БНБ мълчи колко са преференциалните влогове в банката

Изключенията от гаранцията по закон може да намалят необходимите средства за изплащане на депозитите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Към всички неясноти около Корпоративна търговска банка (КТБ) до момента продължават да се добавят и нови. На практика нито се знае реалното състояние на банката (квесторите тепърва ще искат да я оценяват по нови вътрешни правила), нито за това какво ще се прави с нея и кога. Няма и кой да даде належащите вече отговори.

От БНБ продължават да излизат с доклади с половинчати данни и съобщения за предстоящи одити в КТБ, които да доизясняват състоянието й. Поради това не се прави нищо, решението се подритва към служебния кабинет, а дори и след него, което нормално изнервя вложителите – фирми и физически лица, чиито средства стоят блокирани. Писмото от Брюксел до БНБ от 1 август постави въпроса за "пълната липса на достъп до депозитите в продължение на вече над 30 дни и перспективата тази ситуация да продължи месеци".

Гарантиран, но не платим

От централната банка не са коментирали до момента въпроса със средствата на вложителите извън идеята им да се спасяват и гарантираните по закон до 100 000 евро, и негарантираните влогове. На този етап БНБ е съобщила само две цифри по отношение на влоговата база в КТБ – 3.6 млрд. лв. гарантирани до 100 000 евро и 2 млрд. лв. негарантирани над 100 000 евро.

Съществен момент е, че в сумата на гарантираните има изключения по закон. Те може и да влизат в обхвата на гаранцията като сума, но не подлежат на изплащане, ако попадат в някое от изброените в закона изключения (виж карето). Нито БНБ, нито Министерството на финансите досега са дали информация по тази част от случая с КТБ.

Само на 11 юли, когато БНБ обяви неосъществилия се план за разделяне на КТБ на "добра" и "лоша" банка, заяви, че "всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания". "Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ", заяви тогава Иван Искров.

Колко струват изключенията

Засега не е обявявана и общата сума на депозитите, които са изключение от закона по изплащането, както и сумата на изключените по вид. Според данни, с които "Капитал" разполага, юридическите лица със суми над гарантираните са около 400, като сумата над тавана от 100 хил. евро на лице е 1.3 млрд. лв. от общо фирмени депозити 1.45 млрд. лв. Това оставя около 150 млн. лв. подлежащи на гаранция, но като се извадят от сметката вложенията на финансови институции, държавни ведомства, общини и т.н. сумата пада под 100 млн. лв. за гарантиране.

Същевременно физическите лица с суми над гарантираните са около 3300, като общо над тавана са около 660 млн. лв от общо вложения за около 4.15 млрд. лв. Това означава, че по тази линия в лимита за гаранция попадат около 3.5 млрд. лв.

Няма обаче яснота, или поне не е обявено, каква е сумата на депозитите с преференциално договорените лихви, извън официално обявения лихвен бюлетин. Това обичайно са депозити на клиенти с по-големи суми, но не задължително над 100 000 евро, на които съответната банка гледа като на привилегировани вложители и предлага индивидуално лихва. Такива условия може да договорят и компании, а също и бизнесмени които държат и личните и фирмените си средства по сметките в банка. По закон такива сметки са изключени от гаранцията.

До редакционното приключване на броя от БНБ не отговориха на въпросите на "Капитал Daily" за сумите на гарантираните и изключенията от гарантираните влогове.

На практика може да се окаже, че сумата, която трябва да се покрие за изплащане на гарантирани влогове след направените изключения по закон, е по-малка от обявените две цифри от БНБ. Така докато не се даде информация какво и колко има да се изплаща, не е ясно защо се обсъждат начините за изплащане.

Запознати коментираха за "Капитал", че "най-сериозният проблем, е че БНБ и квесторите не са казали какъв размер на депозитите попада под държавна гаранция. Не всички депозити под 100 000 евро са гарантирани. БНБ трябва да отдели стандартните депозити от специалните. Гарантирани са само стандартните депозити, направени по действащата тарифа на банката. Поправката на ДПС предлага данъкоплатците да подпишат празен чек." Според тях "в КТБ има около 4000 публични фигури, които държат сериозни суми в банката. Вероятно от тях идва натиска, да се плати от държавата, без да имат право по закон на това."

Необявяването на тази информация е аналогично на необявяването на окончателно финансово състояние на банката – има ли капиталова "дупка" и колко е тя. Това от своя страна стопира и прилагането на план за КТБ – оздравяване или фалит.

Изключенията:

- депозити с привилегировани лихви – дадени по договаряне между банката и клиента, различни от обявения от нея лихвен бюлетин

- акционери с над 5% дял

- членове на управителния съвет и на надзорния съвет, прокуристи, вътрешен контрол

- одиторите, проверявали банката и заверявали годишния й финансов отчет

- съпрузи и роднини на гореизброените

- банки и други финансови институции, застрахователи, инвестиционни посредници

- пенсионни и осигурителни фондове, с изключение на фондовете за допълнително задължително осигуряване

- колективни инвестиционни схеми, национални инвестиционни фондове, алтернативни инвестиционни фондове, дружества със специална инвестиционна цел

- държавата, държавните институции, общините
25 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bad_religioner avatar :-|
  bad_religioner
  • + 68

  БНБ за кажи-речи нула време се дискредитира порядъчно... Българска Наемна Банда ще й отива повече!

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 48

  Два месеца от БНБ няма никаква съществена информация за банката.
  Явно се разчита, че краят на максималния 6-месечен срок на особения надзор идва във време, когато ще има парламент и опитите да се замажат батаците с нови законодателни напъни от Йордан Цонев ше продължат в нова политическа ситуация.
  Като се предполага кои ще имат мнозинство и колко въртелива е позицията на вожда им, всичко може да се случи...

  Нередност?
 • 3
  tanas avatar :-@
  Танас
  • - 1
  • + 45

  Искров оставка веднага !

  Нередност?
 • 4
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer
  • + 43

  Цацаров, УС на БНБ не спазва международна норма.
  1
  Остави касиерките и охраната. Залови се с Василев, Искров и др.

  Покажи, че има нещо като прокуратура.

  Нередност?
 • 5
  moi6e...tolkoz avatar :-@
  Мойше! Толкоз!!!
  • - 2
  • + 33

  [quote#1:bad_religioner]БНБ за кажи-речи нула време се дискредитира порядъчно... Българска Наемна Банда ще й отива повече! [/quote]

  Точно в десятката!!!!

  Иначе от статията се разбира това което отдавна се предполагаше: Че заради 4-500 "4000 публични фигури, които държат сериозни суми в банката" идва натиска нещата да се влачат. И да се притискат тези 100,000+ завалии (физически лица и малки фирми) които имат в сметките си под €100,000.

  С'я, преди някой да ме обвини в незнание на аритметиката, да уточня:

  Факта че в депозитите И СМЕТКИТЕ под €100,000 има 3,6 млрд. лева не означава че има САМО 36,000 такива депозита/СМЕТКИ в КТБ.

  В КТБ има(ше, от 1/2 г' повечето ги няма) ред стантартни депозити/СМЕТКИ в които можеше да се добавят/теглят суми по всяко време. Лихвата се изчисляваше на дневна база 360/365, така че тези "депозити" бяха всъщност и разплащателни сметки с по висок лихвен % от тези в други банки. Минимум сумата в такива сметки беше €1000-1500, с лихва до 7,5/8/5% за евро/лв за суми до €25,000.

  По тези причини и бая малки бизнеси държаха там сметки, освен физически лица с чисто "депозиторни сметки" (не съм сигурен че това е правилният термин).

  Което е ВБЕСЯВАЩОТО в тази ситуация е защо всички политиканци (Кадиев и Данчо Ментата бяха последните) се сетиха само в последнатта седмица да предложат да почнат да изплащат парите по €100,000!!! Обаче НИКОЙ не се сети да предложи (и приложи) това което направиха в Кипър при тяхната криза: Да изплащат на дребните вложители (тези с така или иначе гарантирани €100,000) по €300 на ден?!? За да си покрият харчовете физическите лица, а малките фирми да продължат да функционират, някак си...

  Нередност?
 • 6
  xmm avatar :-@
  xmm
  • + 29

  Това взе да писва вече...
  Ако не могат да се справят,да си поискат помощ от ЕС.

  Нередност?
 • 7
  krastitel avatar :-?
  krastitel
  • - 1
  • + 35

  БНБ направо се ос.а.. дори специалните лихви за депозитите отпадат като фактор дали даден депозит е защитен тъй като БНБ накара квесторите да свалят всички лихви по депозитите до пазарни нива преди да обяви банката в несъстоятелност, с което увеличи щетата за данъкоплатците - позор!

  Нередност?
 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5
  • + 14

  "Необявяването на тази информация е аналогично на необявяването на окончателно финансово състояние на банката – има ли капиталова "дупка" и колко е тя. Това от своя страна стопира и прилагането на план за КТБ – оздравяване или фалит."

  ДПС вероятно напира да се публикуват преференциалните досиета, защото са сигурни, че останалите не могат да си позволят да изплуват наяве! Като елиминираме ДПС, чийто електорат не би се повлиял, дори ако уличат почетния председател в педофилия, кой остава?!
  Бареков е същия случай, толква е нагъл, че му изобщо не му дреме! Остават Волен, РБ(тук бих изключил Кунева, защото е в кюпа с друга банка, но разбира се може и да греша)! Кой остава?! ГЕРБ?!
  Много важно е истината да излезе наяве!

  Нередност?
 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5
  • + 11

  Пардон, пропуснах БСП!
  Там, разбира се картинката е също доста любопитна - за един бивш председател...

  Нередност?
 • 10
  asse avatar :-|
  Boni
  • + 16

  До коментар [#7] от "krastitel":

  Банката не е в несъстоятелност. Гледа се договора за депозит преди надзора и квестурата

  Нередност?
Нов коментар