Георги Близнашки е новият служебен премиер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Георги Близнашки е новият служебен премиер

Проф. Георги Близнашки беше назначен от президента Росен Плевнелиев за служебен премиер

Георги Близнашки е новият служебен премиер

Професорът по конституционно право се отказа от БСП, но не и от принципите си

Елена Старидолска
15717 прочитания

Проф. Георги Близнашки беше назначен от президента Росен Плевнелиев за служебен премиер

© Надежда Чипева


"Ситуацията в страната е изключително тревожна. Властта ще се търкаля след две години по улицата". Това не е пророчество на някоя врачка или гледачка, а прогноза на професора по конституционно право Георги Близнашки през септември 2013 г. пред Нова тв. Ходът на събитията се оказа по-забързан, но потвърди предвижданията, както се случи и с други анализи на професора през годините (още в карето). 

Изказването му от есента на 2013 г. е във времето между затихващите улични протести срещу правителството на Пламен Орешарски и внезапната окупация на Софийския университет от недоволни студенти. И в двете проф. Близнашки беше активен участник - с лично участие и публична подкрепа.

И тъй като президентът Росен Плевнелиев свали доверието си към кабинета на БСП и ДПС след скандалното назначение на Делян Пеевски за директор на ДАНС, сега подозрението е, че избира в екипа на служебното правителство "заслужили" протестъри. Близнашки не се притеснява да отговаря на подобни въпроси - "ако се даде шанс на хора, взели дейно участие в тази изява на гражданска енергия, мисля, че това ще бъде добре за обществото и ще се приеме добре", каза той пред Тв7 преди няколко дни.

А за отношенията си с държавния глава уточни, че са "съмишленици така или иначе по много теми и проблеми". През февруари 2014 г. Близнашки оглави инициативния комитет за реформа на изборното законодателство, предложена от държавния глава. Росен Плевнелиев поиска референдум с три въпроса - за електронно и задължително гласуване, и за мажоритарен елемент във вота. С помощта на ГЕРБ в кампанията бяха събрани над 580 хил. гласа в подкрепа на идеята, но парламентът така и не насрочи допитването.

"В хода на това взаимодействие се оказа, че имаме сходни мнения и оценки по редица въпроси. Въобще смятам, че той надделя в тези атаки, които се организираха през последните месеци, да не кажа през последната година. Президентът показа силен характер, воля, упоритост и налагане на проевропейска линия в България, която е изключително необходима в този момент. Ако съумеем да отстоим и кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на Европейския съюз, това ще бъде фантастично постижение за неговите усилия дотук", коментира пред Тв7 Близнашки.

Историята и още рискове

Вторият риск, който поема Плевнелиев, е да бъде упрекнат от десния политически сектор, че предоставя най-важният пост в правителството на човек с генезис в БСП. Професорът членува във формацията от 1977 г. до март т.г., когато е изключен заради "уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения".

Всъщност това е естествено и до голяма степен предизвикано от него развитие на ситуацията. Не само заради протестите срещу правителството на Орешарски, което той нарича "нещо доста конфузно", "не случайно и външни наблюдатели го определяха като марионетъчно правителство".

От един от първите реформатори на бившата комунистическа партия след промените през 1989 г., той се превърна в един от най-яростните й критици, особено на ръководството й начело със Сергей Станишев. Проф. Близнашки е един от основните участници на социалистите по време на т.нар. кръгла маса през 1990 г., на която тогавашните участници в политическия процес договориха плавен преход към промяна. Като един от най-добрите юристи конституционалисти, той е и ключовият експерт, изиграл решаваща роля за вида на сегашната конституция. Той е съветвал президентите Петър Младенов и Желю Желев. Близнашки е професор по право от 2009 г. Преподава в Софийския университет, във Варненския свободен университет и в Нов български университет. Един от първите му студенти от преди 1989 г. е сегашният председател на БСП Михаил Миков. 

