България може да загуби 62 млн. лв. за саниране
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

България може да загуби 62 млн. лв. за саниране

Обновяването на над 200 жилищни сгради трябва да е приключило до следващия октомври, а ще започне едва през пролетта на 2015 г.

България може да загуби 62 млн. лв. за саниране

Евросредствата могат да не бъдат усвоени заради забавените процедури за проекти и строители

Радостина Маркова
6274 прочитания

Обновяването на над 200 жилищни сгради трябва да е приключило до следващия октомври, а ще започне едва през пролетта на 2015 г.

© Мария Съботинова


10

млн. лв. по програмата за енергийно обновяване на българските домове са блокирани в КТБ. В сумата влизат както парите от фонд "Жилищно обновяване", предназначени за кредитиране на участници в санирането, така и направените от сдруженията на собствениците начални вноски за стартиране на проекта.

Предвидените 62 млн. лв. по програмата "Енергийно обновяване на българските домове" може да бъдат загубени заради забавяне на процедурите от Министерството на регионалното развитие (МРР). Под риск е и договарянето на средствата за саниране през новия програмен период, предупредиха от Асоциацията на сдруженията на собствениците, участващи в проекта.

В организацията членуват 39 сдружения от 11 града, а общо проектът предвижда енергийно обновяване на близо 200 жилищни сгради в цялата страна. Той се финансира по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) и трябва да приключи до октомври 2015 г.

Според участници в него обаче е почти невъзможно този срок да бъде спазен, а изоставането е над 18 месеца. Притеснения създават и блокираните в КТБ близо 10 млн. лв. по програмата, както и спряното преди няколко дни финансиране на всички проекти по програма "Регионално развитие".

В отговор от МРР заявиха пред "Капитал Daily" в петък, че няма риск от загуба на средства.

Спешно

Работата по проекта за енергийно обновяване тече от няколко години, като до момента по данни на министерството са подадени над 465 заявления за интерес от 34 града. Одобрените сгради са 374, като за 52 от тях вече са сключени споразумения за финансова помощ със сдруженията на собствениците.

Самото саниране обаче още не е започнало, въпреки че до приключването на проекта остава малко повече от година. Към момента са издадени разрешения за строеж на едва три сгради, а от април тази година се работи по две от тях.

Това е причината от Асоциацията на сдруженията на собствениците, участващи в програмата за жилищно обновяване, да искат спешна среща със служебния министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Те очакват гаранции за приключване на проекта в срок, както и графици за изпълнение на строителните работи. Настояват и да бъде назначен титуляр на дирекция "Обновяване на жилищните сгради" в министерството. От месеци отделът се оглавява от временно изпълняващи длъжността и според представителите на асоциацията никой не поема отговорност за случващото се.

Процедури в ход

Сабина Николова от асоциацията посочва основното притеснение - все още не са приключили тръжните процедури за подготовка на инвестиционни проекти за обновяваните сгради, както и за избор на изпълнители на строителните работи. Условията на проекта предвиждат с одобрените кандидати да бъдат сключвани рамкови споразумения и на тази база те да кандидатстват с оферти за включените в него сгради.

Според източник от МРР, запознат с хода на процедурите, от самото начало обявяването им се е забавило в очакване на подписа на предния министър на регионалното развитие Десислава Терзиева.

От министерството съобщиха, че към момента са избрани изпълнители по пет обособени позиции за изработка на инвестиционни проекти. В ход е подписването на рамкови споразумения с тях, след което ще започне набирането на оферти за проектиране на 25 сгради и подготовка на следващите. След като на 17 юни бяха отворени офертите за изпълнители на строителните работи, работата на изборната комисия още не е приключила. От МРР посочиха, че срокът за това е 60 дни.

Начало и край - догодина

Сдруженията на собствениците обаче се опасяват, че заради слабия напредък с двете процедури на практика се губи сегашният строителен сезон. По думите на Сабина Николова още при подписването на споразуменията със сдруженията на собствениците от МРР са предоставили график, според който строителните работи трябва да започнат в средата на август. Впоследствие се оказало, че той е за вътрешна употреба в министерството, но така или иначе няма как да бъде спазен.

Източникът от МРР също смята, че нови строителни работи по програмата за жилищно обновяване могат да започнат най-рано идната пролет. Само подготовката и одобрението на инвестиционните проекти ще отнеме около два месеца, така че разрешения за строеж може да се очакват чак към края на годината. Според него обаче при добра организация има шанс за спасяване на средствата за саниране по ОПРР. По предварителна информация одобрените строителни фирми за седемте района по програмата са над 70 и ремонтните работи може да бъдат изпълнени за сравнително кратко време. За целта обаче те трябва да започнат не по-късно от началото на юни.

Едни блокирани пари

Другото притеснение на сдруженията на собствениците на санирани сгради са блокираните пари по проекта в КТБ.

Още с поставянето на банката под специален надзор в края на юни стана ясно, че в нея са замразени близо 10 млн. лв. по програмата за енергийно обновяване на българските домове. В сумата влизат както парите от фонд "Жилищно обновяване", предназначени за кредитиране на участници в санирането, така и направените от сдруженията на собствениците начални вноски за стартиране на проекта. Парите на сдруженията са внесени по самостоятелни доверителни сметки, чиято обща стойност надхвърля 400 хил. лв., пресметна Диана Димитрова от асоциацията.

От МРР посочиха, че още със затварянето на банката са поискали съдействие, за да може да се оперира нормално с разкритите доверителни сметки в нея. Отговорът на БНБ обаче бил, че забраната важи за всички дейности на КТБ и не може да бъде направено изключение. От министерството обаче успокоиха, че средствата по доверителните сметки няма да бъдат загубени, тъй като са под границата от 196 хил. лв. по закона за гарантиране на влоговете.

Докато банката е под особен надзор, фонд "Жилищно обновяване" няма да може и да кредитира собственици на жилища в сгради, които се обновяват по проекта.

Справките обаче показват, че и преди проблемите с банката средствата от него не са използвани ефективно. Според доклад на КТБ до главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" (управляващ орган по ОПРР) към края на 2013 г. от фонда са отпуснати едва девет кредита на обща стойност 23.7 хил. лв. и са договорени още десет на стойност 27.1 хил. лв.

Представители на сдруженията на собствениците твърдят, че въпреки ангажимента за кредитиране при облекчени условия от страна на банката това е ставало трудно и повечето собственици са теглили заеми от други банки. Те настояват при първа възможност средствата от фонда да бъдат преместени за управление в друга финансова институция.

Екатерина Захариева: В понеделник имам среща с квесторите на КТБ.

В събота вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева обяви пред Радио К2, че в понеделник има среща с квесторите на КТБ по темата с блокирането на 10 млн. лв. по рисковия проект по ОП "Регионално развитие". "Надявам се да намерим вариант, в който да не застрашим програмата за жилищното обновяване, която и без това е под риск", допълни тя. Така индиректно призна, че опасност от загуба на средства има. "Една година по необясними за мен причини все още нямаме финализирана поръчка за избор на строител и проектант, при положение че има доста чакащи сгради, готови буквално за започване на обновяването им", допълни министърът.
10

млн. лв. по програмата за енергийно обновяване на българските домове са блокирани в КТБ. В сумата влизат както парите от фонд "Жилищно обновяване", предназначени за кредитиране на участници в санирането, така и направените от сдруженията на собствениците начални вноски за стартиране на проекта.

Предвидените 62 млн. лв. по програмата "Енергийно обновяване на българските домове" може да бъдат загубени заради забавяне на процедурите от Министерството на регионалното развитие (МРР). Под риск е и договарянето на средствата за саниране през новия програмен период, предупредиха от Асоциацията на сдруженията на собствениците, участващи в проекта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Това е страшно безобразие! Най-евтината енергия е спестената енергия, вместо да се санират повече сгради и да намалее потреблението, ние се впускаме в многомилиардни проекти с ядрени боклуци!

 • 2
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Поредната схема за източване на гражданите. Защо винаги се намира кой да краде в тази държава, и да прецака добрите идеи?

 • 3
  k_ avatar :-|
  k_

  Идеята е добра - схемата измамническа.
  Излиза почти два пъти по-евтино и по-ефективно ако съкооператорите се съберат и със собствени налични средства си потегнат системите - ВИК, фасада и пр.
  Който се е вързал на схемата за европейските кинти е гризнал дръвцето. Почват едни писания на проекти, камара от "консултанти"-имитатори, общинари, пишман "майстори" и накрая съсобствениците са набутват яко срещу което получават едно голямо НИЩО.
  Върху което плащат и 20% ДДС.
  Съкооператорите влязали в схемата на практика нямат никаква възможност за избор и контрол на изпълнителите, а само са длъжни да плащат масрафа и рушвета на далавераджиите бръмчащи на европейски мангизи.

 • 4
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Не е изгодно за енергийната мафия хората да живеят в санирани жилища и да плащат малко за отопление. Тая програма се саботира и оплюва от години....

 • 5
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  До коментар [#1] от "today :-)":

  За да спестиш нещо, първо трябва да го произведеш ;)

  Не можем да говорим за енергийна ефективност, без да имаме добре работеща и балансирана енергетика, в която приоритет за изкупуване да имат най-евтините мощности, а накрая опашката да са депутатските ВЕИ-та...
  Но понеже ВЕИ-та да депутатски; освен това са част от мащабна световна заблуда, то резултатите тук са други....

 • 6
  sjf18531334 avatar :-|
  Чоко

  До коментар [#2] от "gost22":

  Нееее, това е поредната схема за наливане на държавни и европейски пари в касите на наши фирми. Това е и причината за баване на процедурите, за баване на изпълнението и накрая за евентуалната загуба на пари.
  Не отиват ли средствата в касите на "нашите" фирми, по-добре никъде да не отиват. Това лайтмотовът на политиците ни, от това страдаме, затова сме бедни. Корупцията ни е просмукала до мозъка на костите ни!

 • 7
  xmm avatar :-(
  xmm

  Тази програма е от 2012 г
  http://www.capital.bg/biznes/imoti/2012/03/14/1787765_programata_za_sanirane_na_jilishtnite_sgradi_veche/

  и средствата са с милион повече.
  Две години!!! писане на преписки,трошене на време,а сега и блокирани,и загубени пари.
  Това сме ние.

 • 8
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  До коментар [#1] от "today :-)":

  Така е. Ако санират всички панелки, спокойно могат и да затворят АЕЦ Козлодуй.

 • 9
  sarssaraktos avatar :-|
  Sars Saraktos
 • 10
  sarssaraktos avatar :-|
  Sars Saraktos

  "Един от големите противници на "стиропорните опаковки" по стените, архитектът Конрад Фишер, отбелязва, че изкуствената материя блокира всякаква циркулация на въздуха, предизвиква конденз на вода под топлоизолацията, която няма как да се изпари и през зимата замръзва, нанасяйки непоправими щети на строителната субстанция на сградата.

  От влагата стените стават все по-студени, в резултат на което топлоизолацията постепенно губи качествата си изцяло и започва да прилича на "мокър пуловер", който не само не топли, но и държи студено. Според строителния инженер Матиас Бауман жителите на сгради, опаковани със стиропор, с течение на времето са принудени да се борят с все повече влага в помещенията си и да харчат все повече енергия за отопление, в сравнение със съседите си от не-топлоизолирани сгради. "


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK