След мен и обществени поръчки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

След мен и обществени поръчки

Д-р Таня Андреева прочисти болниците от опитни специалисти и директори и остави сектора още по-проблемен от преди.

След мен и обществени поръчки

Таня Андреева остави хаос, уволнения и отворени процедури за милиони на наследника си в здравното министерство

Десислава Николова
8661 прочитания

Д-р Таня Андреева прочисти болниците от опитни специалисти и директори и остави сектора още по-проблемен от преди.

© надежда чипева


Уволнени тайно директори на държавни болници, обществени поръчки за милиони, пуснати минути преди сдаването на поста, неяснота до последната минута дали здравната каса ще получи допълнителни средства или не, почти неработеща Спешна помощ, най-малкото трудности с получаването на каквито и да било евросредства за реформа.

Това е само част от наследството на здравния министър д-р Таня Андреева. Действията й предизвикаха поредната вълна на стрес в сектора още в деня на напускането й. Още от първите минути започна да личи, че наследникът й д-р Мирослав Ненков първо ще трябва на пожар да запушва пробойните от некадърното й управление и едва ли ще има време да се ориентира на спокойствие.  

Първият ден на управлението на д-р Мирослав Ненков започна с търсене на документи кой директор на структуроопределяща държавна болница е предложен за уволнение от предшественичката му и в писане на заповеди, които да спрат вписването на новите директори. Директорът на Спешна помощ чакаше за среща. В същото време са оказа, че досегашният здравен министър Таня Андреева не е имала време да посети наводнената Мизия, за да се ориентира има ли здравни рискове за бедстващите там и Ненков трябва бързо да поеме към Северна България.

Има ли директор в болницата?

Първият ден на управлението на д-р Мирослав Ненков започна с търсене на документи кой директор на структуроопределяща държавна болница е предложен за уволнение от предшественичката му и в писане на заповеди, които да спрат вписването на новите директори.

Само до обед бяха открити трима уволнени, като това е станало преди две седмици и в пълна тайна от самите директори и обществеността. Става въпрос за директорите на спешната университетска болница "Пирогов", университетската "Георги Странски" в Плевен и националната онкологична болница в София. Търсенето на подадени документи за отстраняване на управляващи клиниките продължи.

По принцип директорите на държавните болници се избират с конкурс от комисия в здравното министерство. Договорите им за управление по правило са за три години и министерството би им дължало обезщетение, ако ги прекрати предсрочно, и то без мотиви, както е в случая.

Пред Нова телевизия д-р Ненков нарече "земетресение в сектора" уволнението на директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. Същото важи и за обезглавяването на ключови болници тъкмо преди идването на служебното правителство. Андреева е успяла да извърши смените, като тайно е свикала бордовете на директорите, които се назначават лично от нея. Всъщност това бяха и единствените успешни промени по време на нейното управление – тя напълни с близки до управляващите и с лични приятели бордовете на държавните болници. В част от случаите колективите на болниците заплашиха с протести и новите назначения бяха спрени.

Има ли лекар в линейката?

Вместо със 17 линейки на смяна, както бяха до май тази година, в момента София е със средно 10-11, а в почивните дни те спадат и до шест. Нуждата на град с такова население е те да бъдат поне 30.

Причината за резкия спад беше опитът на Андреева да овладее Спешна помощ – София. Тя се опита да отстрани дългогодишния директор, а работещите там занапускаха. В крайна сметка беше назначен временен директор и вместо да изпълни исканията на екипите на линейките за справедливо заплащане и нормални условия на труд, те взеха по-ниски заплати.

Вместо шанс за реформи и бъдеще пациентите и работещите в сектора получиха проект за нова концепция и две обществени поръчки, едната от които подписана буквално час преди Андреева да сдаде поста.

В проектоконцепцията за Спешна помощ, която Таня Андреева оставя, се предлага спешните приемни отделения, които в момента са част от болниците, да се върнат отново под шапката на Спешна помощ, която ще трябва да плаща издръжката им с и без това недостатъчното си средства.

