Енергийният борд и еврофондовете ще са първите задачи в икономиката

В борда ще участват всички страни на пазара и външни експерти, обеща новият икономически министър Васил Щонов

Създаването на енергиен борд, в който да участват всички страни на пазара и външни експерти, ще бъде сред първите приоритети на новия министър на икономиката и енергетиката в служебния кабинет Васил Щонов. Това стана ясно при приемането на поста от предшественика му Драгомир Стойнев. Другият основен фокус ще бъде върху оперативна програма "Конкурентоспособност", където целта е да се отстранят нередностите и да се разблокират парите в спрените в момента проекти, както и да се задвижи програмата за новия период.

Прозрачност в енергетиката

В енергийния борд ще бъдат поканени представители на всички участници на пазара, на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и външни експерти на Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, каза Щонов. Малко по-рано Стойнев го посъветва да внимава с външните консултанти и посочи, че се надява в борда да няма консултанти от ВЕИ сектора или от частните енергийни монополи, но не изключи държавните монополи.

Според Щонов обаче участието на всички страни и външни експерти ще позволи да се направи публичен дебат и да се осигури прозрачност. "Вярвам, че когато се вземат решения, особено в сектор енергетика, които са дългосрочни и големи инвестиции, те не може да се вземат в условията на непрозрачност. Хората трябва да знаят какви са основните параметри на тези решения", посочи служебният министър. Според него ключово е да се постигне съгласие между страните за прилагането, по негова оценка, на 18-19 мерки, които може да помогнат да се излезе от кризата в енергетиката.

Парите от Европа

Развитието на малките и средните предприятия и в частност оперативна програма "Конкурентоспособност" също ще са високо в дневния ред на новия министър. Щонов се ангажира да работи за отстраняването на нередностите, които доведоха до спирането на част от средства, така че програмата да може да бъде довършена. В края на юни със санкцията на Стойнев ръководителят на програмата Ели Милушева спря процедура за почти 100 млн. лв. заради съмнения за нередности след многобройни жалби от фирми и консултанти. Бившият министър обяви, че е сезирал прокуратурата и ДАНС и в момента се води разследване.

Планът за следващия програмен период също ще е сред задачите на Щонов, който се надява служебното правителство да успее да постигне споразумение с ЕК. Според него е необходимо да се създаде система за управление на еврофондовете, която да гарантира редовните плащания. Това може да стане както с текущите системи, така и с нови средства за финансиране като финансов инженеринг, каза министърът.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart

  Програмата "Конкурентоспособност", е името на ре индустриализацията в България - над 1 милиард който директно да се използва за машини и съоръжения.Това истинската реиндустриализацията.

  За жалост нашите социалисти не разбраха за тази възможност

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  С енергийният "борд"1 каквото и да значи това недоразумение, но при всички случай орган на колективната безотговорност, народонаселението да чака цените на тока да заприпкат нагоре, яко да заприпкат...... както стана 1999-2002 .....

 • 3
  telqk avatar :-|
  telqk

  ДКЕВР ще бъде поканена?! Та проблемите в енергетиката са основно от тази измислена комисия начло с боев.

 • 4
  pascaleto avatar :-|
  pascaleto

  До коментар [#2] от "boby1945":

  А да попитам нетактично, Вие от какво си качество се изказвате - енергиен експерт или исторически експерт или сте от експертното правителство ? Или експерт революционер или експер по партизански войни ?
  То партизански войни се водят най-добре когато няма ток да мойе да се краде.

 • 5
  fras avatar :-|
  fras

  "Вярвам, че когато се вземат решения, особено в сектор енергетика, които са дългосрочни и големи инвестиции, те не може да се вземат в условията на непрозрачност. Хората трябва да знаят какви са основните параметри на тези решения", посочи служебният министър
  ------------------------------------------------
  Тая работа всеки нов министър я обещава и все не става!
  НЕма и да стане!
  Явно най-лесно се "скубе" като се закачиш на електромерите на населението и бизнеса.

 • 6
  pag avatar :-P
  pag

  В известен смисъл задачата му няма да е много тежка - след Стойнето всеки нормален човек и приличен професионалист ще изглежда като титан на мисълта.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "pascaleto":

  Много навътре в практическата енергетика таман от 1969 насам, знам я в детайли, което определено не може да се каже за последните министърчета, и "редовни" и "служебни"
  Затова и резултатите за народонаселението.... ипроблемчетата за които всите пишете.....

 • 8
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Докъде я докарахме, рекламен директор на кабеларка да оглави МИЕТ. Агнетата веднага контрират с това, че бил завършил в МИТ. Хубаво, обаче пак си е директорче в кабеларка и то изоставаща спрямо конкурентите си кабеларка. А за енергийния борд, най-сетне ВЕИ "инвеститорите" ще си отдъхнат, както и мариците. Разбирай, че всичко ще става за сметка на Козлодуй и държавния ТЕЦ, за да субсидираме "прозрачните" инвеститори, защото обществото имало право да знае.

 • 9
  today avatar :-|
  today

  Първо трябва да се уволнят сегашните босове в ДКЕВР и да се обяви конкурс, да се изберат кадърни хора, които няма да изпълняват политически поръчки.
  Второ трябва да се забрани присъединяването с дългосрочни договори на мощности над 1,5 мегавата на цена, по-висока от цената, на която НЕК продава на ЕРП.
  Трето, присъединяване да става само след конкурс на принципа "който предложи най-ниска цена".
  Четвърто, трябва да се намали драстично цената, на която се изкупува тока от топлофикациите.

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#4] от "pascaleto":

  Този винаги се изказва качеството си на комунист тип "кречетало", никога нищо конкретно не казва, само се изтъква като запознат с нещата и обяснява колко са важни и нужни за България руските енергийни проекти.
  Потреблението не е мръднало за последните 10 години http://prikachi.com/images/635/6969635J.jpg обаче тия обясняват как са ни нужни нови мощности. Естествено, новите мощности трябва да се изплащат, затова колкото повече се присъединяват нови мощности при липса на по-високо потребление, толкова по-скъп става тока.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход