Дай тон за реформи

Служебното правителство ще се опита да покаже посоката за промени в най-проблемните сектори

Във второто служебно правителство на Плевнелиев повечето министри идват с
ясни приоритети
Във второто служебно правителство на Плевнелиев повечето министри идват с ясни приоритети    ©  Велко Ангелов
Във второто служебно правителство на Плевнелиев повечето министри идват с
ясни приоритети
Във второто служебно правителство на Плевнелиев повечето министри идват с ясни приоритети    ©  Велко Ангелов

Има една област, в която Росен Плевнелиев със сигурност вече има повече опит в сравнение с който и да било от предшествениците си. Нито един държавен глава в новата българска история не е назначавал две служебни правителства в рамките на управлението си. Дори Георги Първанов имаше късмета двата му мандата да минат в относителна политическа стабилност без нито едни предсрочни избори.

Сегашният служебен кабинет е много по-различен от предшествениците си. Той се различава дори и от този през миналата година най-малкото защото за съставянето му имаше много повече време. Когато Бойко Борисов подаде оставка през февруари 2013, президентът имаше не повече от три седмици, за да намери премиер и министри. Сега стана ясно, че ще има предсрочни избори няколко дни след вота за европарламент през май.

Повечето време направи по-лесно не само уточняването на състава на сегашното служебно правителство, но и помогна да бъдат формулирани по-ясни задачи. Отсега е ясно, че държавният глава и министрите искат да направят повече от това просто да организират изборите. "Не трябва да забравяме, че освен необходимост служебното правителство е и възможност за България", каза Росен Плевнелиев при представянето на кабинета.

По-големите амбиции на президента всъщност проличаха още по време дебатите за актуализацията на бюджета. Тогава Росен Плевнелиев застана твърдо зад предложението за ревизия на държавните финанси точно с идеята, че служебният кабинет иска не просто да пази статуквото, но активно да управлява държавата. "Актуализацията на бюджета следваше да поправи грешките при неговото съставяне и да осигури глътка въздух за служебното правителство в непредвидима среда", каза тази седмица държавният глава. Според президента освен незабавните стабилизиращи мерки служебното правителство ще продължи действията за подготовка на реформи в ключови сектори, като например енергетика и правосъдие.

Тези планове за служебното правителство стъпват на твърдото убеждение на държавния глава, че България не може да си позволи още едно управление като това през последната година. Плевнелиев и неговият екип са сигурни, че реформите не могат да бъдат отлагани, защото това повишава риска да се стигне до катастрофални кризи. Замисълът е служебното правителство да зададе тон за бъдещите промени с надеждата, че ако те бъдат започнати, на следващото правителство ще бъде по-трудно да ги спре, отколкото да ги продължи. "Служебното правителство ще даде импулс на неотложните за страната реформи", се казва в обявените през седмицата приоритети на временния кабинет.

Макар и в по-малка степен, подобни опити имаше и при правителството на Марин Райков. През 2013 служебният кабинет се опита да сложи ред в отношенията между държавните компании и банките. Въпреки изключително близките отношения между БСП и ДПС с КТБ наредбата, изработена по времето на Марин Райков, беше запазена. След като банката на Цветан Василев се срути, стана ясно, че това всъщност е спасило голяма част от парите на данъкоплатците, които държавните дружества са били принудени да преместят другаде. Преди година беше направен и опит да се започне реформа в енергетиката, като беше поръчан нещо като одит на този сектор. Той беше възложен на експерти от Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Това усилие не беше подкрепено от правителството на БСП, ДПС и "Атака" (дори напротив), но сега кабинетът на Близнашки ще продължи усилията, така че да се изработи по-ясна визия.

Външна експертиза ще бъде търсена и в друга област - държавните финанси и евентуално банковия надзор. Служебното правителство вече каза, че ще започне процедурата по приемане на България в Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Идеята е по този начин да има повече контрол върху БНБ, така че да се намали възможността да се случи нещо подобно на банковата вакханалия в КТБ. За да се засили доверието към българската финансова система, ще бъде поканен и МВФ, който да прави регулярна оценка на този сектор.

За разлика отпреди година сега има сериозна заплаха за бюджета, като тя идва основно по две линии - блокираните еврофондове и надценените приходи по време на управлението на БСП, ДПС и "Атака". Спрените пари от ЕС бяха и един от основните аргументи на президента да застане зад актуализацията на бюджета, която парламентът не успя да приеме. Въпреки това служебният кабинет положи сериозни усилия за отблокирането на фондовете.

За проблема с надценените приходи в бюджета няма друго лекарство освен актуализацията. Без парламент, разбира се, тя е невъзможна, но в приоритетите на временното правителство е записано, че то ще я подготви, така че следващото Народно събрание да разполага с готов вариант за решение веднага. Това всъщност е още един от инструментите на служебния кабинет да се опита да повлияе на следващото управление. Един от рисковете, независимо кой ще спечели властта на изборите, е вариантът той да загърби реформите. Тръгването по пътя на популизма обаче минава не само през отказ за реформи, но и през поемането на нови дългове, които да финансират проблемните сектори и временно да замажат кризите. Актуализацията, която служебният кабинет ще предложи, ще се опита да покаже правилната посока, така че да е по-трудно отклоняването от нея.

Правителството на Близнашки направи заявка да даде "импулс на реформите" в още няколко сектора, включително изключително важната съдебна система.

Разбира се, сериозна промяна в тези области не може да се случи нито за два месеца и половина, нито без подкрепата на бъдещото парламентарно мнозинство. Реформаторската заявка на президента обаче дава тон за водене на по-прагматична политика. Той, разбира се, няма да е достатъчен, ако не бъде подет от управляващите след изборите партии. През следващите два месеца обаче ключов момент за успеха на тази стратегия ще бъде и колко успешно служебният кабинет ще защити предлагания от него дневен ред на българското общество. Колко силно и убедително ще даде тон за реформи.

В следващите текстове може да видите основните приоритети на служебния кабинет в четири от по-важните посоки:

Държавните финанси: По тънкия лед над кризите

Еврофондовете: И малко бомби за обезвреждане