си, слаб в икономиката и скаран с модерните управленски технологии."

Бившата съпартийка на Миков, а сега лидер на "Движение 21" Татяна Дончева пък го определи пред  bTV като човек  конформист, който "държи да има добри отношения с всички" и няма да направи никакви сериозни промени.

За успеха му на конгреса съществен принос има дългогодишният организационен секретар, а сега зам.-председател на БСП Димитър Дъбов. Той и Катя Николова, която е също част от ръководството, до последно убеждавали лидери на мнение в партията и председатели на местни структури да изберат "правилния отбор", т.е. на Миков. Председателят на парламента беше един от двамата заедно с Драгомир Стойнев, фаворити на Сергей Станишев, което означава, че бившият премиер най-вероятно ще получи това, което поиска – председател на формата "Коалиция за България".

Като се прибави и фактът, че съставът на националния съвет, който ще избира тясното ръководство – изпълнителното бюро (ИБ), е същият, който подкрепи екипа на Станишев през 2012 г., може да се предположи, че сериозни промени са малко вероятни – Миков ще трябва да се съобразява с досегашните лобита.

Той упорито бяга от отговор на въпроса дали ще покани някой от конкурентите си в ръководството. На практика половината от тях и сега са в бюрото. От останалите само Георги Кадиев, Георги Гергов и Корнелия Нинова са извън. Най-вероятно там и ще си останат. Мая Манолова, с която Миков не е в най-прекрасни отношения, присъства на заседанията на ръководството като председател на партийната контролна комисия.

Дали ще покаже желание да намери съмишленици в партията освен от бюрото ще зависи и от подхода му към листите с кандидат-депутати – дали ще наложи на структурите водачи, дали ще използва гражданската квота, за да прокара лично предани народни представители, както правеше Станишев. Процесът по номинациите някъде започна още преди конгреса. В Търговище например издигнаха за водач отново Явор Куюмджиев. Планът е листите да са готови около 20 август.

Ако Миков даде свобода на местните организации, ще е направил половин крачка към привличане на заинтересовани участници в изборите, а не саботьори. В партията очакват, макар и без ентусиазъм, резултатът на БСП наесен да е по-добър от този на евровота на 25 май.

Илюстрация на сегашното състояние отчасти беше ситуацията в БСП на последните европейски избори: "Кампанията беше за пет-шест човека в листата, които имат желание да взимат над 7 хил. евро заплата. Защо пък ние да им я изкарваме", описа я един от районните председатели на партията в София.

Къде ще търси съмишленици

И докато за партията Миков по-скоро ще търси консолидация, тъй като не е човек на конфликтите и изключването, за търсенето на съмишленици извън нея прогнозите не са обнадеждаващи. Единствените, които имат някакъв потенциал да извадят БСП от изолация, са АБВ и може би "Движение 21". Но това ще се разбере, след като станат ясни резултатите от предсрочните избори и се определи кой каква тежест има вляво. Прогнозата на Татяна Дончева дори гласи, че "в БСП са забравили как се печелят избори и е вероятно малките партии, хванали 3-4% на изборите, да играят по-важна роля от "Коалиция за България".

Без да искат, социалистите ще участват в т.нар. принцип на ветрилото, за който в годините назад преди Станишев на "Позитано" 20 се водеха спорове. Дали е по-добре да се явят на избори в широка коалиция, тип "Коалиция за България", или като ветрило – различни по профил и тежест формации вляво, които да оберат вота максимално, а в парламента да си сътрудничат.

Досега винаги е надделявала първата стратегия, наложена от Първанов. Сега Сергей Станишев със заявката си, че иска да остане начело на коалицията, най-вероятно ще се опита да я продължи, но заради АБВ и "Движение 21" това няма как да се случи. В БСП дори се чуват все по-силни гласове, че партията трябва този път да отиде сама на изборите, но ако се съди по твърденията на Миков пред dnevnik.bg преди конгреса, коалицията ще се запази, дори и да не е със същите участници: "Ние сме автентичното ляво. Но лява коалиция дава възможности за по-добро представителство на палитра от левите идеи в България", каза той.

По-важно е ще може ли БСП с новия председател да намери партньори извън партията, за да участва в следващото управление, и трябва ли това да е на всяка цена. Единственият кандидат за поста на Станишев, който публично заяви, че част от лечението на партията е оставането й за един мандат в опозиция, беше Георги Кадиев. В другата крайност беше изказването на Станишев, в което той намекна, че една от следващите цели на БСП трябва да е самостоятелно управление. Доколкото Миков не е споделял позицията си, може само да се гадае дали би постъпил както предшественика си – коалиция с когото стане, само за да се отбележи, че социалистите са във властта, а и с планове за лична кариера, или като Кадиев – опозиция, докато се натрупат достатъчно сили и самочувствие.

Настроенията в БСП са такива, че Миков, на когото не пречи да преговаря с ДПС, нито с ГЕРБ (за разлика от Станишев), не би си позволил още едно партньорство с движението. Или поне не тази есен. По отношение на ДПС се достигна до един твърде висок предел в нарушаване на принципи, публичност и партньорство. Това е необходимо да бъде прекратено. Тази политическа философия и технология на властта, провеждана от ДПС, трябва да бъде изцяло променена", казва например членът на ИБ Бойко Великов пред "Стандарт". "Изпуснахме исторически шанс с това управление да променим политическата действителност, да скъсаме с порочния модел на ДПС", оцени със задна дата пред "Капитал" един от знаковите заместници на Станишев в партията, според когото заради това България се превръща в "африканска държава" и ако не Бойко Борисов, след него ще управлява "още по-страшен диктатор".

А що се отнася до ГЕРБ - досегашният председател се постара да затвори почти напълно вратата към тях. От едночасовия доклад в неделя поне половината беше посветен на сегашната опозиция, без за това да има силна необходимост. Най-вероятно една от целите му беше, още преди да е сигурен приемникът му, да направи невъзможен евентуален завой в отношението с партията на Борисов и създаване на правителство тип "за национално спасение". Не е тайна, че макар и неофициално в БСП съществуват и такива допускания. Единственият кандидат, който предварително обяви "никога с ГЕРБ", е Корнелия Нинова. 

Засега официално Миков, вече като председател на БСП, се ангажира само с амбицията за "достойно представяне на партията на изборите" на 5 октомври. Какво разбира под това, може да се предположи от изявлението му пред "24 часа", че "е възможно БСП да получи такъв резултат, че никой да не може да постигне управление без нея". Подобни бяха изчисленията на зам.-председателя Димитър Дъбов пред един от последните закрити пленуми на "Позитано" 20. Дали, ако това се случи, социалистическата партия ще е в позиция да избира с кого да е във властта, или отсега предупреждава, че ще предизвика още едни избори, все още е загадка. Когато стане ясен отговорът й, ще се разбере и дали задкулисието продължава да дърпа конците в централата на БСП, или с новия председател на "Позитано" 20 наистина е нахлул свеж въздух. 

Клипът, замислен да покаже успехите на Сергей Станишев начело на БСП - "13 години в 13 минути", който беше прожектиран пред делегатите на конгреса миналата неделя, не беше посрещнат с ентусиазъм. Въпреки доброто желание на авторите му очевидно е било невъзможно да се избегне една от тенденциите в управлението на досегашния председател - постепенното изолиране на всички, които имат някакъв авторитет в партията - процес, пропорционален на натрупването на изборни загуби.

На кадрите с победите Станишев e в присъствието на хора, за които по-късно той стана причина да напуснат или да бъдат изключени от БСП - бившият президент Георги Първанов (два мандата на "Дондуков" 2), бившият вътрешен министър Румен Петков (до дясното му рамо в повечето изборни кампании и най-вече в "победната" от 2005 г.), бившият министър на външните работи Ивайло Калфин (стигнал балотаж на президентските избори през 2011 г.) и др. Финалната част показваше протоколни снимки на самотния Станишев, илюстриращи личната му политическа кариера, с ръкостискания с фигури от международната левица, почти непознати за по-голямата част от аудиторията в зала 1 на НДК.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  Пожелавам на БСП и ДПС никога повече да не помиришат власт!!!

 • 2
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Вятър ги вее на бял кон.
  25 години никаква промяна! Изключително опасна, двулична и нечистоплътна партия! За съжаление изключително устойчива и успя да преживе сътресенията в нея .

 • 3
  asamayamaken avatar :-P
  Darth Чебуратор

  Няма начин да има промяна в партия с електорат от силно консервативни и бедни пенсионери, които твърдо знаят, че СССР при Сталин е най-великата държава на земята и си въобразяват, че при "бай Тодор се живееше по-добре".

 • 4
  mlu666 avatar :-|
  Сотир Методиев Пеевски

  "Може ли новият председател на БСП Михаил Миков да предотврати пропадането на социалистическата партия в глуха опозиция..." - не, не може; все едно да може някой да смени посоката на действие на земното притегляне.

  "...и трябва ли това да стане на всяка цена" - нищо не бива да се прави на всяка цена, още по-малко, да се вади мъртвец от гроба.

 • 5
  rodos avatar :-P
  Tod

  ..."или с новия председател на "Позитано" 20 наистина е нахлул свеж въздух"...
  -------------------------
  Алкохолни изпарения да,ама свеж въздух...някак неестествено ми звучи...

 • 6
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Струва ми се че Станишев успя да стигне таванът на безвредност на тази партия.Оттук нататък БСП ще проявява своята вредност във все по-голяма степен.Няма никакво съмнение че в болшинството си привържениците й са хора неприятни и неадекватни.Дано да не съм прав.

 • 7
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  Пожелавам на Миков да довърши делото на Станишев и да докара трамвая на БСП, където му е мястото - в депото.
  http://www.youtube.com/watch?v=vI39Uy_ykm8

 • 8
  aaa avatar :-|
  aaa

  До коментар [#6] от "vjacho":


  Всъщност, по-голяма част от привържениците им са доста свестни хора, които очевидно не са избрали по-лесния път да се въртят като ветропоказател с поредния, назначен, силен на деня. Проблемът на тази партия е, че от 25 години целенасочено е използвана като плашило с цел периодично внушаваната омраза към тях да е пътят, по който се слагат всякакви посредствени марионетки на власт. Пример ГЕРБ, партия, съставена от откровени, и най-вече посредствени кариеристи, която просто капитализира омразата към БСП, в буквалния смисъл (предимно в кеш).
  Може би си прав, че ако изберат популистки леви идеи с тях е свършено, но на практика винаги когато са на власт гледат да улеснят бизнеса и действат като либерали, няма друг начин масите да са добре и те го знаят. Въпросът е, че голяма част от избирателите им не го знаят и е почти невъзможно да им обяснят причинно следствената връзка..

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  До коментар [#8] от "aaa":" Проблемът на тази партия е, че от 25 години целенасочено е използвана като плашило с цел периодично внушаваната омраза към тях да е пътят, по който се слагат всякакви посредствени марионетки на власт. Пример ГЕРБ, партия, съставена от откровени, и най-вече посредствени кариеристи"-Напълно съм съгласен с целият Ви пост.Нееднократно съм предупреждавал в този форум,че единственият начин комунизмът да се върне в България,това е на крилете на анти-комунизма.Изповядващите анти-комунизъм,по-скоро кичещите с с такива лозунги,са единосъщни с онези,които правеха ТКЗС-тата и посягаха на чуждата собственост в името на народа.

 • 10
  the_shadow avatar :-P
  The Shadow

  "средно интелигентен, незнаещ чужди езици, отчайващо off-line, на когото нищо мъжко не е чуждо, израсъл в къща с тоалетна в двора, удобен за всички, казващ като Гручо Маркс, че това са неговите принципи, а ако не се харесват, има и други, постоянно бил номер 2 и никога не разграничил се по нищо и с нищо от номер 1, социално загрижен, но незабравящ себе си, леко невзрачен, средностатистически, конформист до мозъка на костите си, слаб в икономиката и скаран с модерните управленски технологии"

  Отлично описание не само на Миков, а и на повечето членове на тази кочи... пардон, партия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.