В социалистическата партия е бил председател на столичната организация в началото на 90-те, когато става и основател на влиятелното в онези години движение "Обединение за социална демокрация" (ОСД) заедно с проф. Чавдар Кюранов. Депутат е от 36-то Народно събрание и от 40-то Народно събрание. През 2007 г. беше европейски депутат.

Определя себе си като социалдемократ и до ден днешен, както и като един от първите реформатори в БСП. Затова и не може да преглътне напускането на част от съмишлениците му през 1997 г. , сред които и Ивайло Калфин. Двамата бяха конкуренти в номинациите за президент на социалистите през 2011 г., но Близнашки изгуби гласуването в Националния съвет. По адрес на Калфин пред пленума тогава той заяви -  "Едно ще ви кажа със сигурност: съдбата на реформаторите в нашата партия е тежка и неблагодарна съдба. Наричаха ни "лоши хора, но с добри идеи". Съкратиха живота на едни, продължават да тровят живота на други. И при най-тежките изпитания  през ум не ми е минавало да напускам партията. Затова не понасям ренегатите. Особено онези, които напускаха партията в страшни времена, а след това се връщаха обратно – за да раздават оценки и присъди, за да се коалират с нея, и даже да говорят от името на левицата" (цялата реч тук).

В интервю за "Блиц" е още по-краен - "Що се отнася до интелектуалния капацитет на Калфин, то според мен поне той е твърде скромен. Зад привидната комуникативност на Калфин се крие духовна празнота. Много скоро ще стане ясно, че освен употребата на обичайните клишета, той няма какво да каже на българския народ. От политическа гледна точка не мога да го подкрепя, защото той олицетворява най-лошата възможна тенденция в средите на бившите комунисти – гърченето, мимикрията, надлъгването с историята. Евентуалната ми подкрепа би означавала да зачеркна цялата борба, която реформаторите водиха за обновлението на БСП през последните 22 години".

Ето как той оценява номинациите си от структурите на партията в София - "Предполагам, че интересът към мен се породи заради последователното ми поведение през годините в защита на демокрацията и нейните ценности, категоричната ми позиция срещу плоския данък, битката срещу опитите за налагане на антиконституционната 8% бариера за парламентарните избори, аргументираната ми позиция в защита на българските дипломати, оказали се сътрудници на външнополитическото и военното разузнаване на страната, като тогава заявих, че режимите се сменят, но държавата остава и винаги ще има нужда от разузнаване, контраразузнаване и т.н."

Темата с плоския данък е и една от причините проф. Близнашки да не получи подкрепата на пленума за кандидатурата му за президент през 2011 г. Той беше първият и почти единственият в БСП, който се обяви против въвеждането му още през 2007 г. от същия Пламен Орешарски, но тогава финансов министър в правителството на БСП с премиер Сергей Станишев.

Професорът нарече това "контрареволюция", защото за "дълги години напред се предопределя социално-класовата структура на обществото". Според него с новия данък левицата защитава интересите на олигархията.

"Олигархията си е олигархия, тя отдавна вече е наложила своето присъствие в нашето общество и проблемът е не само, че това са хора, които доминират в икономиката, но те се опитват да налагат и своите правила в политическия живот", коментира той пред Нова тв през 2007 г. Според него плоският данък е "ултрадясна мярка, либертарианство в най-чистия му и неподправен вид". А две години по-късно пред bTV твърди, че "поддръжниците на плоския данък като Сергей Станишев например, са носители на неолиберализъм. Те са лъжесоциалисти, псевдосоциалисти и менте социалисти". Сега оценява, че е прекъснал отношенията си с БСП, когато въведоха плоския данък. "Това беше преломен момент".

Склонността му да не си мълчи му създаде неприятели в социалистическата партия, както и предизвика злобни коментари сред бившите му съпартийци. Някои го определят като свръх амбициозен и припомнят, че в една от кампаниите за евродепутати, когато се гласуваше с преференции по партийни събрания, е агитирал за себе си в присъствието и на останалите номинирани, което предизвиквало конфузни ситуации. Част от софийските активисти, близки до Румен Овчаров, направиха всичко възможно през 2005 г. Близнашки да не попадне в столичните листи, заради което от "Позитано" 20 го изпратиха в Смолян. Той обаче се сработи добре с тогавашния кмет Дора Янкова, която година по-късно кумува на сватбата му заедно с омбудсмана Гиньо Ганев.

"Детайлите в тази биографията имат ключово значение", казват социалисти и отбелязват още добрия английски език на професора и красивата му съпруга, бивша негова студентка.

В края на юли обаче журналистът в "Дума" и кандидат за евродепутат в последните избори Александър Симов написа коментар - "Някой знае ли колко трябва да се бръкна и да платя на президента Плевнелиев, за да не се отказва от своите намерения да направи Георги Близнашки служебен премиер? По-добър подарък БСП и да иска, не може да получи преди изборите". Според него, защото професорът е поискал забрана на социалистическата партия, а заплахата винаги сплотява редиците й. Такова изказване обаче Близнашки няма. В един от коментарите си той казва, че на моменти в БСП се самозабравят, а в поведението си трябва да си дават сметка, че всички аналогични партии в Централна и Източна Европа са прекратили съществуването си - доброволно или пък са били забранени. 

И свои, и чужди прогнозират, че следващата му позиция ще е в Конституционния съд, може би защото тя най-много би му подхождала.

 

Принципи и прогнози

"Не смятам, че ще има бърза развръзка на проблемите в БСП, агонията ще бъде дълга". (октомври 2009 г., БСП е изгубила изборите от ГЕРБ)

"Където има плоски данъци, социална държава няма и не може да има. БСП не може едностранно да обслужва интересите на олигархията, защото винаги ще има много желаещи да го направят по-добре от нея. Ние ще успеем като партия единствено и само, ако се върнем към нашата изначална социалистическа кауза – борбата за социална справедливост". (юли 2011 г. в реч пред пленума на партията)

"Сигурен съм, че ще получа подкрепа от различни кръгове из целия политически спектър, защото, както някои казваха навремето: Георги Близнашки е "опасен комунист, но добър българин". Враговете ми могат да не са съгласни с моите доводи и аргументи, но отдавна съм респектирал и най-злонамерените измежду тях". (юли 2011 г. в защита на номинацията си за президент)

"Няма съмнение, че политическата стабилност ще бъде основна грижа за бъдещия президент на републиката. От него  ще зависи стабилизирането на държавните институции и нормализирането на обществения живот. А това означава да се спре настъплението на авторитаризма, шовинизма и ксенофобията". (пак там)

"Появиха се внушения, че правомощията на президента не били достатъчни за такава, пряко избирана от народа институция. В този смисъл се произнесе и действащият президент Георги Първанов. Това трябваше да бъде спряно още в зародиш, защото тази иституция е много добре моделирана, а нейните функции и правомощия дават възможност на държавния глава да играе важна роля в политическия живот, стига да има необходимия авторитет и политически умения, за да се намесва тогава, когато обстоятелствата го налагат" (2011 г. пред блиц).

"Тезата за Георги Първанов като най-успешния политик на прехода е чисто и просто мит, сътворен от неговите поддържници. Ако в нещо е преуспял, то това е в полето на задкулисните интриги, но на тази плоскост има твърде много съперници в нашия политически живот". (2011 г. пред "Блиц")

"Каквото и да се говори, управлението на тройната коалиция ще остане в историята с невижданата дотогава корупция и въвеждането на антисоциалния и антинароден плосък данък". (2011 г. пак там)

"Ситуацията в страната е изключително тревожна. Властта ще се търкаля след две години по улицата". Това не е пророчество на някоя врачка или гледачка, а прогноза на професора по конституционно право Георги Близнашки през септември 2013 г. пред Нова тв. Ходът на събитията се оказа по-забързан, но потвърди предвижданията, както се случи и с други анализи на професора през годините (още в карето). 

Изказването му от есента на 2013 г. е във времето между затихващите улични протести срещу правителството на Пламен Орешарски и внезапната окупация на Софийския университет от недоволни студенти. И в двете проф. Близнашки беше активен участник - с лично участие и публична подкрепа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

50 коментара
 • 1
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  "Където има плоски данъци, социална държава няма и не може да има. "

  О боже, поредния дебил, подръжник на прогресивната данъчна ставка.

  Симпатяги - в Скандинавия прогресивното данъчно облагане работи, но скандинавския манталитет няма нищо общо с българския. Връщането на прогресивните данъци ще доведе само и единствено до увеличение на сивия сектор.

  Реда на действие е 1. Забогатяваш 2. Правиш соц. политики.
  Обратното не става.

 • 2
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  Бре. Десния президент си назначи яко ляв мин. председател! Това пък какво ще излезе?

 • ddj29393868

  Новия Пеевски се нарича Захариева!

  ОСТАВКА!

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Дано Близнашки се окаже на висотата на ситуацията и очакванията за нормализиране на обстановката. Мился, че България от тук нататък повече не може да си позволи престъпници и идиоти да я управляват и да ги допуска до властта!
  И дано също да разбира, че ако изберат както всички досега пасивната позиция на игнориране и като че ли несъществуване НА МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ, това е най-прекият и сигурен път към нов провал!
  Това е война, която черената проруска ДС-КГБ мафия води много агресивно и непрекъсната, яростно с България и българския народ от десетилетия под различни форми, и ако не удариш задължително ще те ударят - или ще те кръстят и ще ги слушаш, или юе ти спретнат поредното активно мероприятие да те дискредитират и елиминират!
  Много бързо ще се разбере към коя категория ще се причисли и този временен премиер, и следващия - всички си спомняме какво стана с това правителство оюе при създаването му.

  Иначе - успех, но предпазливо - и много внимателно да ги наблюдаваме!

 • 5
  dragoman avatar :-|
  dragoman

  Като му чета биографията придобива червен нюанс.

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#4] от "info111": охо, я какъв оптимизъм налегнал форума :-) явно идиотите от 2009-13 попадат в друга група :-)


  До коментар [#1] от "realismisthename": съдейки по заглавието на КАПИТАЛ, тези принципи са новата тангента :-)

 • 7
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  "Където има плоски данъци, социална държава няма и не може да има."
  Популизъм за пред червените чокундури.

 • 8
  doristenedi avatar :-?
  doristenedi

  Интересни "професионалисти и личности" има сред новите министри...

 • 9
  sephiroth avatar :-|
  Oberyn

  WoW!

  И оти ги ядохме жабетата?!

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз лично бих желал да чуя от Близнашки и неговия кабинет, и най-вече министъра на МВР отговора на следния въпрос:

  "Има ли според него (тях) мафия в България и е ли това един от най-сериозните проблеми, през решението на който (борбата с мафията и организираната престтъпност) минава това на всеки друг сериозен проблем в България И КАКВО ЩЕ НАПРАВИ ЛИЧНО ТОЙ И КАБИНЕТЪТ МУ ВЕДНАГА СЛЕД ВСТЪПВАНЕТО СИ НА ДЛЪЖНОСТ КАТО ПРЕМИЕР, МАКАР И НА ВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО?"

  С подразбиращ се подвъпрос - "Какво правим с изцяло парализираната и неработеща правораздавателна система, без каквато не може да има нормална държава, държавност и живот за българина и особено С ПРОКУРАТУРАТА, ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ВСС И СЛУЖБИТЕ, най-вече и особено ръководствата им, тоест с организираните престъпни групи там - корумпирани, независими, некадърни, ..., НЕРАБОТЕЩИ И ТЕГЛЕЩИ СТРАНАТА УПОРИТО И ПОСТОЯННО КЪМ ПРОПАСТТА?"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.