Служебното правителство обяви три големи приоритета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Служебното правителство обяви три големи приоритета

Служебният премиер проф. Георги Близнашки заяви, че неговият кабинет иска да започне ключови реформи

Служебното правителство обяви три големи приоритета

Кабинетът "Близнашки" трябва да подпише договора с ЕК до 2020 г., да започне процедура за влизане в Единния банков съюз и да създаде енергиен борд

10879 прочитания

Служебният премиер проф. Георги Близнашки заяви, че неговият кабинет иска да започне ключови реформи

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Оглавеният от проф. Георги Близнашки служебен кабинет ще има три основни приоритета в двата месеца, през които ще работи  – подписване на споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014 - 2020 г., започване на процедурата за влизане в Единния надзорен механизъм като първа стъпка към Единния банков съюз, както и създаване на енергиен борд. Това обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на състава на служебното правителство във вторник.

Няма да има реваншизъм, но служебното правителство ще извади истината за реалното състояние на държавата, каза президентът и декларира, че ще има ревизия на бюджета, която служебното правителство ще представи още в първите дни на следващото Народно събрание.

"Целта на кабинета ще е постигането на повече стабилност, диалог и прозрачност на управлението", декларира и служебния премиер проф. Близнашки, като допълни, че амбицията на новите министри е да започнат ключови реформи. Като едно от първите действия той анонсира още помощ за пострадалите от наводненията.

В сряда се очаква Плевнелиев да издаде и указа, с който той ще разпусне 42-то Народното събрание, де назначи служебния кабинет и да определи предсрочните парламентарни избори за 5 октомври.

"Южен поток" остава замразен

Президентът обяви, че предстои създаването на енергиен борд с участието на партньори от ЕК, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и всички заинтересовани страни, чиято цел е да се върне т.нар. интегриран подход, така че да може всичко да е ясно и да няма договаряне под масата. "Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България, ние сме за "Южен поток", но по европейски правила. Проектът ще остане замразен по искане на ЕК ", каза той.

Плевнелиев обеща и яснота за реалното състояние на сектор енергетика. По информация на "Капитал Daily" ще бъдат подготвени и промени в Закона за енергетиката с цел да се създаде независим, експертен и ефективен енергиен и воден регулатор. Ще се работи и за ускоряване на работата по газовите интерконектори със съседни държави, както и на реформата във ВиК сектора.

Междуинституционална работна група ще отговаря за европейското финансиране за програмния период до 2020. Тя трябва да влезе в активен диалог с ЕК по проектите на новите програми, за да могат да бъдат одобрени и да заработят възможно най-скоро. Ще започне и подготовката на проекти по "Инструмента за свързаност на Европа". Работната група трябва да потърси и резерви от бюджета за плащания към бенефициентите по блокираните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", да работи за възстановяване на спрените плащания и да направи анализ на риска от загуба на средства по всички настоящи програми и план за минимализирането им.

Служебното правителството ще даде старт и на процедурата за влизане в единния надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка към единния банков съюз. Ще бъде подготвено и влизането на България в ERM 2.

Държавният глава настоя да бъде оповестена информация за реалното състояние на дефицита, дълга, на неплатените сметки към строителите и бизнеса, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори. По информация на "Капитал Daily" първата задача на кабинета във финансовия сектор ще е да се направи анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. и да се предприемат мерки за събираемостта на приходите и ограничаване на разходите за неефективни политики. Ще се направи и одит на първостепенните разпоредители с бюджетни средства. След това ще бъде изготвен законопроект за актуализация на настоящия бюджет и ще се работи и по бюджетната процедура за 2015 г.

Плевнелиев анонсира още, че служебното правителство ще подготви законопроект за въвеждане на електронното управление и годишни планове за развитието му в държавната и общинската администрация, ще работи по стратегия за интелигентен растеж, стратегията за образованието и др.

Без министър за изборите

Въпреки очакванията президентът да обяви министър без портфейл, който да следи организацията на изборите, той не направи това. Държавният глава заяви, че очаква мерки за гарантиране на честни и прозрачни избори, но не посочи и кой от новоназначените министри ще отговаря организацията на вота. В миналия служебен кабинет това беше министърът на правосъдието. По думите му ще бъде сформиран граждански борд за изборите, който трябва да гарантира провеждането на предсрочния  вот, така че да не бъде оспорен впоследствие.

В това служебно правителство правосъдният министър ще е вицепремиер, наблюдаващ МВР и Министерството на отбраната. Негова задача ще е и да активизира диалога с ЕК по очаквания в началото на следващата година мониторингов доклад за напредъка на България. Други приоритети ще са актуализирането на стратегията за съдебна реформа и намирането на ресурс за нея, включително от новата оперативна програма "Добро управление", както и изготвянето на експертна оценка за необходимите структурни промени за модела на съдебната система.

 

Кой кой е в служебното правителство

Георги Близнашки - министър-председател

Екатерина Захариева - вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране

Илияна Цанова - вицепремиер и министър по европейските въпроси

Йордан Христосков - вицепремиер и министър по социалните въпроси 

Христо Иванов - вицепремиер по вътрешния ред и министър на правосъдието

Йордан Бакалов - министър на вътрешните работи

Даниел Митов - министър на външните работи

Велизар Шаламанов - министър на отбраната

Румен Порожанов - министър на финансите

Васил Щонов - министър на икономиката и енергетиката

Васил Грудев - министър на земеделието

Николина Николова - министър на транспорта

Мирослав Ненков - министър на здравеопазването

Светлана Жекова - министър на околната среда и водите

Румяна Коларова - министър на образованието

Мартин Иванов -  министър на културата

Евгения Раданова - министър на спорта

 

Какво може и какво не може да прави служебният кабинет

- Разполага с пълния обем от правомощия, които конституцията и законите предвиждат за Министерския съвет, излъчен от Народното събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.

„- Не може да променя Закона за държавния бюджет, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народно събрание, не може да взема държавни заеми.

„- Не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание.

„- Не може да сключва международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от конституцията изисква ратификация.

 

Кристалина Георгиева ще бъде еврокомисар за втори мандат

Кристалина Георгиева е българската номинация за европейски комисар. Това обяви президентът Росен Плевнелиев, докато обявяваше целите и състава на служебното правителство. Той обясни, че още на първото си заседание кабинетът на Георги Близнашки ще излъчи българския кандидат за еврокомисар.

България и Белгия са двете държави членки, които досега не бяха обявили официално своите кандидати за комисията на Жан-Клод Юнкер заради политическата ситуация в двете страни. Досега Кристалина Георгиева отговаряше за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Сега тя е сред основните претенденти за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Дори да не получи този пост, който е обект на договорки между държавите членки и разпределението на силите между двете големи групи в Европарламента - ЕНП и ПЕС, тъй като е един от ключовите позиции в ЕС, Георгиева може да разчита на добър ресор в екипа на Юнкер. Тя има добра репутация в Брюксел, която изгради благодарение на работата си през последните пет години. Освен това избраният за председател на Еврокомисията Юнкер обеща, че държавите членки, които номинират жени, ще получат по-важни ресори.

Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Оглавеният от проф. Георги Близнашки служебен кабинет ще има три основни приоритета в двата месеца, през които ще работи  – подписване на споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014 - 2020 г., започване на процедурата за влизане в Единния надзорен механизъм като първа стъпка към Единния банков съюз, както и създаване на енергиен борд. Това обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на състава на служебното правителство във вторник.

Няма да има реваншизъм, но служебното правителство ще извади истината за реалното състояние на държавата, каза президентът и декларира, че ще има ревизия на бюджета, която служебното правителство ще представи още в първите дни на следващото Народно събрание.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

76 коментара
 • 1
  comandante avatar :-?

  Добре де , това правителство не си поставя за приоритети действително важни цели като изолиране на западните енергийни монополи и търговски картели от управлението на страната, няма тенденции към обявяване за нищожни на неизгодни концесии и договори от които България губи нито ще има преследване на тези които са ги подписали ?
  Е какво в услуга на народа и България ще даде това правителство ?

 • 2
  freakecon avatar :-P
  FvH
  • -13
  • +122

  До коментар [#1] от "comandante":

  Тези неща са важни само за теб и за Волен Сидеров. Повечето хора тук искаме дясно, про-европейско правителство, което подкрепя икономическия либерализъм.

  "Услугата" на народа е да се направи това, което трябва, а не това което народа иска.

 • 3
  klecho avatar :-|
  klecho

  Банков съюз нанайси, ако не изплатите депозитите в КТБ.

 • 4
  dio avatar :-|
  dio

  До коментар [#1] от "comandante":
  Това е временно правителство, което да проведе изборите.
  Нормално е приоритетите да са свързани с належащите за момента неща и да не се фокусира върху проблеми, които и следващото правителство да може да реши.

 • 5
  peaspiring avatar :-?
  peaspiring

  До коментар [#1] от "comandante":

  В западните монополи включваш ли Лукойл? Локойл има монопол върху пазара на горива.

 • 6
  vazzz avatar :-|
  vazzz

  Изброените приоритети са реално фрази със статут на клишета, най-вече поради перманентната (зло)употреба с тях от много години насам. Елементарната справедливост изисква да се отбележи, че благодарение на силно орязаните правомощия, този екип не може да бъде нито силно попадение, нито голяма греда.

 • 7
  comandante avatar :-|

  До коментар [#4] от "dio":
  До коментар [#5] от "peaspiring":
  Добре, до 2 седмици ще е ясно какво действително е приоритет за служебния кабинет !

 • 8
  comandante avatar :-P

  До коментар [#2] от "FvH":
  Я още един симпатизант на новото правителство който бърка дясното с политическата либерастия и финансовото пънкарство !
  Ето десните методи с които България навлиза окончателно в енергийно робство:
  "Президентът обяви, че предстои създаването на енергиен борд с участието на партньори от ЕК, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и всички заинтересовани страни, чиято цел е да се върне т.нар. интегриран подход"

 • 9
  voxy avatar :-|
  voxy

  До коментар [#6] от "vazzz":

  кои отрязани правомощия визираш?

 • 10
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Това не е малко,дано е свършат тази работа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK