Кои са новите икономически министри

Президентът Росен Плевнелиев обяви състава на служебния кабинет

Румен Порожанов
Румен Порожанов    ©  Георги Кожухаров
Румен Порожанов
Румен Порожанов    ©  Георги Кожухаров

Екатерина Захариева, вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране

Новината, че Екатерина Захариева поема поста на регионален министър и вицепремиер в новия служебен кабинет, едва ли е изненада. За нея това е второ участие в служебно правителство – първото беше в кабинета с премиер Марин Райков през пролетта на 2012 г. В него юристката заемаше същите позиции.

Сега, след разделянето на регионалното министерство на две – министерство на регионалното развитие и министерство на инвестиционното проектиране, Захариева ще оглавява и двете.

Екатерина Захариева е сочена като дясна ръка на Росен Плевнелиев от самото му влизане в политиката – като министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на ГЕРБ през 2009 г. Тогава юристката стана един от заместниците му, като отговаряше за регионалната политика, държавната собственост, концесиите, жилищна политика, също и за законодателните инициативи на министерството. Преди това - между 2003 г. и 2009 г. тя е работила в Министерство на околната среда и водите, по-рано – като адвокат.

Като зам.-министър Екатерина Захариева даде старт на програмата за саниране на жилищните сгради с европейски средства по оперативна програма "Регионално развитие". Преди това тя и екипът й подсигуриха процеса законодателно чрез промени в Закона за управление на етажната собственост. Разработиха и поредни промени в Закона за устройство на територията, които дадоха повече правомощия на общините за контрол на строителния процес.

По време на работата й като зам.-министър името на Екатерина Захариева се появи и покрай скандални сделки за 130 дка в къмпинг "Корал". Земята е продадена от община Царево на частни инвеститори, а след това са издадени разрешщения за строеж, за които не е уведомено МРРБ. Министерството заведе дела, за да ги оспори, но в края на 2011 загуби две от тях заради невнесена съдебна такса от 20 лв. Отговорността за тази небрежност се приписва именно на Захариева.

С избора на Росен Плевнелиев за президент Екатерина Захариева бе освободена от поста зам.-министър и се присъедини към екипа му на "Дондуков" 1 в началото на 2012 г. Първоначално зае поста главен секретар, а впоследствие оглави кабинета му.

В служебния кабинет през пролетта на следващата година пое МРРБ от наследничката на Росен Плевнелиев на министерския пост Лиляна Павлова, което бе изтълкувано като приемственост. Заявките, които Екатерина Захариева направи тогава, бяха, че ще следи ежедневно изпълнението на големите инфраструктурни проекти. За неколкомесечния си мандат обаче не успя да ускори завършването на най-емблематичния от тях – магистрала "Тракия". Лентата на последната отсечка от нея – между Зимница и Карнобат, бе прерязана след голямо закъснение от регионалния министъра в правителството на Пламен Орешарски - Десислава Терзиева, през лятото на същата година.

По-видимите успехи на Екатерина Захариева като служебен министър бяха отново в полето на старите й ресори – жилищната политика и регионалното развитие. След среща с еврокомисаря Йоханес Хан тя договори увеличаване на безвъзмездната помощ при санирането на жилищни сгради до 75% при 50% от общата стойност до този момент. По различни причини обаче проектите за саниране напредват бавно и до момента изпълнението на тази ос по програма "Регионално развитие" е много слабо.

По време на мандата си като вицепремиер в служебното правителство Захариева подкрепяше и идеята за постепенно прехвърляне на обществените поръчки изцяло по електронен път. Платформа за електронно правителство като цяло се радваше на подкрепата на служебния кабинет, като в него дори имаше ресорен министър – Роман Василев. Следващото правителство обаче видимо изостави усилията в тази посока.

Йордан Христосков - служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика

Проф. д-р Йордан Христосков, по-известен като един от бащите на пенсионната реформа при управлението на ОДС, е макроикономист, който започва кариерата си като научен сътрудник към БАН. 

Той е заместник-министър на труда и социалните грижи през периода от 1991 до 1994 г., а назначението в служебно правителство ще бъде второто поред в кариерата му. Той вече е бил министър на труда в служебното правителство, оглавявано от Ренета Инджова преди 10 години. 

През периода от 1997 до 2001 г. той е един от съветниците на социалното министерство по подготовката на целия пакет пенсионни реформи и въвеждането на тристълбовата осигурителна система. През 2000 г. Христосков е назначен за управител на Националния осигурителен институт и заема поста до 2007 г. 

В момента проф. Йордан Христосков работи в Института за икономически изследвания на БАН и преподава в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от ЕС

Същият пост вече беше заеман от Цанова в предишното служебно правителство през миналата година. Тя е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университета "Джордж Вашингтон" САЩ, като стипендиант на USAID и Университета Джорджтаун.

От 2001 г. до 2003 г. Илияна Цанова работи в одиторския отдел на "Делойт-България", като първоначално започва като стажант в отдел анализ на финансови злоупотреби и съдебни експертизи в Делойт-Вашингтон.

От 2003 г. до 2014 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От 2006 до 2014 е в централата на финансовата институция в Лондон. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции в дялов капитал и дългово финансиране на инфраструктурни проекти в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия, както и в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз. Като представител на ЕБВР, Илияна Цанова е работила с правителства и международни финансови институции по преструктуриране на публични дружества за комунални услуги, създаването на регулаторни органи в областта на водния сектор, публично-частни партньорства и др.

Председател е на борда на директорите на MIDF, инвестиционен фонд за инвестиции в инфраструктура на Западните балкани. Създател е на Фонд ФЛАГ ЕАД в България и член на борда на директорите (в оставка).

Румен Порожанов - финансов министър

Порожанов има дълъг стаж в държавната администрация. Започва като главен специалист в Министерство на финансите през 1992 г. В периода 1995-1996 г., по времето на Жан Виденов, е бил съветник в Министерския съвет. След това се връща във финансовото ведомство като началник на отдел. През 2001 г. става директор на дирекция "Финанси на реалния сектор". По времето на НДСВ и ДПС през 2002 г. Pумен Порожанов е председател на надзорния съвет на "Булгартабак". Според "24 часа" е минавал за човек, близък до тогавашния финансов министър Милен Велчев.

От 2009 г. става главен секретар на финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. Порожанов представяше и българската страна в проекта "Бургас - Александруполис", преди правителството да се откаже окончателно от него. През 2011 г. застава  начело на ДФ "Земеделие". Той е третият ръководител на този пост в мандата на ГЕРБ след печално известната Калина Илиева и незадържалия се дълго неин наследник Светослав Симеонов. Тогава той влиза в институцията в критичен момент- заради огромното забавяне в договарянето на проекти и санкционирането на фермери по директните плащания. Заедно със земеделското министерство работи по идеите за преразпределение на парите в европрограмата за селските райони измежду различни мерки, както и прехвърлянето на средства към гаранционен фонд, които към онзи момент "спасяват" от загуба евросредства. По време на управлението на фонда Порожанов става и жертва на жесток побой. Прибирайки се към дома си в кв. "Борово" в края на 2011 г. той е нападнат от неизвестни лица, като впоследствие казва пред медиите, че най-вероятният мотив за това е икономически. МВР така и не хваща извършителите на престъплението. Подава оставка през август 2013 г. по лични причини. По времето на ГЕРБ Порожанов беше назначен и в надзора на Българската банка за развитие, но беше сменен преди около месец.

Справка в търговските регистри показва, че съпругата му Веска Порожанова има дял в няколко компании, една от които е Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан. Дейността на дружеството включва търговия и преработка на селскостопански стоки, както и търговия с оръжие. Съдружник на Порожанова в Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан е кметът на Харманли Михаил Лисков (БСП).

Друга компания, в която доскоро е участвала съпругата на Порожанов е "Частни инвестиционни проекти". В момента дружеството е обявено в ликвидация. В него съдружник е Иван Стойчев. Той притежава рекламния холдинг "Нота Бене груп" ЕООД. Според публикации в медиите компанията е движила рекламата на "Булгартабак", като договорът е сключен, докато Румен Порожанов е председател на борда на директорите на "Булгартабак").

И двете компании, в които Веска Порожанова има собственост, са посочени в декларацията на Румен Порожанов пред Сметната палата през 2010 г.

Васил Щонов - министър на икономиката и енергетиката

До момента Васил Щонов беше директор "Стратегии и маркетинг" на телекомуникационния оператор Blizoo. Oт началото на 2011 г. той отговаря за маркетинговата политика на компанията, както и за основните й стратегически проекти.

Има дългогодишен опит в бранша, като последно преди да поеме поста си в Blizoo е работил като младши партньор в консултантската компания "Маккинзи", където е съветвал БТК, "Ромтелеком", "Уинд Хелас", "Связинвест", "Киевстар".

Щонов е възпитаник на Английската езикова гимназия в Пловдив, завършил "Телекомуникации и финанси" в Университета на Пенсилвания във Филаделфия и MBA в Масачузетския технологичен институт.

На практика Щонов е човекът, който управлява Blizoo вече близо четири години. Операторът е собственост на базирания в Швеция фонд ЕQT. От доста време финансовият инвеститор се опитва да излезе от българската си авантюра, но безуспешно. Няколко поредни процедури за продажба на Blizoo се провалиха, като при последния опит единствен кандидат беше БТК, но очакванията на шведите за цена се разминаха драстично с предложението на контролирания от банкера Цветан Василев телеком. Основна причина за липсата на интерес към оператора е сериозната му задлъжнялост - кредит от 185 млн. евро от "Уникредит Булбанк", както и без това трудния, конкурентен и ценово ерозирал пазар на телевизионно разпространение в България, на който Blizoo е един от най-големите играчи заедно с "Булсатком", БТК и "Мобилтел".

Главните изпълнителни директори на Blizoo се сменят средно на една година, като последният такъв - Харалд Рош, дойде през януари 2014 г. Междувременно именно Щонов е човекът, който реално управлява оператора през цялото време.

Силно амбициозен, Щонов винаги е сравнявал Blizoo с големите в бранша в България от порядъка на БТК. Друга негова характерна черта е, че предприема действия без много шум, но пък ефективно. Показателно е, че по времето когато bTV поиска драстично увеличение на цените, които тв-разпространителите й плащат за излъчването на програмите й, договорът на Blizoo беше преподписан няколко месеца по-късно, но без скандали, като никой не разбра на какви цени. По време на управлението на Щонов Blizoo запази сравнително стабилни позиции на пазара на телевизионна доставка с около 400 000 абонати, основно в големите градове и напълно легализирана мрежа.

Мирослав Ненков - здравен министър

Д-р Мирослав Ненков, който беше заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство през 2013 г., сега заема поста министър. 

Ненков, както и проф. Николай Петров, който беше предишният служебен министър, е анестезиолог и работи във Военна болница. 

Той е завършил медицина в Медицинския университет – София и е специализирал анестезиология и интензивно лечение. Има преминати курсове в областта на органното донорство и координирано донорство в Испания и Италия.

Ненков работи в болница "Царица Йоанна" и болница "Лозенец"  като координатор по донорство, и в кардиохирургията на болница "Св. Анна" в София. От 2009 г. досега е координатор по донорство и изпълняващ  длъжността началник отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при Военномедицинска академия - София.

Васил Грудев - земеделски министър

34-годишният Васил Грудев има юридическо образование от френския университет Franche-Comté  и през цялата си кариера досега е бил служител на фонд "Земеделие". Грудев започва работата си в институцията през 2006 г., когато тя все още управлява единствено програма САПАРД, но същевременно разширява екипа си заради предстоящото членство на България в ЕС и старта на новите европрограми и субсидии за фермерите. Преминавайки през всички стъпала в йерархията на ведомството, през 2009 г. Грудев оглавява отдела за технически инспекторат- ключова контролна структура, която проверява заявленията на фермерите за субсидии и обявените обработваеми земи. През 2011 г., когато директор във фонда е сегашният служебен министър на финансите Румен Порожанов, Грудев е повишен до зам. директор, отново отговарящ за контролните звена. През това време се преразглеждат заявления за субсидии и се оказва, че стотици фермери трябва да връщат надвзети евросредства. През есента на миналата година, когато вече е правителството "Орешарски", тогавашният директор Румен Порожанов решава да подаде оставка като именно Грудев е временно назначен на неговия пост. В края на октомври земеделският министър Димитър Греков обявява пред медиите, че той е изключителен професионалист и го предлага за постоянен титуляр във ведомството като получава и одобрение на Управителния съвет на фонда. Ръководството на Грудев обаче трае малко повече от седмица, когато съветът избира нов директор и четирима негови заместници.

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Новият министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство Николина Ангелкова не идва от бранша. Професионалният й опит е свързан с мащабни проекти в областта на недвижимите имоти, а през последните години е заемала различни постове в Агенция "Пътна инфраструктура" и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Има магистърска степен по "Право" от Университета за национално и световно стопанство и специализация "Фирмено управление" от Института за следдипломна квалификация на УНСС. Специализирала е финансово управление на структурните фондове на ЕС, европейско право и регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. Била е част от програмата на на Harvard Business School "Развитие на лидерски умения".

От 2002 до 2006 г. е била председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. В продължение на две години, до 2007 г. е била стажант в Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където е работила в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.

В периода 2005-2010 г. е собственик на "Николова и партньори консулт", последователно е била директор на компании, свързани с реализацията на мащабни имотни проекти - "Херчеса България" и "Хелектор България".

През 2010 г. става ръководител на звено "Контрол, комуникация и координация" към министъра на регионалното развитие и благоустройството (по това време поста заемаше Росен Плевнелиев). През 2011 г. бе назначена за член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", а до 2013 г. бе заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, стратегическо планиране на регионалното развитие. По това време бе и национално лице за контакт по Дунавската стратегия.

Владее английски, испански, италиански, френски и руски език.