Пореден завой - актуализация на бюджета може и да има
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пореден завой - актуализация на бюджета може и да има

Разговорите при президента в петък преминаха на висок тон и по-близо до предизборна кампания вероятно защото за първи път бяха и пряко излъчвани по обществените медии

Пореден завой - актуализация на бюджета може и да има

Крехко обединение на позициите на ГЕРБ, БСП и ДПС заради парите за здравната каса дава шанс ревизията на бюджета да се случи в понеделник

4074 прочитания

Разговорите при президента в петък преминаха на висок тон и по-близо до предизборна кампания вероятно защото за първи път бяха и пряко излъчвани по обществените медии

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Актуализацията на бюджета все пак може и да получи шанс в понеделник, макар да няма категорични отговори на въпросите ще се събере ли кворум, ще има ли достатъчно гласове за ревизия на целия държавен бюджет или само на бюджета на здравната каса, или пък няма да се гласува нищо, или ще се поставят нови условия. След като президентът събра в петък лидерите на парламентарно представените партии и тези, които имат представители в европарламента, за да ги убеди в необходимостта от ревизия на държавния бюджет и този на здравната каса, всички парламентарни сили, участвали в срещата (ГЕРБ, БСП и ДПС), дадоха знак, че подкрепят актуализация на бюджета на НЗОК. С обяснението "последен и единствен компромис заради болните хора" и "за да не ни обвиняват в политически игрички" лидерът на ГЕРБ смени позицията си и обеща да осигури кворума за заседание в понеделник. От обясненията му обаче не се разбра дали депутатите му ще гласуват самата бюджетна актуализация или не. Няколко дни по-рано Борисов заяви категорично, че неговите депутати напускат парламента и няма да участват в гласуването на актуализацията. 

БСП остават категорично на позицията, че има нужда от актуализация само на бюджета на здравната каса, а лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди подкрепата на партията си за ревизия на държавните финанси. 

Така въпреки крехкото обединение на позициите за актуализация на бюджета заради парите за здраве познатият стил на Бойко Борисов с постоянна промяна на мнението му не позволява да се правят прибързани заключения. Развръзката остава за понеделник (4 август), когато е насрочено извънредно заседание на бюджетната комисия, а след това и на Народното събрание за окончателно гласуване.

Доводите на президента

Росен Плевнелиев започна консултациите, обрисувайки една доста драматична картина за състоянието на държавните финанси. Той не пропусна да спомене задълженията на правителството към строителите на стойност 1 млрд. лв., над 300 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК, 1.3 млрд. лв. бюджетен дефицит, 350 млн. лв. задължения към общините и 1.5 млрд. лв. по-малко от заложените приходи в хазната. Държавният глава посочи и проблема с еврофондовете. Според него, ако не се актуализира бюджетът, няма да има пари за финансовите корекции, с които да се отпушат две замразени оперативни програми за над 4 млрд. лв.

"Ако не ревизираме бюджета, това ще бъде съдбата на служебното правителство - да реже. Държавата ще бъде съзнателно спъната и дестабилизирана, въпреки че обещанието тук в президентството беше точно обратното, че всички търсим по-високо ниво на стабилност", каза държавният глава в изявлението си след края на консултациите. "Виждам опит да се вържат нарочно ръцете на служебното правителство, и то да му се прехвърли удобно нечий чужд грях или чужди грехове", добави той.

Президентът припомни, че в края на ноември държавата има падеж на ДЦК за близо 2 млрд. лв., а не е ясно дали парламентът ще е успял да сформира кабинет дотогава. Той не пропусна да напомни, че ако КТБ не може да бъде оздравена и се наложи да бъде обявена в ликвидация, държавата трябва да осигури пари за покриване на депозитите до 100 хил. евро. "ЕК следи много внимателно ситуацията, дали властите ще изплатят навреме дължимите суми според европейските правила. Ако България не вземе мерки, това означава не само проблем за финансовия сектор, но и се превръща в европейски проблем", заяви държавният глава.

Позициите на партиите

По време на консултациите всички парламентарно представени партии останаха на обявените по-рано позиции с изключение на ГЕРБ. "Готов съм още веднъж да направя компромис за бюджета на Орешарски в името на хората. В момента по-голям компромис от ГЕРБ не може да се иска", каза Борисов. Той обеща кворум за заседание в понеделник, но не беше ясен дали депутатите му ще гласуват самото решение. В петък в "Панорама" по БНТ и Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, също заяви, че партията ще осигури  "символичен брой депутати" за кворума за обсъждането. Тя посочи, че по този начин ще се даде възможност на БСП и ДПС да гласуват тази актуализация, което било политически жест от страна на ГЕРБ. В БСП остават на твърдото мнение, че положението не е толкова тежко и че има нужда от актуализация само на бюджета на здравната каса. Председателят на левицата Михаил Миков обяви, че присъстват на консултациите единствено "от уважение към институцията". "В бюджета има две опции и едната е приходите да се изпълнят. Нашата позиция не е променена. Подкрепяме актуализацията на бюджета на здравната каса, но не и на държавния бюджет", каза Миков. Той беше категоричен, че не може да се подпише празен чек на служебното правителство и то да харчи милиарди без контрол от страна на парламента.

ДПС остава на мнение, че държавният бюджет трябва да се актуализира, защото това е публичният интерес. Лидерът на партията Лютви Местан припомни на Миков, че за 2014 г. са планирани 1.44 млрд. лв. повече данъчни приходи спрямо миналата година, а към момента са изпълнени едва 200 млн. лв. "Все още сме в средата на годината и може би трябва да очакваме някакви магически процеси в икономиката, които да компенсират тези 1.44 млрд. лв. до края на годината? Ако някой вярва в това, нека застъпва тезата, че няма нужда от актуализация", каза Местан.

От Реформаторския блок, които също участваха в консултациите, вече подкрепят актуализация на целия бюджет. Реформаторите обясниха, че са променили отношението си след разговора с президента, по време на който ясно са били изложени числата. Преди това били против, защото мотивите за актуализацията били неясни. Условието, което Реформаторите поставят обаче, е да се орежат излишните разходи и данъкоплатците ясно да чуят числата. Божидар Лукарски и Меглена Кунева поискаха разбивката по пера да бъде представена в Народното събрание. 

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков призова ГЕРБ и ДПС да влязат в пленарната зала в понеделник и да гласуват актуализацията на бюджета, "въпреки че без парламентарен контрол е недопустимо да се управляват 3-4 млрд. лв. Но вие носите отговорност". 

Орешарски: Ремонт на бюджета не е нужен, но дава сигурност

"Актуализация на бюджета не е необходима, дори може да се окаже, че в края на годината изпълнението му ще е по-добро от планираното, има и достатъчно буфери. От друга страна, тя дава по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор." Това е мнението по спорната тема на премиера в оставка Пламен Орешарски. В профила си във "Фейсбук" той дава аргументи и в двете посоки. "Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам. А част от ефектите от мерките за подобряване на събираемостта се очакват втората половина на годината - мобилният фискален контрол, обратното начисляване на ДДС. Ще се възстановят и средствата, авансирани по европрограми. Има и достатъчно буфери в разходната част. Крайният резултат може да се окаже дори по-добър от заложения в бюджета. 

От друга страна, от два месеца политическата нестабилност е факт. До края на годината ще работят още две правителства. И на двете един-два месеца няма да бъдат достатъчни да се ориентират в ситуацията и да вземат оптималните решения. В този смисъл предложената от нас актуализация дава по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор", пише той.
Актуализацията на първо четене

- Бюджетният дефицит за 2014 г. да се увеличи с още 725 млн. лв. Така в края на годината той ще достигне 2.061 млрд. лв., или 2.7% от прогнозния БВП. Това е почти на границата от разрешените в ЕС 3%.

- От тях 225 млн. лв. са за здравната каса. Останалите 500 млн. лв. дефицит ще дойдат от намалението на заложените приходи от ДДС.

- Таванът на дълга се увеличава с нови 3.4 млрд. лв. В проектозакона е записано, че 2.7 млрд. лв. от евентуалния нов дълг ще бъдат "за мерки за осигуряване на икономическата и финансовата стабилност".

- Заложени са нови държавни гаранции от 2 млрд. лв. за нуждите на Фонда за гарантиране на влоговете, като е записано, че той може да емитира дълг.

Актуализацията на бюджета все пак може и да получи шанс в понеделник, макар да няма категорични отговори на въпросите ще се събере ли кворум, ще има ли достатъчно гласове за ревизия на целия държавен бюджет или само на бюджета на здравната каса, или пък няма да се гласува нищо, или ще се поставят нови условия. След като президентът събра в петък лидерите на парламентарно представените партии и тези, които имат представители в европарламента, за да ги убеди в необходимостта от ревизия на държавния бюджет и този на здравната каса, всички парламентарни сили, участвали в срещата (ГЕРБ, БСП и ДПС), дадоха знак, че подкрепят актуализация на бюджета на НЗОК. С обяснението "последен и единствен компромис заради болните хора" и "за да не ни обвиняват в политически игрички" лидерът на ГЕРБ смени позицията си и обеща да осигури кворума за заседание в понеделник. От обясненията му обаче не се разбра дали депутатите му ще гласуват самата бюджетна актуализация или не. Няколко дни по-рано Борисов заяви категорично, че неговите депутати напускат парламента и няма да участват в гласуването на актуализацията. 

БСП остават категорично на позицията, че има нужда от актуализация само на бюджета на здравната каса, а лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди подкрепата на партията си за ревизия на държавните финанси. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  chokichi avatar :-|
  Сабака Баскервіляў

  Да си седната на д-тата в парламента, защото за това ги пращаме там, за да работят. Аз ако не работя няма да ми плащат, така да е и за тях. Тия пари дето ги трошим по тях да ги върнат в бюджета.

 • 2
  mqlkomilkov avatar :-(
  Mqlko Milkov

  Какво крехко, какво само мрънкат, оня бил сърдит на другия и трето и пето...
  Я вземете свършете нещо за нас народа, а не само да пълните гуши...

 • 3
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti

  Каквото и да е довело до актуализацията, тя трябва да се случи, защото до изборите болниците ще трябва да затворят врати.

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "Той обеща кворум за заседание в понеделник, но не беше ясен дали депутатите му ще гласуват самото решение."

  Само на Георги Желязков, авторът на тази статия, не е ясно че ако ГЕРБ са решили да подкрепят някаво решение на НС, то ВСИЧКИТЕ им депутати ще са на заседанието в понеделник, а не само малка група необходима за кворум.

  Ако в БСП и ДПС има поне капка загриженост за България, то нека да бъдат добри да си гласуват актуализацията предложена от собственото им правителство. Ако не да си поемат отговорността за всички последствия до избирането на ново редовно правителство.

 • 5
  turlakov avatar :-|
  turlakov

  Частта а здравната каса и за строителните фирми определено трябва да се вземе под внимание. Не са само тези проблеми, но си мисля, че следващото правителство ще трябва да си поеме отговорността и да си гласуват бюджета.

 • 6
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  Да не забравяме - основаната задача на служебния кабинет е да организира и проведе легитимни избори. Посочените от президента аргументи не се вписват задължително в дневния ред на служебното правителство. Прозира страх за собствения имидж на президента, ако предложения от него кабинет стане обект на по-сериозна критика.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "plamenhristov5":

  В броя има един анализ "Актуализация на бюджета на ДПС". Прочетете го.
  Необясним ми е натиска от страна на президента за актуализация на бюджета. Служебното правителство за двата си месеца има ангажимент да подготви изборите. Падежът на външния дълг е след като служебното правителство ще се е разпуснало.

  Тези, които подкрепят актуализацията на бюджета в НС утре, ще ни заробят с още няколко милиарда, които се се влеят в сметките на Доган, Пеевски и други техни момчета...

 • 8
  asse avatar :-|
  Boni

  тия са като орел рак и щука
  нямаше никакъв смисъл от тази среща при президента
  няма и полезен ход за нацията с тия политици

  трябват спешно нови лица със свежи и решителни действия • 9
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Желанието за актуализация под лицемерното прикритие на грижа за болните и здравната каса е поредната голяма опашата лъжа!
  Лицемерите продължават да издевателстват над обществото прикривайки истинските си интереси.

 • 10
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Пълен цирк...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK