ДПС неуспешно опита нова поправка за КТБ

Предложенията отново заобикаляха съществуващото законодателство

Всички депутати от ДПС подкрепиха Цонев, седем от БСП бяха "за" разглеждане на предложението, а ГЕРБ отсъстваха от пленарната зала
Всички депутати от ДПС подкрепиха Цонев, седем от БСП бяха "за" разглеждане на предложението, а ГЕРБ отсъстваха от пленарната зала
Всички депутати от ДПС подкрепиха Цонев, седем от БСП бяха "за" разглеждане на предложението, а ГЕРБ отсъстваха от пленарната зала    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Всички депутати от ДПС подкрепиха Цонев, седем от БСП бяха "за" разглеждане на предложението, а ГЕРБ отсъстваха от пленарната зала    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

В последните минути работа на сегашния парламент ДПС опита да прокара пореден специален закон за Корпоративна търговска банка (КТБ). Без предварително обсъждане и дебат депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е и председател на Комисията по бюджет и финанси, предложи изненадващо законови промени, с които да стане възможно изплащането на влоговете до гарантирания им размер в КТБ. Мястото на текстовете е... в актуализирания бюджет на здравната каса. Мотиви естествено няма.

Добрата новина е, че заради разлома в коалицията БСП - ДПС промените не минаха. Роля за неприемането изигра и отсъствието на ГЕРБ. Упражнението от последния парламентарен ден на ДПС обаче е показателно - пореден опит за поправки с лобистки привкус.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cole avatar :-(
  cole
  • - 24
  • + 11

  Айде пак глупости Капитал... Поправката е, за да се оправи законодателство, което се оказва че не е в съответствие с Европейското! Това не е поправка КТБ! Това, че излиза в момента няма особено голямо значение, утре може да се случи това с друга финансова институция. Ако съдим по писмото на Комисията, тази промяна ни е важна да се случи в момента, защото държавата е на път да загуби пари от допълнителни разходи по дела и обезщетения, поради неизпълнение на задълженията си по закон. И в крайна сметка не виждам защо определяте като "добра новина", това че хората и фирмите с до 100,000 Евро трябва да се държат заложник на некомпетентността на институциите и лобитата на корпорациите и големите вложители.

  Излезте с една статия и си кажете какъв му е интереса на Прокопиев, за да е ясно от какво произтичат статиите по темата, които публикувате. Костов си каза - аз имам пари в тази банка, за това защитавам тези позиции. Айде малко по мъжката.

  Нередност?
 • 2
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • - 5
  • + 10

  абе Цонев , не сме в Африка ,нито в Северна корея , а в ЕС ,съобразявай се със законите на ЕС ,а не с мислите си и желанията си .

  Нередност?
 • 3
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов
  • - 19
  • + 7

  Конюктурно или не, браво на БСП, че не залитнаха по популизма на ДПС и Пелвньо. Боко също се осъзна овреме.

  Нередност?
 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 3
  • + 15

  До коментар [#1] от "cole":

  Законодателството ни е точно в съответствие с европейското, а ДПС всячески се мъчи да го деформира. С цели:

  1) Да получи КТБ пари от бюджета, без да е фалирала официално, без да се налага смяна на собствеността, ей така, нещо като безвъзмезден подарък от данъкоплатците. (В тази връзка - интересно, ПИБ ползвала ли е публични средства за оцеляването си и ако да, кога и с каква лихва ще ги върне? Иначе - известно е от Капитал, че кабинетът на Орешарски е вкарал почти 1,3 милиарда лева като депозит в ПИБ, за да се компенсира започналия отлив на вложители и от там, освен от КТБ.)

  2) Да си изпише вежди ДПС проформа, с едно безсмислено предложение, защото евродирективите налагат изплащането на сметките до 100000 евро без нефигуриращи в тези директиви условности и там няма условност за оповестяване на вложителите до 100000 евро, за да им се върнат парите. Още повече, че оповестяването на публични лица със сметки до 100000 евро е безсмислено, доколкото много по-важно е да се знаят публичните лица със сметки в КТБ над 100000 евро.

  От ДПС пак се мъчат да въртят плоски трикове, точно от онези, заради които формацията се ползва с лошата репутация, позната до момента.
  Въобще - този законопроект е поредното несъстоятелно безсмислие. Тези хора не се умориха да продуцират всякакви безочливи фалшификации! Ако електората им не беше толкова безкритичен и не позволяваше подобни шашми - нещата щяха да бъдат коренно различни, никой нямаше да се чувства толкова спокоен при инспирирането на подобни наглости и щеше да бъде по-добре за всички, включително и за подкрепящите ДПС. Но - позата на жертвата, която ДПС заема при всяка критика срещу нея и поддържането на удобни елементарни остени като преди Сидеров и сега Бареков позволява на електората на тази партия да демонстрира най-пълния си наивитет...

  Що се отнася до изхода от ситуацията, нещата са кристално прости и не налагат никакви промени на актуалното законодателство, което е отлично хармонизирано с европейските директиви. За да се съобразят нещата с предупреждението на Европейската комисия и да не се достига до наказателна процедура за страната, вариантите са, чисто и просто, два:

  1) КТБ бързо се обявява в несъстоятелност и започва изплащането на гарантираните в този случай до 100000 евро (до 196000 лева).

  2) Докато квесторите работят, на вложителите да се позволява да теглят ако не колкото си искат, то поне части от влогове си. Тъкмо, в зависимост от състоянието на КТБ при това внимателно теглене, проверката още по-лесно ще установи, платежоспособна и жизнена ли е банката на Василев или не.

  Нито един от тези варианти не налага промяна на актуалното законодателство, а само ПО-БЪРЗОТО съобразяване с него от страна на БНБ.

  Нередност?
 • 5
  ilir11 avatar :-|
  Angel Angelov
  • - 5
  • + 6

  Напълно подкрепям коментар 1.
  Предложените поправки целят да се постави срок за изплащане на депозитите до гарантирания им размер.
  Тоест, в съответствие със законодателството на ЕК и в отговор на забележките на ЕК да се защитят малките вложители, на които така или иначе ще се плати, но националното ни законодателство не е уредило въпроса със сроковете. Подобна законодателна промяна е неизбежна, за да не бъде съдена страната ни.
  Съгласен съм, че са рядкост смислените предложения на ДПС, но не разбирам, защо и те биват атакувани от Капитал. Много съм разочарован от едностранчивия подход на вестника през последните месеци, преди ми се струваше обективен.

  Нередност?
 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#1] от "cole":

  И да си кажа - аз имам интерес КТБ да оцелее. Не личен (пари там нямам и никога не съм имал - не ги държа в банки), а периферен. Обаче оцеляването на КТБ не може да стане с цената на закопаването на цялата държава и на нейната икономика (един срив на бюджета или наказателна процедура заради безумно законотворчество биха били фатални за икономиката ни много дълго напред). Ето и разликата между недържавническа заинтересованост (тази на ДПС, Доган и Пеевски) и държавническа заинтересованост (демонстрираното от мен, който искам разрешаване на проблема, но с почтени средства и без да е за сметка на цялата икономика).

  Нередност?
 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#5] от "Angel Angelov":

  Туй хубаво, ама защо просто не отворят банката да изплаща на оттеглящи се вложители, дори да не е пълните желани суми, докато квесторите си продължават проверките, ами се мъчат законово да налагат мерки, които се прилагат чак след фалит?!!! Нали банката е в относително добро състояние, та даже и на печалба?! Какво става?! Да не би изведнъж да се е оказало, че печалбите всъщност са загуби, та да не може да се изплащат известни суми, докато текат неколкомесечните проверки? Та нали всеки един месец кредитори се разплащат по задълженията си?

  Нередност?
 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • + 1

  До коментар [#5] от "Angel Angelov":

  Опа! В последното изречение от коментара ми № 7 - не кредитори, а кредитополучатели!

  Нередност?
 • 9
  cole avatar :-|
  cole
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#4] от "Станислав Янков":

  Разликата е във формулировките - според писмото на комисията, "ако се установи, че финансова институция е неспособна да плаща депозитите“ се задейства защитата на влоговете, не задължително да е фалирала. КТБ искайки ликвидна подкрепа от БНБ, декларира, че е неспособна да посрещне плащането на тези депозити, съответно БНБ трябва да потвърди това, което те в някаква степен направиха и да поеме плащанията по гарантираните депозити, както е по закона в ЕС. Ако нашето законодателство беше в синхрон с европейското, до сега хората да са си взели парите и да са заминали на морето. Това е разликата между двете и доколкото разбирам (без да съм го чел) това са се опитали да направят от ДПС днес. Смисъл пак не разбирам, защо е това мотане – хората и фирмите с депозити до 100,000 Евро са най-затруднени в тази ситуация, тези с големите депозити имат сметки в още 10 други банки в БГ и чужбина.

  Колкото до ПИБ и на мен ми интересно да разбера, защо се оказа подкрепа там (ако разбира се държавата е оказала). Приемаме, че там нещата са ок? На базата на каква информация? Особено след като се оказва, че банковия надзор не е работил особено добре.

  Нередност?
 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • + 4

  До коментар [#9] от "cole":

  Да! Наистина има разминаване, макар то да може да се преодолее и без специална нужда от прекрояване на закона, а само чрез по-голяма експедитивност и без продължително блокиране на разплащанията. Съгласно статията на Капитал: "Според българското законодателство срокът за изплащането на гарантираните влогове се задейства от отнемането на лиценза на кредитната институция."

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/08/03/2355119_brjuksel_nastoiava_vlojitelite_v_ktb_da_poluchat/#_ga=1.66658478.1627474148.1401249570

  Обаче на същото място е упоменато и: "Все пак в писмото се предвижда и опцията при недостиг на финансови средства да се премине временно към частичен достъп до депозитите."

  Така че - банката преспокойно може да започне да плаща на теглещите вложители от приходите си от разплащащи се кредитополучатели и от другите си източници, докато тече работата на квесторите и на одиторите. Що се отнася до предложението на ДПС - какво общо тук има оповестяването на вложителите-публични фигури със сметки до 100000 евро ако не бъдат оповестени - няма ли да си получат парите или какво?!!! Всичкото това е изборен трик от страна на ДПС, макар ускоряване работата на БНБ относно КТБ наистина да е крайно наложително.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал