Изтеглянето на депозити не е повишило лихвите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изтеглянето на депозити не е повишило лихвите

Опашките пред ПИБ от края на юни 2014 г.

Изтеглянето на депозити не е повишило лихвите

Банките не са се възползвали от проблемите около КТБ, за да привличат клиенти с атрактивни предложения

Валентина Илиева
6472 прочитания

Опашките пред ПИБ от края на юни 2014 г.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Не се и очаква покачване на лихвените нива.

Изтеглянето на спестявания от банковата система покрай проблемите на КТБ и опашките пред ПИБ през юни не са довели до по високи лихви по тях, което да направи офертите на останалите банки по-атрактивни. Това показват наблюдения на представители на банковия сектор и независими експерти. Не се и очаква покачване на лихвените нива, тъй като мнозинството банки имат висока ликвидност и поради замрялото кредитиране тя стои не особено използваема.

От сектора посочиха, че напротив – усещането през изминалия месец е било за намаляване на лихвите. Данните на БНБ от лихвената статистика показаха продължаващо понижение на лихвите по депозити през юни до средно за пазара 2.95% за левове и 2.76% за евро. Данните за юли ще бъдат публикувани в края на август.

В широк диапазон

Разгледани, лихвените условия по отделни банки показват сравнително широк диапазон. При стандартните срочни депозити за три и шест месеца все още има банки, които предлагат на нива 2.5-3% годишна лихва в левове и евро. Най-ниските нива са около 0.75-0.90% в зависимост от валутата. По средата са нива между 1% и 2%.

Банките в горния край на скалата, които предлагат сравнително по-високи лихвени нива са Българо-американската кредитна банка, ПИБ, Инвестбанк, Банка Пиреос, Централна кооперативна банка (ЦКБ). Има и други банки, които по т.нар. промоционални условия предлагат по-високи лихви в сравнение с тези по страндартните си срочни депозити.

От данните на БНБ към края на юни за балансите на банките поотделно се видя, че извън ПИБ привлечените средства от физически лица намаляват при ЦКБ и БАКБ, както и при Ти Би Ай банк. Данните показаха, че при корпоративните клиенти всички банки с българска собственост са загубили ресурс. Най-драстични спадове за тримесечиетоq като процентно изменение имаше при Инвестбанк (20%), Търговска банка Д (17%) и Интернешънъл асет банк (14%).

Очаквания

Според банкери обаче няма опасност да се навлезе в нова лихвена спирала при депозитите, тъй като банките имат ликвидност и не може да се говори за състезание за събиране на средства. Тенденцията за бавно и постепенно понижение е вече близо четири години. Освен това в стресовата седмица в края на юни е наблюдавано превалутиране на средства в евро и превеждането им в чужбина, на което може да се гледа като на скрит резерв, който ще се завърне в сектора при връщане на спокойствието.

Друга част от средствата са вложени в сейфове в обществените трезори и също при успокояване на условията ще се завърнат по сметки в банките. "Депозитите в банковата система не са намалели с много и поради това не би могло да се говори за понижение на ликвидността и за събиране на депозити. Не се наблюдава увеличение на нивата на лихвите по депозити, освен ако няма изключения при отделни банки, и не очаквам и да има увеличения", коментира пред "Капитал Daily" Иван Стойков, старши финансов анализатор във финансовия портал "Моите пари".

Малко изключения

В опит да си върне средства от изтеглените ПИБ например обяви, че за лоялните си клиенти – тези, които не са си изтеглили парите и които ги върнат обратно, няма да се начислява такса за поддържане на сметката до края на тази година, получават и дебитни карти без такса за подoръжка за първата година, ще внасят средства и откриват сметки без такси.

Банката има да връща правителствен дълг, който Министерството на финансите, а и самата ПИБ не казват при какви условия й е предоставен – каква сума, на каква лихва, кога падежира. Така че ПИБ има нужда от ресурс, който да събере, за да върне дълга към правителството, коетоq ако не стане, ще трябва само да си намери средства (от фискалния резерв или рефинансиране), за да върне парите на банките, които поеха петмесечната извънредна емисия ДЦК за 1.2 млрд. лв. С нея се финансира спасяването на ПИБ. Падежът на емисията е на 30 ноември тази година.

Не се и очаква покачване на лихвените нива.

Изтеглянето на спестявания от банковата система покрай проблемите на КТБ и опашките пред ПИБ през юни не са довели до по високи лихви по тях, което да направи офертите на останалите банки по-атрактивни. Това показват наблюдения на представители на банковия сектор и независими експерти. Не се и очаква покачване на лихвените нива, тъй като мнозинството банки имат висока ликвидност и поради замрялото кредитиране тя стои не особено използваема.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Всеки знае, че в Уникредит е най-сигурно, и лихвата няма значение. Дори има депозити в Германия с минусова доходност но огромна сигурност.

  Публикувано през m.capital.bg

 • etv52306337

  "Капитал", в последните няколко дни материалите Ви на тема банки, стават все по-малко професионални, а така вредите на собствения си имидж. Четейки внимателно написаното на 01.08 http://www.capital.bg/biznes/finansi/2014/08/01/2354646_zavrushtaneto_na_zdravoslovniia_strah/ и сега с този материал си задавам въпроса какво точно целите, защото надали реномирана медия за каквато все още считам че сте може да си позволи внушенията които правите. За евентуалните негативни последствия помислихте ли добре? Много ми е любопитно ако хипотетично г-н Прокопиев преди години беше получил лиценз за банкова дейност от БНБ, какви ли щяха да са днес лихвите по привлечения ресурс в тази банка, и какво ли щеше да е съотношението на т. нар. "инсайдърски" кредити към собствения капитал на тази несъществуваща днес банка?!

 • 4
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  Продължава да се тупа топката с тези банки, което не е добре. Не знам различните медии, какъв интерес имат от подобно поддържане на темата. Ако искаме нещата да се успокоят трябва да спрат да се пишат всякакви дивотии, които не носят съдържание, защото хората са толкова наплашени от миналото, че най-малкото говорене предизвиква паника. ПИБ и всички посочени банки са стабилни... Единствено с КТБ има проблем, който по-скоро е скалъпен, отколкото е реален. Така, че няма място за паника...

 • 5
  tatamata avatar :-|
  Tata Mata

  В този момент едва ли е подходящо да се правят нови промоции и да се подбиват цени. Щом една банка е в криза, това винаги рефлектира и върху другите банки и е нормално да се наблюдават спадове. След изборите ще се оправи положението. Едва ли има някой, на когото не е ясно, че проблемът на КТБ е политически, а не банков.

 • 6
  happymimi avatar :-|
  happymimi

  Капитал, напоследък ми прави впечатление, че уселено се опитвате да плюете определени банки, а както каза etv52306337, материалите ви са толкова непрофесионално написани, че чак се чудя стажанти ли се упражняват или това е целенасочена политика.
  ПИБ преживя истински стест тест в реални условия и не само, че се справи много добре, но и запази 3-ата си позиция (статистиката за подредбата на банките в България) излезе май вчера или онзи ден, не си спомням вие да сте я отразили. При такъв шок, банката запази стабилността си и дори затвърди позициите си. За мен това е повече от добър показател, което повиши доверието ми в нея многократно.

 • 7
  dr.stefan.danev avatar :-|
  dr.stefan.danev

  Изтеглянето на депозити няма как да увеличи лихвите, а би следвало да ги намали. Това, което наблюдаваме, не е отлив на депозити като цяло от банковия тсектор към "буркан банк", а преместване на средствата по-рискови дестинации с по-високи лихви към дестинации с по-нисък рсик и по-ниски лихви. Някаква част от изтеглените депозити може да се трансформират и в инвестиции - в имоти или други, за допълнителна сигурност и допълнителна диверсификация, но тъова ще е малък процент, след като тези средства, така или иначе са били определени от собствениците им за депозити. Очаквам не повече от 5-10% да се превърнат в различни от депозити инвестиции.
  Така че логиката е обратна - би следвало пазара да натисне лихвите надолу, наказвайки ония банки, които са предлагали по-високи от пазарно оправданите лихви. Това като цяло е един ОЗДРАВИТЕЛЕН процес, който ще има полезен ефект за икономиката - вложителите и банкерите ще помъдреят, лихвите по кредитите ще паднат, инвестициите ще се повишат, а обществото ще заостри сетивата си и ще следи изкъсо финансовият сектор....
  Стига разбира се родните мафиоти и ченгета да оставят пазара да регулира отношенията ни, а не да се намесват като слонове и бизони в стъкларски магазин, както правят обикновено.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.