Вместо да реши кардинално въпроси от съществено значение за услугата – кой пациент е наистина спешен и всеки ли трябва да вика линейка, ако не се свърже с личния си лекар, как точно трябва да изглежда Спешната помощ, ще могат ли да работят парамедици и при какви условия, концепцията се плъзга по повърхността на... обществените поръчки.

Седмица преди края на мандата си и в оставка, Андреева изнамери средства, но не за да задържи лекарите в линейките.

Внезапно се оказа, че здравното министерство има пари да плаща на ведомствена болница, която трябва да се издържа от принципала си – Министерски съвет. Става въпрос за плащане на полетите за хеликоптер със спешни пациенти, който ще каца не в някоя общодостъпна клиника, а в правителствена болница, а парите за полетите ще покрива здравното ведомството

Следват двете обществени поръчки, които д-р Ненков вероятно ще трябва да опита да спре или преформулира.

Едната е пусната на 29 юли и е за 56 автомобила, които впоследствие трябва да бъдат преоборудвани, за да се превърнат в реанимационни коли. Последните линейки в Спешна помощ са купувани през 2009 г. и ако се остави настрана, че и те вече са износени, проблемът в сектора не е липсата на коли, а на екипи.

Според д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в Спешна помощ, поръчката не би трябвало да се задава в този вид. Тя повтаря досегашната практика товарни коли да се дооборудват за линейки, което не отговаря нито на българските, нито на европейските стандарти за сигурност на екипа и пациента.

Естествено поръчката не е за напълно оборудвана с реанимационна апаратура линейка, а за ван, който тепърва ще се доокомплектова.

"В сегашния случай апаратурата се прикачва допълнително и това застрашава и работата на медиците, и сигурността на пациентите, тъй като често се случва тя да пада върху тях. Пациентите и екипът са подложени на допълнителен травматизъм при транспорта заради липсата на достатъчно амортисьори, предвидени в истинските линейки. По стандарт носилката трябва да е в средата на линейката. Когато автомобилът е приспособен, тя е от едната страна и това прави невъзможно двама души да обслужват от двете страни пациент в животозастрашаващо състояние", коментира Десислава Кателиева. Тя допълва още, че приспособените линейки не са достатъчно осветени и нямат височина. Освен това в тях комуникациите не работят изправно, защото не отговарят на изискванията за разположение и свързване. Това е и причина да не работят паник-бутоните в линейките в момента.

Според д-р Кателиева процедурата за покупка трябва да бъде спряна и да бъдат поръчани истински линейки, за което тя ще настоява при срещата си с министър Ненков. В противен случай ще бъдат похарчени над 4 млн. лв. за приспособени коли и подобна сума за дооборудването им.

Другата поръчка, подписана точно преди сдаването на поста, е за оборудване на спешните отделения в 34 болници – девет областни и 21 общински. Сумата е 7.7 млн. лв. Проблемът обаче е, че в момента тези спешни отделения са част от болниците, които трябва сами да ги финансират.

Съществува и още една обществена поръчка, подписана часове преди сдаването на поста. Тя е за оборудване с апаратура с евросредства на четири областни болници. Сумата за това е 4.9 млн. лв. и според компании производители дава предимство на една фирма и ще бъде обжалвана.

Андреева оставя в наследство и един изключително тежък проблем, с който служебното правителство обяви, че ще се справи още през първия си ден. Става въпрос за стратегията за здравния сектор, която е основата за получаване на каквито и да било евросредства за реформа на здравния сектор. Изказванията на Андреева, че всеки момент ще получим 1 млрд. евро, се оказаха лъжи, тъй като Европейската комисия върна стратегията и кабинетът "Орешарски" се принуди да сключи консултантски договор със Световната банка за  поправката й. Така новото правителство ще трябва спешно да преработва документа с помощта на банката.

Има ли пари в касата?

Новият здравен министър тепърва ще се ориентира и в тлеещия проблем около недостатъчните средства в здравната каса. Наистина бюджетът й беше актуализиран с 225 млн. лв. в последния работен ден на парламента, но в разчетите достигат средства за болнично лечение и онколекарства. Липсват обаче средства за медикаменти на хроничноболните пациенти, които са над 1.5 млн. души. Все още не е сигурно дали НЗОК ще има средства да плати лекарствата им след септември.

Другият проблем със средства и тяхното разпределение е във фонда за лечение на деца, където пари почти няма.

Главоболия ще създаде и висящата поръчка за 10 млн. лв. за единна информационна система на министерството, която е обжалвана от част от фирмите.

Така дори и след като сдаде поста си, Таня Андреева причини достатъчно недоразумения в здравния сектор.

Уволнени тайно директори на държавни болници, обществени поръчки за милиони, пуснати минути преди сдаването на поста, неяснота до последната минута дали здравната каса ще получи допълнителни средства или не, почти неработеща Спешна помощ, най-малкото трудности с получаването на каквито и да било евросредства за реформа.

Това е само част от наследството на здравния министър д-р Таня Андреева. Действията й предизвикаха поредната вълна на стрес в сектора още в деня на напускането й. Още от първите минути започна да личи, че наследникът й д-р Мирослав Ненков първо ще трябва на пожар да запушва пробойните от некадърното й управление и едва ли ще има време да се ориентира на спокойствие.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Тая излезе страшна маймуна. Нагла, подмолна, лъжеше през цялото време. Олигарски страхотни експерти уреди, България трудно ще излезе от батака.

 • 2
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  До коментар [#1] от "today :-)":

  ++++
  Голям зверилник с некадърници се оказаха червенушките.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#2] от "Чарли, който не обича БСП и ТИКВИ!":

  Ти само чакай да излезе наяве истинското положение в енергетиката, и договорите, които другарите хем подписаха, хем нищо не били подписали, хем всъщност са подписали, ама то нищо не значело, хем спрели строежа на туй и на онуй, хем прехвърлили държавни земи на безценица и строежите почнали.
  И как хем "ще построим това и онова, и България няма да даде нито един лев" всъщност ще стане "Дължите тука едно десетки милиарди, хайде плащайте, или прибираме електроцентрали, далекопроводи, газопроводи, газови хранилища и т.н."
  Каквато всъщност беше целта на цялото "управление на БСП".

 • 4
  aspet avatar :-|
  aspet

  От некадърник с власт, по-опасен е само хиперактивен и злобен нелкадърник с власт.

 • 5
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Редно е след като Таня Богомолката няма депутатски имунитет, да бъде обвинена в злоупотреба с власт и осъдена с възможно най-тежката присъда.
  После, когато излезе информация и за злоупотребите в енергетиката, виновните да ги сполети същото - съд, затвор и отнемане на цялото им имущество.
  Докато ние - данъкоплатците проспиваме изборите, всеки следващ дошъл на власт, ще злоупотребява с нас.

 • 6
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin

  Абе поне има големи цици, ся косури на поръчките ли ще ѝ търсим :)

 • 7
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Заради простотиите на Танчето, особено с фонда за лечение на деца в чужбина, червенюшките ги чака страхотен наказателен вот. "Южен поток", "Белене" и още поне 10 такива проекта могат да минат напълно незабелязано за повечето хора (което не ме радва, но е факт), но гаврата с болни хора и особено с деца винаги се наказва!

 • 8
  dane avatar :-|
  dane

  До коментар [#1] от "today :-)":

  "Експерта" за здравно министерство не го е изнамерил Орешарски - ТОЙ СЕ ЯВИ С ЦАРСКИ ПИЩОВИ. Андреева и трима други му бяха на пищова от Моника , бачо Ангел на Мая беше на пищова от Станишев, а останалите - от Доган. Последният не беше точно пищов, ама да не слагам червена точка.

 • 9
  sirano avatar :-P
  Дон Кихот

  Не е нужно да се хабят толкова думи,за да со описва поредния апокалипсис.Достатъчно е да се напише:"Състояние-след управление на БСП". С това всичко е казано,дори и нещата,които тепърва ще стават известни....

 • 10
  jonson avatar :-|
  jonson

  Къде е границата между обикновената некадърност и целенасоченото вредителство?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK