Брюксел настоява вложителите в КТБ да получат достъп до парите си "в следващите дни"

Брюксел настоява вложителите в КТБ да получат достъп до парите си "в следващите дни"

В писмо с остър тон се предупреждава, че отлагането противоречи на европейското законодателство и страната е заплашена от санкции и съдебни дела

Николай Стоянов
19747 прочитания

© Yves Herman


В писмо с остър тон Европейската комисия предупреждава България, че трябва да осигури защитата на вложителите в спрялата да работи Корпоративна търговска банка и "достъпа им до техните депозити в следващите дни". Това съобщи bTV, цитирайки документа, с който и "Капитал" разполага.

През седмицата БНБ публикува доклад за дейността на квесторите и своите решения на база на него, от които става ясно, че вероятно проверката на активите на КТБ ще продължи до есента и чак след това ще се търси решение.

Писмото е подписано от генералния директор по "Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул и е адресирано до подуправителя на БНБ Калин Христов и министъра на финансите в оставка Петър Чобанов.

Според него ключов момент в европейските банкови регулации е, че вложителите трябва да имат достъп до парите си в срок от 20 дни след като компетентните органи разкрият, че банката "не може да изплати депозитите и за момента няма перспектива да бъде в състояние да го направи". А също и че тази преценка трябва да се направи максимално бързо, но в рамките на пет дни - срокове, които според Фаул са надхвърлени.

Според българското законодателство срокът за изплащането на гарантираните влогове се задейства от отнемането на лиценза на кредитната институция. В писмото обаче се напомня, че европейското право има предимство дори да не е въведено в националното законодателство. А също и че вложителите биха могли да търсят правата си дадени им от европейската Директива за схемите за гарантиране на влоговете пред българските съдилища, а също и да предявят искове срещу България за нанесени щети, което би изложило страната на "много голям финансов риск".

Писмото още намеква още за възможна наказателна процедура, както и че тупането на топката по темата може да има сериозна тежест предвид желанието на България да с присъедини към Европейския банков съюз, тъй като правилата за гаранция на депозитите са един от ключовите му стълбове.

Ако страната се съобрази с препоръките на ЕК, това ще значи, че още по време на служебното правителство ще трябва да се задвижи изплащането на около 3.6 млрд. лв. гарантирани депозити в КТБ. Българският фонд за гарантиране на влоговете разполага с 2.1 млрд. лв. От които 800 млн. лв. инвестирани в български ДЦК, които трябва да бъдат продадени - нещо което би изтеглило ликвидност от финансовата система и допълнително би затруднило правителството да пласира нов дълг. А за да се осигури цялостно изплащане ще трябва фондът да заеме още 1.5 млрд. лв. от правителството, което обаче, ако парламентът не гласува актуализация на бюджета, няма да има право да надвишава заложения таван на дълга, до който остават около 700 млн. лв.

Все пак в писмото се предвижда и опцията при недостиг на финансови средства да се премине временно към частичен достъп до депозитите.

В писмо с остър тон Европейската комисия предупреждава България, че трябва да осигури защитата на вложителите в спрялата да работи Корпоративна търговска банка и "достъпа им до техните депозити в следващите дни". Това съобщи bTV, цитирайки документа, с който и "Капитал" разполага.

През седмицата БНБ публикува доклад за дейността на квесторите и своите решения на база на него, от които става ясно, че вероятно проверката на активите на КТБ ще продължи до есента и чак след това ще се търси решение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


118 коментара
 • 1
  mhi03368479 avatar :-|
  Bate Zozo

  добре че сме в ЕС та да има някакви закони за обикновените граждани. за нас, които не получаваме 20-30 000 лв МЕСЕЧНА заплата като Искров, но все пак си вършим работата за разлика от него.

 • 2
  bluewater avatar :-?
  BlueWater

  Искров защо още не е подал оставка!

  БНБ продължава с нарушенията на български закони и европейски регулации, които сме приели и сме задължени да спазваме!

 • 3
  tanas avatar :-|
  Танас

  ИСКРОВ ОСТАВКА ВЕДНАГА !

 • 4
  zuk_trombon avatar :-P

  Май в България трябва да останат само чуждите банки, (без гръцки) щото иначе всички ще плащаме сметката на тарикатите.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  БНБ видимо тупка топката и бави играта.
  В архивите на КТБ очевидно има документи, които силни на деня политици с цената на всичко не желаят да стават обществено достояние.
  Актуализацията на бюджета, за което ДПС напъва, цели да може да се раздадат пари на всички клиенти на банката и нещата да се замацат.

  Повече европейски регулации, по-малко български олигархичен разгул!

 • 6
  baikor avatar :-|
  baikor

  Невероятно е - дори т.нар бездушни еврочиновници са потресени от българските нрави и обичаи!
  Нарочно държиш банка, вложители и общество в безтегловност и неведение! Всеки месец-ново отлагане и то за какво - например квесторите им трябват 2 месеца да подготвят досиетата за одит...че то ако с такива темпове карат самия одит може да продължи десетилетие, съответно ктб да е под специален надзор, който постоятнно се удължава и удължава...И най-важното - този случай показва как държавна уж гаранция за покриване на влогове уж я има, но на практика я няма!

 • 7
  klecho avatar :-|
  klecho

  Никога не съм виждал по-заплашително писмо от страна на ЕК, а през ръцете ми са минали хиляди!

 • 8
  cole avatar :-|
  cole

  Пак глупости Капитал. Защо е този негативизъм по темата – продажбата на ДЦК „нещо което би изтеглило ликвидност от финансовата система и допълнително би затруднило правителството да пласира нов дълг“. Айеде стига глупости, при наличието на 40 млрд депозити в банковия сектор, няма много да се затрудни от 1-1,5 инвестирани в ДЦК. Прокопиев може да дели килия с Василев и Пеевски, добре да си подобрите отношенията, ще му е полезно като изпуска сапуна в затвора. Пък и предвид на телосложението на Пеевски, аз бих предпочел да е от моя отбор в затвора – изглежда ми като да носи на бой.

  Някой ще ми обясни ли защо Икономедиа и свързаните с нея икономическо-политическо интереси имат за цел да я фалират тази банка? Имат кредити към тях? Някакви предприятия притежавани от КТБ са им интересни и искат да ги вземат по евтинко?

  Сега по въпроса - КТБ има налични близо 1 млрд. според доклада на одиторите (144.3 мил бързо ликвидни и 776.9 в цени книжа), фонда за гарантиране на депозитите има 2.1 млрд, т.е. дупката се очертава да е около 400 милиона лева за покриването на гарантираните депозити. Като се има предвид, че до момента близо 90% от кредитите на банката се обслужват (отново на базата на информацията от одита), тези 400 милиона не би трябвало да са проблем да бъдат набрани – чрез прехвърляне на кредити към други банки, печалба и др. Т.е. няма причина банката да не отвори и да започне изплащането на парите, които са гарантирани по закон. Ако се налага може да се наложат първоначално ограничение на сумите, които се изплащат докато КТБ привлече разликата от 400 мил, но и това не е необходимо защото наличните средства (фонд за гарантиране на депозитите и наличности в КТБ) покриват около 90% от тези 3.5 млрд.. Това ще успокои малко ситуацията, ще даде възможност на малки и средни фирми да работят и ще успокои повечето вложители. От там нататък одита продължава изяснява цялостната картина в банката. Ако нещата не са добри се преминава или към покриването на задълженията от акционерите, или комбинация и от акционери и и прехвърляне на част от депозитите надхвърлящи гарантираните суми в акции. Друг вариант е одържавяване и стабилизиране и продажба. И разбира се ликвидация ако излезе, че положението е неспасяемо. На този етап на базата на информацията, с която разполагаме банката е по-скоро ок от колкото да не. Така, че моля ви спрете с тенденциозните статии, ясна ни е позицията на Икономедиа и свързаните с нея олигарси, не ни е ясен само интереса зад тази позиция – не плащане на кредити, опит за придобиване на активи, лична вендета или нещо друго.

 • 9
  oanes avatar :-|
  oanes

  След добрият положителен доклад за КТБ се разбра, че банката е в готовност да работи с евентуална ликвидна гаранция от страна на държавата. Вместо тупане на топката БНБ най после да каже размера на така наречената"дупка" в КТБ за да се даде възможност и на акцинерите. Според доклада за сега тя не е голяма. Най-евтеният за обществото вариянт е банката да започне да работи в най-скоро време. Ако продължава да се държи затворена, с всеки изминатден, иначе добрите й показатели ще започнат да се влошават, както показва и докладът. Естественно може да работи и при определен режим и ликвидна гаранция от страна на държавата за да се спре паниката сред вложителите. Тогава няма да е необходимо безмислено да се изразходват тези огромни средства на държавата и да се ликвидира тази, според достоверните международни одитори, стабилна системна банка за страната ни. Няма възможност една здрава банка да се обяви в несъстоятелност, поради това трябва да работи и то в най-скоро време. Това е правилният и най-евтин път за защита на общественният интерес. Другото решение е защита на корпоративен , личен или тесногрупов интерес, но не й този на обществото.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Писмото може да се види тук http://bit.ly/1xQNiSp:

  Става ясно, че българското законодателство е в противоречие с европейското. Според последното БНБ трябва да вземе решение в срок до 5 дни след възникване на затрудненията с ликвидността - т.е. срокът е изтекъл още през юни. 20-те дена започват да текат след като се вземе въпросното решение - т.е. застрахованите депозити е трябвало да бъдат платени през юли.

  Искров се скъса да се хвали, че нашия бил "най-модерния банков закон в ЕС", а се оказа, че тъпият галош дори не е успял да го съобрази с действащите разпоредби на ЕС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход