Ход с говорителя

Какво означава оставката на Радан Кънев за настоящето и бъдещето на Реформаторския блок

Отношенията на лидерите на партиите от Реформаторския блок с Бойко Борисов са на път да ги скарат
Отношенията на лидерите на партиите от Реформаторския блок с Бойко Борисов са на път да ги скарат    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Отношенията на лидерите на партиите от Реформаторския блок с Бойко Борисов са на път да ги скарат
Отношенията на лидерите на партиите от Реформаторския блок с Бойко Борисов са на път да ги скарат    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

"Дребната спестовност не е достатъчна за създаване на едро машинно производство. На акционерното дело обаче се нанасят непоправими беди от партизанщината, от вътрешното ограбване на акционерните дружества, от принципното неразбиране на същността на акцията като инструмент за набиране на свободни пари."

Това пише банкерът Стоян Бочев преди Втората световна война за неспособността на българските предприемачи да сформират работещи акционерни дружества, които да работят за благото на собствениците си и за цялата икономика. Като се наблюдават мъченията на Реформаторския блок да състави работеща коалиция, някак естествено идва споменът на Бочев за капитализма в България. Хубавата идея за обединение сред десните политици с по-ясни и по-чисти биографии отново е изправена пред предизвикателство да си обясни същността на коалицията като инструмент за привличане на гласове и воденето на по-модерна политика в България.

Тази седмица, без да споменава имена на конкретни партии, говорителят на съюза (т.е. неформален лидер) Радан Кънев обвини част от колегите си в колаборация с Бойко Борисов и ГЕРБ и в поемането на "самостоятелни предизборни и следизборни" ангажименти. "Волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на блока се осъществява от Бойко Борисов. Не съм приемал да бъда негов говорител", заяви още Кънев и подаде оставка от поста. Според него "образът на РБ като единен политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси". Стъпката беше добре премерен ход, с който се демонстрира решителност и да прехвърли вината точно когато започнаха да валят взаимните обвинения за колаборация с ГЕРБ (а истината е, че повечето от лидерите на РБ са имали сепаративни срещи с Бойко Борисов). След оставката Кънев беше бързо подкрепен за лидер от част от политическите формации в блока, както и от по-голямата част от гражданската квота в него (членове, необвързани с партия)

Кънев постави на дневен ред и наистина наболелите въпроси пред обединението. Заради разнопосочните интереси в него и липсата на ефективна форма на управление то често изглеждаше като дискусионен клуб вместо политическа формация. Изпреварващият ход на Кънев ще доведе до изкристализиране на този процес и ще накара отделните формации в РБ да заявят ясно дали съюзът да върви към единен политически субект с избора на един председател. За такъв вариант настояват три от формациите в блока – ДСБ, БЗНС и НПСД, както и по-голямата част от непартийните членове на гражданския съвет. От ДБГ на бившия еврокомисар Меглена Кунева обаче смятат, че съюзът няма нужда от по-централизирана структура и от лидер. А според председателя на СДС Божидар Лукарски процесът по превръщането на съюза в единен политически субект трябва да се отложи за след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

В крайна сметка до окончателно решение не се стигна, а развръзката по спора за бъдещето на РБ беше отложена за средата на септември, когато на съюзен конгрес ще се решава как структурно да изглежда обединението и кой от лидерите на формациите да го оглави. Засега единствената кандидатура за поста е тази на Радан Кънев, а от обединението прогнозират, че най-вероятно той ще бъде избран на форума, защото има подкрепата на общо три от петте партии в съюза, както и на по-голямата част на гражданите в гражданския съвет на блока.

Ходът "криза в кризата"

Членове на гражданския съвет и представители на различните партии признаха, че за тях оставката на Радан Кънев като говорител на блока е била неочаквана.

За тези обаче, които са следили политическото поведение на лидера на ДСБ, ходът не е изненада. Предизвикването на криза в кризата, чрез която да се реши даден проблем в блока, беше приложено вече веднъж от Кънев. Преди време по подобен начин той реши кризисната ситуация около участието на "Синьо единство" в РБ. Формацията на Надежда Нейнски не подкрепяше част от текстовете в политическото споразумение на партиите от РБ и поради факта, че решенията в съюза се вземат с консенсус, блокираше приемането на документа, а оттам и официалното сформиране на обединението. Съществуваше и напрежение между неформалния лидер на "Синьо единство" Надежда Нейнски и Меглена Кунева коя от двете да оглави листата на РБ за евродепутати. Ситуацията беше кризисна, защото дори и въпросът с листата да беше решен в полза на една от двете претендентки, отношенията вътре в блока точно преди евроизборите щяха да бъдат сериозно опорочени. Тогава пак така изненадващо Радан Кънев предложи на Гражданския съвет да бъдат прекратени преговорите за блока с формацията на Нейнски. Така "Синьо единство" беше изправено пред дилемата или да приеме споразумението, което иначе се подкрепяше от всички останали пет партии, или да напусне блока. От партията на Нейнски избраха втория път, което пък отвори възможността за поставянето на Меглена Кунева начело на листата за евродепутати.

Предизвикването на криза в РБ от Радан Кънев сега идва на фона на кризата в дясното обединение след евроизборите. Реформаторите спечелиха един евродепутатски мандат, но в ЕП отиде не водачът на листата Меглена Кунева, а поставеният на второ място зам.-председател на ДСБ Светослав Малинов. С това беше нарушена първоначалната негласна договорка между двете най-големи формации – Меглена Кунева да стане евродепутат, а Радан Кънев – говорител на съюза. Макар че бившият еврокомисар няколко пъти след това декларира, че изместването й от европарламента няма да доведе до напускане на блока или разцепление, в ДБГ остана подозрението за нелоялност от страна на ДСБ. От формацията на Кунева намекват и че все още има неуредени финансови отношения от кампанията за вота - размерът на финансирането, което партиите дадоха, определяше как да е подредена листата.

Като резултат от загубата на евродепутатското място малко след вота се проведе неофициална среща на ръководствата на ДБГ и СДС в Пловдив, на която двете партии синхронизираха позициите и започнаха да действат заедно при вземането на решенията в блока. Въпросната среща беше неофициална, но след нея представители на ДБГ за пръв път лансираха тезата блокът да има лидер с идеята бившият еврокомисар да бъде компенсирана за отпадането й от ЕП, както и да бъде намалена тежестта на непартийните кандидати от Гражданския съвет. По повод на тази колаборация между двете партии от ръководството на РБ твърдят, че така се бави вземането на решения, а някои от тях се и блокират. Проблемът е, че в 21-членния изпълнителен съвет на блока, който оперативно ръководи политическия съюз, решенията се вземат с мнозинство от ¾, което означава, че представителите на една формация не могат да блокират дадено решение. Две формации обаче могат да го стопират. Като пример те посочват прекалено дългото забавяне за взетото неотдавна решение за възможността за индивидуално членство в блока.

Из теориите на дясната конспирация

Тези отношения заплашват ако не да взривят блока преди парламентарните избори, а и след тях, то поне да блокират работата с излъчването на разнопосочни сигнали. Покрай оставката на правителството на Пламен Орешарски и назначаването на служебен кабинет откъм двете най-големи формации в блока започнаха да валят взаимни обвинения за колаборация с Бойко Борисов. От ДСБ обвиняват Меглена Кунева в опит да договори министерско място за себе си както в служебното правителство, така и в бъдещия кабинет на ГЕРБ. Същите обвинения за опит да договори министерски пост, само че към Радан Кънев, идват откъм формацията на бившия еврокомисар.

В средите на РБ имат и още едно обяснение на конспиративната теория за договорки с лидера на ГЕРБ - поради факта, че лидерите на формацията имат самостоятелни срещи с Борисов, след това подробностите кой какво се договаря с бившия премиер идват от самия него. И така се създават интриги вътре в десния съюз. Независимо обаче каква е истината около взаимоотношенията Борисов – Кунева - Кънев, факт е, че напоследък от блока се излъчват разнопосочни сигнали. Най-крещящият пример в това отношение е разминаването в блока по въпроса за актуализацията на бюджета. От ръководството на съюза твърдят, че както по време на срещата с президента Росен Плевнелиев по този въпрос, така и след това при обсъждането му на заседание на изпълнителния съвет реформаторите са се обединили около позицията, че ще подкрепят само актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и актуализацията на целия бюджет, за което настояваха от ГЕРБ и държавният глава. Като аргументът им срещу това е бил, че не може да се актуализира бюджетът във връзка с увеличаването на тавана на дълга, без да има яснота за какво ще се изразходват тези средства. Не е ясно какво са се договаряли те, но от президентството бяха останали с впечатлението за точно обратното. След това, при втората среща при президента, на която бяха Меглена Кунева и Божидар Лукарски, двамата се изказаха по-скоро за подкрепа на актуализацията.

По тези причини от ръководството на РБ твърдят, че е наложително съюзът най-после да излъчи един лидер, който да е овластен да провежда срещи и разговори с други политически лидери от името на РБ и да носи отговорност за действията си след това. Другото опасение на част от реформаторите е, че ако процесът по превръщането на блока в единен субект не бъде ускорен, не е изключено след парламентарните избори, ако влязат в следващото Народно събрание, групата на реформаторите да се разцепи и една част от нея да стане донор на гласове за ГЕРБ.

С този ход на практика Радан Кънев постави формацията на Меглена Кунева и СДС, подобно на партията на Надежда Нейнски, пред дилемата или да приемат реформата в блока, или да напуснат политическия съюз. Оставането ще означава да признаят водещата роля на ДСБ в политическия съюз. Напускането обаче е път за тях към политическото небитие, защото дори и заедно нямат никакъв шанс за добро представяне на парламентарните избори. Това обаче ще бъде също силен удар за Реформаторския блок, който рискува да се свие до ДСБ. Засега изглежда, че двете формации са калкулирали плюсовете и минусите на двата хода, защото първо декларираха, че са "за" единството на Реформаторския блок, и приеха предложението в средата на септември да се проведе конгрес на съюза, на който да се избере лидер на обединението.

Ефекти и дефекти

Ефектът от своеобразния стрес тест, на който председателят на една от двете големи партии в съюза, Радан Кънев, подложи обединението, може да е положителен. Първо, защото за никого не е тайна, че един от дефектите на блока е начинът, по който обединението е структурирано. Позициите по ключови въпроси първо се изработват от Гражданския съвет и след това решенията се вземат от изпълнителния съвет. Поради факта, че за да бъде изработена позиция в гражданския съвет, в 45-членния орган трябва да има консенсус, или ако няма, трябва да бъде подкрепено с ¾ от гласовете, решенията се вземат трудно. Същата е ситуацията и в 21-членния изпълнителен съвет. За да бъде облекчена тази процедура, един от вариантите за промяна, който се обсъжда, е съставът на изпълнителния съвет да бъде намален и в него да влизат само лидерите на петте формации плюс един представител на гражданите.

Освен това чрез избора на лидер, който е овластен да представлява блока, ще се минимализират спекулациите около задкулисни договорки с ГЕРБ. Избирателите на блока са разделени по въпроса за евентуалното партньорство с формацията на Борисов и влизането на блока в този дебат преди изборите крие риск част от тях да бъдат разколебани. Освен това на политическия терен за парламентарния вот се появи още една дясна формация - "Десните" на Надежда Нейнски, Мария Капон и хора от ДСБ около бившия министър на здравеопазването от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев, която предявява претенции точно към тази част от избирателите на блока, която е против партньорство с ГЕРБ.

Ходът на Радан Кънев по овладяването на блока обаче крие и известни рискове. Първо, защото този процес започва два месеца преди парламентарните избори и рискува да създаде напрежение вътре в блока. Отговорът на наложеното от останалите формации предложение за провеждане на изборен конгрес за лидер на РБ първо дойде от СДС. В четвъртък председателят на софийската организация на синята партия Ивайло Панев подаде оставка от поста в знак на протест срещу приетото от страна на лидера на СДС Божидар Лукарски решение за свикването на форума. Той е дългогодишен кмет на столичния район "Кремиковци", който през 2007 г. спечели изборите, а след това запази поста си през 2011 г., след като беше предложен от Йорданка Фандъкова и избран с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет. Не е изключено обаче този процес на изразяване на недоволство да продължи. Освен това форумът за избор на председател ще бъде в средата на септември, т.е. в разгара на предизборната кампания, което може да вкара партиите от блока във вътрешна битка кой да оглави съюза. Което пък крие риска да разочарова част привържениците на РБ.

Най-неприятният ефект от лидерската битка обаче ще бъде демотивацията на част от съставните части на блока. Отдръпването на Кунева на втори план със сигурност ще лиши РБ от част от потенциалните избиратели, които вече ще виждат в него просто една отломка от ДСБ.