ДПС неуспешно опита нова поправка за КТБ

Всички депутати от ДПС подкрепиха Цонев, седем от БСП бяха "за" разглеждане на предложението, а ГЕРБ отсъстваха от пленарната зала

ДПС неуспешно опита нова поправка за КТБ

Предложенията отново заобикаляха съществуващото законодателство

Валентина Илиева
5583 прочитания

Всички депутати от ДПС подкрепиха Цонев, седем от БСП бяха "за" разглеждане на предложението, а ГЕРБ отсъстваха от пленарната зала

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


В последните минути работа на сегашния парламент ДПС опита да прокара пореден специален закон за Корпоративна търговска банка (КТБ). Без предварително обсъждане и дебат депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е и председател на Комисията по бюджет и финанси, предложи изненадващо законови промени, с които да стане възможно изплащането на влоговете до гарантирания им размер в КТБ. Мястото на текстовете е... в актуализирания бюджет на здравната каса. Мотиви естествено няма.

Добрата новина е, че заради разлома в коалицията БСП - ДПС промените не минаха. Роля за неприемането изигра и отсъствието на ГЕРБ. Упражнението от последния парламентарен ден на ДПС обаче е показателно - пореден опит за поправки с лобистки привкус.

Специални експресни закони

Поправките първо бяха отхвърлени в бюджетна комисия - БСП гласуваха против, а ГЕРБ не присъстваха. Следобед в пленарната зала депутатите от "Коалиция за България" не позволиха обсъждане и гласуване на законовите промени. Аргументът беше, че текстовете се предлагат в нарушение на правилника и при неспазени срокове.

При гласуването в зала дали да се обсъждат промените само седем депутати от БСП бяха "за", ГЕРБ отсъстваха, както и "Атака". Така предложението дали изобщо да се разглеждат и гласуват промените беше отхвърлено.

Според промените на Йордан Цонев до 20 август Фондът за гарантиране на влоговете в банките трябваше да започне да изплаща депозитите в КТБ до гарантирания им размер. В проекта му пише, че в случаи, в които не е отнет лицензът на банка, "фондът изплаща задълженията на съответната банка към нейни вложители до гарантираните размери" "в срок до 60 дни от поставяне на банката под особен надзор". Цонев аргументира законопроекта си с писмото на Европейската комисия от 1 август, в което се настоява да започне изплащането на гарантираните влогове в банката.

Това са поредните специални законови мерки, които се прави опит да бъдат приложени по отношение на случая с КТБ. ДПС подкрепяше всички. На 11 юли беше предложен първият специален закон за банката, който предлагаше при пълна неяснота около финансовото й състояние, което продължава и сега, да се спасят всичките депозити (гарантирани и негарантирани), като се прехвърлят в дъщерната й и също затворена "Кредит агрикол България".

"По същество предложението на ДПС е нов извънреден закон за КТБ. То отново излиза от логиката на действащото законодателство за банкова несъстоятелност и защита на депозитите", коментира банкер от сектора пред "Капитал".

А сега накъде

КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни 2014 г. До момента обаче, след 10-дневен одит на три одиторски компании и отчет на квесторите след едномесечен престой в банката, беше обявено само, че КТБ е с 65 млн. лв. загуба към края на юни и има нужда от допълнителен одит, заради което ще стои затворена поне до ноември - планираният нов одит трябва да приключи до 20 октомври.

Това обаче е в противоречие с евродирективата за схемите за гарантиране на депозитите, в която е посочено, че ако те са "неналични" "в рамките на пет работни дни след подаването на искане, вложителите получават достъп до подходяща по размер сума от своите гарантирани депозити, за да покрият разходите си за издръжка". По този повод е полученото преди два дни писмо от Брюксел до БНБ. Официално становище на БНБ по въпроса няма.

До редакционното приключване на броя от централната банка не отговориха на въпросите на "Капитал Daily" каква е позицията й във връзка с изпратеното писмо, какво е тълкуването й по отношение на текстовете в директивата, трябва ли и ще бъде ли осигурен такъв достъп на вложителите и кога, какви действия и стъпки ще предприеме БНБ оттук нататък.

"В писмото си ЕК никъде не казва, че непременно трябва веднага да се плати на всички. Напротив, казва се изрично, че ако няма достатъчно пари в схемата за гарантиране на депозитите, може да започне частично плащане и това е в съответствие с директивата", коментира банкер.

"Капитал" потърси допълнителна информация от Европейската комисия, като попита какви са потенциалните санкции, които България би могла да понесе в случая, защо писмото е изпратено до подуправителя на БНБ Калин Христов, но не и до гуверньора Иван Искров, както и дали след изпращането му са водени разговори между ЕК и представители на правителството и на БНБ по темата.

От комисията потвърдиха само, че действително е било изпратено писмо, с което са информирали българските власти за загрижеността си във връзка с липсата на достъп на вложителите до средствата им в КТБ, като допълниха, че следят внимателно ситуацията около банката.

В последните минути работа на сегашния парламент ДПС опита да прокара пореден специален закон за Корпоративна търговска банка (КТБ). Без предварително обсъждане и дебат депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е и председател на Комисията по бюджет и финанси, предложи изненадващо законови промени, с които да стане възможно изплащането на влоговете до гарантирания им размер в КТБ. Мястото на текстовете е... в актуализирания бюджет на здравната каса. Мотиви естествено няма.

Добрата новина е, че заради разлома в коалицията БСП - ДПС промените не минаха. Роля за неприемането изигра и отсъствието на ГЕРБ. Упражнението от последния парламентарен ден на ДПС обаче е показателно - пореден опит за поправки с лобистки привкус.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  cole avatar :-(
  cole

  Айде пак глупости Капитал... Поправката е, за да се оправи законодателство, което се оказва че не е в съответствие с Европейското! Това не е поправка КТБ! Това, че излиза в момента няма особено голямо значение, утре може да се случи това с друга финансова институция. Ако съдим по писмото на Комисията, тази промяна ни е важна да се случи в момента, защото държавата е на път да загуби пари от допълнителни разходи по дела и обезщетения, поради неизпълнение на задълженията си по закон. И в крайна сметка не виждам защо определяте като "добра новина", това че хората и фирмите с до 100,000 Евро трябва да се държат заложник на некомпетентността на институциите и лобитата на корпорациите и големите вложители.

  Излезте с една статия и си кажете какъв му е интереса на Прокопиев, за да е ясно от какво произтичат статиите по темата, които публикувате. Костов си каза - аз имам пари в тази банка, за това защитавам тези позиции. Айде малко по мъжката.

 • 2
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  абе Цонев , не сме в Африка ,нито в Северна корея , а в ЕС ,съобразявай се със законите на ЕС ,а не с мислите си и желанията си .

 • 3
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Конюктурно или не, браво на БСП, че не залитнаха по популизма на ДПС и Пелвньо. Боко също се осъзна овреме.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#1] от "cole":

  Законодателството ни е точно в съответствие с европейското, а ДПС всячески се мъчи да го деформира. С цели:

  1) Да получи КТБ пари от бюджета, без да е фалирала официално, без да се налага смяна на собствеността, ей така, нещо като безвъзмезден подарък от данъкоплатците. (В тази връзка - интересно, ПИБ ползвала ли е публични средства за оцеляването си и ако да, кога и с каква лихва ще ги върне? Иначе - известно е от Капитал, че кабинетът на Орешарски е вкарал почти 1,3 милиарда лева като депозит в ПИБ, за да се компенсира започналия отлив на вложители и от там, освен от КТБ.)

  2) Да си изпише вежди ДПС проформа, с едно безсмислено предложение, защото евродирективите налагат изплащането на сметките до 100000 евро без нефигуриращи в тези директиви условности и там няма условност за оповестяване на вложителите до 100000 евро, за да им се върнат парите. Още повече, че оповестяването на публични лица със сметки до 100000 евро е безсмислено, доколкото много по-важно е да се знаят публичните лица със сметки в КТБ над 100000 евро.

  От ДПС пак се мъчат да въртят плоски трикове, точно от онези, заради които формацията се ползва с лошата репутация, позната до момента.
  Въобще - този законопроект е поредното несъстоятелно безсмислие. Тези хора не се умориха да продуцират всякакви безочливи фалшификации! Ако електората им не беше толкова безкритичен и не позволяваше подобни шашми - нещата щяха да бъдат коренно различни, никой нямаше да се чувства толкова спокоен при инспирирането на подобни наглости и щеше да бъде по-добре за всички, включително и за подкрепящите ДПС. Но - позата на жертвата, която ДПС заема при всяка критика срещу нея и поддържането на удобни елементарни остени като преди Сидеров и сега Бареков позволява на електората на тази партия да демонстрира най-пълния си наивитет...

  Що се отнася до изхода от ситуацията, нещата са кристално прости и не налагат никакви промени на актуалното законодателство, което е отлично хармонизирано с европейските директиви. За да се съобразят нещата с предупреждението на Европейската комисия и да не се достига до наказателна процедура за страната, вариантите са, чисто и просто, два:

  1) КТБ бързо се обявява в несъстоятелност и започва изплащането на гарантираните в този случай до 100000 евро (до 196000 лева).

  2) Докато квесторите работят, на вложителите да се позволява да теглят ако не колкото си искат, то поне части от влогове си. Тъкмо, в зависимост от състоянието на КТБ при това внимателно теглене, проверката още по-лесно ще установи, платежоспособна и жизнена ли е банката на Василев или не.

  Нито един от тези варианти не налага промяна на актуалното законодателство, а само ПО-БЪРЗОТО съобразяване с него от страна на БНБ.

 • 5
  ilir11 avatar :-|
  Angel Angelov

  Напълно подкрепям коментар 1.
  Предложените поправки целят да се постави срок за изплащане на депозитите до гарантирания им размер.
  Тоест, в съответствие със законодателството на ЕК и в отговор на забележките на ЕК да се защитят малките вложители, на които така или иначе ще се плати, но националното ни законодателство не е уредило въпроса със сроковете. Подобна законодателна промяна е неизбежна, за да не бъде съдена страната ни.
  Съгласен съм, че са рядкост смислените предложения на ДПС, но не разбирам, защо и те биват атакувани от Капитал. Много съм разочарован от едностранчивия подход на вестника през последните месеци, преди ми се струваше обективен.

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#1] от "cole":

  И да си кажа - аз имам интерес КТБ да оцелее. Не личен (пари там нямам и никога не съм имал - не ги държа в банки), а периферен. Обаче оцеляването на КТБ не може да стане с цената на закопаването на цялата държава и на нейната икономика (един срив на бюджета или наказателна процедура заради безумно законотворчество биха били фатални за икономиката ни много дълго напред). Ето и разликата между недържавническа заинтересованост (тази на ДПС, Доган и Пеевски) и държавническа заинтересованост (демонстрираното от мен, който искам разрешаване на проблема, но с почтени средства и без да е за сметка на цялата икономика).

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#5] от "Angel Angelov":

  Туй хубаво, ама защо просто не отворят банката да изплаща на оттеглящи се вложители, дори да не е пълните желани суми, докато квесторите си продължават проверките, ами се мъчат законово да налагат мерки, които се прилагат чак след фалит?!!! Нали банката е в относително добро състояние, та даже и на печалба?! Какво става?! Да не би изведнъж да се е оказало, че печалбите всъщност са загуби, та да не може да се изплащат известни суми, докато текат неколкомесечните проверки? Та нали всеки един месец кредитори се разплащат по задълженията си?

 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#5] от "Angel Angelov":

  Опа! В последното изречение от коментара ми № 7 - не кредитори, а кредитополучатели!

 • 9
  cole avatar :-|
  cole

  До коментар [#4] от "Станислав Янков":

  Разликата е във формулировките - според писмото на комисията, "ако се установи, че финансова институция е неспособна да плаща депозитите“ се задейства защитата на влоговете, не задължително да е фалирала. КТБ искайки ликвидна подкрепа от БНБ, декларира, че е неспособна да посрещне плащането на тези депозити, съответно БНБ трябва да потвърди това, което те в някаква степен направиха и да поеме плащанията по гарантираните депозити, както е по закона в ЕС. Ако нашето законодателство беше в синхрон с европейското, до сега хората да са си взели парите и да са заминали на морето. Това е разликата между двете и доколкото разбирам (без да съм го чел) това са се опитали да направят от ДПС днес. Смисъл пак не разбирам, защо е това мотане – хората и фирмите с депозити до 100,000 Евро са най-затруднени в тази ситуация, тези с големите депозити имат сметки в още 10 други банки в БГ и чужбина.

  Колкото до ПИБ и на мен ми интересно да разбера, защо се оказа подкрепа там (ако разбира се държавата е оказала). Приемаме, че там нещата са ок? На базата на каква информация? Особено след като се оказва, че банковия надзор не е работил особено добре.

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#9] от "cole":

  Да! Наистина има разминаване, макар то да може да се преодолее и без специална нужда от прекрояване на закона, а само чрез по-голяма експедитивност и без продължително блокиране на разплащанията. Съгласно статията на Капитал: "Според българското законодателство срокът за изплащането на гарантираните влогове се задейства от отнемането на лиценза на кредитната институция."

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/08/03/2355119_brjuksel_nastoiava_vlojitelite_v_ktb_da_poluchat/#_ga=1.66658478.1627474148.1401249570

  Обаче на същото място е упоменато и: "Все пак в писмото се предвижда и опцията при недостиг на финансови средства да се премине временно към частичен достъп до депозитите."

  Така че - банката преспокойно може да започне да плаща на теглещите вложители от приходите си от разплащащи се кредитополучатели и от другите си източници, докато тече работата на квесторите и на одиторите. Що се отнася до предложението на ДПС - какво общо тук има оповестяването на вложителите-публични фигури със сметки до 100000 евро ако не бъдат оповестени - няма ли да си получат парите или какво?!!! Всичкото това е изборен трик от страна на ДПС, макар ускоряване работата на БНБ относно КТБ наистина да е крайно наложително.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход